Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie dania przyrzadzacie na swieta Bozego Narodzenia?

Polecane posty

Gość gość

U nas na kolacje wigilijna np. Karp, lazanki, barszcz z uszkami z grzybami, pierogi, bigos, jakies ciasta typu makowiec, kompot z suszu, krokiety , jakas salatka, galareta,sledzie itd. I zazwyczaj jemy z 3 potrawy bo wiecej nikt by nie wcisnal. Natomiast rozmawialam z kolezanka i oni w wigilie zawsze jedza filety czy paluszki rybne z ziemniakami i surowka.. i troche mnie to zdziwilo bo dla mnie nie jest to w ogole swiateczne tylko zwykly obiad. W Boze Narodzenie jemy wszystko to co zostalo przygotowane na wigilie, natomiast w drugi dzien swiat robimy jakis obiad typu pieczona kaczka, krolik czy indyk. Kolezanka natomiast w Boze Narodzenie robi miesa typu piersi z kurczaka, dewolaje czy mielone, golabki, rozne salatki, galarete. A jak u Was jest? Ciekawa jestem czy tez sa tak odmienne tradycje kulinarne?

Gość gość
Może jest biedna, jak ja byłam biedna to jadłam dwa dania: żurek i bigos, też mało świąteczne. Nie obrabiaj doopy koleżance, tylko ją zaproś...

Gość gość
Barszcz z uszkami Pierogi z kapustą i grzybami Karp smażony Sałataka jarzynowa Wszystko

Gość gość
Liczac wszystko na wszystkie dni Swiat bedzie: Kompot z suszek Kapusta Karp w cebuli Schab Jajka Salatka Ciasto czekoladowe z makiem. Wszystko

Gość gość
13:13 nie obrabiam.. poprostu ciekawa jestem czy w innych polskich domach tez sa takie roznice w potrawach swiatecznych. Dodam tylko ze kolezanka nie jest biedna jesli o to ci chodzi i takie potrawy przygotowuje bo takie lubi i tak wyniosla z domu.

Gość gość
Ostatnio był zupa grzybowa, pieczony szczupak, sałatka z buaraczków i kaszy gryczanej, z przystawek pierogi z soczewicą, gravlax, śledzie cytrynowe i w oleju, na deser panna cotta, a dla "tradycjonalistów" sernik. I tak za dużo wyszło...

Gość gość
Aha, w kolejne dni nic przeważnie nie robimy, bo 25 jesteśmy zaproszeni do rodziców albo teściów, a 26 już wyjeżdżamy na sylwestrowe narty albo inny wypad.

Gość gość
U nas w tym roku barszcz z uszkami,krokiety,pierogi z mięsem, łosoś pieczony i może zrobię galaretkę wieprzowa. I kupię jakieś ciasto,ale generalnie niedużo wyjdzie na święta, bo będę tylko ja,mąż i 2 naszych dzieci. O,i jeszcze sos tatarski zrobię. Karpia nie znoszę, mąż też.

Gość gość
U mnie tradycja to barszcz z uszkami, karp smażony, kapusta postna z suszonymi grzybami, ziemniaki. Pierogi ruskie i z kapustą i grzybami. Śledzie w śmietanie z cebulą i w oleju. Znowu u męża w domu rodzinnym zupa grzybowa z łazankami, karp smażony i chleb.

Gość gość
U mnie tradycja to barszcz z uszkami, karp smażony, kapusta postna z suszonymi grzybami, ziemniaki. Pierogi ruskie i z kapustą i grzybami. Śledzie w śmietanie z cebulą i w oleju. Znowu u męża w domu rodzinnym zupa grzybowa z łazankami, karp smażony i chleb. I jajka.

Gość gość
Pizzę 4 sery z brokułami i ciasto czekoladowe + kompot z suszek. Sam w domu siedzę, będę jadł, co lubię. Macie dobry przepis na ciasto do pizzy?

Gość gość
Nie wiedziałam co to jest gravlaks, fajna przystawka :)

Gość gość
Barszcz z uszkami, karp po żydowsku, karp smażony, śledzie w oleju, rolmopsy, kapusta z grzybami, kompot z suszu, strucla z makiem, strucla z powidłami, piernik, bakalie. Dużo. Je się po troszeczku ale próbuję się wszystkiego

Gość gość
Barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami. Karp. Kutia. Makielki. Sos grzybowy, ziemniaki, kapusta z grzybami. Chleb. Ryba po grecku.

Gość gość
Dokladnie jak 13:17 Karp Barszcz z uszkami Pierogi z kapucha i grzybami. Jakies ciasto i bez jarzynowej bo ta jemy w kolejne dni.

Gość gość
U nas w domu zawsze był barszcz z uszkami,zupa grochowa i grzybowa,kartofle do tego karp i filety z ryby smażone na maśle,kapusta z grzybami,pierogi z kapusta i grzybami,a u męża w większości to samo tylko zupa fasolowa

Gość gość
No i do tego wiadomo jeszcze makowiec,sernik i co kto lubi

Gość gość
Karp smażony, pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, sałatka jarzynowa, gołąbki, bigos, sałatka gyros, śledzie,schab pieczony,sernik, przekładaniec z jabłkami i bitą śmietaną. Na wigilię oczywiście oprócz mięsnych dań.

Gość gość
gość dziś Myśmy też całkiem niedawno odkryli (na święta był pierwszy raz) pyszne i schodzi błyskawicznie, polecam bardzo:)

Gość gość
No wiec widze se wszyscy tradycyjnie..a co jecie w Boze Narodzenie i 2 dzien swiat?

Gość gość
U mnie filety rybne (karpia nie lubimy ) ziemniaki sos grzybowy kapusta kiszona z grzybami buraczki Zupa barszcz czerwony z uszkami Ciasto sernik z rosa i biszkopt z bita śmietana I dzien Świąt Nie gotujemy obiadu tylko jemy sałatkę i bigos + ryba z wigilii II dzień Swiąt rolady , sos , kluski na parze buraczki Na Święta robimy to co lubimy a nie na zasadzie "bo tradycja i tak trzeba "

Gość gość
Wigilia- jajka faszerowane, ryba po grecku, sledzie( rozne), barszcze z uszkami, salatka jarzynowa, pierogi( rozne) W nastepne dni to co zostalo, bigos, zawijasy, biale kielbaski, gołąbki lub papryka nadziewana,rosol, miesa pieczone samemu.No i rozne warzywa marnowane, pomidory.Wiadomo tez ciasta.I tak jemy do sylwestra.Juz mi sie niedobrze robi

Gość gość
Wigilia- jajka faszerowane, ryba po grecku, sledzie( rozne), barszcze z uszkami, salatka jarzynowa, pierogi( rozne) W nastepne dni to co zostalo, bigos, zawijasy, biale kielbaski, gołąbki lub papryka nadziewana,rosol, miesa pieczone samemu.No i rozne warzywa marnowane, pomidory.Wiadomo tez ciasta.I tak jemy do sylwestra.Juz mi sie niedobrze robi

Gość gość
Swieta za dwa miesiace a wy juz myslicie o przepisach? Ladnie macie w glowach....

Gość gość
Ja juz od tygodnia myślę co bede robic i jak choinkę ubrac ., Kocham święta :)

Gość gość
A kto tu pyta o przepisy?pytania sa o to co u kogo jada sie w swieta

Gość gość
Sałatka jarzynowa, dorsz, paszteciki z kapustą i grzybami, bigos, barszcz, sernik królewski, makowiec, pierogi albo uszka

Gość gość
Lubie swieta Bozego Narodzenia, bo jako jedyny w rodzinie lubie kuchnie wegetarianska i moge sie wtedy popisac, a inni nie moga odmowic :] Gotuje fasolę Jaś, hummus, zupę migdałową na słodko, gulasz z grzybów i wiele wiele innych

Gość gość
U nas - dwoje doroslych I dziecko wowczas 9 lat - rok temu bylo na Wigilie tak: pstrag smazony w panierce I halibut z rozmarynem w pierarniku- nie lubimy karpia; sledz w galarecie ale malo bo tylko maz lubi; bigos bezmiesny za to duzo roznych grzybow I duzo podsmazonej ceebuli w tym; salatka z kaszy peczak, jarmuzu, orzechow laskowych, z awokado granatem, natka pietruszki czerwona cebula, z sosem z cytryny I syropu klonowego pieczone ziemniaczki z marchewka - pieczone z sosem miodu z tymiankiem I chilli pierogi z kapusta I grzybami -malo. ciasto- intrensywnie czekoladowy sernik. ciasteczka marcepanowe domowe - ok 50 sztuk bylo I zaeizlismy jakos 20 rodzicom do ktorych pojechalismy na obiad w Boze Narodzenie. tesc nie zyje a tesciowa jest za granica u corki.

Gość gość
U mnie obowiązkowo 12 potraw : zupy do wyboru : grzybowa, rybna, rzadziej barszcz, Ryba: karp pieczony, śledzie z rodzynkami, śledzie w oleju, tuńczyk,ryba po grecku, pasztet z ciecierzycy Kapusta z grzybami, pierogi z grzybami, tatar z łososia z cebula, ryby w galarecie, grzyby w marynacie Makielki , sernik , piernik, marcepanowe kulki Wino-:) i jeszcze pełno czegoś tam o czym przypomnę sobie na ostatnia chwile. Kazdy z gości wychodzi z paczka „ na jutro” w pierwszy dzień nie gotuje a na drugi polędwica z kurkami , pasztet, kurczak w galarecie, zaupa jeśli zostanie z wigilii. Ogólnie masakra.