Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co będzie jak zniknie 500 plus

Polecane posty

Gość Fifi
2 godziny temu, Gość gość napisał:

Ci co tak narzekają na 500 + to ci co nie nie potrafią stworzyć kochającej się rodziny ja wzięłam ślub w wieku 18 lat mamy 3 dzieci, i on w wieku 26 lat jeszcze nie zarabia dużo, bo po prostu większa płaca przychodzi z doświadczeniem, a dzięki 500+ żyjemy bez zmartwień finansowych i może nie żyjemy w luksusie, ale bez zmartwień finansowych, szanujemy się, pielęgnujemy naszą miłość i z dnia na dzień kochamy się coraz bardziej.

A teraz zastanów się,że nagle w przeciągu niech będzie kilku tygodni zabrane zostają te pieniądze i co zrobisz?Masz trójkę dzieci do utrzymania i brak tych dodatkowych pieniędzy i wtedy pojawia się problem.Sama miłość  i szacunek nie nakarmi i nie ubierze dzieci.Dlatego500+nie powinno być sposobem na utrzymanie.

Gość gośc

miałam piątkę dzieci długo przed 500 plus, mam piątkę dzieci jak jest 500 plus jakby zabrali to bym dalej miała piątkę dzieci bez 500 plus no i co ? to wy robicie dzieci dla i za 500 plus wow 

Gość gosc
Dnia 14.07.2018 o 09:48, Gość gość napisał:

Spokojnie, przy takiej polityce jak naszych gigantów to 500 zł za chwilę będzie miało realną sile nabywcza jak dzisiejsze 50.

Dokładnie. 500 plus nie zniknie w taki sposób, że nagle przestana to dawać. Inflacją zlikwidują. Nie podniosą 500 plus. Za parę lat jak ktoś np. teraz dostaje na dwójkę dzieci 1000 zł to za 5 lat za ten 1000 zł kupi tyle co teraz by kupił za 300 zł. Większość tego nie rozumie, ale własnie tak będzie. Zauważcie po płacach minimalnych:

Obecnie: pensja minimalna od tego roku wynosi 2250 zł brutto czyli 1634 zł na rękę, a jaka była minimalna np w 2014 roku? Było to 1680zł czyli  1237,20 - wyobrażacie sobie tyle mieć na miesiąc? A 10 lat temu czyli w 2009 minimalna na rękę to nie był nawet 1000 zł, więc jakby tego nie zmieniali to co byście byli w stanie teraz kupić za 950 zł? Jakie opłaty zrobić? Do tego ceny obecnie rosną szybciej (m.in. przez 500 plus), więc to 500+ już za 10 lat nie będzie nic warte, może tak jakbyście teraz dostawali 50 zł na dziecko. Czy w ogóle na kimś by to zrobiło wrażenie? Mało tego. Rynek pracy naturalnie tez się dopasowuje i nawet gdyby nie podnosili minimalnej to i tak by się podniosła bo ludzie by żądali podwyżek gdyby przestawało im starczać na życie i opłaty (które rosną) i nie mogli by przy takm samym stylu życia nagle dokonać tych samych opłat. Więc chodzili by po podwyżki, albo szukali lepiej płatnych prac. Rynek sam reguluje wynagrodzenia. A 500+? Do kogo pójdą o podniesienie? Przecież nie maja żadnego pracodawcy co daje im te 500 zł, do urzędnika? Napiszą list do prezydenta? Dajcie spokój. Kilka lat i 500+ samo straci wartość. Zobaczycie.

Gość gosc
Dnia 20.07.2018 o 18:41, Gość gość napisał:

Dlaczego ja, jako matka niepełnosprawnego jedynaka mam 153 złote, a matka zdrowej dwójki ma 500 albo nawet 1000, bo na umowie najniższa, reszta pod stołem i łapiemy się na próg?

na niepełnosprawne jest przecież 1000+

Gość Gość

500+ to program, który narobił więcej szkód niż pomógł. 

Gość Egika

Powinno byc nawet 1000 na kazde dziecko, ale dla rodzicow, ktorzy pracuja, pieniadze te przeznaczaliby na zlobki, przedszkola czy nianie, pozniej na wyprawke, wycieczki szkolne, na przyszle studia. Jako ulatwienie zycia pracyjacym rodzicom. Za siedzenie w domu mamy placic? Dla dzieci niepelnosprawnych lepiej by dali, ktore leza w domu i bez mamy ani rusz

Dnia 14.07.2018 o 13:18, Gość gość napisał:

ale co się dziwić ja wczoraj przeżyłam tu szok jak polaczki piertol piątek 13 i piątek 13 😄😄 normalnie obłęd bo wy naprawdę w to wierzycie , że ten dzień jest pechowy komedia Ja się z tym nie spotkałam w żadnym innym kraju .

To mało wiesz.W niektórych krajach są tak przesądni że na drzwiach czy numerach domów nie ma numeru 13.Jest numer 12 a potem 14.

Gość Gosc

Patologia ruszy dupska do pracy 😄

Gość Gosc
Dnia 14.07.2018 o 13:51, Gość gość napisał:

Jesteście chore z nienawiści. A ile jest takich patologicznych rodzin, jakiś śmieszny odsetek na cały kraj. A nawet dzieci z takich rodzin mają prawo godnie żyć.

Smieszny odsetek? Robię teraz praktyki w przedszkolu publicznym. Wczesniej robilam praktyki w publicznym żłobku. Smieszny odsetek to sa ludzie porzadni moja droga. Natomiast znakomita wiekszosc to patusy i patusy do kwadratu. 

Jestem managerka w restauracji w galerii handlowej. To co tam wyczynia młodzież z dziećmi w wieku na oko 8-9 letnimi to sie nie mieści w głowie. 

Proponuje wyjsc nieco dalej niż wlasne podworko. Zdziwisz sie ile patologii spotkasz. Masa kobiet z mezczyznami i dziećmi jest w godzinach do południowych "na mieście". 

Gość Gość
Dnia 14.07.2018 o 13:16, Gość gość napisał:

rany to tylko w polaczki w polszy tak przeżywają benefit na dzieci W Niemczech on jest był i będzie 😄 i każdy mato w pupie , nikt nikomu nie wypomina czy zazdrości A w polszy odkąd jest 500 to raptem wszyscy przestali pracować i każdy się mnoży 😄 co za propaganda 😮

Bo tam się dba o wszystkie grupy społeczne a nie tylko o dzieci.  Gdyby u nas w pierwszym rzędzie zadbali o chorych seniorów, gdyby zadbali o WSZYSTKIE GRUPY SPOŁECZNE, o naprawdę potrzebujących to nie byłoby takiej boruty  (słusznej zresztą).

Gość gosc

ludzie jak oni nie będą podnosić tego 500+ to za 10 lat to nic nie będzie warte. 10 lat temu najniższa krajowa tez było 950 zł na rękę i dało się jakoś o biedzie przeżyć, a teraz bez szans. Wyobraźcie sobie że teraz za 500 zł możecie kupić 2 wypchane wózki żarcia w markecie, a za 10 lat możecie kupić za to chleb, masło i mąkę. Już rozumiecie?

Gość gość

nie zabiora tylko z czasem bedzie to pomoc tylko dla wielodzietnych. 

Gość Kate
Dnia 14.07.2018 o 02:11, Gość gość napisał:

Naprawdę znacie kogoś, kto pije za 500 plus? Mam nadzieję że zgłaszanie to gdzie trzeba? Nie wierzę w to że ktoś zrezygnuje z pracy dla 500 zł, tym bardziej że bezrobocie o dziwo gwałtownie spada a wypłaty pomału ale rosną.

Nie znam nikogo kto by nie pracowal przez 500+ albo pil za te kase. Mam znajome,ktore wychowuja dzieci ,bo tak sobie zalozyli,ze jedno zostaje w domu dopoki dziecko nie pojdzie do szkoly,bo niania tez kosztuje. I siedzialy juz w domu zanim weszło 500+. Ja mam dzieci rocznik 2014,2008 i pracuje tylko dlatego,ze mam pomocnych dziadkow. Inaczej nie pracowalabym,bo najpierw starsze non stop chorowalo,teraz mlodsze. 

Gość Gość
7 minut temu, Gość Kate napisał:

Nie znam nikogo kto by nie pracowal przez 500+ albo pil za te kase. Mam znajome,ktore wychowuja dzieci ,bo tak sobie zalozyli,ze jedno zostaje w domu dopoki dziecko nie pojdzie do szkoly,bo niania tez kosztuje. I siedzialy juz w domu zanim weszło 500+. Ja mam dzieci rocznik 2014,2008 i pracuje tylko dlatego,ze mam pomocnych dziadkow. Inaczej nie pracowalabym,bo najpierw starsze non stop chorowalo,teraz mlodsze. 

Ty nie znasz nikogo. Jednak statystyki mówią same za siebie. Mnóstwo kobiet "odpłynęło" z rynku pracy.

Gość Gość

500+ nie zniknie. Jednak jeśli inflacja będzie dalej tak zapierdzielać jak zapierdziela (a są prognozy, że ceny będą rosnąć jeszcze bardziej) to za 500+ będzie można sobie kupić co najwyżej waciki. 

No ale jak inaczej może się skończyć rozdawnictwo i sztuczne pompowanie cen.

Poza tym będzie interesująco jak rzeczywiście wzrosną ceny energii elektrycznej.

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość gosc napisał:

ludzie jak oni nie będą podnosić tego 500+ to za 10 lat to nic nie będzie warte. 10 lat temu najniższa krajowa tez było 950 zł na rękę i dało się jakoś o biedzie przeżyć, a teraz bez szans. Wyobraźcie sobie że teraz za 500 zł możecie kupić 2 wypchane wózki żarcia w markecie, a za 10 lat możecie kupić za to chleb, masło i mąkę. Już rozumiecie?

Dokładnie. 

Gość Kate
34 minuty temu, Gość Gość napisał:

Ty nie znasz nikogo. Jednak statystyki mówią same za siebie. Mnóstwo kobiet "odpłynęło" z rynku pracy.

To niech płacą tyle zeby kobietom sie opłacalo pracowac.

I nie wiem skad masz te statystyki,bo ja czytałam na stronie gus ze 500+ nieznacznie obnizylo bezrobocie wsrod kobiet. A nie ty piszesz tu mnóstwo.

Gość Kate

I bardzo dobrze. Ludzie opamiętaliby się. Teraz są dotacje,unijne srodki na kolektory,solary. Reklamowki powinny kosztowac min 5 zl! Woreczki min 4zl! Szlag mnie trafia jak widze babcie,ktore biora 2 cytryny i kazdy w inny woreczek😲 

Gość Gość
5 minut temu, Gość Kate napisał:

To niech płacą tyle zeby kobietom sie opłacalo pracowac.

I nie wiem skad masz te statystyki,bo ja czytałam na stronie gus ze 500+ nieznacznie obnizylo bezrobocie wsrod kobiet. A nie ty piszesz tu mnóstwo.

Instytut Badań Strukturalnych i OECD - około 100 tys kobiet odpłynęło z rynku pracy po wprowadzeniu 500+

Przecież te kobiety nie rejestrują się jako bezrobotne, skoro nie mają zamiaru pracować. Nie wiem więc po co przywołujesz dane o bezrobociu....

Co do płacenia za pracę: każdy dostaje tyle na ile wyceniana jest jego praca. Niech te kobiety zadbają o zdobycie nowych umiejętności, niech lepiej pracują. Przecież pracodawca nie będzie nikomu płacił za ładne oczy.

Gość Kate
14 minut temu, Gość Gość napisał:

Instytut Badań Strukturalnych i OECD - około 100 tys kobiet odpłynęło z rynku pracy po wprowadzeniu 500+

Przecież te kobiety nie rejestrują się jako bezrobotne, skoro nie mają zamiaru pracować. Nie wiem więc po co przywołujesz dane o bezrobociu....

Co do płacenia za pracę każdy dostaje tyle na ile wyceniana jest jego praca. Niech te kobiety zadbają o zdobycie nowych umiejętności, niech lepiej pracują. Przecież pracodawca nie będzie nikomu płacił za ładne oczy.

Jak Ci kasjerki wszystkie pojda na studia to gdzie zrobisz zakupy? Jak ci na produkcji kobiety wszystkie pojda na kursy to kto ci bedzie produkowal meble np,pakowal salate? Po co piszesz te brednie o podnoszeniu kwalifikacji? Najnizsza krajowa powinna byc w Polsce na rękę 3000 tys zl . 

Gość gość

Ja znam wiele kobiet które zrezygnowały z pracy od kiedy jest 500 + . Ponad 3 lata pracowałam w   duzym markecie i wiele moich koleżanek które  maja 2-3 dzieci  odeszło z pracy bo nie opłacało im sie pracować za wtedy 1400 zł . . Tak samo zrobiło  wiele kobiet  z produkcji np tam gdzie pracuje moj maz . 

Ja akurat uważam ze to bardzo POZYTYWNE zjawisko  . Wreszcie skonczyła  sie orka  na 3 zmiany za 1000 zł . 

Tak dla porównania jak chodziłam  na towarowanie do ma (zlecanie ) to w 2016 roku płacili  5 zł netto za godzine . Teraz za ta sama prace płaca 14 zł  netto Mozna? mozna .

Gość Jedynaczka
17 godzin temu, Gość Gość napisał:

ylko w polaczki w polszy tak przeżywają benefit na dzieci W Niemczech on jest był i będzie 😄 i każdy mato w pupie , nikt nikomu nie wypomina czy zazdrości

Problem w tym ze w Polsce ten zasilek jest nieproporcjonalnie wysoki w stosunku do zarobkow. I dlatego niektorym "nie oplaca sie" pracowac. 

Zasilki nie sa zla rzecza, sa potrzebne, kazdemu moze sie noga w zyciu podwinac i kazdy moze miec przejciowe klopoty. I w takiej sytuacji panstwo powinno pomoc. Ale nie jest normalne ze mozna zyc lepiej z zasilkow niz z pracy. 

Gość gość

To niech zaczyna więcej płacić to ludzi do pracy nie zabraknie .  

Gość Gość
42 minuty temu, Gość gość napisał:

To niech zaczyna więcej płacić to ludzi do pracy nie zabraknie .  

Heheheh, uwielbiam takie teksty. Załóż firmę i płać pracownikom obojętnie co robią co najmniej średnią krajową. To takie proste przecież.

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Kate napisał:

Jak Ci kasjerki wszystkie pojda na studia to gdzie zrobisz zakupy? Jak ci na produkcji kobiety wszystkie pojda na kursy to kto ci bedzie produkowal meble np,pakowal salate? Po co piszesz te brednie o podnoszeniu kwalifikacji? Najnizsza krajowa powinna byc w Polsce na rękę 3000 tys zl . 

Najniższą krajową można dowolnie pompować. Może być i 8 tys na rękę. Tylko wraz ze wzrostem płacy wzrosną ceny wszystkiego. I wyjdzie na jedno. 

Gość Gość

Kupujcie polskie produkty zamiast chińskiego badziewia, kupujcie w polskich sklepach zamiast w biedrze, to może firmy zaczną płacić więcej pracownikom.

Gość gość

Tak tak bo przecież np  firmę Jerónimo Martins nie stać na to żeby porządnie zapłacić pracownikom . 

Gość Gość
4 minuty temu, Gość gość napisał:

Tak tak bo przecież np  firmę Jerónimo Martins nie stać na to żeby porządnie zapłacić pracownikom . 

A co to znaczy porządnie według Ciebie?

Gość gość

2650 zł brutto za tak ciężka prace to stanowczo za mało . 

Gość Gość
7 minut temu, Gość gość napisał:

2650 zł brutto za tak ciężka prace to stanowczo za mało . 

2650 zł to oni dają na start. A ile byłoby wystarczająco lub porządnie?