Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BarbaraN

Egzamin higienistka stomatologiczna styczeń 2019

Polecane posty

Gość Kasia
57 minut temu, Lubisiek napisał:

Na 12 godzinie siadasz. Czyli stawiasz go prosto do siebie, jakby leżał pacjent, a ty za nim siedziała. Tak jak byś głowę pacjenta miała przed swoimi nogami. Nie mogę zdjęcia wrzucić. Napisz czy rozumiesz, tak napisałam dziwnie 

Zrozumiałam że mam siąść za głową pacjenta czy dobrze oto Chdziało?? 

Gość Kasia

Dziękuję 🙂

Gość gosc

Czesc dziewczyny!! Zdaje 25.01. O 8 rano lepiej trafic nie moglam.Prosze zbierzmy informacje do kupy...czyli obstawiamy skaling reczny, fluoryzacje kontaktowa na lyzkach z pianka (zalecenia do fluoryzacji)do tego rozrobienie plynow i zapakietowanoe narzedzi do sterylizacji...nie za duzo tefo szzescia?oczywiscie lo egzaminie dam znac!!

Gość Kaja
7 godzin temu, Lubisiek napisał:

Ja jestem tego zdania co Lubisiek, że płyn będzie gotowy 🙂

Gość Kasia

A ja mam taką nadzieję że płyn będzie gotowy 

Płyn będzie zrobiony na bank. Skaling, fluoryzacja, koferdam. Być może każda grupa będzie mieć co innego bo jeszcze parkietowanie narzędzi. Skaling ręczny sierpem. Pytanie po co nakladacz i upychadlo? Może dla lekarza będzie trzeba przygotować i koferdam, że niby wybielanie a potem my fluoryzacje robimy. Może być sam skaling lub fluoryzacja. Jak by trzeba było nakladaczem jakiś materiał podać to bym wiedziała. Był tylko koferdam i pianka do fluoryzacji i łyżki jednorazowe. Też mam na 8 rano niestety. 

Gość ania

A co ze wskaznikami lub metada szczotkowania instruktaz nici itp?

Gość gość

a dziewczyny wiecie co z tymi wskaznikami ? czy trzeba bedzie coś obliczać ? i ten koferdam nie rozumiem jesli bedzie potrzebny lekarzowi to co mamy go po prostu podać przynieść na stolik czy jak ?

Nie wiem po co koferdam. Nigdy nie było, może dla lekarza, może będzie trzeba na kila dziąseł nałożyć i na świetlic. Stosuje się go przed wybielaniem, żeby nie uszkodzić dziąseł właśnie. Wskaźniki mogą być, stawiam na ohi kamień i osad lub najprostsze puw. Jak fluoryzacja to na pewno zalecenia będą po fluoryzacji, wybielaniu. Instruktaż nitka to ciężko na gipsie zrobić. Nitki nie bylo na liście no ale jak będzie to po skalingu, można wynitkowac, spr czy nic nie zachacza. Dużo jest opcji, co będzie dokładnie to nie mam pojęcia. Skaling sierpem, fluoryzacja a koferdam nie wiem po co. 

Gość Maya

Jeśli mają być wskaźniki obstawiam ohi idealnie pasuje do skalingu i jak szczególnie otkowania do demonstracji to wszystkie czyli te 3 z chorobami przyzębia oby nie trzeba było opisywać ich wolę pokazać 😄

Gość Kaja

Ja tylko nie rozumiem tego ,że po fluoruzacji się nic już nie robi. Pacjent idzie do domu. Więc jak nałożyć koferdam. Nawet model będzie cały upaprany. 😄

Koferdam się przed wybielaniem zakłada. Może będzie trzeba pacjenta przygotować, zrobić skaling, oczyszczanie i koferdam. Egzaminy są 2 dni, nigdy tak nie było ale może każda grupa będzie mieć co innego. Jedni ten skaling, inni fluoryzacje. Za dużo tych rzeczy i pakietowanie narzędzi na bank, 6 pakietów dla każdej. Nie wiem tak strzelam, że nie wszystko trzeba będzie  użyć. 

Gość Zosia

Z plotek godzies zaslyszanych jedem z doktorów tych takich z góry niechcial widzieć aby higienistka zbliżała się do pacjenta na bliżej niż asysta lekarzowi może on marudzil i dlatego dowalili nam tyle??? 

Gość Kaja
1 godzinę temu, Lubisiek napisał:

Koferdam się przed wybielaniem zakłada. Może będzie trzeba pacjenta przygotować, zrobić skaling, oczyszczanie i koferdam. Egzaminy są 2 dni, nigdy tak nie było ale może każda grupa będzie mieć co innego. Jedni ten skaling, inni fluoryzacje. Za dużo tych rzeczy i pakietowanie narzędzi na bank, 6 pakietów dla każdej. Nie wiem tak strzelam, że nie wszystko trzeba będzie  użyć. 

Rozumiem może też być tak że pacjent ma się zgłosić za kilka dni po naszym czyszczeniu i przygotować w tym  dniu do wybielania. No  bo jakby nie bylo to zaraz po skalingu często dziąsła krwawia i jak założyć koferdam no i po fluoruzacji też nie bardzo.. Mamy przerabane. 

Gość Kasia
9 minut temu, Gość Kaja napisał:

Rozumiem może też być tak że pacjent ma się zgłosić za kilka dni po naszym czyszczeniu i przygotować w tym  dniu do wybielania. No  bo jakby nie bylo to zaraz po skalingu często dziąsła krwawia i jak założyć koferdam no i po fluoruzacji też nie bardzo.. Mamy przerabane. 

Zgadzam się teraz trzeba czekać do wyjaśnienia w piątek co 1 dziewczyny będą mieć 😞

Gość julia

W tamtym roku byl skaling ultradzwiekami kazda grupa miala inne zeby np 8 rano zaby 31, 21 grupa z 12 zeby 36, 37 itd...potem byly wskazniki cpitn na modelu pokazac nitkowanie przestrzeni jednej i w karcie opisac zabieg nitkowania oraz metoda szvzotkowania i tak jak z zebami lazda godzina inna metode 8 godzin miala roll, potem byl stillman i charters ... wanienki z plynami byly zrobione pamietajmy o tym ze jak bierzemy paski metalowe do polerowania przestrzeni nalezy go wyrzucic do czerwonego twardego pojemnika ...mam w piatek na 8.boje sie bo wszystko mi sie miesza...praca w gabinecie to zupelnie inna bajka jak zdawanie egzaminu 

Gość Gosc

Powodzenia wszystkim,zdaje 26 .01 o 8 rano, mam nadzieje,ze podzieilicie sie co bylo w piatek 🙂

Gość Tina

Koferdam może trzeba założyć przed fluoryzacja, jak pacjent ma nadwrażliwe dziąsła i skłonność do alergii.. 

Gość Mysza

Może być płyn do zrobienia cos się słyszało....

Koferdam może być ale banal zakladasz girlande od 5 do 5 ściąga go się jeszcze banalniej zgłębnikiem 

Po tem może być usuwanie kamienia sierpem bo modele gipsowe mieli przygotować 

No i fluoryzacja piankowa 2/3 wysokości i rozrowadzacie zgłebnikiem wkladacie wyciagacie ma wypluc resztki i koniec .   Z tym ze w gabinecie nie robi się usuwania kamienia i fluoryzjacji razem z faktu ze kamień bywa zabiegiem krwawym wiec odpada fluoryzacja razem 

A wy jak myślicie ??? 

Gość Kaja

Właśnie o tym mówiłam że jak się usunie kamień to dziąsła mogą krwawic i jak założysz koferdam, skoro mówisz że pianki nawet  nie mozna gdzie pierwsze słyszę nie wiedzialam. Założysz koferdam do czego? Za nim wybielanie zębów to muszą być czyste A żeby były czyste to trzeba zrobić skaling gdzie dziąsła mogą być podrażnione. Żeby założyć koferdam i zacząć zabieg wybielania pacjent musi przyjść już "czysty". Ok koferdam dla kogo banal to banal,ale zastanawiamy sie tutaj po co on jest.  Życze wszystkim powodzenia 🙂

Gość Maya
23 godziny temu, Gość Kaja napisał:

Wybacz Kaja niemogla tego usunąć 😞

Mam próżne taką ogólną ponieważ niemoge znaleźć w swoich notatkach jak obliczyć wskaźniki gdzieś zapodzialam czy mógł by ktoś wyslac mi na @  jak obiecać wskaźniki tak rozpisane z przykładami bo niemoge tego znaleźć i wpadam już w panikę 😞 mój @ marysia2010@buziaczek.pl 

Gość Jaaaa

Miał dziś ktoś egzamin praktyczny???? 

Gość Egzamin HS 2019

Egzaminy zaczynają się jutro o 8.rano

Gość Mysza

Życzę powodzenia osobą które będą o 8 jutro zdawać egzamin. Wiem co to znaczy zdawałam tak trzy razy na różnych kierunkach  i dwa razy nie zdałam bo najgorsza jest pierwsza zmiana i nikt mi nie wmowi ze ten egzamin jest sprawiedliwy trzeba być tłumanem chyba żeby nie zdać jak wszytko się wie z internetu albo od koleżanek liczby się moga zmienić zeby metody ale to wszytko... 

Te które są 2/3 i inna zmiana to tylko się chwalą ile procent bo 100 pękła nic Dziwnego skoro się wszytko wiedziało 😉

Szczęścia wszystkim 😊

Gość Egzamin HS 2019

Ja mam egzamin jutro o 12 nie sądzę że się czegoś dowiem wcześniej. 

Gość Ania

zdaje o 8 rano jutro, wiem ze nic nie wiem mamvtaki metlik w glowie ze juz nawet nie wiem jak sie prawidlowo rece myje...moze byc wszystko a z tegovco pisałysmy wyzej nic... zadania bede takie same z tym ze zmienia sie zeby w wykonywanych czynnosciach...powodzenia wszystkim zycze i sobie oczywiscie tez no i szczescia dziewczyny bo ono chyba w wiekszosci pzypadków najwazniejsze

Gość Zosia

Polecam przed egzaminem wziąść coś na uspokojenie i zjeść tabliczkę czekolady pomogło mi to przy każdym egzaminie który zdawałam 

Gość Iga

Powodzenia dziewczyny! Dajcie znać jak emocje opadną 🙂