Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Wasze nastolatki też piją dużo energetyków? Jak je oduczyć?

Polecane posty

Gość gość
A co takiego jest w tych energetykach, że uważasz ich picie za nałóg? Trochę kofeiny, cukier. Czy Ty uważasz, że np jedzenie codziennie czekolady czy picie coli, to taki sam nałóg jak branie amfetaminy czy choćby palenie? To jest co najwyżej głupie przyzwyczajenie. Jeżeli np codziennie pijesz rano herbatę i jesz ciastko i nie wyobrażasz sobie dnia bez tego, to jednak nadal nie jest nałóg, nie dostaniesz spazmów jak ci zabiorą tę herbatkę. Nie wiem jak Ty, ale ja np kawę rzucam w jednej chwili, np. po wybielaniu zębów i nie jest to dla mnie żadne wyzwanie. Ludzie się potrafią co prawda uzależnić od byle g.., ale te napoje energetyczne, to nie są wcale specjalnie gorsze od coli.

Gość gość
13:06 przeczytaj skład jednego choćby napoju, to będzie można podyskutować. I zerknij w necie są dostępny artykuł jak wyglądała wątroba nałogowego użytkownika napojów energetycznych.

Gość gość
Oczywiście, że to nie jest taki sam nałóg jak branie amfetaminy, ale to nie znaczy, że nałogiem nie jest. Do tego dochodzi być może uzależnienie od środków przeciwbólowych. Znalazłam taki tekst: Ile energetyka to już uzależnienie? Już wypijanie 2 puszek dziennie można uznać za uzależnieni. Zwłaszcza wtedy, kiedy osoba która ich używa, nie wyobraża sobie bez nich funkcjonowania. Rekordziści uzależnieni od napojów energetycznych potrafią wypić nawet 2 litry dziennie. To powoduje, że są na wiecznym „haju”. O uzależnieniu mówimy jednak nie tylko wtedy, kiedy ktoś wypija dużo energetyków, ale również wtedy, kiedy robi to, z określonego powodu, odczuwając przymus do sięgnięcia po napój. Uzależnienie od energetyków- jakie są skutki? Uzależnienie od energetyków wpływa zarówno na zdrowie fizyczne jak i psychiczne. Objawy fizyczne to: Kołatanie serca, Nudności i wymioty, Silne migreny, Skoki i spadki ciśnienia, Pogorszenie koncentracji, koordynacji ruchowej, Biegunki, Długotrwałe picie energetyków może doprowadzić do zapaści i śmierci. Pod względem psychicznym, energetyki powodują typowe do innych uzależnień objawy: przymus picia napoju, poczucie bezsilności i bezużyteczności bez dodatkowej stymulacji, depresję, spadek samooceny, brak możliwości skupienia uwagi i motywacji bez wypicia energetyka. Jak leczyć uzależnienie od energetyków? Wprawdzie napoje energetyczne nie uzależniają fizycznie tak silnie jak narkotyki, to po ich odstawieniu osoba uzależniona doświadcza objawów detoksykacyjnych (bóle głowy, ogólne rozbicie). Warto pamiętać, że ten typ uzależnienia jest najczęściej objawem występowania innych problemów w życiu, dlatego samo zaprzestanie używania energetyków nie rozwiązuje problemu (pojawi się wtedy najprawdopodobniej inne, zastępcze uzależnienie). Już przy pierwszych objawach uzależnienia od energetyków warto od razu udać się na konsultacje ze specjalista uzależnień. Nie wiemy, ile wypija syn autorki, ale nie można lekceważyć ryzyka uzależnienia, bo ono może wystąpić. Co do coli, to mam znajomego, który codziennie wypija jej 2 litry. Ma problemy z wagą, stosuje drakońskie diety, ale z coli nie potrafi zrezygnować.

Gość gość
Porównanie herbaty z napojem energetycznym...wyborne

Gość gość
A tak serio, to znacie kogokolwiek uzależnionego od takich napoi? Skoro to jest niby taki problem, to powinno się mieć do czynienia osobiście z takimi ludźmi. Ja znam mnóstwo narkomanów np, ale takiego przypadku nie kojarzę.. Są przypadki śmierci od picia Coca coli, ale mimo że prawie wszyscy to piją, to mało kto wlewa to w siebie w takich ilościach, żeby sobie tak zaszkodzić..

Gość gość
Ja nie napisałam, tępa osobo, ze nastolatek moze brac enregetyki na odreagowanie, pisałam ze wiele osób pije alkohol na odreagowanie bo ktos napisał bzdure, ze jakis strasznie silny stres sie odreaguje spacerami na swiezym powietrzu. xx Czyli te "wiele osob" jest alkoholikami :) Silny stres rozladowywac alko, dobre :) Dozuc do tego jeszcze jakies tabsy , a co bedziesz zalowac ! To latwiejsze niz nauczyc sie technik relaksacyjnych, jak naprawde sobie pomoc.. No to toascik, bo dzis ciezki dzien w pracy - cool ! :P

Gość gość
gość wczoraj Yepnij się w łeb smarkulo nie znająca smaku dorosłego życia. Kurffa idź pobiegaj to Ci przejdzie. Tak, długotrwały stres mi przejdzie. Żeby mi przeszedł to wymagałoby to odejście sytuacja stresogennej czyli: choroby męża, ciężkiej pracy i kredytów. To co mam wywalić ze swojego życia, męża? Tak i biegam, chodzę na siłownie plenerową, robię treningi w domu z zestawem instruktorek, która można odszukać za darmo na yt. To daje mi jedynie formę, gdy nadchodzi drastycznie zły dzień bez piwa się nie zrelaksuje. xx Bo jestes alkoholiczka, kochana :) Taka domowa.. Idz na terapie,po prawdziwa pomoc. Ale to bzdury, nie ? Lepiej walnc sobie jeszcze jedno pifko :P O zdrowie psychiczne nie dba sie alko. Kazdy ma problemy w zyciy,kazdy. Nie jestes pod tym wzgledem wyjatkowa. Licytacja i uzalanie nad soba nie pomoga, jedynie daje ci to przyzwolenie na pifko. A to kochana alkoholizm. Ale ty wiesz lepiej :) I git to nie moje zycie, nie moj alkoholizm :)

Gość gość
gość dziś A tak serio, to znacie kogokolwiek uzależnionego od takich napoi? Skoro to jest niby taki problem, to powinno się mieć do czynienia osobiście z takimi ludźmi. Ja znam mnóstwo narkomanów np, ale takiego przypadku nie kojarzę.. xx Ja znam. Robiac kurs przez pare tygodni widzialam ludzi , zwlaszcza mezczyzn i chlopakow pijacych energetyki. Ja rano kawe oni energetyka przy kompie.. Ja pozniej wode oni energetyka.. Spytalam sie kiedys jednego ile ich dziennie wypija.. powiedzial ze.... 5 ... Na imprezkach pije wodke z energetykiem..

Gość gość
Na imprezkach pije wodke z energetykiem.. x Biedna wątroba i układ krążenia :(

Gość gość
Mój syn 12 L powiedział mi że dziś kupił sobie Monsterka.Zła byłam jak cholera.Oczywiście tłumaczyłam żeby tego więcej nie pił i jakie to szkodliwe.Jeszcze fakt iż w naszym kraju 5 latek może kupić energetyk jest chore .A wystarczyło by aby nasz rząd zakazał sprzedaży dzieciom i wtedy mieli by utrudniony dostęp.