Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy macie żal do ludzi którzy kiedyś was skrzywdzili?

Polecane posty

Gość gość
karma powraca i to jest jedyne szczescie w tym calym nie szczesciu .

Gość gość
Nie rozpamiętuję , nie złorzeczę ,ale i nie wybaczam! Oddałam sprawę Bogu ,niech On załatwi wszystko, wg woli swojej i niech będzie, tak jak On zechce ! Krzywda wołająca o pomstę do nieba ,jest niewybaczalna ! Jezus tylko jednemu łotrowi wybaczył ,drugiemu nie !Judaszowi zdrady ,też nie. Mówił ,że lepiej byłoby dla niego ,żeby się taki nie narodził !

Gość gość
Co jakiś czas smutek i złość wraca.

Gość gość
Mam żal, ale staram się od nich maksymalnie odciąć.

Gość gość
Tak, szczególnie do jednej osoby, która zniszczyła mi dzieciństwo i po części zycie dorosłe bo przez tą osobe nadal się czuję do niczego i beznadziejna, nie układają mi się związki i wszystko jest nie tak. Gdyby nie ona moje zycie mogłoby wyglądać zupełnie inaczej

Gość gość
Ale już nie utrzymuję kontaktu z tą osobą i dobrze, choć była z mojej dość bliskiej rodziny. Próbowałam wybaczyć dla samej siebie, ale chyba nie potrafię bo to za trudne. Najgorsze ,ze odbija się to na moich bliskich osobach teraz np. przez to mysle, ze rozlecial sie moj zwiazek, ale to bardzo dluga historia, dlugo by pisać. W kazdym razie gdybym wtedy miala ta wiedze co teraz to by za to zaplacil i nie uszloby to tej osobie na sucho. teraz juz jest raczej za pozno

Gość gość
gość dziś Toksyczna matka? Idź na terapię, przepracujesz problem i będzie inaczej, uwierz.

Gość gość
08:30- nie, to nie była matka, ale też ktoś z rodziny dość bliskiej, ale nie rodzice i nie rodzeństwo. Już się odcięłam od tej osoby bo nie potrafię mu wybaczyć,a le nie bede tu tego opisywać w szczegolach bo to zbyt trudne w kazdym razie nienawidze tej osoby do teraz i tak bedzie juz zawsze

Gość gość
byłam już na terapii, moze troche pomogła, ale nadal mam problemy ze sobą typu depresje itd.

Gość gość
8:38 - chowasz w sobie zacięty żal, wściekłość, a to, zawsze odbija się na zdrowiu. lepiej odpuść wszystko i wybacz całym sercem. wszystko, co się dusi w sobie ze złych emocji odbija się na zdrowiu i prędzej czy później będziesz chora. poczytaj Louis Hay: Możesz uzdrowić swoje życie. polecam!

Gość gość
08:44- ciężko wybaczyc zniszczone dziecinstwo i po czesci cale zycie, zreszta ta osoba nie zasluguje na wybaczenie, a i teraz z tego co wiem ma się dobrze

Gość gość
Czas uciszył znacznie ból w sercu po krzywdach. Najlepszym sposobem by się ogarnąć jest odcięcie się całkowite od toksycznych osób. Czy mam żal? Nie myślę już o tym tak, wybaczyłam na swój sposób aczkolwiek zapomnieć się nie da i gdzieś na pewno odrobina tego żalu została na dnie serca,ale nie rani mnie już to. Staram się nie rozpamiętywać i iść dalej. Z czasem też uświadomiłam sobie,że lepiej mi bez tych osób.

Gość gość
jak chcesz, ale możesz się bardziej zdołować, jak nagle zachorujesz i będzie to jakaś ciężka, nieuleczalna choroba. wszystkie złe uczucia, jakie gromadzisz w sobie odbiją się na pewno na twoim zdrowiu, to tylko kwestia czasu. takie sa prawa natury, przyciągasz zło - masz zło. ci ludzie, którzy "zniszczyli tobie dzieciństwo" sa też biedni bo ich tak wychowano, nie wiedzieli, że można inaczej. ilu jest do dzisiaj rodziców, którzy źle wychowują swoje dzieci, dając im wszystko byle tylko mieć je z głowy - uważasz, że takie dziecko będzie im w przyszłości wdzięczne, za to wszystko, czy raczej należy się spodziewać, że wyrosną na potwory żądające więcej i więcej?

Gość gość
Sa na tym swiecie tylko 2 osoby do ktorych mam zal, sa to moi rodzice. Oni nie powinni miec dzieci, ich zycie to byla jedna wielka impreza, i nie nie zawsze na wysokim poziomie, wrecz przeciwnie. Kied starzy nie mieli czasu, zajmowal sie mna wujek. Wujek zawodowy trep, ktory sluzyl kiedys w jednostce karnej. I ktory swoje doswiadczenie zawodowe zawsze przelewal na zycie prywatne, po czesci tez na mnie. "Hartowal" moj charaktem fizycznym bolem ktory mi zawdawal na rozne sposoby. Mam do nich zal o to ze nie mam dzieci, bo balem sie kvrwa cale zycie ze bede takim samym slabym, beznadziejnym i karogodnym rodzicem.

Gość gość
O niczym innym nie marzę ,jak tylko o tym ,aby was zobaczyć na ławie oskarżonych ,a potem w więzieniu ! Może wtedy wyślę wam, paczkę na święta ,albo z innej okazji ,może..... jak będę mieć taki kaprys. Póki co ,czekam cierpliwie! Marzenia się podobno spełniają , daj Boże !

Gość gość
Najlepsi są Ci cukierkowi obrońcy - "jak możesz im nie odpuścić?" pytają się tutaj jakiejś gościówy (nie chodzi o życzenie czegoś złego, ale pamiętanie o wyrządzonych krzywdach). Kobietko, bo jakoś mam niemal pewność, że jesteś kobietą, w dodatku, która uważa, że jest taka dobra, taka mądra, taka rozwinięta duchowo. Więc kobieto, jestem niemal pewna, że sama masz coś na sumieniu. A wmawiając tej tu osobie, że coś "na pewno" odbije się na jej zdrowiu, dokoptowujesz do swojej listy win kolejną. Jeśli ktoś się potrafił odciąć, nie życzy źle, a po prostu pamięta - i powoli leczy swoje rany, to po co się wtryniasz? Bo nie masz gdzie udowodnić, jaka to jesteś dojrzała duchowo? Zbawiaj świat gdzie indziej - są osoby, które mówią wprost o życzeniu źle tym, które je skrzywdziły, ale tych się nie czepisz. Dlaczego? Hm? Jakieś obawy u tak rozwiniętej osoby? Każdy ma prawo przejść przez żal. I każde życie jest inne. Każdy chce je naprawić (zwłaszcza jeśli idzie na terapię). To nie jest tak, że to, co nas spotkało spływa po nas jak po kaczce. Czasami tak jest czasami nie. Ale to nie jest winą żadnej z osób, które coś przetrwały. Mam dość ludzi, którzy zazdroszczą, którzy są zawistni, którzy potrzebują innych by udawać, jacy to są mądrzy, pomimo iż nie doświadczyli w sumie niczego adekwatnie przykrego, jak osoby, którym chcą "pomóc". Wystarczy, że każdy zadba o to, by nie życzyć innym źle. Jaki świat byłby piękny.

Gość gość
08:54- wydaje mi się, ze takie osoby maja wybór jak postąpić, ale jeśli ktoś jest złym człowiekiem to nie mysli o tym jak to sie moze odbic na drugiej osobie. Jednym słowem można powiedzieć, ze w sporym procencie zmarnował mi życie, a na pewno dziecinstwo i czas kiedy bylam nastolatka, czyli w sumie najlepsze lata

Gość gość
I mój związek, choć był kilka lat później, też pośdrednio zmarnował

Nie. Wszystkim odpłaciłem jak należy. Prawie. Ale co się odlecze to nie uciecze.

Gość gość
13:32 - zawistny samiec lub samica z ciebie :P

@ Piaskun wczoraj Mściwy jak już. Zawistny znaczy życzący źle komuś z zazdrości produkcie kapitalistycznego systemu edukacji :p

Gość gość
Wybaczyć nie oznacza zapomnieć. Wybaczyć nie oznacza pozwalać na dalsze złe traktowanie. Wybaczyć nie oznacza odzyskać zaufanie. Wybaczyć oznacza tylko i aż "wybaczyć".

Gość gość
Mam tych ludzi gdzieś @

Gość gość
dziś a co wybaczyłaś kochana? co dokładnie ty komuś wybaczyłaś? pochwal się czasami wcale nie trzeba zastanawiać się, czy się wybaczyło, czy nie jeśli nie kocha się tej osoby, to to nie jest konieczne można po prostu usunąć ją ze swojego życia, wygasić emocje, mieć świadomość straty jaką odnieśliśmy a może nadal odnosimy z powodu danej osoby i pozostawić sprawiedliwość Bogu co takiego wybaczyłaś? szczerze