Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego grzybica pochwy wciąż nawraca?

Polecane posty

Gość gość

Od roku mam powazny problem z nawracającą grzybicą pochwy. Mam 34 lata, wciaż biegam do ginekologów, dostawałam już wszelkie leki w kremach, doustnie oraz globulki, wszystko zadziałało, ale po kilku tygodniach znów nawroty. O higienę dbam- myję się 2 lub 3 razy dziennie zawsze płynem do higieny intymnej, ta grzybica wystąpiła u mnie po raz pierwszy właśnie po antybiotykach (miałam zapalenie zatok)- było to własnie jakiś rok temu. Od tamtego czasu żadnych antybiotyków już nie brałam, nie chorowałam także na nic, a grzybicy nie mogę się trwale pozbyć. Nie współżyję z nikim, więc nikt mnie nie zaraża. Odkąd 3 lata temu mąż zginął w wypadku nie podejmowałam z nikim żadnych kontaktów- więc nikt mnie nie zaraża. Jak się tego pozbyć? JUż chyba wszelkie leki wyczerpałam, kazde mi pomagają, ale po odstawieniu po kilku tygodniach mam nawroty, byłam u 3 ginekologów w tym czasie, każdy rozkłada ręce. Czy któraś z Was miała ten uporczywy problem? Co zrobić, bo już nie mam sił!

Gość gość
Po pierwsze, leki na grzybice trzeba brać kilka miesięcy od ustania objawów, np. Itrax raz w tygodniu. Bo ciagle jesteś niedoledaonym nosicielem. Zaleczasz tylko objawy. Po drugie, trzeba prasować majtki. Po trzecie, dbac o florę intymna (np. co jakiś czas aplikować invag). Po czwarte, musisz ograniczyć słodycze, mąkę i nabiał.

Gość gość
Wszystko ci napisała dziewczyna wyżej a ja dodam:) kiedyś miałam podobny problem i wiesz co mi ginekolog powiedział....za często się Pani podmywa,proszę robić to raz dziennie wieczorem bo jest Pani tak wyjałowiona że nie m,a tych dobrych bakterii i stąd te objawy.Poza tym stresy zrobiły swoje,u mnie też.Posłuchałam i skończył się problem.

Gość gość
Noś tylko bawełnianą bieliznę, nie dopuszczaj do otarc pochwy (np.szwem dźinsów), a jesli poczujesz lekkie pieczenie, natychmiast posmaruj się kremem albo mascią Pimafucort (na receptę) przez kilka dni. Miej ją zawsze w domu, i używaj w razie potrzeby, nie dopuszczaj do rozbuchania się grzybicy. Nigdy nie siadaj na desce w miejscach publicznych, sikanie tylko "na orła", coś grubszego w domu. Myj zawsze toaletę po gościach, koleźankach na kawie, itp. Póki nie użyjesz nie siadaj. Uważam, że tego grzyba ktoś Ci przynosi, albo zalapujesz go w pracy.

Gość gość
Tak, brałam po kilka miesięcy, bielizny nie prasuję, ale gotuję.

Gość gość
Póki nie umyjesz, nie siadaj.... No i potwierdzam- za często się podmywasz. Jestes wyjalowiona, i łapiesz grzyba natychmiast.

Gość gość
Pochwa to narząd wewnętrzny...

Gość gość
3 razy dziennie się podmywasz? Masakra. Jak ma się odbudować twoja flora bakteryjna i wrócić do równowagi jeśli regularnie ja usuwasz? Raz dziennie delikatnym płynem wystarczy..

Gość marawstala
Stosuj Iladian

Gość gość
Po leczeniu warto żebyś stosowała takie probiotyki ginekologiczne typu Lactovaginal. żeby wesprzeć tą florę w pochwie, zadbać o ph, wtedy możliwość nawrotu takiej grzybicy czy innej infekcji jest o wiele wiele niższa. A takie probiotyki są nie drogie no i łatwo się je aplikuje

Gość gość
Nie pocieszę Cię. Mam taki sam problem od 6 lat. Grzybica wraca średnio co 3 miesiące. Każdy ginekolog, u którego byłam stwierdził: „taka Pani uroda”. Nie pozostaje nic innego jak nauczyć się walczyć z tą przypadłością jak tylko poczujesz łaskotanie. Od razu stosuj globulki dopochwowe z apteki, bez recepty (wiadomo są słabsze, niż te od lekarza, ale zanim dostaniesz receptę jakoś musisz przetrwać). Ja wspomagam się dodatkowo probiotykiem doustnym. Rady dziewczyn powyżej jak najbardziej słuszne i trafne. Powodzenia :)

Gość gość
Po antybiotykach tez mialam ,ale postanowilam sie nie myc przez kilka dni. Flora bakteryjna sie w koncu dogadalaa...hehe Myje sie tylko w rozcienczonym Azulanie. Nie przesadzaam ,tylko wieczorem. To prawda,co za duzo,to nie jest zdrowe. Nie uzywam zadnych plynow do mycia.

Gość gość
Z moja corka musialam jechac na ostry dyzur,bo sie tak wypachnila,ze dostala jakiegos uczulenia. Bylam zla,bo gowniara przesadzila z tym myciem,a maz byl zly na mnie,i powiedzial..co chcesz,dziewczyna sie myje,bo ma to po nas. Tak wsie czyscioszki...

Gość gość
Moja siostra tez sie nabawila choroby,ale to przez czeste mycie. Wszystko trzeba z umiarem. Nie uzywajcie plynow do podmywki.Sama chemia,a pieknie pachnie.