Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fiona

Czy naprawde w sklepach jest tak drogo?

Polecane posty

Gość Gość
5 minut temu, Gość Gość napisał:

Co z tego, że macie lekarzy, jak nie macie sprzętu? Wiecie chociaż co to laparoskop czy dalej was operują przy wyrostku?

Sprzetu tez macie mniej niz inne nacje.  Wez sobie poczytaj wiadomosci po angielsku oczywicie poniewaz po polsku nie zrozumiesz zanim zaczniesz wypowiadac sie na temat na, ktore nie masz zielonego pojecia.

Gość Gość
2 minuty temu, Gość agusia napisał:

Sprzęt bez lekarza jest tylko rzeczą, sam cię nie wyleczy. U nas lekarze przy świecach gołymi rekami i kozikiem robią przeszczepy, jak profesor Wilczur np i co, słyszałaś

Ale co ty opowiadasz, nie wiesz, ze jak mowisz po angielsku to potrafisz przeczytac instrukcje obslugi i sam sie wyleczyc, zrobisz operacje itd?  No przeciez mowimy tu o Anglikach!

Gość Gość
7 minut temu, Gość Gość napisał:

Co z tego, że macie lekarzy, jak nie macie sprzętu? Wiecie chociaż co to laparoskop czy dalej was operują przy wyrostku?

A wiesz, ze w Polsce dokonano pierwszego przeszczepu na rdzeniu kregoslupa na swiecie czy nie wiesz co to jest rdzen kregoslupa?

Gość Gość

Nie wiem kim jest profesor Wilczur ale to chyba nie jest powód do dumy, że ktoś potrafi bez światła, przy świeczkach operować kozikiem, bo w cywilizowanym kraju jest nie tylko swiatlo i skalpel, ale i instrumentariuszki, anastazjolog, pulsometr i cała masa innych dobroci.

Gość agusia
5 minut temu, Gość Gość napisał:

Ale co ty opowiadasz, nie wiesz, ze jak mowisz po angielsku to potrafisz przeczytac instrukcje obslugi i sam sie wyleczyc, zrobisz operacje itd?  No przeciez mowimy tu o Anglikach!

No sorry, Anglicy potrafią nawet z gowna zrobić rękawiczki.

Gość Gość
Przed chwilą, Gość agusia napisał:

No sorry, Anglicy potrafią nawet z gowna zrobić rękawiczki.

Oczwiscie.  A juz najlepiej im wychodzi kradzenie cudzych osiagniec....

Gość Gość

Plujcie dalej na kraje bardziej rozwinięte. Choć moim zdaniem lepszym lekiem na zazdrość byłaby np... emigracja? 

Gość agusia
8 minut temu, Gość Gość napisał:

Nie wiem kim jest profesor Wilczur ale to chyba nie jest powód do dumy, że ktoś potrafi bez światła, przy świeczkach operować kozikiem, bo w cywilizowanym kraju jest nie tylko swiatlo i skalpel, ale i instrumentariuszki, anastazjolog, pulsometr i cała masa innych dobroci.

Nie sztuka zrobić udana operację mając sprzęt, swiatło, skalpel, pulsometr i te ... inne, każdy by potrafił! A jak światło wyłączą, lub internet ma awarię np - to wołają Polaka i zrobi się, ale ty nie wiesz, bo już nie czujesz się Polkom.

Gość Gość

Agusia, dla ciebie standardem jest to, że szpitale nie mają prądu? Że przeprowadza się operacje i nie wie, jakie pacjent ma ciśnienie,? Że nie ma USG?

Gość mbopmbop
2 godziny temu, Gość Gość napisał:

Mój mąż zarabia 2,300 funtów, dostajemy benefity na troje dzieci. Stać nas na wszystko, na krewetki i ananasy, mam same buty Nike i adidas, w tym roku byliśmy na Majorce. W Polsce takie życie to marzenie, ja to mam na co dzień.

rany ale de/bil/ka trollica.

przy takiej pensji  netto to NIE MA W UK benefitów na dzieci. Może poza 80f na dziecko miesiecznie. i jakies 50f na każde kolejne. to jeszcze zależy, czy drugi współmałżonek/partner pracuje czy nie oraz czy dzieci mają PRYWATNĄ OPIEKĘ TYPU PRZEDSKZOLE PRYWATNE, czy nie.

ale zakladam, że trochę choć zarabiasz, czy taka do niczego jesteś, że nie potrafisz isć do pracy?

nie wymyślaj bzdur do kwadratu.

wiem , co piszę, bo mój mąż ma netto 2,060 funtów, na miesiąc, ja 1,400 netto i mamy jedno dziecko i zero benefitów.

Gość Gość

Polacy wymyslili i zastosowali w 2008 sposob wymieniania zastawek w sercu nie otwierajac klatki piersiowej i teraz uzywaja tej metody w innych krajach.  Gdybys byla bardziej "swiatowa" to wiedzialabys to i kim jest prefesor Wilczur.

Gość Gość
4 minuty temu, Gość Gość napisał:

Agusia, dla ciebie standardem jest to, że szpitale nie mają prądu? Że przeprowadza się operacje i nie wie, jakie pacjent ma ciśnienie,? Że nie ma USG?

Nie to po prostu znaczy, ze jak cos pojdzie na tak to Polacy maja wiecej inteligencji, zeby dostosowac sie do sytuacji.

Gość Gość
10 minut temu, Gość Gość napisał:

Plujcie dalej na kraje bardziej rozwinięte. Choć moim zdaniem lepszym lekiem na zazdrość byłaby np... emigracja? 

Tylko Amgielka tutaj pluje na Polske.  Nie widze, zeby ktos plul na inne kraje.  Po prostu pokazuja, ze jej Hanglia nie jest rajem na ziemi.

Gość Gość
Cytat

Ciekawe niby jak to zrobili skoro same przyznaliście, że w pl nie ma pulsometrów ani nic. To te takie małe telewizorki co je czasem pokazują na serialach medycynowych zza granicy. Bez takiego sprzętu to wasi lekarze mogą wymienić ale żarówkę.

Gość werty

no ale jak ona ma 3 dzieci to pewnie nie pracuje?

Bo te benefity sie licza ile wychodzi na osobe w rodzinie, a nie ile facet zarabia?

nie widzisz róznicy czy dziecko jest 1 czy 3 jesli chodzi o prace???

Gość Gość

Ta Angielka o Polsce malo wie, w ogole sie nie interesuje, ale caly czas sie wypowiada.

Gość Gość
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Ciekawe niby jak to zrobili skoro same przyznaliście, że w pl nie ma pulsometrów ani nic. To te takie małe telewizorki co je czasem pokazują na serialach medycynowych zza granicy. Bez takiego sprzętu to wasi lekarze mogą wymienić ale żarówkę.

Ale kto napisal, ze nie mamy?  Pokaz ten cytat.

Gość mbopmbop
34 minuty temu, Gość agusia napisał:

Ale możesz sobie porównać poziom osob z emigracji i z kraju. Wybierzesz w jakim otoczeniu chcesz żyć.

No tu obrażasz np mnie, ja jestem poza Polską od 12 lat i nie jestem jakimś prymitywem który mówi Polandia, że w Polsce brud, że bieda a że ja mam ąę , podcieram tyłek banknotami i nie wiem co jeszcze.

nie uogólniajcie!! znam tu, w UK, mnóstwo Polaków na poziomie. naprawdę mądrzy ludzie z ciekawymi pracami, zp ryzszłością.  unikam takich, którzy wstyd przynoszą innym rodakom. takie rozbiegane oczka i kwaśne gęby to niestety tu częto widać. niestety.

Gość Gosc
1 minutę temu, Gość mbopmbop napisał:

No tu obrażasz np mnie, ja jestem poza Polską od 12 lat i nie jestem jakimś prymitywem który mówi Polandia, że w Polsce brud, że bieda a że ja mam ąę , podcieram tyłek banknotami i nie wiem co jeszcze.

nie uogólniajcie!! znam tu, w UK, mnóstwo Polaków na poziomie. naprawdę mądrzy ludzie z ciekawymi pracami, zp ryzszłością.  unikam takich, którzy wstyd przynoszą innym rodakom. takie rozbiegane oczka i kwaśne gęby to niestety tu częto widać. niestety.

Nikt ciebie nie obraza, poszukaj tutaj tej z UK z kwaśna gębą i pulsometrem.

Gość mbopmbop
5 minut temu, Gość werty napisał:

no ale jak ona ma 3 dzieci to pewnie nie pracuje?

Bo te benefity sie licza ile wychodzi na osobe w rodzinie, a nie ile facet zarabia?

nie widzisz róznicy czy dziecko jest 1 czy 3 jesli chodzi o prace???

ty tez z UK piszesz? zrozum, ja mam jedno dziecko i wiem, jakie były progi dochodu brutto na RODZINE żeby coklwiek od HMRC dostawać,  5 lat temu, od tamtego czasu xarabiamy zdecydowanie 'za dobrze'. ale pamietam, jakie były progi na 2 dzieci, bo chyab jak masz wiecej nzi dwoje, to ei znaczy, że HMRC da ci nawet na szóste dziecko.

owszem, ona moze dostawać dodatek do czynszu itd,jesli NIE PRACUJE. ale  wątpię, by rozumny mężczyzna zarabiający ok 41,000 GBP rocznie  (jej mąż), jet to naprawdę fajna pensja - miał ochotę mieć żonę zupelnie bez ambicji,  która nie pracuje. coś mi to nie halo.

Gość gosc

ja tam z kolei czesto na Polskę mówię Polandia. Przeciez tego nikt nei zabrania, czy trzeba kochac własny kraj? Kraj był dosc kiepski, masa ludzi sie tu totalnie zmarnowała, przez byly ustrój komunistyczny. Ale snobowac sie nie powinno i ziac jadem, nie wyzywam ludzi co mieszkaja za granica, nie będę tez udawac, ze u nas jest swietnie. Przeciez Polacy zawsze narzekali, co z was w ogóle za Polacy? Pogadac sobie mozna, nie rozumiem tylko dlaczego u wielu osób sie tu odzywa jakis ból dupy. 

Gość Gosc
11 minut temu, Gość Gość napisał:

A co to są telewizorki, ty chyba z choinki się urwalas.Ide dzieciom odgrzać ziemniaki że skwarkami z obiadu i ogrzać cegła pierzyny, niech se poja i pospia.

Gość Gość
2 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Nikt ciebie nie obraza, poszukaj tutaj tej z UK z kwaśna gębą i pulsometrem.

Ciekawa jestem gdzie ona ten pulsometr trzyma 😉 

Gość Gość

Mboitakdalej, no i super, że jesteś taka otwarta ale czemu i ty, i ci super Polacy o nierozbiefanych oczkach nie wrócicie do Polski? Może tam jednak nie jest tak super, jak tu malują?

Gość Gość
1 minutę temu, Gość Gosc napisał:

A co to są telewizorki, ty chyba z choinki się urwalas.Ide dzieciom odgrzać ziemniaki że skwarkami z obiadu i ogrzać cegła pierzyny, niech se poja i pospia.

Nie zapomnij wyskoczyc po olej do lampy na noc.

Gość werty
7 minut temu, Gość mbopmbop napisał:

ty tez z UK piszesz? zrozum, ja mam jedno dziecko i wiem, jakie były progi dochodu brutto na RODZINE żeby coklwiek od HMRC dostawać,  5 lat temu, od tamtego czasu xarabiamy zdecydowanie 'za dobrze'. ale pamietam, jakie były progi na 2 dzieci, bo chyab jak masz wiecej nzi dwoje, to ei znaczy, że HMRC da ci nawet na szóste dziecko.

owszem, ona moze dostawać dodatek do czynszu itd,jesli NIE PRACUJE. ale  wątpię, by rozumny mężczyzna zarabiający ok 41,000 GBP rocznie  (jej mąż), jet to naprawdę fajna pensja - miał ochotę mieć żonę zupelnie bez ambicji,  która nie pracuje. coś mi to nie halo.

nie nie pisze z UK. Wiesz co szczęka mi opadła jak przeczytałam te głupoty. chyba ty sama zero- rozumna. Mam w rodzinie wielu facetów super zarabiających i masa z nich miała zony w domu, chyba tak nawet woleli, bo nie musieli potem w tych domach sprzatac czy gotowac. Ambicja a czy ktos pracuje to dwie rózne sprawy, kolezanko. Wiekszosc prac tzn 95 % nie jest ambitna. Jak wszystkie ambicje zyciowe kojarzysz z pracą to mi ciebie zal. Ja sama tez nie pracuje, bo mam niepełnosprawna córkę. Przeciez jak ktos ma 3 dzieci to raczej nie da rady pracowac, pewnie najmłodsze b małe, dzieci co chwila choruja 

Gość gość
6 minut temu, Gość gosc napisał:

ja tam z kolei czesto na Polskę mówię Polandia. Przeciez tego nikt nei zabrania, czy trzeba kochac własny kraj? Kraj był dosc kiepski, masa ludzi sie tu totalnie zmarnowała, przez byly ustrój komunistyczny. Ale snobowac sie nie powinno i ziac jadem, nie wyzywam ludzi co mieszkaja za granica, nie będę tez udawac, ze u nas jest swietnie. Przeciez Polacy zawsze narzekali, co z was w ogóle za Polacy? Pogadac sobie mozna, nie rozumiem tylko dlaczego u wielu osób sie tu odzywa jakis ból dupy. 

Bo Ci co tak bronią polskiej służby zdrowia sami pewnie niejednokrotnie na nią narzekali. Ale co innego jak oni narzekają, a jak narzeka ktoś kto mieszka za granicą.

Gość Gosc
4 minuty temu, Gość Gość napisał:

Nie zapomnij wyskoczyc po olej do lampy na noc.

Oleju u nas tyż nie ma, świecimy sobie Łuczywem, a ogień, to dwa drewienka się pociera.

Gość Gostka
Przed chwilą, Gość Gosc napisał:

Oleju u nas tyż nie ma, świecimy sobie Łuczywem, a ogień, to dwa drewienka się pociera.

To zwracam honor.  A jak tam z oknami?  Szklo jest czy wielorybie pecherze?    Kurcze zly kraj, niedzwiedzie pecherze?

Gość mbopmbop
4 minuty temu, Gość werty napisał:

. Wiesz co szczęka mi opadła jak przeczytałam te głupoty. chyba ty sama zero- rozumna. Mam w rodzinie wielu facetów super zarabiających i masa z nich miała zony w domu, chyba tak nawet woleli, bo nie musieli potem w tych domach sprzatac czy gotowac.

O mój rozum się nie martw.

ja akurat swoją pracę lubię, bo jest w dużej mierze twórcza a nie jakaś 100% autoamtyczna. zarabiam fajnie a maż jeszcze lepiej i akurat oboje dzielimy prace domowe. ja nie mam męża ktory uważa, że rola kobiety to chałupa, obiad, mop i stado dzieci. mamy jedno dziecko i nam starczy. nie wyjechalam za granicę rozmnażać się jak królik.

pozdrawiam i żegnam