Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość styrana synowa

Synowej p. Zenka Martyniuka to się poszczęściło...

Polecane posty

Gość styrana synowa

...ma dziewczyna teściów na poziomie, i tu wcale nie chodzi o to, ze są majętni, tylko o to, że autentycznie widać, ze cieszą sie szcześciem młodych. Pominąwszy to, ze ufundowali młodym wesele za milion, apartament (to już wcześniej), a jeszcze w prezencie ślubnym mercedesa za pól miliona. 250 gości, a od każdego w kopercie min 2 tys. Tak to można wkraczać na nową drogę życia! A jak niebawem urodzi sie wnuczka p.Zenka, to pewnie będzie miała wózki lepsze niż u Siwiec i Lewandowskiej, wszystko luxusowe i z górnej półki. Poród też pewnie będzie w prywatnej klinice za 20 tys. A teraz popatrzcie na siebie dziewczyny, czy wy też macie jak ta dziewczyna tylko liceum skończone i żadnej kariery? Nie, często jesteście wykształcone, macie po kilka kierunków a nawet doktoraty. Nie szłyście w ciąży do ślubu jak synowa p. Zenka Martyniuka, a i tak wasze teściowe harpie oskarżały was o to, że łapiecie ich synalka na dziecko! Nawet jak same były granatem od pługa oderwane i słoma z butów, to żądały od was wielkich karier, majątków i pochodzenia i twierdziły, ze nie zasługujecie na ich synusia. A teraz popatrzcie, jakich macie teściów. Po tym, co tu piszecie, nawet jeśli mają majątek, to się nim nie dzielą, a jeśli są gołodoopcami i puścili swojego syna z świat bez niczego to jeszcze się dziwią, że przyprowadza do ich domu synową, a niby gdzie mają mieszkać? A nawet jeśli teściowie nic nie mają, to z własnej nieudolności, bo jak widzimy na przykładzie P. Zenka z Podlaskiej wsi, w czasie transformacji na początku lat 90 każdy miał równe szanse i każdy mógł się łatwo wybić i dorobić, teraz jest o wiele trudniej. Waszym dzieciom nic nie kupują, a jak już to używane z lumpeksu, krytykują wasze cesarki, brak chrztu dziecka etc. Z przypilnowania dziecka raz od wielkiego dzwonu robią wielką łaskę, a opieka wygląda tak, ze potem ciężko wrócić dziecku do normalnego rytmu. Generalnie im teściowie są większym zerem i przegrywem życiowym, tym wyżej nos zadzierają i tym gorsi są w stosunku do synowej. Tak, jestem zazdrosna. Też bym chciała takich teściów. A Wy nie??

Gość gośćzPodlasia
Znam Zenka,bo jego kolega ktory z nim kiedys wystepowal mieszka w tej samej miejscowosci co ja. Moj kolega w latach 90 duzo wodki z nim wypil. Ja bogactwa nie zazdroszcze bo lubie miec satysfakcje z zarobionych pieniedzy ale zenka jako tescia zazdroszcze,bo to spoko gosc,taki wieśniak jak my tu wszyscy na podlasiu :D

Gość gość
08:10 Ależ ty pusta jesteś.

Gość gość
08:18 a ty za to pełna...GŁUPOTY!

Gość gość
Prawdę napisałaś autorko, życie jest chole/rnie niesprawiedliwe.

Gość gość
Trudno się nie zgodzić. Ale sa tacy ludzie, ktorzy sie dorobili i normalne jest dla nich, ze daja to dzieciom i potrafia sie dzielić, a wrecz uważają, ze syn jako mężczyzna winien zapewnić zonie/rodzinie byt. Widac, ze pan Zenek jest takim bardzo ciepłym i szczerym człowiekiem:) i pewnie synowa traktują jak córkę/

Gość gośćzPodlasia
Od razu wiedzialam ze dziewczyna jest w ciazy.ale dziwie sie ze brali slub w kosciele a nie cerkwii... Uwierzcie mi,ze tutaj to by nie przeszlo.

Gość gość
Z pewnością wygodnie jest mieć podane wszystko na tacy. Też bym chętnie wzięła takie prezenty :-) Ale fortuna kołem się toczy..., nie takie majątki upadały, a pieniądze nie chronią przed chorobami, zdradami, samobójstwami i innymi kataklizmami. Nie wiemy tak naprawdę, jak wygląda ich życie na co dzień. Nawet kumplowi przy wódce nie wszystko się powie szczerze, a co dopiero mediom. Życzę im szczęścia i spokoju, niech żyją w zdrowiu i dostatku jak najdłużej, choć twórczość p. Martyniuka to kompletnie nie moja bajka, ale każdy może mieć inny gust.

Gość gość
No dokadnie właśnie widać u tych Państwa, że mimo bogactwa potrafią sie dzielić z młodymi. że im bogactwo gdo głowy nie uderzyło. A znam taką kobietę (moja szefowa, po 50tce) co też pochodzi ze wsi ale sie dorobiła w latach 90 i teraz ma kasy jak lodu, 3 auta w sumie z milion warte, chałupa za 1,6 bańki. Ma 2 dzieci, syna 24 lata i córka jeszcze nastolatka, ale od razu powiedziała, ze żadnemu nie pomoże, syna jak znajdzie dziewczynę to od razu z domu wykopie zeby jej nie sprowadził (boi się, ze się rozmnożą pod jej dachem), a córkę wyśle do chłopaka-niech facet ją utrzymuje. Taki kłąk.

Gość gość
Nie wiemy tak naprawdę, jak wygląda ich życie na co dzień. Nawet kumplowi przy wódce nie wszystko się powie szczerze, a co dopiero mediom. xx jasne, doszukujcie sie drugiego dna. Nawet jakby to szczęście nie było na 100% tylko na 90% to i tak mają lepiej niż my, szaraki.

Gość gość
8:33 to ta twoja szefowa to straszna wiesniara. Zle dzieci wychowala bo nie potrafila.

Gość gość
Ja z 08:29 jeszcze doprecyzuje, ze rodzice uważają, ze TO syn bezwzględnie jako mężczyzna ma zadbać i ani słowem sie nie skarżą sie, ze to on miał mieszkanie/dom, o wiele wiecej zarabia itp.

Gość gość
Kasa, kasa, kasa... Jakby to było sensem życia... Nie chodzi o doszukiwanie się drugiego dna, tylko o to, że życie bogatych nie zawsze jest różowe i nie zawsze jest czego zazdrościć.

Gość gość
twórczość p. Martyniuka to kompletnie nie moja bajka, ale każdy może mieć inny gust. xx no jasne, moja bajka też nie, ale tym bardziej sie zgadzam, ze KAZDY moze tak śpieewac i każdy te30 lat temu kazdy mógł zrobić taką kariere, tu nie trzeba było mieć wielkiego talentu do muzyki, ylko raczej być obrotnym i trafić w niszę na rynku, tym bardziej gratuluję p. Zenkowi, ze zrobił karierę nie będac wielkim muzykiem po akademii muzycznej i że potrafi sie dzieliść z synem i synową swoim dorobkiem. Mój teśc ma na kredyt już 3 auto, a mieszka w 2 pokojach w obskurnym bloku. Mój mąż złamanego grosza od niego nigdy nie dostał, bo rata auta była równowartością pensji teścia, a przez jego fanaberie pozostałe 4 osoby nie mieli na chleb, bilet do szkoły i buty. Boso ale w ostrogach.

Gość gośćzPodlasia
Martyniuk pochodzi z malej wsi,wychowany jest inaczej,uwierzcie mi ze tu ma tak kazdy. Ludzie sa biedni a dzieciom nieba przychylą

Gość gość
8:33 to ta twoja szefowa to straszna wiesniara. Zle dzieci wychowala bo nie potrafila. xx dzieci jej matka wychowywała...po porodzie zostawiła u matki a odebrała syna jak miał iść do komunii, a córkę po 10 latach tak samo u matki zostawiła a odebrała jak dała ją do zerówki. Ona robiła w tym czasie karierę i sie budowała.

Gość gość
Martyniuk pochodzi z malej wsi,wychowany jest inaczej,uwierzcie mi ze tu ma tak kazdy. Ludzie sa biedni a dzieciom nieba przychylą x no i tak powinno być, to jest prawidłowe podejście dzieci własne wspierac i w dzieci inwestować, u mnie było dokładnie odwrotnie...ja pochodzę w dolnoślaskiego a teściowie z wielkopolskiego... oni najchętniej to jeszcze by nam wszystko pozabierali i kazali się utrzymywać, mężowi jak był mały to kase zabierali co sobie w wakacje na budowie dorobił...

Gość gość
Ale ból tyłka o to, że młodzi zaczną nowe życie w luksusie. Autorko, myślisz, że tylko to się liczy? W Białymstoku znana jest skłonność Pana młodego do używek, a ta dziewczyna ma 19 lat i jest w zaawansowanej ciąży. Jeżeli Waszym zdaniem to jest super, to gratuluję. Młodym życzę duo szczęścia i mam nadzieję, że im się ułoży, ale to nie jest jak dla mnie historia jak z bajki. Ludzie, kasa to nie wszystko!

Gość gość
Ciekawe, bo ja znam inne historie z Podlasia, wcale nie jest tak, że wszyscy tu dzieciom nieba przychylają. Fakt, że mentalność i religijność jest tu inna niż np. na Mazowszu czy Pomorzu, ale nie fantazjujmy... Sporo osób dorobiło się ciężką pracą w Stanach, wiele rodzin się rozpadło przez te wyjazdy, a pieniądze właśnie na dzieci miały być. Też byście chciały złapać takiego chłopa, co by Wam zapewnił dostatek, a same byście nie musiały pracować i tylko byście żerowały na cudzym majątku. Podobają się wam takie historie, bo to takie spełnienie marzeń o księciu :-)

Gość gośćzPodlasia
Ty slyszalas takie historie a ja tu sie wychowalam i mieszkam i widze ze duzo mlodym pomagaja rodzice. Normą jest ze jak kobieta idzie na emeryture to pilnuje wnukow,kazdy doklada sie do domu tyle ile moze a z podlasia to sie jezdzi do belgii a nie do Stanow.

Gość gość
Jak nie musieć pracować to takie błogosławieństwo, to serio podziwiam Wasz tok myślenia :D kasa męża czy teścia to nigdy nie będzie do końca kasa kobiety, Kurek może zostać zakręcony a do tego pieniądze dają władzę nad drugą osobą. Nie wiem, może ja jestem jakaś nienormalna, ale młoda dziewczyna lepiej żeby kończyła szkołę i zdobywała fajny zawód niż liczyła na to, że jej mąż czy teść da na waciki.

Gość gość
Nie wiem, czy zauważyłaś, że w swoich postach piszę "tu" o Podlasiu, więc nie są to tylko zasłyszane historie (kłania się Supraśl :-) ) . Ja to znam z autopsji. Belgia owszem, ale do Stanów też dużo osób wyjechało. Cała ściana wschodnia Polski to właśnie Stany, Belgia, rzadziej Niemcy, Wlk. Brytania. Każda z nas pisze o swoim doświadczeniu. Ja mam takie, o jakich pisałam powyżej. Po prostu nie można generalizować. Ludzie tu są jacy są. Ani lepsi, ani gorsi, ale na pewno inni. Ale czasy się zmieniają i mentalność ludzi też.

Gość gość
09:18 nikt tu nie pisał, ze kasa najważniejsza, raczej chodziło o to, ze wszyscy widzą dobryncharakter i życzliwośc w tej rodzinie. A ty już złorzeczysz, ze kurek z kasą zakrecą dziewczynie. A niby dlaczego, skoro teściowie są kochajacą sie parą, mają 1 syna i dbają o niego i jego rodzinę. To nie tak jak u wiekszości z nas, gdzie nasi teściowie b nie są majętni a le wielodzietni i bedzie walka miedzy rodzeństwem o śmieszny spadeczek. i sie jie kochają tylko skaczą sobie do gardeł od 30 lat, ale się nie rozwiodą bo co ludzie powiedzo???

Gość gość
A ja też tak jak autorka chciałabym mieć takich tesciów. IO nie o kase tu chodzi ale o wsparcie jakiekolwiek i życzliwość, a nie rzucanie kłód pod nogi i krytykę dosłownie za każdy krok. I nie jestem dziewczyną bez szkoły, tylko wykształconą (2 kier. ścisłe), pracuję, mam 1 dziecko. Teściowa wolałaby w roli synowej pracownicę fabryki, sklepową czy fryzjerkę po szkole zawodowej jak ona sama, na jej poziomie, z którą będzie mogła obgadać wszystkich ludzi znanych i nieznanych.

Gość gość
09:21 Ja mieszkam blizej Bialorusi. Tu jest wsio inaczej :D

Gość gość
A w czym tak się tej synowej poszczęściło?

Gość gość
11:00 przeczytaj to się dowiesz, chyba że nie umiesz ani czytać ani myśleć, to mozesz obejrzeć zdjęcia

Gość gość
Życie wynagrodziło u niej brak urody chociaż w pieniądzach

Gość Iibed
nikt mi nie powie, że ludzie piszący na kafeterii są normalni :classic_cool: nawet zenka za teścia zazdroszczą :D jakby malo bylo podobnych januszów,ferdków i zenków :D

Gość gość
jakby malo bylo podobnych januszów,ferdków i zenków xx jasne, jest ich na pęczki., ale ty wymień choć jednego, który młodych tak wyposażył na nowa drogę jak p. Zenek