Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość edwedeww

Polska mnie czasami dobija, czy macie podobne spostrzeżenia?

Polecane posty

Gość edwedeww

Czuję i zawsze będę czuła do Polski pewien sentyment, nawet jeśli zamieszkam w innym kraju. Jednak- pewne rzeczy mnie tu irytują i dołują. Wczęsniej mieszkałam przez długi czas w Niemczech, blisko Francji. Przede wszystkim było cieplej jeśli chodzi o klimat i choć nie są to tropiki, to kiedy tam w zimie było plus 5, albo plus 7, a u nas minus 5 to jest to odczuwalne.,

ludzie są tam  o wiele sympatyczniejsi, wbrew pozorom praca wręcz lżejsza i krócej trwająca niz w Polsce bo tylko 6 godzin zamiast np. 8 czy 10.

Po drugie oczywiście wyzsze zarobki, pomimo krótszego czasu pracy. W Polsce np. od ludzie po studiach wymaga sie  niewiadomo czego, znajomosci najlepiej 3 języków,  biegłej obsługi programów komputerowych, doświadczenia, studiów najlepiej na prestizowej uczelni- a zarobki sa przewaznie i tak kiepskie, albo najwyzej dorównujące pracownikom fizycznym na zachodzie- choc i tak przeważnie nie.

Ogólnie to można tu popasc w depresje, duze wymagania, małe korzysci, czesto gburowaci ludzie i zimny klimat - w koncu jestesmy w pierwszej 10-tce najzimniejszych panstw na swiecie