Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

joannajagiello

Po domu dziecka - szukam bohaterów do reportażu

Polecane posty

Dzień dobry,
jestem pisarką i  dziennikarką. 
Chciałabym napisać reportaż o osobach, które z różnych przyczyn wychowały się w Domach Dziecka. 
To dla mnie ważny temat, mój ojciec częściowo wychował się w domu dziecka (ale to było oczywiście bardzo dawno temu) , wydaje mi się, że pisze się o tym niewystarczająco dużo... 

Chciałabym skupić się na tym, jak po wyjściu z domu dziecka osoby, które tam się wychowały stają się samodzielne, jak im się układa w życiu, czy czują się w jakiś sposób inne. Czy dom dziecka dobrze przygotowuje do życia? Mam na myśli zarówno kwestie psychologiczne i emocjonalne, jak i pragmatyczno-życiowe. 

Nie wykluczam, że przy tej okazji "wyjdą" inne tematy. Oczywiście ze względu na to, że temat jest trudny, zapewniam pełną anonimowość. 
Będę bardzo wdzięczna za pomoc,
Joanna Jagiełło

joannajagiello.priv@gmail.com

Gość Jażdż

Cześć Asia 

ciekawa sprawa, ciekawy temat podobno 'tabu' w Polsce ,

proponuję aby na początku 'publikacji' napisać kilka słów z zapytaniem - z jakiego powodu i kto stworzył domy dziecka ?

kiedy powstały pierwsze domy dziecka ?

tego nie wiem, tylko zgaduję , czy pierwsze domy dziecka wybudowali niemieccy przedsiębiorcy i właściciele hut i kopalń na terenie obecnego woj. śląskiego i w tym czasie powstały tak zwane 'ochronki' przy familokach ?

po roku 1951, gdy była wojna koreańsko-koreańska do Polski przyjechało z zaprzyjaźnionej Korei Płn. ponad 1500 dzieci ,

w polskich szkołach nauczyli się błyskawicznie języka polskiego , w czasie przerw łowili myszy w szkole, myszy na 'patyku' i nad ogniskiem to przysmak Koreańczyków ,

podobno po 1955 roku nakazano aby wrócili do Korei Płn , nie wszystkie dzieci chciały wracać do Korei Płn ,

nie wiadomo tego, czy wróciły do Korei Płn. z Polski ,  śladów powrotu BRAK 

a wojna domowa w Grecji po roku 1945 

znam kilku Greków, którzy urodzili się w Polsce , ponieważ całe rodziny z Grecji przybyły do Polski a dzieci trafiały do domów dziecka ,

zatem Asia,

postaraj się trochę dowiedzieć na tematy , jakie narodowości były w polskich domach dziecka od  1945 raku 🙂