Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Od dawna mi chodzi po głowie, że przy Komuniach Świętych mocno działa Szatan.

Polecane posty

Gość gość
gość dziś "samogwałt"? Co to za słowo w ogóle?

Gość gość
I co? Żadna z katoliczek nie wypowie się o tym dlaczego kościół zmienił przykazania i dlaczego jednego z nich w ogóle nie przestrzega?

Gość gość
gość dziś dziś 9:51 trafiłam, prawda? usmiech.gif coś słąbo z Twoją znajomąścią Pisma... Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą xx no tak a przed chwila pisalas o nie wyrywania fragmentów z Biblii a tu proszę .... trafiłaś ? jasne jak zgniła śliwka w kompot .

Gość gość
10:02 omijają , uciekają katoliczki ... maja oczy a nie widzą , mają uszy a nie słyszą ...

Gość gość
gość dziś dziś trochę się pomądrzyłaś a ja sprostuję. Wszystkie sakramenty ustanowił Jezus - i komunię św., i sakrament pokuty, i małżeństwa i kapłaństwa i namaszczenia chorych... Wierzysz w biologiczną ewolucję? A w duchową już nie? Czytasz stary testament i nowy? Widzisz, jak relacja z Bogiem się zmienia? Jak wszystko jest podnoszone na wyższy, "boski" poziom? dojrzewa? x Jak chcesz prostować, to zrób to prawidłowo. Jedynym sakramentem, który ustanowił Jezus to komunia św. Tylko i wyłącznie. Ustanowiony w ostatnią wieczerzę: "i czyńcie to na moją pamiątkę." Sakrament pokuty to wymysł kościoła, sakrament małżeństwa jest od zarania dziejów. W każdej kulturze i każdej wierze. Kapłaństwo moja droga, to już wymyślił Jahwe, przy okazji zażyczenia sobie złotej arki. A i to można powiedzieć też nie jest wymyłem Jahwe, ponieważ kapłani zawsze byli w każdym wierzeniu. Namaszczenie chorych pewnie też wywodzi się z tradycji pogańskich.

Gość gość
dziś to nie jest wyrwane z kontekstu, jest to jedno z błogoslawieństwa, tekst znany nawet niewierzącym, laikom i ignorantom :D ale masz więcej - będzie długo bo z kontekstem... Bądźcie więc naśladowcami Boga, jako dzieci umiłowane, i postępujcie drogą miłości, bo i Chrystus was umiłował i samego siebie wydał za nas w ofierze i dani na wdzięczną wonność Bogu. O nierządzie zaś i wszelkiej nieczystości albo chciwości niechaj nawet mowy nie będzie wśród was, jak przystoi świętym, ani o tym, co haniebne, ani o niedorzecznym gadaniu lub nieprzyzwoitych żartach, bo to wszystko jest niestosowne. Raczej winno być wdzięczne usposobienie. O tym bowiem bądźcie przekonani, że żaden rozpustnik ani nieczysty, ani chciwiec – to jest bałwochwalca – nie ma dziedzictwa w królestwie Chrystusa i Boga. Niechaj was nikt nie zwodzi próżnymi słowami, bo przez te nadchodzi gniew Boży na buntowników. Nie miejcie więc z nimi nic wspólnego!” (Ef 5,1-7)

Gość gość
Jak chcesz prostować, to zrób to prawidłowo. Jedynym sakramentem, który ustanowił Jezus to komunia św. Tylko i wyłącznie. Ustanowiony w ostatnią wieczerzę: "i czyńcie to na moją pamiątkę." xx oo kolejna wersja kolejnej katoliczki , czyzby każdy katolik miał swoją ? Zauważ , że ostatnia wieczerza poprzedzała smierc Jezusa .

Gość gość
9.52 mozliwe. Kiedys duzo z nim "rozmawiałam" potem nie czułam kompletnie nic, teraz znowu staram się nawiązać z nim kontakt, ale w kościele kompletnie go nie czuje, gdy słyszę te teksty zastraszające, powtarzane jak mantra słow jestem grzesznikiem prosze o przebaczenie, gdy widzę tych zlych ludzi ktorych znam osobicie i ktorzy chodzą reguralnie całą rodziną do kosciola, gdy slysze ze kogos nie było stac na pochowek czy slub czy chrzciny i ksiadz odmowil zorganizowania cerrmonii, gdy slysze ze gwalca dzieci, korzystają z dziwek czy są uzaleznieni od hazardu to nóż mi sie w kieszeni otwiera jak na nich patrze. Wedlug mnie powinien byc pastor, ktory może założyć rodzine itp. tak jak za granicą a nie celibat a biologii nie oszukasz i wykorzystują innych seksualnie bo nie dają rady wytrzymać w celibacie.

Gość gość
„We czci niech będzie małżeństwo pod każdym względem i łoże nieskalane, gdyż rozpustników i cudzołożników osądzi Bóg.” (Hbr 13,4)

Gość gość
ość dziś dziś to nie jest wyrwane z kontekstu, jest to jedno z błogoslawieństwa, tekst znany nawet niewierzącym, laikom i ignorantom smiech.gif ale masz więcej - będzie długo bo z kontekstem... Bądźcie więc naśladowcami Boga, jako dzieci umiłowane, i postępujcie drogą miłości, bo i Chrystus was umiłował i samego siebie wydał za nas w ofierze i dani na wdzięczną wonność Bogu. O nierządzie zaś i wszelkiej nieczystości albo chciwości niechaj nawet mowy nie będzie wśród was, jak przystoi świętym, ani o tym, co haniebne, ani o niedorzecznym gadaniu lub nieprzyzwoitych żartach, bo to wszystko jest niestosowne. Raczej winno być wdzięczne usposobienie. O tym bowiem bądźcie przekonani, że żaden rozpustnik ani nieczysty, ani chciwiec – to jest bałwochwalca – nie ma dziedzictwa w królestwie Chrystusa i Boga. Niechaj was nikt nie zwodzi próżnymi słowami, bo przez te nadchodzi gniew Boży na buntowników. Nie miejcie więc z nimi nic wspólnego!” (Ef 5,1-7) xx własnie z takimi nie miejcie NIC wspólnego . wiec na mnie czas do obowiazków . polecam Biblie .

Gość gość
Chcę wierzyć w Boga, ale nie wierzę w kościół i ksieży wiec kim jestem?

Gość gość
ten fragment ocenzurowany w internecie więc prosze zajrzeć do źródła :d (1 kor 6,9-11)

Gość gość
gość dziś Chcę wierzyć w Boga, ale nie wierzę w kościół i ksieży wiec kim jestem? xx synem/córką Boga . Chrzescijanka . Czytaj Biblie i pros Boga o zrozumienie , o mądrosc .

Gość gość
„Zadajcie więc śmierć temu, co jest przyziemne w członkach: rozpuście, nieczystości, lubieżności, złej żądzy i chciwości, bo ona jest bałwochwalstwem. Z powodu nich nadchodzi gniew Boży na synów buntu.” (Kol 3,5-6)

Gość gość
gość dziś ten fragment ocenzurowany w internecie więc prosze zajrzeć do źródła :d (1 kor 6,9-11) x ale co ma ten fragment do tematu sakramentu ?

Gość gość
„To zatem mówię i zaklinam w Panu, abyście już nie postępowali tak, jak postępują poganie, z ich próżnym myśleniem, umysłem pogrążeni w mroku, obcy dla życia Bożego, na skutek tkwiącej w nich niewiedzy, na skutek zatwardziałości serca. Oni to doprowadziwszy siebie do nieczułości , oddali się rozpuście, popełniając zachłannie wszelkiego rodzaju grzechy nieczyste. Wy zaś nie tak nauczyliście się Chrystusa.” (Ef 4,17-20)

Gość gość
dziś ma do wątku o czystości...

Gość gość
Chrzest i komunia są sakramentami ustanowionymi przez Jezusa ale nie w takiej formie jak teraz, jeśli chodzi o ścisłość to jest to w jego oczach wszystko nieważne. Jezus pragnoł by wiarę przyjmowali ludzie naprawdę wierzący ci co rozumieją jego słowa. Chrzcił ludzi chcących do niego przystąpić. Niestety kler stwierdził że mają być chrzczone małe nieświadome dzieci bo tak i już. Większość katolików nie wierzy tak jak powinno, większość nie ma pojęcia o Biblii i starym testamencie, wierzą w to co mówi ksiądz i rodzice bo taka jest tradycja.

Gość gość
gość dziś Żadna moja wersja. Taki jest fakt? Nie potrafisz przyjąć faktu, że masz mała wiedzę w temacie? No i co z tego, ze wieczerza poprzedzała śmierć J? Fundamentem wiary chrześcijańskiej nie jest tak naprawdę nauką J, a jego śmierć i zmartwychwstanie. Czyli coś co mówi nam, że J jest Bogiem i tyle w temacie. Nie trzeba być super wierzącym katolikiem, aby to wiedzieć. Jedynym sakramentem św pochodzacym od J jest komunia św. i nic więcej. Nawet chrzest. J nie wymyślił chrztu, skoro się sam ochrzcił i to jeszcze jako któraś osoba z rzędu. Chrzest wymyślili sobie ludzie, na znak obmycia z grzechów. A kościół katolicki wymyślił sobie spowiedź. Spowiedź jest tylko po to, aby ksiądz wiedział co kto robi. Czyńcie to na moją pamiątkę, nie było pod warunkiem powiedz kapłanowi co złego zrobiłeś. Dalej ci powiem. Jeśli mówię o manipulacji kościoła, to chyba raczej mam wiedzę, a nie nawiedzenie katola. Jeszcze czegoś nie rozumiesz? xx Wyjaśnię celibat. Celibat jest wymysłem Jahwe, kiedy to powołał do pilnowania i wszystkich zabiegów pielęgnacyjnych swojej arki kilku mężczyzn. Powiedział im, aby porzucili swoje rodziny, zony i dzieci. Kazał ubrać się im w haftowane, złocone szaty. Te szaty widujemy aktualnie na mszy św. Tylko w różnych kolorach w zależności od okresu liturgicznego. Kościół jak z jednego, tak i z drugiego skwapliwie skorzystał. A tak ogólnie, to jest różnica, pomiędzy zobowiązaniem do bezżeństwa u księży, a ślubami czystości, które składają zakonnicy. - Przykazania też wyjaśnię. Drugie starotestamentowe przykazanie mówi, że nie wolno nam czcić zwierząt i drugiego człowieka i w tym celu nie robić rzeźb, obrazów etc. Okazało się, że na figurkach jest największy zarobek, a sam Jezus to trochę za mało, zważywszy, iż jednak byłby to posążek ludzkie postaci Jezusa. Więc wyrzucili drugie przykazanie i można było handlować figurkami świętych, matki boskiej itd. Można się też też po wyrzuceniu 2 przykazania modlić do świętych i matki boskiej. A więc i ustanowić więcej świąt, które obligują do uczestnictwa we mszy i dawania na tacę. Ponadto, więcej katolickich świąt przykryje więcej pogańskich świąt. xxx Proszę nie pisać do mnie jakim jestem katolikiem, bo to wiem tylko ja. A jak ktoś czegoś nie wie, to niech pyta, bo może znam odpowiedź i odpowiem. Do tego nie trzeba być moherem. Z tego co zauważyłam, najmniej pismo św, znają właśnie najbardziej wierzące osoby.

Gość gość
gość dziś No akurat to nie są słowa, ani boże, ani chrystusowe. A to, że autor w liście do Efezjan pisze o grzesznych poganach, nie oznacza, że wszyscy poganie żyją grzesznie. Mają swoje wierzenia i żyją według swoich zasad.

Gość gość
dziś "całe Pismo natchnione jest przez Boga" :) reszta to już twoja luźna interpretacja :D

Gość gość
Jeśli jakikolwiek Bóg istnieje a ludzie na świecie twierdzą że ich jest prawdziwy to najlepiej jest być ateistą taką neutralna Szwajcarią. Po śmierci jeśli okaże się że jest ale nie ich Bóg tylko inny to z automatu mają gorzej bo byli we wrogim obozie a ateista neutralny.

Gość gość
"Niestety kler stwierdził że mają być chrzczone małe nieświadome dzieci bo tak i już. " xxx Wcale nie "bo tak i już". Z chrzczeniem małych dzieci chodzi o to, by pozyskiwać wyznawców od najmłodszych lat. Wszystkim wiadomo, że mózg dziecka jest bardzo plastyczny i można mu wszystko wdrukować. Chodzi o indoktrynację od małego, o pranie mózgu od małego. Jesli autorytety (mama, tata, ksiądz - tym bardziej w szkole) mówią dziecku, że tak jest, to ono wierzy, że to prawda. Gdyby nie indoktrynacja od małego to mało kto wierzyłby w bajki opowiadane przez kościół. A najgorsze jest to, że kościół stosuje zwyczajnie zastraszanie i wieczne wzbudzanie poczucia winy. Przykre jest to, że robicie to własnym dzieciom. Naprawdę.

Gość gość
"Z tego co zauważyłam, najmniej pismo św, znają właśnie najbardziej wierzące osoby." xx Dlatego są wierzące :-)

Gość gość
Zawsze mnie zastanawiało jak ludzie wiary argumentują sobie, że akurat ich bóg jest prawdziwy, skoro w historii ludzkości istniało religii od nasrania i niektóre, już wymarłe, mimo to nadal mają dłuższy staż niż obecne. Jak to jest, że taki Polak na myśl o upadku kościoła wieszczy jakieś wizje końca świata. Przecież upadło już setki religii i świat poszedł do przodu w każdym aspekcie. Wierzycie w tego swojego Boga, boście urodzili się tutaj a nie w Chinach czy jakimś Mozambiku i wam zwyczajnie to wpojono w głowy. Już nawet nie będę wspominał ile razy podczas rozmów wychodzi, że taki chrześcijan, który zapieprza do kościółka prawie w ogóle nie utożsamia się z Bogiem opartym na Starym Testamencie i traktuje go jako jakiś odrębny byt. Podejście osób wierzących na "prywatną" komunikację z ich Bogiem sprawiło, że każdy sobie prowadzi dyskusję z własną podświadomością, nie żadną istotą nadprzyrodzoną. Masy ludzi gadają sami ze sobą i własnymi emocjami, i są świecie przekonani, że to jest jakiś kontakt z istotą absolutną. No k****, psychiatryk.

Gość gość
Dokładnie, jeśli miałbyś się ochrzcić świadomie np w wieku 15 lat katolików było by w Polsce góra 20%. Zresztą gdyby wprowadzić podatek od wyznawców by finansowali swoje kościoły nagle większość to ateiści

Gość gość
dziś "Z tego co zauważyłam, najmniej pismo św, znają właśnie najbardziej wierzące osoby." xx Dlatego są wierzące usmiech.gif x mało widzicie

Gość gość
gość dziś Ale co złego się od tego dzieje? To tylko hipokryzja, nic więcej. A przy Komuni Świętej dzieci są odciągane od Jezusa.

Gość gość
Szkoda, że rozmowa kompletnie NIE NA TEMAT.