Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie polecam Wam juz wyjazdu do pracy do uk

Polecane posty

Gość gość
Idz do sklepu tepaczko to dostaniesz linke :D

Gość gość
debil wie, że udowodniono mu jaki jest głupi to nadal zgrywa głupiego ... :P

Gość gość
Ja jestem w ciężkim szoku. Mieszkamy parę lat w Niemczech. Maz zarabia 2.5tys e na rękę, dostajemy jeszcze pieniądze na 2 dzieci. Ja nie pracuje. Żyjemy na dość wysokim poziomie- nie oszczędzamy na jedzeniu itp. Zostaje nam miesięcznie koło 500- 700e które możemy odłożyć. Mieszkanie spore, w miesiącu zawsze jakaś atrakcja dla dzieci. A widzę że w uk gdy pracuje tylko jedna osoba w rodzinie bardzo ciężko się utrzymać...wracam do pracy za rok- z dodatkową moja pensja- 1600e w zawodzie- to już naprawdę będzie lux

Gość gość
lux:D na wygnaniu:D

Gość gość
Im dalej od takich cweli jak ten powyzej, tym lepiej :D moglabym na antarktydzie mieszkac, w iglo bez pradu itd oby dalej od takich nedznych polaczkow :D i zycie byloby przepiekne :D

Gość gość
Do osoby z De - wiesz, ja z kolei nie rozumiem, jak może pracować tylko jedna osoba w rodzinie. poza sytuacjami gdy jest się na urlopie macierzyńskim/ "tacierzyńskim" , ale wtedy jednak coś się zarabia. Generalnie jednak, ja nie chcialabym być w sytuacji, gdy nie pracuję wcale. W moim życiu, w ciągu ostatnich 3 lat mialam tyle zmian w karierze zawodowej, że spokojnie mogłabym książkę napisać. Był okres, gdy miałam miesięcznie na rękę nawet 2500 funtów jako freelancer - nie w Londynie, a pracowalamz domu, max 120 godzin miesięcznie - więc po dodaniu ówczesnych 1600 GBP netto męza mieliśmy takie życie, że ho ho. były miesiące gdy freelance szedł słabiej, niespodziewane zastoje jak na to na włąsnej dzialałności bywa. zdarzylo mi się mieć tylko 500 netto miesięcznie. to sprawilo że zdecydowalam się wrócić do stałej pracy na minimum pół etatu, żeby mieć jakiś stał dochód skoro freelance szedł zmiennie. obecnie od prawie roku pracuję na cały etat w fajnej nie za dużj firmie, a freelance robię bardzo dorwyczo. Mój maż po drodze też zmienil pracę, mial podwyżke, więc teraz on więcej zarabia. no i nam się bardzo dobrze żyje w UK, ale nigdy nie bralam pod uwagę Londynu, nigdy. znam przypadki rodzin, gdzie pracuje mężczyzna, kobieta dorabia jakieś kilka stów tylko i prowadzi dom, mają 2 dzieci - no oni cienko przędą, ale co się dziwić. ja bym tak nie mogła. pracowalam mało do kiedy dziecko miało 4-5 lat, to i tak długo moim zdnaiem. pracować tylko 20 godzin jak dziecko już chodzi do szkoł to dla mnie niepojęte. pozdrawiam

Gość gość
aha - to coś dziwnie w De jest, że jak mąż ma 2500 euro netto i dostajecie nadal dodatki na dzieci ... macie 3 dzieci, czy jak? my mamy jedno i z chwilą gdy nasze łączne dochody osiągnęły jakoś 2800 GBP netto, kilka lat temu, to zabrano nam dodatki i musielismy ok 1500 oddac na raty.

Gość gość
... ale jak wspomnialam, w ciągu ostatnich kilku lat mielsimy łącznie jakos między 2700-4000 GBP netto miesięcznie a to w naszym mieście są spoko dochody na rodiznę z 1 dzieckiem. powyzej mniej więcej 3300 GBP netto /mies dla trzyosobowej rodizny w tym miescie i mu podobych - to jest świetne życie. coś jak , hm - na trzyosobową rodzinę byłoby 8-tysięcy PLN netto w Częstochowie, czy Łodzi, czy Toruniu ...

Gość gość
swietne zycie :D z ciapatymi i turbaniarzami do ktorych nawet nie zagadasz po ichniejszemu :D nigdy nie bedziesz u siebie :D

Gość gość
A po co do kogos gadac przyglupie, ale wiadomo, ze takie plotkujace i obrabiajace dupy qrwy jak ty wpierdalaja sie w zycie innych bo nie maja swojego :D

Gość gość
Tak sobie tłumacz ofiaro edukacji :D niemcy pracuja w wlasnym kraju i francuzi tez, tylko ty tego nie rozumiesz tepaczko :D gnij na wygnaniu !

Gość gość
No dokladnie. Chwali sie ze jest białym murzynem na usługach innej nacji :D beka nie z tej ziemi . Pokaz swiadectwo nieuku i oceny :D same dwóje pewnie mialas bo popalałas w lasku fajki z kolezankami zamiast sie uczyc :D to teraz gnijesz u obcych :D

Gość gość
To ja pisałam o życiu w de i w głowie się nie mieści jakie komentarze mnie tu czekały. Wy- moi rodacy tak jadem przepelnieni? Oczywiscie ze jestem tu obca i nogdy nir bedzie tak jak w pl. To w ogolr osoby temat. Pisałam o różnicy finansowej jeśli chodzi o de i uk. Nic innego nie miałam na myśli. Pieniędzy też nie mamy Bóg wie ile. Na wszystko ciężko się pracuje- w życiu nikt nic nam nie dał. Nie rozumiem komentarza pani która ciągle pracuje. Super gratulacje. Ja pracowałam od kiedy pamiętam, żeby studiować też musialam pracować bo nikt mi na czesne nie dawał. Teraz mam malutkie dzieci- z jednym małym wyjechalam i drugie urodzilam na obczyznie- też nie bylo łatwo bo po drodze straciłam 3 ciążę. Nie ważne, nie ma co pisać historii mojego życia. Chodzi o to że tu jest bardzo bezpiecznie. Maz ma 2.5tys dostajemy na dzieci 400e. Na mieszkanie płacimy 450 plus 50 za prąd. Można żyć spokojnie i dostatnio za jedną wypłatę

Gość gość
dziś swietne zycie smiech.gif z ciapatymi i turbaniarzami do ktorych nawet nie zagadasz po ichniejszemu smiech.gif nigdy nie bedziesz u siebie smiech.gif dawaj wreszcie te linki do śląskiego rządu, baranie :D :) ignorując temat, udowadnaisz swój skrajny debilizm ...... niewiedzę ignorancję .... a takimi wypowiedziami jak ta o turbanach itd pokażyjesz, jak bardzo przepełniony nienawiścią jesteś... oj masz kompleksy, masz. inaczej byś tu nie siedział CAŁYMI DNIAMI ja właśnie wypilam kawę z mlekiem ryżowym, zjadlam domowe ciasto czekoladowe z konfiturą z wiśni, teraz zarezerwujemy loty - lipiec Polska, sierpien północne Włochy - i potem mąż zrobi obiad... papa

Gość gość
Bingol, idź stąd świnio spasiona na smalcu i kaszance. won!

Gość gość
....a potem sie obudzilas.

Gość gość
biedactwo bingol znowu podbija tematy, bo nie ma nic ciekawego do roboty w swoim nędznym zyciu ... a tutaj nie ma nic ciekawego do napisania, tylko swoje nudne"potem sie obudziłaś" bo nie wierzy ludziom, że może im byc dobrze za granicą i że NORMLANYM LUDZIOM NIE PRZESZKADZA, że ich sąsiedzi są kolorowi, mają inną wiarę czy inną orientację seksualną ...

Gość gość
*NORMALNYM miało być

Gość gość
Tak sobie tłumacz.

Gość gość
Do pani z UK: Mieszkam w Irlandii i panstwo daje dodatek na kazde dziecko BEZ WZGLEDU NA ZAROBKI. Rowniez zarobki z mezem, i to co nam zostaje co miesiac, jest tez duzo wyzsze niz kwoty ktore Pani podaje (pomijajac ze mieszkamy w domu nie mieszkaniu, tez blisko samego centrum 10minut samochodem i w pieknej okolicy). Wiec tez popieram pania z Niemiec, ze nie opisuje Pani jakiegos szokujaco wysokiego standardu zycia. Z tego co Pani opisuje Irlandia wydaje sie wiec korzystniejsza. I z tego co wiem, w Niemczech jest jeszcze lepiej dla rodziny niz w Irlandii. To, ze Pani chce pracowac to Pani sprawa - pani z Niemiec mowila tylko o roznicy w zarobkach gdy pracuja oboje i ma racje. Sama kiedys rozwazalam przeprowadzke do Niemczech - ale w naszych okolicznosciach porzucilismy ten pomysl. W Irlandii mamy juz oboje dobre prace, dom, przyjaciol, dzieci chodza do dobrych szkol oraz dzieci i maz mowia plynnie po angielsku a musieliby sie uczyc niemieckiego od zera (tylko ja mowie).

Gość gość
Żałosne materialistyczne chciwe na kase idiotki :D wyszło szydło z worka ze pozabijalibyscie sie za 10euro wiecej za granica. Gnijcie tam. W Polsce nie ma miejsca dla takich smieci.

Gość gość
to coś dziwnie w De jest, że jak mąż ma 2500 euro netto i dostaj xxx To cos dziwnego macie w tym GB. W Irlandii razem z mezem mamy blisko 7K netto na miesiac i panstwo daje 140 eur na kazde dziecko. :-)

Gość gość
140 eur smiech na sali. W PL mamy wiecej 500 zł na dziecko Świadczenie otrzymuje się na drugie i kolejne dziecko. Na pierwsze – tylko w szczególnych sytuacjach, jeśli dochód w rodzinie nie przekracza 800 zł albo 1200 zł – jeśli dziecko jest niepełnosprawne. Wniosek o przyznanie świadczenia 500 plus możesz złożyć osobiście w wyznaczonych punktach na terenie gminy, w której mieszkasz, w placówkach bankowych lub poprzez bankowość elektroniczną oraz za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ZUS (pue.zus.pl) lub Elektronicznej Platformy Usług Administracji Publicznej ePUAP (tu znajdziesz więcej informacji o świadczeniu 500 plus). Ulga podatkowa na dziecko To uprawnienie do zapłaty mniejszego podatku. Ulga prorodzinna przysługuje na każde dziecko do 18. roku życia lub do 25. roku życia, jeśli nadal się uczy i jego ewentualny dochód nie przekracza 3089 zł. Rozlicza się ją z rocznym zeznaniem podatkowym. Ile pieniędzy można odliczyć, składając w 2018 roku PIT za rok 2017? na pierwsze dziecko – 1112,04 zł na drugie dziecko – 1112,04 zł na trzecie dziecko – 2000,04 zł na czwarte dziecko – 2700 zł Ulga preferuje rodziny wielodzietne. Od trzeciego dziecka w rodzinie kwota do odliczenia rośnie. Przy dwójce dzieci (lub większej ich liczbie), nie ma limitu dochodu, od którego można odliczyć ulgę (czytaj więcej o warunkach, jakie trzeba spełnić, aby odliczyć ulgę podatkową na dziecko). Zasiłek rodzinny Tzw. rodzinne otrzymują rodziny z dziećmi, które znajdują się w trudnej sytuacji finansowej. Kwota zasiłku jest uzależniona od wieku dziecka i dochodu w rodzinie, który jest dzielony przez liczbę jej członków. Aby otrzymać zasiłek rodzinny, dochód na osobę nie może przekraczać 674 zł, a jeśli dziecko jest niepełnosprawne – 764 zł. W 2018 roku uprawnione rodziny mogą co miesiąc liczyć na zasiłek rodzinny w kwocie: 95 zł – jeśli dziecko ma 0-5 lat 124 zł – jeśli dziecko ma 6-18 lat 135 zł – jeśli dziecko ma 19-23 lata Sprawdź, czy możesz starać się o przyznanie zasiłku rodzinnego Zasiłek wychowawczy Zasiłek wychowawczy jest dodatkiem do zasiłku rodzinnego. Nazywa się go również dodatkiem wychowawczym, ponieważ otrzymują go rodzice przebywający na urlopie wychowawczym. Nie wszyscy jednak, tylko ci, którzy pobierają zasiłek rodzinny. Korzystanie z urlopu wychowawczego daje im prawo do dodatkowych pieniędzy w kwocie 400 zł. Zasiłek wychowawczy możesz otrzymywać co miesiąc przez: 2 lata – jeśli masz pod opieką jedno dziecko 3 lata – jeśli opiekujesz się bliźniętami lub wieloraczkami 6 lat – jeśli dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności Karta dużej rodziny To nie jest żywa gotówka, ale uprawnienie do korzystania ze zniżek dla rodzin, które mają troje lub więcej dzieci. Oferują ją instytucje publiczne i firmy prywatne (kina, sklepy, banki). W chwili składania wniosku najstarsze uczące się dziecko nie może mieć więcej niż 25 lat lub 18 (jeśli nie kontynuuje nauki). Ograniczenia wiekowe nie dotyczą dzieci niepełnosprawnych. Karta dużej rodziny przysługuje rodzicom dożywotnio. Do wypełnienia wniosku potrzebne są dane z dowodu osobistego rodziców, akty urodzenia dzieci i ich PESEL, a gdy dziecko ma ponad 18 lat – zaświadczenie o terminie ukończenia nauki (tu znajdziesz więcej informacji o Karcie dużej rodziny). Dofinansowanie na zatrudnienie opiekunki dla dziecka

Gość gość
Ni tak, ale tak tanio jak jest w PL to nigdzie nie ma. Wszystko jest praktycznie za bezdurno. Nigdzie nie jedźcie!

Gość gość
Wiesz gdzie mam twoje polecanie czegos :D

Gość gość
W de jest 184e na każde dziecko. Jest to stała kwota bez względu na dochód rodziny. Dla kobiety niepracujacej np przyjezdnej która urodzi tam, przez pierwszy rok życia dziecka kwota na niego wynosi prawie 500e miesięcznie. Jest tez instytucja job center. Nie ma mozliwosci by na dzieci nie starczylo. W przypadku zbyt niskich zarobkow instytucja ta doplaca praktycznie do wszystkiego- czynsz, jedzenie, wyprawka dla dzieci.

Gość gość
Te cyfry trzeba odczytywać w relacji do cen. W PL jest bajecznie tanio. Żyjemy za bezdurno i niczego nie brakuje. Taka taniocha, że aż trudno to sobie wyobrazić. Dlatego lepiej mieszkać w PL i nigdzie nie jechać, bo praktycznie wszędzie jest dużo drożej za to co w PL jest za bezdurno. Nie wspominając już o tym, że Polacy są serdeczni wobec ciebie i zawsze pomocni. No i ta powszechna, Polska uprzejmość!

Gość gość
Co to znaczy bezdurno

Gość gość
Do osób piszacych tu z Niemiec, Irlandii - w UK tez jest kwota na dziecko, bez wzgledu na dochd (tzn jak kto ma powyzej, zdaje sié, 80 tysiecy funtow na rok, dochodu, to nie dostaje tego dodatku). ten dodatek nazywa sie child benefir I wynosi 82 funty co 4 tygodnie czyli 13 razy w roku, na pierwsze dziecko, na drugie I kazde kolejne jakos 60 co 4 tygodnie (nie wiem, dziecko mam jedno). to malo, ale zawsze cos. jak ktos zarabia naprawde malo, to ma rozne dodatki np dodatek do czynszu, albo pomoc w pokrywaniu kosztow prywatnego przedszkola. jak moje dziecko bylo w prywatnym przedszkolu 3 cale dni w tygodniu dobre kilka lat temu, to dostawalam zwrot kosztow przedszkola w wysokosci jakos 65% - czyli z wlasnej kieszeni placilismy 1/3 realnej kwoty, a prywatne przedszkola sa drogie, bo wtedy to bylo jakos 7.50 GBP za godzine x ok 120-130 godzin miesiecznie. jak rodzina ma bardzo niskie dochody - ponizej 30 tysiecy na rok przy jdnym dziecku bodajze - to naprawde moze miec spory dodatek do czynszu, nawet I polowe czyszu pokryta moze miec. czyli np zamiast placic 850, zaplaca 450/mies. zalezy od paru kwestii- wiadomo. my tez kiedys mielsimy bardzo niskie dochody I pomoc panstwa duzo nam dala. ale jak moge porownac sytuacje, gdy malo zarabialismy (pracujac!) I pomoc panstwa byla nam potrzebna, a terz gdy nie dostajemy nci z wyjatkiem tych 82 funtow miesiecznie, to ja wole obeca sytuacje, bo zle bym sie czula, gdybym NADAL dostawala np 300-400 mies od panstwa. zle bym sie cuzla majac tak jak wy piszecie, miec 6 tysiecy euro miesiecznie na rodzine I brac przy tym dodatki, wstyd by mi bylo. poza tym nie bardzo wierze w to, ze JAKIEKOLWIEK panstwo da dodatki rodzinie z takim dochodem, ale coz, roznie ludzie pisza. ja sie ciesze ze juz nie muze reki wyciagac- jak dostalam kilka lat temu list, ze juz nic nam wiecej nei dadza, to ucieszylo nas to ze wreszcie potrafimy dac sobie rade SAMI BO FAJNIE ZARABIAMY. pozdrawiam, milego dnia,zaraz zaczne prace

Gość gość
I wiem, ze kazde panstwo jest inne I ze komus moze sie wydawac, ze 3500 funtow netto miesiecznie na trzyosobowa rodizne to malo. owszem, w Londynie niduzo - ale w miastach takich ponizej 300-200 tysiecy mieszkanców, czyli w wiekszosci szkockich miast - taki dochod na 3 osoby to jest naprawde SWIETNA kwota. . mozna wtedy, po oplaceniu wszystkiego co trzeba, nie oszczedzajac na jedzeniu, jedzac dobrej wysokiej jakosci produkty itd, odlozyc co najmniej 600 misiecznie lub wydac na co sie tylko chce. CONAJMNIEJ 600 GBP na cokowiek chcesz, I to przy dziecku.