Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bruno Shatyn

Kaczka na taczke... arch. 3

Polecane posty

Pytamy dzisiaj PO w dniu jej konwencji, gdzie są ważne obietnice, dotrzymane słowo, wasze programy, które obiecywaliście Polakom czy inwestycje, różnego rodzaju przedsięwzięcia, których nie ma i pewnie długo nie będzie? – mówił na konferencji prasowej szef sztabu wyborczego Prawa i Sprawiedliwości Tomasz Poręba. x x "Zapomniał" tylko spytać sie, kto spowodował, że Polska i Polacy przeszli "suchą stopą" przez kryzys światowy. tego że nie upadały banki, itp, itd. Bo gdyby o tym pamiętał to by musiał wiedzieć, że z powodu tego kryzysu większość obiecanych rzeczy nie mogło dojść do skutku.

Gość _iftar_
Bo większość banków w Polsce to kapitał zagraniczny???

To co podałaś to przyczyna kryzysu. A potem rozlał się na inne instytucje, nie tylko finansowe. Skończył się teoretycznie ok 2010 roku, za to jego efekty trwały do ok 2013-14...

Kryzys finansowy od 2007 roku – ogólnoświatowy kryzys gospodarczy na rynkach finansowych i bankowych, którego szczyt przypadł na lata 2008-2009, zapoczątkowany zapaścią na rynku pożyczek hipotecznych wysokiego ryzyka w Stanach Zjednoczonych. x Bezpośrednią przyczyną załamywania się funkcjonowania światowego systemu finansowego od połowy 2007 r. była hossa na rynku kredytów hipotecznych, których udzielały banki w Stanach Zjednoczonych przy wysokim ryzyku spłaty osobom o niewystarczających możliwościach finansowych (ang. subprime mortgage). Kredyty te stały się zabezpieczeniem obligacji strukturyzowanych masowo sprzedawanych w celach inwestycyjnych i spekulacyjnych przez prywatne instytucje finansowe, w tym największe banki amerykańskie i europejskie. Świadomość ryzykowności tych obligacji była niewielka, gdyż trwał wzrost na rynku nieruchomości, a czołowe instytucje ratingowe wystawiały wysokie oceny bezpieczeństwa rzeczonym obligacjom. Niewypłacalność indywidualna z niespodziewanie dużym odsetkiem (9,2%) poskutkowała z kolei brakiem gotówki na rynku kredytowym i niestabilnością (zagrożeniem rychłej niewypłacalności wierzytelności) tych instytucji. /WIKI/

Początkowo kryzys omijał gospodarkę Polski. Za główne zagrożenia uważano takie zjawiska jak: niebezpieczną zależność wartości złotego od spekulacyjnych inwestycji krótkoterminowych, wysokie zadłużenie państwa oraz wysoki udział importu w produkcji. Potem jednak pojawiły się czynniki powodujące przeniesienie się skutków światowego kryzysu do Polski – ograniczenie akcji kredytowej przez banki, atak spekulacyjny na polską walutę i znaczne obniżenie wartości złotego oraz problemy finansowe niektórych przedsiębiorstw z opcjami walutowymi. Jednak na tle pozostałych gospodarek europejskich sytuacja Polski była oceniana bardzo pozytywnie. x Zwalczanie skutków kryzysu w Polsce Od listopada 2008 do czerwca 2013 Rada Polityki Pieniężnej obniżyła depozytową stopę procentową z 4,50% do 2,00%. x Jednakże w Polsce skutki kryzysu gospodarczego były odczuwalne w zdecydowanie mniejszym stopniu niż w innych krajach regionu. W II kwartale 2009 PKB Polski wyrównany sezonowo wzrósł o 0,5% w porównaniu z I kwartałem 2009 i był o 1,4% wyższy w porównaniu do II kwartału 2008. Należy przy tym dodać, że wzrost wartości PKB w Polsce w tym okresie jest jedynym w Unii Europejskiej. x Na wzrost PKB pozytywny wpływ miał zwiększony eksport netto oraz spożycie ogółem, natomiast negatywny wpływ miał spadek akumulacji. Według raportu OECD, na dodatnie tempo wzrostu polskiego PKB wpłynęło też m.in. dobre wykorzystanie funduszy unijnych oraz inwestycje prowadzone w ramach przygotowań do Euro 2012. /WIKI/

_iftar_ dziś Twój post mówił o upadkach banków. No to się do tego odnioslam. Kryzys miał swoją przyczynę. W Polsce tej przy czyny nie było więc tu kryzys był w dużo mniejszym stópniu i głównie dotknął osób posiadających kredyty w obcej walucie. x x A dokładnie napisałem ""Zapomniał" tylko spytać sie, kto spowodował, że Polska i Polacy przeszli "suchą stopą" przez kryzys światowy. tego że nie upadały banki, itp, itd. " a więc banki jak widzisz wymieniłem m.in.

_iftar_ dziś Dzięki za troskę ale jako absolwentka studiów wyższych dwóch uczelni powiem Ci ze wiki jest taka sobie. Główna siła tkwi w bibliotekach. Dobranocka. x x Wiem ale skoro uznałaś : "itd" i "itp" za określenia podmiotów których może dotykac kryzys gospodarczy to raczej WIKI jest dla ciebie wystarczającym źródłem wiedzy. Dobranoc Iftar...

AgentOrange1496 x x Ale w innych demoludach i nie tylko, nastąpiła recesja która Polski nie dotknęła. A więc jednak różnica była i jest spora.

Jednakże w Polsce skutki kryzysu gospodarczego były odczuwalne w zdecydowanie mniejszym stopniu niż w innych krajach regionu. W II kwartale 2009 PKB Polski wyrównany sezonowo wzrósł o 0,5% w porównaniu z I kwartałem 2009 i był o 1,4% wyższy w porównaniu do II kwartału 2008. Należy przy tym dodać, że wzrost wartości PKB w Polsce w tym okresie jest jedynym w Unii Europejskiej. /WIKI/

Kryzys był powazny ale u naszych partnerów handlowych. Polski oczywiście dotknął ale wg mnie tylko na zasadzie odprysków tzn konsekwencji kryzysu gospodarczego w naszym otoczeniu. Pomogły nam fundusze strukturalne od UE i bardzo rozsądna nimi gospodarka. Pominieto rady niejakiego jarosława k. który namawiał do jak największego zadłużania Polski.

Do tego doszły gwarancje państwowe dla oszczedności ludzi w bankach co zablokowało w praktyce panikę polegająca na wycofywaniu z banków pieniędzy. To wg mnie było znakomite posunięcie.

Ziemkiewicz odniósł się na portalu społecznościowym do retoryki Platformy Obywatelskiej mówiącej o tym, że w aferę taśmową była zaangażowana Rosja. – Butni peowcy zachowywali się tak głupio, że nagrać ich mógł byle przedszkolak z komórką, a bajzel pod ich rządami był taki, że mógł potem tymi nagraniami grać i handlować byle cinkciarz. Angażowanie w to spisku z Putinem na czele to ucieczka w myślenie paranoiczne i obraza rozumu – ocenił. x x Ziemkiewicz coraz bardziej oddala się od rzeczywistości. Peowcy przebywali w prywatnej knajpie w wydzielonym pomieszczeniu a więc mogli być przekonani, że żaden podsłuch tam nie działa. Wg mnie Rosja mogła maczać w tym łapu bo to jej zależało na osłabieniu Polski. Może wykorzystali w tym celu swoich przyjaciół w Polsce ale to juz inna sprawa. A teraz.. Znikam na czas jakiś.

Gość Zuzanna Amelia  æ
Kryzys bankowy z konca ubieglego dziesieciolecia objal w mniejszym lub wiekszym stopniu wszystkie kraje a jego skutki da sie odczuc nawet dzisiaj. Z tego co wiem to Polska wyszla z tego bardzo lekko i bez wiekszych wstrzasow. Ale dopoki skutki kryzysu beda odczuwalne w innych panstwach to wplynie to takze na sytuacje w Polsce i to jest nieuniknione. Co do zapewnien panstwowych to byly one nie tylko w Polsce. Kazde panstwo w tej sytuacji musialo zadbac o sytuacje swoich bankow. W przeciwnym razie panika i wycofywanie wkladow bankowych moglaby doprowadzic do calkowitego krachu.

Gość gość
Zuzanna Amelia æ 2018.09.07 Pare rozwodow oznacza , ze wczesniej musialo byc pare slubow. A to sugeruje , ze Otulona jest atrakcyjna X Wtrące ;) Wprost przeciwnie wg mojego skromnego zdania :P

Gość gość
Bruno Shatyn dziś Myślę, że ktoś się nieźle bawi udając czasami mnie pod nickiem "gość" X niekoniecznie "gość" udaje ciebie Shatyn. Kiedys pisalam ja i tez mowila, że to Shatyn, a ja nie jestem facetem :-D :-D :-D U niej wystarczy, że ktos ma zblizone poglady do twoich i juz jest Shatynem :-D

Gość gość
Jes wielu polityków ktorych cenie i lubię jednym z nich jest Borys Budka z PO, a czy Wy macie politykow korzy według Was zasługują na uznanie?

Gość gość
Bruno Shatyn wczoraj By pokazać, jak bardzo ceny podstawowych produktów żywieniowych poszły w górę przez ostatnie trzy lata, szczecińska młodzieżówka X Co do "Biedronki " to w rankingach to nie jest najtanszy market i nie wiem skąd u ludzi bierze się takie przekonanie?!

Gość gość
_iftar_ wczoraj Spieszę ci odpowiedzieć na twoje pytanie. Kryzys 2007-2009, a co za tym idzie upadki banków, był spowodowany absolutnie bezmyslna polityka kredytów hipotecznych. Głównie tzw kredytów doskonałych udzielanych osobom bez zdolności kredytowej. W Polsce takich hipotek nie było. x Niezupełnie się z tobą zgodze. w polsce ktoś kto nie miał zdolnosci kredytowej w złotówkach to dotawał kredyt we frankach i wtedy zdolnośc kredytową mial. Czyli banki robiły taki szwindel w obliczu prawa!!!

Zuzanna Amelia æ dziś Kryzys bankowy z konca ubieglego dziesieciolecia objal w mniejszym lub wiekszym stopniu wszystkie kraje a jego skutki da sie odczuc nawet dzisiaj. Z tego co wiem to Polska wyszla z tego bardzo lekko i bez wiekszych wstrzasow. Ale dopoki skutki kryzysu beda odczuwalne w innych panstwach to wplynie to takze na sytuacje w Polsce i to jest nieuniknione. Co do zapewnien panstwowych to byly one nie tylko w Polsce. Kazde panstwo w tej sytuacji musialo zadbac o sytuacje swoich bankow. W przeciwnym razie panika i wycofywanie wkladow bankowych moglaby doprowadzic do calkowitego krachu. x x I tu sie z Tobą zgadzam w 100%

gość dziś Zuzanna Amelia æ 2018.09.07 Pare rozwodow oznacza , ze wczesniej musialo byc pare slubow. A to sugeruje , ze Otulona jest atrakcyjna X Wtrące oczko.gif Wprost przeciwnie wg mojego skromnego zdania x x I tu też sie zgadzam. Dodam, że otulona jest po prostu głupia i tyle. To też ma wpływ...

gość dziś Bruno Shatyn dziś Myślę, że ktoś się nieźle bawi udając czasami mnie pod nickiem "gość" X niekoniecznie "gość" udaje ciebie Shatyn. Kiedys pisalam ja i tez mowila, że to Shatyn, a ja nie jestem facetem smiech.gifsmiech.gifsmiech.gif U niej wystarczy, że ktos ma zblizone poglady do twoich i juz jest Shatynem x x To inna sprawa. Otulona, z tego co czytałem, prawie każdego "gościa" traktuje jak Shatyna. Ale jeden z nich, a może paru, nie wiem, specjalnie używa mojego słownictwa...

Gość gość
Otulona to ta sama idiotka która uważa że szczepienia są szkodliwe.

gość dziś Jes wielu polityków ktorych cenie i lubię jednym z nich jest Borys Budka z PO, a czy Wy macie politykow korzy według Was zasługują na uznanie? x x Ja wolę Trzaskowskiego.