Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto mi WYJASNI Dlaczego w jezyku angielskim

Polecane posty

Gość gość

tak jest ze raz w zdaniu piszemy go a raz to go. To i to znaczy to samo, ale nie wiem kiedy co wstawic

Gość gość
Zależy od czasu present simple itd, czy chodzi o czynnosc wykonana czy dopiero mająca byc wykonana itp

Gość gość
'to go' wystepuje chyba zazwyczaj jesli wczesniej w zdaniu jest 'have' czyli np jak musisz gdzies isc to mowisz 'i have to go' ale to sie nie tyczy tylko go ale glownie chodzi o to ze jak musisz cos zrobic i uzywasz do tego have, need itd. to wtedy takie cos wychodzi.

Gość gość
W zdaniu: I have to go. "have" i "go" to czasowniki Gdy mamy dwa czasowniki obok siebie, jeden będzie w bezokoliczniku (to go). I go out every night. - Codziennie wychodzę [na miasto]. W tym zdaniu nie używamy "to" bo "go" jest naszym głównym czasownikiem Inne przykłady: I go to school every day. - Codziennie chodzę do szkoły. I want to go to the movies. - Chcę iść do kina. ("want" - główny czasownik, po nim kolejny w bezokoliczniku "to go") Swoją drogą, to polecam www.ellalanguage.com/pl do nauki angielskiego.

Gość gość
Ja też prtole. Nie wiem nawet od czego zacząć. „I have to...” - muszę (go, shit, swim, whatever) czyli muszę coś zrobić. „I have” - mam (fat ass, huge dick) czyli jestem w posiadaniu czegoś. Na tej samej zasadzie jest „I need to...” (do something.), I want to (do sth.), oczywiście w każdej osobie. „to go” może oznaczać „na wynos”. Nie pamiętam jak się „to” fachowo nazywa, operator?