Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Katar u 8miesiecznego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Czesc dziewczyny! Od wczoraj moja 8miesieczna corka ma mega katar. Pojawil sie nagle. Dzisiaj rano temp. 38 stopni. Podalam przed chwila drugi raz nurofen. Mala nie moze spac przez ten katar. Mimo ze odciagam go duzo aspiratorem to za chwile mala nie moze oddychac noskiem i wybudza sie po 15 min. Pomozcie. Czy to zabki? Dolne jedynki wyszly jej 1.5 mca temu, byla marudna ale zadneho kataru nie bylo. Roztwor z sola morska pomaga srednio.

Gość gość
Inhalacje z soli, oklepywac plecki. Psikac sola, oczyscic potem nasivin dla dzieci skoro katar jest taki meczacy. Wit c, masc majerankowa pod nos na drzemkę, na noc posmarować plecy mascia rozgrzewajaca dla niemowlat. Moim zdaniem sie przeziebila, zęby ew.tez bo zawsze jakies ida.

Gość gość
Cd. Duzo klasc na brzuch zeby ten katar wyplywal. Gotowałam tez majeranek w wodzie i stalam obok garnka z dzieckiem zeby powdychalo. Ogolnie przerabane. Stary to sobie nos wydmucha a dzieci sa marudne ze hej. Wit c to juvit albo cebion.

Gość gość
Masc majerankowa kupilysmy dzis w aptece. Nasivin tez. Nie moge patrzec jak maluch sie meczy :(

Gość gość
Może być przez ząbki ale moje dzieci przy ząbkach zawsze miały delikatny katar, a to mi wygląda na infekcję. Na wszelki wypadek wybrałabym się do lekarza na osłuchanie, to jednak malutkie dziecko. Inhalacje jak najbardziej wskazane, Nebu dose czyli sól fizjologiczna.

Gość gość
Odciągaj glutki aspiratorem. U małych dzieci jak katar zejdzie niżej to zapalenie oskrzeli albo nawet płuc gwarantowane, dlatego trzeba działać szybko.

Gość gość
Nic wiecej przy katarze nie zrobisz, wszystko jak wyzej, ew. Nurofen co 8h lub paracetamol co 4 h ( chyba ze cos pokrecilam z tymi godzinami). Lekarz tez nic innego nie da. Wartość dodana lekarza jest tutaj taka ze sprawdzi uszy a od takiego kataru to moga sie zrobic czerwone plus oslucha. Ale jak ( jeszcze) nie ma kaszlu lub nie charczy lub ciezko oddycha to szansa na zap.oskrzeli jest mala bo zazwyczaj jest kaszel. Jak katar jest od wczoraj to bym poszla do lekarza we wtorek chyba ze nie bedzie poprawy ( nadal goraczka) lub tez dojda nowe objawy np ciezki oddech lub kaszel. To wtedy jutro.

Gość gość
Dzieki dziewczyny za wszystkie rady. Udalo mi sie polozyc mala ale w wozku prawie na siedzaco. Na lezaco od razu placze. Tak strasznie jest mi jej szkoda. Wpuscilam jej do noska rotwor z soli morskiej, odciagnelam katar aspiratorem (ale slysze ze jeszcze jest tego duzo ale mala tak strasznie nie lubi jak sie jej majstruje przy nosku, ze placze tak, ze az sie zanosi), wpuscilam do noska nasivin. Jutro ide z nia do lekarza bo az dusila sie od tego kataru.... katar jest przezroczysty wiec nie wyglada na infekcje chyba?

Gość gość
Dzieki dziewczyny za wszystkie rady. Udalo mi sie polozyc mala ale w wozku prawie na siedzaco. Na lezaco od razu placze. Tak strasznie jest mi jej szkoda. Wpuscilam jej do noska rotwor z soli morskiej, odciagnelam katar aspiratorem (ale slysze ze jeszcze jest tego duzo ale mala tak strasznie nie lubi jak sie jej majstruje przy nosku, ze placze tak, ze az sie zanosi), wpuscilam do noska nasivin. Jutro ide z nia do lekarza bo az dusila sie od tego kataru.... katar jest przezroczysty wiec nie wyglada na infekcje chyba?

Gość gość
Mylicie się że jak nie kaszle to nie ma zapalenia oskrzeli. Mój synek miał pół roku i mega katar i też tak podleczałam aż trzeciego dnia stwierdziłam że na wszelki wypadek pójdę z nim do lekarza i jakie było moje zdziwienie gdy ten osłuchiwał i stwierdził że jest zapalenie płuc!!! Mały przeszedł to wyjątkowo łagodnie, ale inhalacje mieliśmy dwa tygodnie specyfikami na receptę!!!

Gość gość
Moja miała raz. Bardzo pomogły inhalacje z soli fizjologicznej i olejku z drzewka herbacianego. Ale jedną kroplę tylko wlewałam i nie trzymałam bezpośrednio na nosie tylko maseczkę obok malucha. Albo jak spała do gara w gorącą wodą 4 krople i spała i wdychała.

Gość gość
woda morska odciagac nosefrida aspiratorem do tego nasivin najslabszy chyba o.o5 nie mozna stosowac dluzej niz 5 dni i paracetamol.. nic innego nie dostaniesz bez konsultacji z lekarzem dla tak malego dziecka.

Gość gość
Pomyśl o katarku. To urządzenie, które podłącza się do odkurzacza i świetnie ściąga duże ilości gili. Dzieci oczywiście tego nie lubią, ale naprawdę przynosi ulgę i wydzielona nie spływa.

Gość gość
Jak spi to wloz pod materac zrolowany recznik tam gdzie ma głowę. Albo cos pod nogi łóżeczka. Bedzie pod ukosem i troche lepiej bedzie sie jej spało. Katar przezeoczysty nie oznacza ze nie ma infekcji - u mojego synka (lat 5) nigdy nie było żółtych glutow za przeproszeniem. Zawsze ma lejacy wodnisty katar o ile cos sie przyplacze i na tym (na szczęście!) sie konczy :-)