Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Koperta dla położnej ile dawałyście

Polecane posty

Gość gość
14.39 Jak by nie dała, ona i inne, kolejne, to może lekarz nauczyłby się, że pacjentkę traktuje się z szacunkiem, po prostu.

Gość gość
I tak zawsze ktos da, co wy chcecie zmieniac? Kijem Wisły nie zawrocicie.

Gość gość
14.50 Czyli jak decyduję się na dziecko to mam obok kasy na wyprawkę wygospodarować kasę na lewiznę "bo tak robią wszyscy"? Lekarza przyjmującego poród nie obchodzi co się dzieje poza szpitalem i do jakich warunków trafia potem takie dziecko i z czego żyje matka, tym zajmuje się mops i inne służby. Lekarz ma odebrać poród nie wyciągając łapy po lewiznę i traktować dziewczynę z szacunkiem niezależnie od jej sytuacji materialnej. "Ekstra" to możesz mieć w prywatnym szpitalu, w państwowym masz mieć to co wszyscy, tak samo dobrze.

Gość gość
14.55 Durne myślenie, tak jest tak zawsze było, bla bla, nic się nie zmieni. Nic się nie zmieni, bo nic nie robisz by to zmienić. Gdyby organizatorki akcji "rodzić po ludzku" myślały tak jak ty, że nic się nie zmieni to ojciec twojego dziecka nadal kopciłby papierosa pod porodówką, a dziecko oglądał przez 5 sekund przez okno.

Gość gość
gość dziś Glupsza jestes niz ustawa przwiduje... To co ty nazywasz "extra opieka" powinno byc norma, ale ty tego nie rozumiesz bo za tepa jestes... Plac dalej, bo przeciez masz z czego ;) ... i miej nadzieje ze twoje dzieci tez beda mialy z czego "extra opieke" dla Ciebie zapewnic kiedy bedziesz stara i niedolezna... uwaga, zaczynaj juz oszczedzac bo stawki szybko ida w gore ;)

Gość gość
14.50 "dać jednorazowo to nie ma" Nie musi mieć, a lekarz ma jej zapewnić najlepszą opiekę czy ma grosz przy tyłku czy nie ma nic. Ja to łatwo zrzucić odpowiedzialność na innych i odwracać kota ogonem nie skupiając się na meritum. To wy postępujecie nie w porządku dając w łapę, a nie kobieta, która przyjeżdża na porodówkę bez znajomości, kopert i czekoladek licząc, że personel dobrze się nią zaopiekuje, bo taka ich praca.

Gość gość
1200 - ale jest to legalne w szpitalu, w którym rodzilam (panstwowym) - można się umówić zwybraną położną i opłacić sobie prywatną opiekę.

Gość gość
przeciez nikt ci nie kaze obok wyprawki szykowac dodatkowa kase, to twoj wybor. i tak jak to nazywam extra opieka, bo podstawe kazdy ma zapewniona, ale zadna polozna nie bedzie nadskakiwac jakiejs damie bo przyjechala rodzic. placicie skladki, to macie PODSTAWE i nic wiecej. to jest kapitalizm

Gość gość
Dawanie i branie koperty to nie płacenie za ekstra opiekę- za ekstra opiekę (a przeważnie tylko wyższy komfort) płaci się w prywatnych usługach medycznych. Tutaj nie płacisz- tutaj dajesz łapówkę, a ty i lekarz/położna popełniacie przestępstwo. Naprawdę uważacie że wszędzie są położne które widząc spadające tętno u dziecka, nie zareagują bo czekają na kopertę? Specjalnie szarpną główkę, złamią obojczyk bo w łapę nie dostały? Czy płacicie po to żeby ktoś się uśmiechnął i wodę podał? Bo jeśli za to- to po co t takim razie położna w szpitalu, można sobie kogoś wynająć. W Krakowie była taka wielka afera w naszej klinice uniwersyteckiej, też powszechnie było wiadomo że prywatne pacjentki ordynatora mają lepiej, szybciej i częściej badania, położna częściej zaglądnie, lekarz dyżurny dopilnuje, łapówkarstwo na prawo i lewo, ale skończyło się kilka lat temu z hukiem, a pan ordynator po wyroku sądowym może sobie pomarzyć o dawnej pozycji. Ludzie już nie są ciemni jak moja babcia ze wsi, która do internisty zawsze w nowej koszuli i z kopertą bo jeszcze źle leki wypisze.

Gość gość
mowcie sobie i nazywajcie to jak chcecie. I tak mysle, ze czasem szybciej zwroca uwage. Zegnam bo juz mi sie nie chce przegadywac jak przekupki na targu.

Gość gość
" zadna polozna nie bedzie nadskakiwac jakiejs damie bo przyjechala rodzic"- jak ty sobie to "nadskakiwanie" wyobrażasz? Położna która może mieć 3 rodzące na oddziale, nie pójdzie do sali obok, tylko zrobi ci masaż stóp, ustawi temperaturę prysznica i poprawi poduszkę pod głową? Wybrałam szpital w którym opieka położnych jest rewelacyjna. Nie ma tam opcji wykupienia "dodatkowej" opieki, jasno powiedzieli że u nich każda pacjentka jest równie ważna. Nie wyobrażam sobie lepszej opieki niż tam mogłam dostać, położna była niesamowicie uważna i troskliwa, po porodzie też wszystkie babeczki z oddziału były świetne i kompetentne. Jest też szpital w którym można sobie wykupić dużo, od indywidualnej opieki położnej i lekarza po apartament z zestawem kosmetyków i menu do wyboru. Jakoś lepsze opinie ma ten w którym ja rodziłam.

Gość gość
15.07 Kapitalizmem sobie buzię wycierasz, ale do prywatnej kliniki nie pójdziesz. To jest łapówka, a nie kapitalizm, nie myl pojęć. Mnie rozwalają panienki, które myślą, że pieczątka ordynatora w karcie prowadzenia ciąży urodzi za nie. Autorko, na co ty właściwie liczysz? Jak nawalają bóle to szczególne traktowanie pod tytułem "ordynator na korytarzu dzień dobry mi powiedział" to ostatnie co ci pomoże, a na tym się często te szczególne względy kończą.

Gość gość
poczytaj kretynko, bo juz strone albo dwie wczesniej ktos napisal o prywatnej klinice, dlaczego tam nie pojdzie rodzic, a ty dalej swoje. spadam do lekarza.

Gość gość
To ja od 1800, mam męża, zarabia więcej ode mnie, nie jesteśmy zasiłkowcami, za wszystko sami płacimy ciężką praca. Przykro się robi jak tak mnie oceniacie.

Gość gość
i zadnym kapitalizmem sobie nie wycieram - co za zalosny tekst pseudointeligentki, az chce mi sie smiac. taki mamy obecnie ustroj. a ty dalej myslisz ze w PRLU siedzisz. ciao!

Gość gość
gość dziś Tu autorka. "Moja" położna będzie na innych zasadach nie będzie tylko moja podczas porodu x Właśnie! Ale lepiej ukraść innej rodzącej należną jej opiekę. Będąc częściej u ciebie, będzie rzadziej u innej rodzącej kretynko. xx Ludzie nie bądźcie sknerami. Kobiety wykonują cięzki zawód, stale jest tam niedobór kadr a wypłata woła o pomstę do nieba - ze 2000 netto. Takiego macie węża w kieszeni i nie cenicie swojego komfortu? x Niedobór kadr, to tym bardziej kradniesz opiekę innej rodzącej. xx gość dziś Ty wiesz, że kalectwo tych dzieci, to też twoja wina? O tym piszę wyżej. Uj mnie obchodzi jej wypłata, wypłata jest z moich podatków. Jakoś inne grupy zawodowe oprócz służby zdrowia, nauczycieli i kelnerów, nie mają dodatkowych gratyfikacji. Skończy się łapówkarstwo, to przypadki kalectwa noworodków i powikłań u samych rodzących cudownie się zmniejszy przynajmniej o połowę. Ta zapłaciła, to będę u niej co 10 minut, a ta nie zapłaciła, to będę co godzinę. Tak to wygląda idiotko.

Gość gość
Nie wiem, gdzie wy żyjecie... X lat temu i nawet mniej szpitale zapłacily odszkodowania w setkach tysięcy rodzinom dzieci, które przez błędy lekarskie i położnych y urodziły się uszkodzone. Takie sytuacje zdarzają się owszem i teraz, ale to rzadkość. Szpital u nas już się nauczył i od lat takich przypadków nie było. Jak myślicie, że położna zajmie się Wami za te pieniądze co jej zapłacicie, a oleje Kowalska bo jej facet nie zapłacił to się grubo mylicie. Mam kuzynke położna w dużym mieście i nie ma tam takich sytuacji, w razie czego obwinia i zwolnia położna, straci prawo do wykonywania zawodu. I te wasze 2 tysie jej nie pociesza...

Gość gość
gość dziś 1200 - ale jest to legalne w szpitalu, w którym rodzilam (panstwowym) - można się umówić zwybraną położną i opłacić sobie prywatną opiekę. xx Tylko ta położna przyjdzie na zasadzie, moja prywatna położna i ta położna nie będzie wtedy na swoim dyżurze z grafiku. Mam wrażenie, że nie widzisz różnicy pomiędzy tak opłaconą położną, a położną na jej własnym dyżurze. To tak jakbyś w sklepie z ozdobami świątecznymi w którym pracujesz na etat sprzedawała własne bombki, a płacone masz za sprzedaż bombek pracodawcy.

Gość gość
15.19 Nie przejmuj się, chcemy tylko uzmysłowić łąpówkarom, że niezależnie od dochodów każdy ma prawo do dobrej opieki, te 1800 to tylko tak przykładowo, a nie żaden personalny atak na ciebie.

Gość gość
15.20 W PRL-u to ty siedzisz skoro bez łapówki, kopert, czekoladek i znajomości sprawy nie załatwisz.

Gość gość
Czy płacicie po to żeby ktoś się uśmiechnął i wodę podał? Bo jeśli za to- to po co t takim razie położna w szpitalu, można sobie kogoś wynająć. x Dokładnie. Można sobie doulę przyprowadzić.

Gość gość
RANY!!! Miały się odzywać kobiety tylko te które coś dały położnej! Przeciwniczki dawania kopert zasmiecilyscie mi temat i tyle! Nawet nie chce mi się was czytać. Założyciel sobie swój temat i udowadniajcie swoje racje, a nie tutaj!

Gość gość
Teraz jest pełno klinik i szpitali gdzie można rodzić prywatnie za określoną kwotę tam się powinno płacić a nie w szpitalu państwowym , jak kogoś wiozą z wypadku też ma dać kopertę bo inaczej mu nie pomogą ? Można wynająć poloZna , duale albo rodzić w domu z opłacona położna a nie dawać łapówki w państwowym szpitalu jak chcesz mieć specjalne przywileje to za nie płać ale w prywatnej placówce

Gość gość
15.45 Autorko, widzę, że zdania nie zmienisz. Naiwna jesteś i nie wiem na co liczysz.

Gość gość
Tak to już jest, że temat na forum żyje swoim życiem

Gość gość
Dajcie spokój... :D to bez sensu :D

Gość gość
15 50 Naiwna to ty jesteś ze tu bez sensu się udzielasz. Paaaa :]]

Gość gość
no ale co sie autorko tak bulwersujesz, co cię tak boli ,

Gość gość
Autorko, pani która "pomoże"??? A co zrobisz jak się pani od "pomagania" wyprze? Jakich argumentów użyjesz? Skargę na nią napiszesz, że pomimo łapówki nie pomogła, a powinna? Równie dobrze może zgarnąć kasę i nawet nie odebrać telefonu. Nic jej wtedy nie zrobisz.

Gość gość
17.46 bo liczyła na praktyczne rady i konkretne stawki, a tu klops i jeszcze się śmieją, buuuuuu