Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kinderrka

Umowa na cZas określony a ciaza

Polecane posty

Gość Kinderrka

Mam duży problem pracowałam przez pół roku na umowie zlecenie dopiero miesiąc temu dostałam umowę o prace na czas określony . Okazuje się również ze jestem w ciąży . W poprzedniej ciąży miałam duże problemy , poród przedwczesny i niestety ale straciłam dziecko .. w tej jest również duże zagrożenie przedwczesnym porodem i lekarz chce abym już sZla na l4 .. w dodatku mam bardzo zły kontakt z kierownikiem z racji ze jestem najmłodsza i najkrócej pracuje wysługują się na każdym kroku . Podobno na umówię o prace na czas określony jest tak Ze po 12tyg nie mogą mnie zwolnić ?? I musza przedłużyć umowę ? Czy l4 wzięte wcześniej może zakończyć się wypowiedzeniem ?? Bardzo proszę o rzetelne odpowiedzi .

Gość Kinderrka
W dodatku międzyczasie składałam aplikacje do innej pracy ze względu na fakt ze tu złe mnie traktują .. no i wynagrodzenie jest az o 100% lepsze ..i się dostałam . Zaproponowali mi lepsza stawkę i umowę na czas określony również . Normalnie cieszyłbym się bardzo a w obecnej sytuacji kompletnie nie wiem co robić . Najchętniej przyjęłabym ofertę ale wiem ze za moment wreczylabum w nowej pracy l4 i odzywają się we mnie pobudki moralne ze jednak tak się nie robi .. Proszę o poradę

Gość gość
nie moze cie zwolnic do konca umowy na czas okreslony, jezeli umowa wygasa przed 12 tyg, to zasilek choprobowy bedzie wyplacal zus, nawet gdy umowa nie zostanie przedluzona, , tylko musisz miec ciaglosc L4 ani jednego dnia poslizgu, ,a potem kosiniakowe

Gość gość
Na jaki czas konkretnie zawarta została umowa? Który to tc?

Gość Kinderrka
Umowa wygasa dopiero za miesiące . Czyli mogę iść na l4 przed 12 tyg i nie dostanę wypowiedzenia ?

Gość gość
Nie mogą Cię zwolnić po 84 dniu ciąży, a wcześniej zrobią to na pewno. Raczej pod byle pretekstem. Witamy w Polsce, kraju prorodzinnym. Może zagadaj z lekarzem rodzinnym o zwolnienie np na 10 dni, żeby odpocząć, na jakieś przeziebienie czy coś. Nakresl sytuację. Bedzie ono platne w 80%, ale nie widać że ciążowe. Który to tydzień? Ja bym pracy nie zmieniała, bo palisz za sobą most. Jak będziesz już po tym 84 dni, to powiedz tej firmie B że byś do nich poszła, ale musisz iść na zwolnienie z powodu zagrożonej ciąży i że chętnie do nich pójdziesz po macierzyńskim.

Gość Kinderrka
Umowa na pol roku . Pracuje półtorej miesiąca dokładnie na tej umowie a Jestem w 5 tyg :) sam początek

Gość gość
wypowiedzenia nie, ale nie przedłuży ci umowy, -zasilek chorobowy bedzie wyplacal zus do konca ciazy, -nie dostaniesz macierzynskiego, -dostaniesz 1000zl kosiniakowe (w zamian macierzynskiego)

Gość gość
Za miesiące? Za ile? Jeśli wygasa po ukończeniu 12tc wówczas z mocy prawa przedłuża się ona do porodu. Potem wygasa ale zasiłek macierzyński normalnie wypłaca ZUS.

Gość gość
jezeli umowa konczy sie po 12 tyg ciazy to z automatu ja przedluzaja

Gość gość
No to masz umowę do dnia porodu przedłużoną z mocy prawa. Na chorobowe juz teraz możesz iść.

Gość Kinderrka
Super wielkie dzięki :) Czyli jednym słowem nie mogą mnie zwolnić i jestem chroniona . Wiec w pracy do której aplikowałam myśle ze mogę przyjść i zagrać w otwarte karty . Powiedzieć ze jestem w ciąży i ze chętnie bym się przeniosła jeśli zaproponują mi również umowę na czas określony a ze swojej strony mogę obiecać ze póki się będę dobrze czuła to mogę pracować .. ta druga praca to już zepnie inna bajka nie fizyczna jak ta tu .. bardziej pozyskiwanie klientów praca z komputerem w większości w domu . Kto wie może na to przystaną a jeśli nie to zawsze mam grunt bo Ci tutaj już mnie zwolnić nie mogą hihi

Gość gość
Mogą Cie zwolnic! Co z tego że umowa na pół roku? Jak by była na czas nieokreślony to Cię nie mogą w ogóle nigdy zwolnić? Na każdej umowie masz okres wypowiedzenia. W przypadku umowy na czas nieokreślony jestes chroniona od dnia poczęcia. A w przypadku na czas określony dopiero od 84 dnia. Czyli jak im powiesz w 50 dniu że jesteś w ciąży to mogą Ci wypowiedzieć umowę. Okres wypowiedzenia to 14 dni, więc jesteś w 64 dniu, czyli nie jestes pod ochroną

Gość gość
U nas zwolnili w zeszłym roku babkę w ciąży a kolejna która zaszła czekała do końca 3 miesiąca i dopiero wtedy poszła na l4 więc myślę że przed 12 tygodniem mogą zwolnić a chronione przed 12 tyg są te co mają umowę na czas nieokreślony. Ale mogę być w błędzie.

Gość gość
22:26 Nie pisz bzdur! Jeżeli umowa miałaby sie zakonczyc po 12 tygodniu ciąży to nawet jak w 5 tygodniu L4 przyniesie to jest chroniona. Nie moga jej dac zadnego wypowiedzenia. Poza tym niby jak? Na L4? Puknij sie w czoło. Co innego gdyby umowa miała wygasnac nim skończy sie 12 tydzien. Wtedy po prostu nie zostanie przedluzona i tyle.

Gość gość
Pracownicę w ciąży można zwolnić tylko w ściśle określonych przypadkach, jak upadłość firmy czy zwolnienie dyscyplinarne. Jedynie jeżeli umowa wygasa przed 12 tc nie ma obowiązku przedłużać jej do dnia porodu, ale to nie ten przypadek. A skoro urodzi dziecko będąc zatrudniona, przysługuje też zasiłek macierzyński, tyle że płaci go ZUS.

Gość Aga

Witam. Mam umowę do 31.12.2019. 1.03.2019 umowa powinna się przekształcić się w umowę na czas nieokreślony. Obecnie jestem na L4 w 4 miesiącu ciazy. Czy pracodawca da mi w takim wypadku aneks przedłużając umowę w bezterminowa?