Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niepełnosprawni zawieszają protest nie dostali 500 zł dodatku

Polecane posty

Gość gość
No cóż, jaka partia tacy wyborcy...

Gość gość
Jestem mamą autystycznego synka, jest jeszcze mały, dużo z nim pracujemy, robi postępy, jest jedynakiem, więc 500 mi nie przysługuje. Władza jest odzwierciedleniem wyborców, którzy ją wybrali. Już dziś boję się co będzie gdy moje dziecko zmierzy się z systemem i pójdzie do szkoły. Wystarczy poczytać na Kafe co przeciętny forumowicz wie i myśli o dzieciach takich jak moje. Maluje się obraz diabła wcielonego, który najlepiej niech uczy się w domu, bo w szkole integracyjnej zaniża poziom zdrowym dzieciom na co matki tych zdrowych dzieci strasznie narzekają i przeboleć nie mogą. Syn znanej dziennikarki ma zespół Aspergera. Ostatnio dostał się na jakiś kurs dla pilotów. Komentarze pod artykułem" "Jak tego Downa bez piątej klepki przyjęli"? Zero wiedzy na temat specyfiki tego zaburzenia, pisanie o chłopaku per "warzywo", bez znajomości faktu, że Aspergerowiec ma intelekt zawsze w normie, a często jest świetny i oddany swojej wybranej dziedzinie. Nic tylko szerzenie głupich i szkodliwych stereotypów. Do tego hejt na matki takich dzieci, że niby każda z nas życzy chorego dziecka innej, jakie to my jesteśmy sfrustrowane, agresywne i nie da się z nami o niczym innym jak o dzieciach pogadać. Najpierw niech każdy spojrzy w głąb siebie.

Gość gość
Skoro niepełnosprawni zamiast pieniędzy mają dostawać pieluchy (nawet gdy nie potrzebują) to może Kaczyński niech dostaję pensję poselską w formie karmy dla kota, po co mu pieniądze.

Gość gość
:D

Gość gość
Jak szydlo darla mordę że jej się należało 60 tyś a niepełnosprawnym jalomuzna w postaci pieluch, kwintesencja pisu

Gość gość
dziś - asperger to taka po prostu odmiennosc mózgu, jedna półkula pracuje lepiej, druga gorzej. Sama to mam, i sie nie uwazam za jakąs niepełnosrpawną... Jestem w pełni sprawna, bez przesady

Gość gość
zamiast 500 niech dają talon na balon skoro niepełnosprawnym pieluchy i cewniki...

Gość gość
22.01 Ja to wiem. Problem polega na tym, że przeciętny pisuarowy Zenek każdego kto odbiega od jedynego słusznego modelu wrzuci do worka z napisem "psychiczny" i wszelkie niuanse go nie zainteresują, a wiedzy na ten temat nie zdobędzie bo po co. W tym kraju najłatwiej jest straszyć wszelkiej maści odmiennością. Polak im mniej wie, tym mniej chce wiedzieć, bo dzięki temu czuje się bezpieczniej. PiS to skumał i z premedytacją wykorzystuje.Przerażające jest to, że PiS-owi uchodzi na sucho wszystko co każą inną władzę dawno by już pogrążyło. Nie ma linii, której nie można przekroczyć. Nie ma tabu. Oplują nawet niepełnosprawnego w imię "wyższej konieczności". Naród któremu przeszkadzały ośmiorniczki wymienił władzę na taką, która wydaje grube miliony na comiesięczne szopki i ochronę kur/du/pla przemawiającego z drabiny.

Gość gość
"nie wiem czy warto, chociaz dobrze by było zeby tacy ludzie mogli pracowac zeby po prostu wyjsc do ludzi. Pomijając potworny koszt tych urzadzen wspomagających, czy zatrudniania asystentów co by ich wozili do pracy, to przeciez taki pracownik prawie na pewno bedzie znacznie mniej wydajny niz ktos zdrowy" Im więcej tzw. funduszy pacjenckich tym tańsze są te urządzenia - np. syntezator mowy Ivona lub inny, który był nie tak dawno nowinką dziś jest w powszechnym użyciu - żaden luksus. Czy tak by było gdyby jego producent pomyślał "oj tam, w końcu niewidomi nie muszą pracować i czytać, nigdy nie będą tak biegle czytać jak widzący, więc po co im to". Unia wymusiła dostosowanie obiektów użyteczności publicznej dla niepełnosprawnych na wózkach - i oprócz nich korzystają z tego setki tysięcy ludzi (bez wózka za to np. z bolesnym kręgosłupem, którym ciężko wchodzić po schodach). I tak dalej - setki przykładów.

Gość gość
Jak aktor nie kocha PIS to wyciągną mu, że jest gejem, jak aktorka nie kocha PiS to wyciągną jej, że wyznaje inną religię niż jedynie słuszna, jak prezenter telewizyjny nie kocha PiS to najpewniej tatuś mu robotę załatwił, jak prezenterka nie kocha PiS to wygrzebią nie taką matkę/nie takiego ojca, a i do pradziadka się doczepią, bo co to dla PiS odpowiedzialność zbiorowa trzy pokolenia wstecz, jak reżyser nakręci film w którym była wzmianka o Żydach, chociaż to nie o Żydów w filmie chodziło, (niektórzy nawet nie oglądali, ale zdanie swoje mają, bo przekaz dnia przyszedł), to też be, zdrajca mieszkający zagranicą i dostanie w ryło jak przekroczy granicę. To co to tacy niepełnosprawni, co on mogą, nie?

Gość gość
dziś - oczywiscie, ze generalnei jest w ekonomii taka tendencja, ze im wiecej sie sprzedaje, tym mozna bardziej upuscic ceny, a b dobrym przykładem jest taki prosty wózek inwalidzki jakby porównac do roweru, zalediw kilka rurek a drozszy mimo ze prawie nic nie ma. Ale czytałam kiedys ze wielu ludzi co sie zna to pisze , ze jak sie kupi zwykły kijek to kosztuje 10 zł, a jak kijek sie nazywa rehabilitacyjny, to mimo ze jest taki sam, kosztuje iles razy wiecej. Po prostu masa ludzi na tym po drodze zarabia. Najbardziej chore jest to, ze pieluchy, zwłaszcza takie małe, mimo dofinansowania wychodza drozej niz by kupowac normalne w markecie. Sama mam syna niepeł. który długo nosił pieluchy, i nie korzystałam nigdy z dofinansowan, bo sie b opłacało kupowac samemu w Biedronce

Gość gość
PiS to mistrzowie propagandy. Co by się nie działo to wiedzą jak to sprzedać "swoim". TVP Info nie powstydziłby się Kim Dzong Un, ale dla suwerena najważniejsze, że ciapatych nie wpuszczają i groszem na browca co miesiąc rzucą i suweren jest gotów na inne rzeczy przymknąć oko. Suweren z kolan wstał, Hansowi podskoczy, Antoni na obroni, Donald ze swoją botoksowaną słoweńską lalą u boku nas kochają i się żyje. Alleluja i do przodu, a jak jesteś niepełnosprawny to nieś swój krzyż, jak 18 lat w kiciu za niewinność przesiedziałeś, bo drugi z braci chciał się wykazać to masz pecha.

Gość gość
A propos : prezesunio już dość długo w tym szpitalu. Gdyby był to przysłowiowy Kowalski to by po operacji kolana był wypisany 2-3 po operacji i czekał miesiącami na rehabilitację. A ten ma osobną salę,osobny personel,inne niż szpitalne wyżywienie, goryli którzy go pilnują. i wyjdzie dopiero po rehabilitacji czyli pewnie za parę tygodni.

Gość gość
22'54 Donald nas 'kocha',bo dajemy najwięcej z krajów członkowskich NATO do budżetu. Juz ponoc 2,5 PKB rocznie.

Gość gość
Dobrze mówią, PiS traktuje słabszych z pogardą...

Gość gość
Olali najbardziej potrzebujących...

Gość gość
do gość wczoraj - mam nadzieję, że ten prezesunio przez pogardę dla niepełnosprawnych, emerytów oraz za beznadziejne wydawanie pieniędzy dla młodych zdrowych tj. 500+ wyjdzie ale na ulicę cmentarną.

Gość gość
17 :53 Oj tak!!!

Gość gość
Teraz dają 300 na wyprawkę szkolną i ludzie się na to nabiorą zapominając, że PiS zlikwidował darmowe podręczniki szkolne warte dwa razy tyle. Polak zawsze woli "do łapy", bo to nie wymaga głębszej analizy.

Gość gość
na ulice cmentarną to pojdziemy my-podatnicy a nie prezesunio,ktory kolejny tydzień z chorym kolankiem,obstawą,innym zarciem, rehabiltacją od ręki ma się zapewne dobrze a zwykly Kowalski to by był wypisany ze szpitala po operacji na drugi dzień i miesiącami czekal na rehabilitację. A oni piernicza,ze niepełnosprawnym dają pakiet 520 złotych w usługach,od reki niby. Hipokryzja,falsz i obluda .

Gość gość
mam nadzieję, że te cholery pisowskie będą kwiczeć umierając w bólu

Gość gość
20:59 Najpierw się zorientuj, a potem pisz głupoty. Darmowe podręczniki i ćwiczenia zostają, plus 300 zł wyprawki:) Brawo rząd!

Gość gość
gość wczoraj "brawo rząd" ? Aleś ty głupia pi....a myśląca tylko tą częścią ciała. Ale to typowe dla tego elektoratu.

Gość gość
To rząd dla najglupszej części społeczeństwa, co widać zresztą na tym forum. Idiotki myślą, że rząd taki dobry bo pincet rozdaje, a że nie oglądają publicystyki poza TVP szczujnia to gówno wiedzą co się dzieje...

Gość gość
Mam niepełnosprawne dziecko. Wiecie co jest najgorsze? Najgorsze jest to, że gdy najbardziej potrzebujesz konkretnej pomocy to może znajdzie się jedna osoba, która po prostu zapyta: "Jak można tobie pomóc?" Cała reszta ograniczy się to chrzanienia komunałów w rodzaju: "Musisz być silna i żyć dla dziecka". Od momentu diagnozy już nie istniejesz w oczach innych jako Baśka czy Zośka, nie masz już imienia. Jesteś "Tą od tego chorego dziecka". Tylko pod tym kątem na ciebie patrzą, tylko z tego cię rozliczają. Nikogo nie obchodzisz ty jako ty. Masz żyć dzieckiem. Tylko. Tłumacz się z egoizmu, bo egoizmem jest fryzjer, chwila dla siebie i te cholerne wakacje. I ani się waż iść do restauracji, bo jeszcze ludzie zakochani w obecnej władzy cię podsumują i zmieszają z błotem, a tak w ogóle to czemu z tym swoim dzieckiem w 4 ścianach nie siedzisz tylko je w miejsca publiczne ciągasz. 300 na wyprawkę musi być, bo mamusia i tatuś takiego dziecka odwdzięczy się przy urnie. Czysta kalkulacja i przekupstwo.

Gość gość
Ja czytam te wasze wywody i cóż o czym tu dyskutować , skoro wszystkich wrzuciły do jednego wora jesteście PISUARAMI ZENKAMI :-( bo macie inne zdanie Mimo to napiszę kilka słów mój syn uczy się w przedziale 1-3 nie napisze szczegółów żeby nie było . Chodzi z nim do klasy troje dzieci z orzeczeniami no i teraz tak ja rozumiem afazja , Asperger , autyzm ok . Ale mój mały dzieciak już tego nie rozumiem dlaczego np. kowalski może rozwalić innym rzeczy z biurka na podłogę , powiedzieć do księdza spier/dalaj i inne rzeczy np. zamknąć kolegę w szatni , bo miał akurat biedak agresje a dzieciaka płakał 45 minut bo nikt nie przypuszcza , że inny może kłódkę zatrzasnąć Ja tu tylko przytaczam jakieś tam obserwację , przemyślenia Ale dlaczego Ja jako mama zdrowego dziecka mam stulić ryj i głaskać biedaczków po głowie tłumacząc mojemu , że tamci mogą wszystko bo TAK

Gość gość
Opieka nad osobą z autyzmem nie polega na głaskaniu jej po główce i pozwalaniu na to co chce- także w integracji. Prawdopodobnie szkoła, do której chodzi dziecko nie wywiązuje się z obowiązków, których się podjęła chcąc tworzyć oddziały integracyjne. A do koleżanki wyżej: pewnie masz w otoczeniu także empatyczne i wyrozumiałe osoby, które chętnie by pomogły tylko nie bardzo wiedzą jak. Jeśli potrzebujesz pomocy (a to żaden wstyd) proś o nią możliwie najbardziej konkretnie i precyzyjnie.

Gość gość
9;53 tylko , że to nie jest szkoła integracyjna tylko normalna podstawówka , Otóż rodzice tych dzieci nie chcą dawać ich do placówek integracyjnych , tylko myślą w sposób asymilacji z normalnymi . Więc co ma zrobić dyrektor jak odmówi to znajdzie się na tapecie całego kraju bo uj nie chce chorych dzieci , a to , że one sobie robią co chcą bo rodzice zostawiają ich w szkole od 7 ;30 do 17 ;00 czyli zamknięcia świetlicy to już inna inszość I teraz taka matka ma dostać jeszcze 500 za co ? przecież o 18 ma jeszcze zajęcia dodatkowe i warsztaty u psychologa czyli kiedy jest z tym dzieciakiem ? Ja tego nie rozumiem i nie chcę rozumieć , ale oczy mam i to wcale nie jest takie kolorowe jak wy tu piszecie , że mamy chorych dzieci to bidulki i w ogóle a reszta to sooki bo nie chcą się integrować

Gość gość
10.04 Niezależnie jaka to jest szkoła to takiemu dziecku przysługuje asystent i szkoła musi mu go zapewnić z wyznaczonych na ten cel środków. Poza tym autyzm ma różne natężenie i oblicza, od wysoko funkcjonujących do wymagających stałej pomocy, od dzieci w intelektualnej normie do tych poniżej normy, nie każdy autysta jest agresywny, a czytając Kafe można wysnuć taki bzdurny obraz. To szkoła ma problem, nie jest rozwiązaniem "pozbyć się" takiego dziecka, ale dla wielu tak jest najprościej. Indywidualne nauczanie czy szkoła specjalna to nie jest dla Aspergerowca rozwiązanie. Teraz zacznie się sypanie jak z rękawa przykładami agresywnych autystów.

Gość gość
Jeszcze ja z 10.21. Nie jest moim zamiarem wdawanie się w pyskówki, przerzucanie przykładami, bo zaraz ktoś na siłę będzie mi udowadniał, no tak, patrzcie jednak te mamy niepełnosprawnych to faktycznie agresja z nich bije, patrzcie, patrzcie, jednak PiS ma rację, takich to pod but , a oni jeszcze wymagania mają". Mogę tu zrobić listę wydatków jeżeli ktoś koniecznie chce wiedzieć "na co mi pieniądze". Terapia dziecka nie zaczyna i nie kończy się na zajęciach w szkole. Mój autysta jest jeszcze mały, ale każda minuta naszego życia, od otworzenia rano oczu, każdy gest i rodzaj zabawy jest pod kątem jego autyzmu, terapeuta jest tyko od dawania wskazówek, to na rodzicach leży obowiązek terapii tak naprawdę, bo bez pracy w domu i wkładu własnego rodziców, najlepszy psycholog nic nie zdziała.