Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Mówicie do teściowej mamo a do teścia tato?

Polecane posty

Gość Gość

Niedługo biorę ślub. Zastanawiam się jak mam do nich mówić po ślubie. Nie chcę mówić mamo/tato. Nie przejdzie mi to przez gardło. Po pierwsze mam własną mamę i tylko ona nią jest. Co prawda z ojcem nie mam kontaktu ale jak do teściowej nie będę mówić mamo to do teścia też nie powiem tato. Po drugie nawet nie przepadam za teściowa więc jak mam do niej mówić mamo. Teściu jest spoko. Z tego co widzę małżonkowie rodzeństwa narzeczonego mówią do nich mamo /tato ale ja nie chce. 

A jak jest u Was?

Gość Kasia

Ja mówię mamo, bo moja teściowa po ślubie sama to zaproponowała. Powiedziała, że będzie jej miło jak się będę do niej tak zwracać, bo ja dla niej jestem jak córka. I mimo że mam bardzo dobre relacje z teściową to trochę czasu zajęło mi przestawienie się i mówienie do niej mamo (chociaż nie robię tego za często).

Gość Gość

Od ślubu nie widziałam teściów 😀 niestety za niedługo planują złożyć nam kilkudniową wizytę i nie wiem jak to przeżyć. Mój mąż do moich rodziców mówi bezosobowo, a oni są dla niego mili. Teściowie mnie nie lubią, więc tym bardziej nie będę im mamusiować i tatusiować. Myślałam by mówić po imieniu, teść sam zaproponował, ale teściowa w życiu się nie zgodzi. 

Gość Gość
4 minuty temu, Gość Kasia napisał:

Ja mówię mamo, bo moja teściowa po ślubie sama to zaproponowała. Powiedziała, że będzie jej miło jak się będę do niej tak zwracać, bo ja dla niej jestem jak córka. I mimo że mam bardzo dobre relacje z teściową to trochę czasu zajęło mi przestawienie się i mówienie do niej mamo (chociaż nie robię tego za często).

Tylko że ja nie chce tak mówić nawet jak mi z uprzejmości zaproponuja. Nie wiem co mam wtedy zrobić. 

Gość Gość
4 minuty temu, Gość Kasia napisał:

Tylko że ja nie chce tak mówić nawet jak mi z uprzejmości zaproponuja. Nie wiem co mam wtedy zrobić. 

Gość Gość

Ja mówię bezosobowo, ale w sumie rzadko, bo prawie z nimi nie rozmawiam 😄 Od ślubu, a minęły 4 lata, może 2-3 razy ich widziałam, mąż tak samo.

Mąż mówi do moich rodziców na ty, ale w domyśle ty mamo, ty tato. Ja tak samo mówię do swoich, śmieszny mnie bardzo jak ktoś mówi :może mama mi podać, niech mama to i tamto 😄

Gość Gość

Do teścia mówię po imieniu bo mi sam to zaproponował. Do teściowej staram się bezosobowo, a jak nie wiem jak wybrnąć to per babcia. 

Gość Gość
2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Do teścia mówię po imieniu bo mi sam to zaproponował. Do teściowej staram się bezosobowo, a jak nie wiem jak wybrnąć to per babcia

Jak masz dzieci to babcia i dziadek to najlepsze wyjście z sytuacji! 😄

Gość gość

Mówię mamo i tato mam wyjątkowo zayebistych teściów 😄

Gość Gość

Mówię po imieniu i mój mąż do moich rodziców również. 

Gość ncnmc

Zaproponowali mi mówienie po imieniu i tak mówię, wcześniej zwracałam się per "pani X", "panie Y". Dotąd czasem tak mi się powie, mimo że mamy ciepłe, serdeczne relacje.

Gość mia

Do teścia tak trochę po imieniu, trochę bezosobowo 😉 Do teściowej mówię po prostu na ty, i staram się unikać bezpośrednich zwrotów do adresata, gdzie musiałabym użyć formy "mamo", jakoś tak staram się "masz ochotę na herbatę?". 

Gość Aaa
1 godzinę temu, Gość Kasia napisał:

Ja miałam bardzo podobnie, też teściowa sama zaproponowała mówienie do niej mamo, ale też długo nie mogło mi to przejść przez gardło. Pamiętam jak pierwszy raz tak powiedziałam i teściowa że wzruszenia mnie przytuliła. Zrozumiałam jakie to dla niej ważne. Teraz już nie mam problemów, ale traktuję teściową jak matkę więc jest mi łatwiej. 

Gość Gość

Bezosobowo.Mam dobre relacje z całą rodziną męża.