Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BarbaraN

Egzamin higienistka stomatologiczna styczeń 2019

Polecane posty

Gość Maya

Z poprzednich lat wiadomo że było 1 zadanie plus szczotkowanie a tu 2 zadania może nawet i 3 bo koferdan  jejku masakra może jakiś wykładowca zlituje się i podpowie Ja niemam jak się zapytać jestem, 😞

Mam pokazała kartę egzaminatora, co będzie potrzebne ale właśnie problem jest w tym, że nie wiadomo jakie zabiegi będą bo tego nie ma na karcie egzaminatora, jest co musimy mieć ten nakladacz, upychadlo, sierp, koferdam, łyżki i pianka i 6 pakietów zapakietowac później. Nie mamy karty z zadaniem praktycznym bo to wiadomo będzie dopiero na egzaminie. Zawsze ba podstawie rzeczy można było wywnioskować, że będzie np fluoryzacja czy skaling itd a teraz nie. Może specjalnie tak zrobili, może nie wszystko będzie trzeba użyć a np naszykowac dla lekarza ten koferdam, nakladacz i upychadlo a zrobić np po wybielaniu fluoryzacje. Dużo jest możliwości i to jest najgorsze, że w sumie nie wiadomo nic. Na pewno nauczcie się zaleceń pozabiegu fluoryzacja dla pacjenta i skalingu. 

Gość ALA

a co  z tymi sześioma pakietami pózniej ? bo nie do konca rozumiem

Gość Maya
3 godziny temu, Lubisiek napisał:

Mam pokazała kartę egzaminatora, co będzie potrzebne ale właśnie problem jest w tym, że nie wiadomo jakie zabiegi będą bo tego nie ma na karcie egzaminatora, jest co musimy mieć ten nakladacz, upychadlo, sierp, koferdam, łyżki i pianka i 6 pakietów zapakietowac później. Nie mamy karty z zadaniem praktycznym bo to wiadomo będzie dopiero na egzaminie. Zawsze ba podstawie rzeczy można było wywnioskować, że będzie np fluoryzacja czy skaling itd a teraz nie. Może specjalnie tak zrobili, może nie wszystko będzie trzeba użyć a np naszykowac dla lekarza ten koferdam, nakladacz i upychadlo a zrobić np po wybielaniu fluoryzacje. Dużo jest możliwości i to jest najgorsze, że w sumie nie wiadomo nic. Na pewno nauczcie się zaleceń pozabiegu fluoryzacja dla pacjenta i skalingu. 

Dziękuję chociaż trochę rozjaśniasz 🙂

Gość Maya

Czyli też szczotkowanie z chorobami przyzębia 

Gość Kasia

Hej dziewczyny mam pytanko jak myślicie 🤔 czy powinnam pozbyć się 💅 do egzaminu?? Czy oni mają to gdzieś czy ma ktoś paznokcie czy nie?? 

Narzędzia na koniec wrzucamy do wanienki i małego okrągłego pudełka na mniejsze narzędzia. Wanienki będą przygotowane. Mamy narzędzia umyć, wysuszyć i będzie 6 pakietów więc musimy wszystko zapakietowac na koniec i podpisać pakiety data egzaminu i peselem. Co do paznokci, jak masz długie to musisz obciąć, lakiery jakieś mega kolorowe to kazała nam zdjąć. Ja mam średnie paznokcie ale zrobiłam sam żel i są przezroczyste, hybryda przezroczysta 🙂 moze nie będą się czepiać ale mogą. 

Gość sss

no to już coś wiadomo :) a co z tymi chorobami przyzębia

Nic mi nie wiadomo na ten temat. Mogą być odsłonięte szyjki zębowe skoro koferdam ale nie muszą. Poczytać warto o technikach szczotkowania, stawiam na rolla. Odpowiednie pasty do zębów, przy odsłoniętych szyjkach i nadwrażliwości to fluoryzacja właśnie, pasty elmex itd

Super trop.

ja mam dopiero w pt egzamin na 12.  a nie obstawiacie piaskowania z fluzoryzacja???

Gość Kasia

Dzięki Za odp z tymi pazurami mam dość długie to skrócie a takie jeszcze pytanko jak jest z tym zgłaszanie się podczas egzaminu?? Jak to wygląda?? 

Gość Kaja

a mały pojemnik na narzędzia właściwie po  co ? będą szczoteczki, gumki ?

Szczoteczka będzie chyba, zawsze jest po skalingu polerka i przed fluoryzacja oczyszczanie. W zadaniu będzie kiedy podnieść rękę, przed wykonaniem np skalingu, czy fluoryzacji. Wszystko będzie napisane ale trzeba się zgłosić, bez tego nie będzie zaliczone. 

Gość Kasia

Dzięki bo dawno nie byłam na zajęciach a info dostaje dos chaotycznie od znajomych z zajęć i wsumie gdyby nie wy to nic bym nie wiedziała dziękuję was bardzo 😘

Gość Kaja

Ok. Wchodzę na salę, przechodzę do testu czytam... jak przeczytam to wtedy dezynfekcja ławki, znoszę rzeczy wszystkie i jeszcze mogę wrócić do testu i potem dopiero przystępuje do wykonania tego zadania ? Następnie sprzątam i też dalej uzupełniam test? I jeszcze jedno pytanie czy macie wodę destylowana do ostatniego przepłukania narzędzi? I czy zawsze myjemy ręce metoda czy tylko przed wykonaniem zadania ? 

Gość Maya

Omg ja już wpadam w panikę 

Ręce myć zawsze, nawet jak nie jesteśmy pewne. Lepiej parę razy więcej niż mniej, technika AYLIFFE'A. Musiałam nazwę skopiować, chyba nigdy się nie nauczę jej pisać 🙂 u nas wchodzimy i czytamy, mamy chyba 10 minut przed startem na zapoznanie się z treścią. Można wracać do tekstu ale jak się podniesie rękę do zadania to przy egzaminatorze nie można wrócić i czytać, nie można czegoś do nieść. Lepiej 3 razy spr i przeczytać, żeby cyrku nie było potem. U nas tak w skrócie : zakładam worki na śmietniki, myje ręce, dezynfekuje i rękawiczki i koniecznie maseczka, okulary i idę zdezynfekowsc asystor i blat pomocniczy. Znowu ręce itd, przenoszę potrzebne rzeczy na asystor, rzeczy do zadania, dla pacjenta i dla siebie np pomarańczowe okulary do lampy. Myjemy znowu ręce itd Najlepiej położyć fartuch dla pacjenta i na nim model gipsowy. Pamiętać o tym, że musimy wsadzić ssak do tego modelu. Gdy będziemy gotowe to pewnie będzie trzeba w tedy podnieść rękę i zacząć to co mamy zrobić. Później wywalamy do czerwonego to co do czerwonego czyli większość a pakiety same do niebieskiego. Narzędzia do wanienki. Myjemy ręce itd i dezynfekujeny końcówkę na mikrosilnik, wszystko co dotykalysmy np pastę polerska, koferdam, lampę, na koniec asystor i blat, zdejmujemy okulary i je też dezynfekujeny, ściągamy maseczkę i wywalamy rękawiczki. Idziemy myć ręce i dokanczsmy dokumentację, można od razu wszystko wypełnić, ja pewnie na końcu dokończę. Pamiętać o maseczkę i okularach, do lampy okulary pomarańczowe, po skalingu polishing, przed fluoryzacja oczyszczanie. Zadanie zaczynamy od przeglądu lusterkiem i zglebnikiem od prawej do lewej. Udawane jest to wszystko na egzaminie, sttesowalam się ale chyba gorzej miałam na asystentce. Zapomniałam, że po określonym czasie wyciągamy narzędzia najlepiej włożyć je do zlewu i przemyc. Jak będzie woda destylowana to wiadomo że opłukać, u nas nie będzie chyba. Suszymy i pakietujemy, może też będzie trzeba to zrobić przy egzaminatorze, nie wiem. 

Przepraszam za błędy, szybko pisze 🙂 będzie gites. Napiszcie sobie plan taki mniej więcej kiedy co macie robić. Kiedy myć ręce, po kolei czynności. Co dla pacjenta naszykowac, co dla siebie, pamiętać o waleczkach, końcówce na mikrosilnik, strzykawce z wodą i niby z powietrzem, kłaść zestaw diagnostyczny od lewej lusterko, zglebnik, peseta. Pastę na tacke jednorazowa, okulary pomarańczowe jak lampa, ssak wsadzić do modelu, typodontu, co tam macie. Zaczynać od ala przeglądu, nie musicie długo, szybko przejechać i już. Waleczki udawać chociaż że używacie. Jak skaling ręczny to musi być podparcie 4 palca, nie wiem czy was uczyli. Ruchy - os zęba i w prawo a potem w lewo, na to patrzą ale czy wliczaja nie wiem. Fluoryzacja może być 1 łuku z tą pianka. Nałożyć nie dużo bo jakby rośnie ta pianka, jak do włosów. Łyżkę na model, zaciskamy i tak pewnie z minute czy 3. Ściągamy i do kosza, reszta pianki ładnie schodzi palcem. Broń boże nie pluczemy już tej pianki, nawet jak trochę zostanie. Jak coś dam wam znać jak będę po. 

Gość Kaja

Dzięki wielkie 😊 okulary pomarańczowe dla mnie i dla pacjenta ? 

Gość Kasia

LUBISIEK jesteś wielka dziękuję Ci bardzo trochę mniej się stresuję 

Gość sss

Powodzenia Lubisiek :)

Jak będą 2 pary pomarańczowych to można założyć, wziąść dla pacjenta ale to zależy od szkoły. U nas np, jest 1 lampa na 3 zdające, okulary pomarańczowe lub czerwone też pewnie sztuk 1. Nie martwcie się i nie ma sprawy, wiadomo, że trzeba sobie pomagać. Czytajcie kilka razy, nie patrzcie na etykiety, w karcie będą załączniki pewnie np koferdamu lub pianki do fluoryzacji i z nich bierzemy info. Prawie zawsze wszystko jest opisane, czasem nawet zalecenia, można swoje dopisać, więcej wiadomo lepiej. Zróbcie ten plan działania na kartce, żeby niczego nie zapomnieć 🙂

Gość Skaling ręczny

Dziewczyny będzie skaling ręczny, będzie trzeba także rozrobić płyn do wanienki pamiętajcie przy tym o ubraniu ochronnym i napisać metryczke i obliczenie roztworu oraz na koniec umyć narzędzia i zapakować w pakiety które trzeba zabrać na początku na swoje stanowisko, zestaw diagnostyczny, katnica, sierp, gumka polerka i szczoteczkę. Jaki wskaźnik nie wiem ale to pewna informacja. 

Pozdrawiam i powodzenia

Gość Gosc

To w koncu skaling ma byc?? ,i co z ta wanienka ??? Zrobiona czy nie

Gość Higienistka

Osoby które mają egzamin 25.01 i 26.01 dajcie znać po egzaminie co było i jak wam poszło 🙂

Gość Kasia

Najgorsze co może być obliczanie stężenia omg to już po mnie 😞

Co najwyżej Kasiu może być ile gram preparatu na ile wody. Np masz 2litrywody i 5 procent preparatu. 2000 ml wody x 5 % dzielimy na 100. Skreslasz zera i wychodzi 20 x 5 =100 ml preparatu i 1900 wody. Przeważnie jest 1 litr i 2 %. 1000 x 2 /100. Skreslasz 0 to wychodzi 10 x2 =20 ml i w tedy 980 ml wody. Wzór znacie? 

Gość Kasia
6 godzin temu, Lubisiek napisał:

Co najwyżej Kasiu może być ile gram preparatu na ile wody. Np masz 2litrywody i 5 procent preparatu. 2000 ml wody x 5 % dzielimy na 100. Skreslasz zera i wychodzi 20 x 5 =100 ml preparatu i 1900 wody. Przeważnie jest 1 litr i 2 %. 1000 x 2 /100. Skreslasz 0 to wychodzi 10 x2 =20 ml i w tedy 980 ml wody. Wzór znacie? 

Wzór znam  ale i tak mnie to przeraża szczególnie że wyleje to na siebie 😞 a mam jeszcze pytanie bo nikt nie może mi odpowiedzieć jedno znacznie 😞 jak mam ustawić tego odlew gipsowy "pacjenta" tzn bokiem, przodem. po skosie?? 

Na 12 godzinie siadasz. Czyli stawiasz go prosto do siebie, jakby leżał pacjent, a ty za nim siedziała. Tak jak byś głowę pacjenta miała przed swoimi nogami. Nie mogę zdjęcia wrzucić. Napisz czy rozumiesz, tak napisałam dziwnie