Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BarbaraN

Egzamin higienistka stomatologiczna styczeń 2019

Polecane posty

Gość Beata
Dnia 22.01.2019 o 10:16, Lubisiek napisał:

Jak byś pracowała za jego głową i tak zeby ustawiasz 

za głową? nie wiem jak Wy macie ustawione, ale my za głową nie siedzimy. Na egzaminach wewnętrznych nie miałyście zabiegów??

Gość Beata
Dnia 22.01.2019 o 11:08, Gość Kasia napisał:

Zrozumiałam że mam siąść za głową pacjenta czy dobrze oto Chdziało?? 

popytaj tych dziewczyn, co przed Tobą zdawały na tej samej sali, nie wiem jak macie ustawione, ale za głową, to się siedzi przy pacjencie jak się przednie zęby robi, a nie za szczęką 🙂 Popytaj 🙂 

Gość Kasia
1 godzinę temu, Gość Beata napisał:

popytaj tych dziewczyn, co przed Tobą zdawały na tej samej sali, nie wiem jak macie ustawione, ale za głową, to się siedzi przy pacjencie jak się przednie zęby robi, a nie za szczęką 🙂 Popytaj 🙂 

Skoro nie za głową pacjenta to jak?? Jutro mam egzamin a mi się już wszystko miesza 😞

Gość ania

Godzina 8.oczyscic profesjonalnie zeby 14-24 nastepnie nalozyc koferdam na te same zeby oraz przeprowadzic fluoryzacje zebow.zalecenia do fluoryzacji i wybielania zebow oraz przeciwskazania do wybielania.takie pytania byly z godz 8 rano.na asysttorze ponad to byly sierpy i kirety moze ktoras grupa bedzie miala tez skaling

Gość Gość

A w karcie co bylo do wypisaniA, wanienk byLa zrobiona?

Gość Ola

A oczyścić profesjonalne to znaczy jak?? Jakaś pasta specjalna 

Gość Beata

po prawej stronie pacjenta (szczęki)

Dziewczyny. Egzamin prosty, nie było wskaźników, metryczek, obliczeń, wanienka zrobiona, pojemnik na mniejsze narzędzia i twardy na ostre. Trzeba było oczyścić zeby w zakresie 14-24, nałożyć na te zeby koferdam i go zdjąć i potem na lyzkach piankę 4 minuty. Zalecenia po fluoryzacji, wybielaniu, przeciwskazania do wybielania zaznaczyć x, wypełnić kartę i tyle. Nie było pakietowania narzędzi. 

Gość Kasia

A instruktaż szczotkowanie czy wskaźniki coś takiego też było???? 

Gość Krysia

Pewnie pasta polerska wyczyscic przed fluoryzacja

Gość Maya
4 minuty temu, Gość Beata napisał:

po prawej stronie pacjenta (szczęki)

Dziękuję 

Gość Kasia

Dzięki czyli potej co lekaz siedzi?? 

Tak myślałam dzięki za odpowiedź kiepsko by było jak bym inaczej postawiła 

Niby wybielanie ma mieć pacjentka, oczyszczamy, koferdam, zdejmujemy, wybielanie nie jest demonstrowane, od razu po tym fluoryzacja na lyzkach. Nie ma obliczeń, żadnych technik szczotkowania itd. Po godzinie już się przebieralam

Gość Krysia

A koferdam jaki w plynie czy normalny?

Koferdam nie schodzi z gipsu, Pani spr i kazała dalej robić. Żadnej z nas nie zszedł z gipsu koferdam. Z pianka uważać, strasznie dużo jej leci, wszystko upackane miałam ale walkami pozdejmowalam

Gość Gość

A koferdam był w płynie czy guma? 

Gość Gość

Czyli oczyszczamy szczoteczka i pasta? Nakladamy koferdam,naswietlamy?,zdejmujemy i fluoryzacja? 

Ja tak zrobiłam, był sierp ale nie robiłam skalingu bo były przebarwienia egzogenne. Nie było nic o kamieniu, zlogach i od razu wybielanie. Może trzeba było zdjąć kamień ale wydaje mi się, że nie. Byly też inne narzędzia, pakiety, ale nie potrzebne

Gość Krysia

Wlasnie moze dlatego dali kirety i sierp dla zmylki,bo przed wybielaniem zawsze oczyszcza sie dokladnie zeby 

Chyba tak. Dziewczyny twierdzą, że zrobią ten skaling. Ja myślę, że nie trzeba bo nie było zlogow tylko przebarwienia. Kto jak uważa zrobi, nie było też gumek polerskich, nitki dentystycznej, pasków ściernych. Nakladacze, upychadla i sierpy

Gość Krysia

No to ja nie bylo gumek,paskow to pewnie nie trzeba bylo robic,ja zdaje jutroo 8 -,lubisiek dziekuje i bardzo 🙂

Gość Gosc

Niech odezwia się dziewczyny które maja egzamin w późniejszych godzinach,czy miały to samo?

Gość Tina

jesli nie było nic o złogach to kamienia myśle ze nie trzeba zdejmować a sierp jest tylko narzędziem mylącym. 

Czyli przed oczyszczamy pasta polerska, płuczemy, suszymy, zakładamy koferdam, naświetlany, zdejmujemy i nakładamy piankę do łyżek zakładamy do ust zdejmujemy pi 4 minutach. To wszystko?

Gość Gość

A jak trzymalyscię szczękę?  Normalnie przodem?

Gość ania

ie zbiore wszystko do kupy.Z asystoru zabieramy: potrzebne rzeczy nie bierzemy sierpu ani kirety to w zadaniu z godziny 8 jest niepotrzebne. Profesjonalne czyszczenie to znaczy szczotka i pasta. Oczyszczamy powierzchnie zebow 14-24 siadamy za pacjentem na 12 ale jak komus wygodniej moze sobie usiasc z prawej strony jego.,tzn tak przestawic model, po oczyszczaniu zakladamy koferdam w plynie naswietlamy teztylko na 14-24 zeby, potem zdejmujemy koferdam ladnie schodzi zgłebnikiem i nakladamy na lyzki pianke i na 4 minuty na pacjetaszczeka zuchwa, i tyle ...sprzatamy asystor. w karcei trzeba napisac ZABIEGIKTORE WYKONAŁYSMY PLUS DODATKOWO ZABIEG WYBIELANIA . potem sa do wypisania 4 zalecenia po fluoryzacji i 2 zalecenia po wybielaniu zebow, i tabelka aby zaznaczyc co jest przeciwskazaniem do wybielania zebow...czyli wiek ponizej 16r.z, kobiety w ciazy i karmiace, prochnica, ( nie pamietam co tam jeszcze bylo) , i tyle 

Gość Kasia

To Tą szczękę jak ma ustawić tyłem bokiem każdy pisze inaczej że zle tyłem że prawidłowo po prawej stronie inni że nie ze tyłem to wkoncu jak???? 

Gość ania

nie stresuj sie szczeka prawidlowo jest jesli siadziesz za pacjentem na godzinie 12 jak rowniez jesli posadzisz go tak ze bedzie ustawiony prawa strona do Ciebie to nie ma zanczenia...dziewczyny nie tobcie skalnigu mialam fajan pania egzaminator i ona potem powiedziala ze tylko sama szcotka i pasta!! W zadaniu nie ma nic o zlogach tylko przebarwienie ehzogenne !! I wykonujemy to na 14-24 oszczotka i pasta i koferdam.na calej jamie ustnej natomiast tylko fluoryzacje

Gość egzamin hi

Czy treść zabiegu wybielania jest ujęta już w treści zadania, czy trzeba to wiedzieć i opisać własnymi słowami?

Gość ania

Dziewczyny pracujemy tak naprawde na gornych przednich zrbach wiec moim zdaniem najleliej siwdziec na 12 zreszta ta pozycja jest najbezpoeczniejsza