Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość terrible

Nieżyt nosa, wydzielina w gardle.

Polecane posty

Gość terrible

Praktycznie całe życie(gdzieś od 10 roku życia) mam nieżyt nosa oraz wydzielinę ściekającą po tylnej ścianie gardła.
Miałem już:
- Operację prostowania przegrody
- Korekcję małżowin nosowych
- Brałem leki na refluks
- Robiłem testy wziewne na alergię skórne 3 razy, z krwi 1 raz i nic nie wykazało, brałem też leki na alergię
- Płukanie nosa specjalnymi roztworami przez kilka miesięcy oraz sterydy donosowe
I dalej żadnej poprawy, Jedno dziurka od nosa cały czas zapchane. Ale najgorsza jest ta wydzielina spływająca po ścianie gardła. Wszystko utrzymuje się z takim samym nasileniem przez cały rok. Najbardziej sensowne wydaje się że jest to nieżyt nosa spowodowany alergią na kurz/roztocza, ale wszystkie testy wyszły negatywne, a leki nie pomagają. Całe życie przez to zmarnowane. Czy ktoś wstanie jest mi jeszcze pomóc albo coś zaproponować co mogę jeszcze zrobić?

Gość zizi in da house

Też mam problem z tą wydzieliną na tylnej ścianie...praktycznie od dziecka. Dobrze wiedzieć, że prostowanie przegrody nie pomaga, przynajmniej sobie tego oszczędzę.. Podobno u niektórych zmiana diety niesie poprawę, zwłaszcza eliminacja pokarmów zaśluzowujących organizm, takich jak produkty nabiałowe (w tym mleko, sery), cukier (słodkości ALE także przetwory mączne - bułki pszenne, makarony itd oraz ryż biały).

Gość terrible

Że mi prostowanie przegrody nie pomogło to nie znaczy że tobie nie pomoże, ludziom pomaga. Ja bym na twoim miejscu operował, zwłaszcza jak masz bardzo krzywą. Nie jest tak źle, pierwszy dzień i noc po operacji jest męcząca, zero bólu tylko nos zapchany trzeba oddychać przez buzię.

Pójdę za twoją radą i wyeliminuje powyższe produkty na razie na 30 dni zobaczymy czy coś to da...

Gość Gość

Często stosuję sól fizjologiczną w inhalatorze Novama Familino Pro, czasami z kwasem hialuronowym. Dobre połączenie, jak masz wrażenie ciągłego zatkania na poziomie płuc. Inhalator pracuje ciągle, więc sobie siedzisz i oddychasz. Ja przy okazji sobie krzyżówki rozwiązuję, nie ma z koordynacją większego problemu. Poza tym zaznaczam, że inhalatorem wyleczysz się też z innych schorzeń. Leki podane na płuca szybciej działają i to zdecydowanie szybciej.