Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gość1003

Jak wrócić do wyłacznego kp?

Polecane posty

Uleglam tekstom "daj butle bedzie lepiej spać". Nie spi lepiej. Podaje ok. 150-180ml mm wieczorem od 2 tygodni, po czym przystawiam dziecko do "dojedzenia". Czy chcac zrezygnowac z karmienia butelką mam zmniejszac ilosc mm przez jakis czas, czy z dnia na dzien? Syn 6,5 miesiaca.

Gość gość
Wylacznie KP powinno byc do 6 miesiąca, Po 6 miesiacu i tak wprowadzasz rozne pokarmy, karm piersia rano i wieczorem, a w srodku dnia karm łyzeczką.

Chodzi mi o wyłacze karmienie piersia zamiast mlekiem modyfikowanym i piersią. Rozszerzanie diety to osobny temat, nie o to pytam. Mleko i tak jest podstawa zywienia do minimum roku, pokarmy dodatkowe wprowadzam. Moze inaczej- czy zmniejszac ilosc mm stopniowo, np. codziennie mniej o 30 ml, czy z dnia na dzien przestac podawac, tak by ilosc produkowanego mleka sie zwiekszyla, by zaspokajac potrzeby dziecka.

Gość gość
Oczywiscie ze z dnia na dzien. Stopniowo to mozesz wprowadzac inne jedzonko z lyzeczki a nie wlasne mleko, do ktorego dziecko jest przyzwyczajone i w zaden sposob nie pogorszy mu sie od niego a polepszy. Karm piersia nawet jak nie bedzie chcial. W koncu znowu zacznie ssac regularnie. Wiadomo ze jest bd przykladac 10 minut a dziecko bd wylo z glodu to daj troche butelki (np 30ml), dzieki trmu zaspokoi swoj pierwszy glod, usspokoi sie i bedzie chetniej podchodzic do piersi. ;)

Gość gość
A jesli na prawde aie upsze w zaden sposob nie bedzie chcialo ssac piersi to kup pozadny laktator , odciagaj mleko i karm z butelki. Bo chyba o to chodzi zeby zjadl Twoje mleko a jie kupne. ;) w jaki sosob bedziesz chciala podawac zalezy od was

Oprocz jednego mm dziennie karmie piersia, wiec odzwyczajony nie jest. Chodzi mi tylko o to, ze dokarmianie nie dało zamierzonego efektu ( tak jak sądziłam, bo nie budzi sie czesto z głodu, tylko z potrzeby bliskosci), a jednak laktacja pewnie spowolniła o ilosc podawanego sztucznego mleka. I chcialabym odstawic tą wieczorna butlę bez kryzysu z powodu za małej ilosci mleka ( w koncu nagle zjadał ok. 1/5 mniej mojego mleka niz do tej pory i zapewne produkcja spadła). Ale ok, dzieki za odpowiedz.

Gość gość
Daj piers , niech sciagnie ile jest. Nawet jak sie nie naje do syta to nic, kilka nocy bedziesz niala nieprzespanych, z ppbudkami co godzine, ale w koncu sie unormuje. Po6 mc spokojnie mm mozesz zagescic kaszka albo jakims kleikiem, wowczas bedzie lepiej spal, znaczy na pewno dluzej.

Zagęszczałam, wcale nie spał lepiej. A noce nieprzespane mam od urodzenia.

Gość gość
Bo niestety to, że dziecko lepiej śpi po mm to mit. Może rzadziej się budzi bo dłużej trawi (mm jest trudniej strawne nik mleko kobiece) ale czy to o to chodzi? Mam dwójkę dzieci kp, przy pierwszym nie miałam ani jednej nocy nieprzespanej...jadła o 22-23 potem 6 rano...druga je 4 razy w ciągu nocy - ma już ponad rok... Przystawiaj częściej do piersi, zamiast mm podaj do jedzenia co innego. Ja odstawiłabym od mm z dnia na dzień.

Gość gość
Najpierw kp potem dodajesz mm. Zmniejszaj ilosc mm stopniowo. Po okolo tygodniu powinnas zobaczyć różnicę. Kp na żądanie, dziecko musi stymylowac piers do produkcji mleka a to wymaga czasu. Powodzenia. Aha, poczytaj w necie np forum o kp na gazecie albo hafije, duzo sie idzie nauczyc.

Gość gość
Pamietajcie przyszłe mamusie, że KP jest bardzo ważne i trzeba sie do tego dobrze przygotiwac metytorycznie, dlatego polecam stonę hafija.pl gdzie zawarte są najrzetelniejsze informacje o Karmieniu Piersią.

Gość Miniomino
Częściej przystawiaj do piersi maluszka, to pobudzi produkcję pokarmu, dodatkowo w przypadku problemów z laktacją zacznij stosować preparaty na laktację, to dodatkową ją pobudzą. I oczywiście zmniejszaj ilość mm. I jak autorko postępy w karmieniu tylko KP?

Gość gość
Zajrzyj na Hafija.pl, najrzetelniejszy portal w polskim Internecie o Karmieniu Piersią, tam na pewno uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie i rozwiejesz wątpliwości.