Lemonen 0 Napisano Czerwiec 6, 2021 Pomóżcie mi potrzebuję przepisu na ciasto bez mąki, bez zbóż, bez cukru, bez jajek, bez nabiału, bez glutenu, bez bananów, ktoś coś?? Małgorzata Bocianoska Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ania H99 603 Napisano Czerwiec 7, 2021 Składniki: 700 g rabarbaru 2 szklanki mąki jaglanej 2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy 3/4 szklanki siemienia lnianego 1 i 1/3 szklanki ksylitolu – to ile? 200 ml wody 100 ml oleju słonecznikowego 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli 2 łyżki ksylitolu do posypania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ania H99 603 Napisano Czerwiec 7, 2021 Sposób przygotowania: 1.Umyty rabarbar kroimy w kawałki ok. 0,5-1 cm i mieszamy z 1/3 szklanki ksylitolu, odstawiamy na bok, od czasu do czasu ugniatamy rabarbar, aby zmiękł i puścił sok. 2.Wszystkie suche składniki ciasta łączymy ze sobą, a następnie wlewamy do nich składniki mokre. 3.Odstawiamy na chwilę na bok i sprawdzamy, czy rabarbar puścił sok. Jeśli tak, to dodajemy go wraz z sokiem do ciasta, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej posmarowaliśmy odrobiną oleju. 4.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut, piekąc z funkcją termoobiegu. 5.Po wyjęciu czekamy, aż ciasto trochę przestygnie i posypujemy ksylitolem, który wcześniej musimy zmielić w młynku na puder. 6.Smacznego i na zdrowie! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ania H99 603 Napisano Czerwiec 7, 2021 to jest “Placek z rabarbarem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ania H99 603 Napisano Czerwiec 7, 2021 Składniki: mleko sojowe2 szklanki (po 250 ml) kasza manna8 łyżek erytrold o smaku (u mnie 5 łyżek ) cukier z wanilią1 opakowanie olej (u mnie kokosowy)1 czubata łyżka sok i skórka z jednej małej cytryny ew. rodzynk iduża garść gorzka czekolada pół tabliczki (50 g) Błyskawiczny wegański sernik z kaszy manny. Bez pieczenia, bez blendowania, a nawet bez tortownicy;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ania H99 603 Napisano Czerwiec 7, 2021 Wykonanie: Do garnka wlewam mleko sojowe. Dodaję olej, cukier z wanilią, sok i skórkę starta z cytryny (tylko żółta część), rodzynki i słodzę do smaku. W połączeniu z cytryną mleko się zetnie i będzie miało konsystencję twarogu. Gdy mleko się zagotuje, powoli wsypuję mannę intensywnie mieszając (najlepiej trzepaczką). Gdy masa zgęstnieje, przelewam ją do małej tortownicy wysmarowanej olejem (moja była zajęta, więc użyłam małego garnka o średnicy 16 cm;). Gdy masa przestygnie, wkładam sernik do lodówki, żeby ostygł całkowicie i stężał. Wyjmuję sernik z formy (w przypadku garnka trzeba przejechać nożem wokoło i lekko podważyć). W garnuszku umieszczam połamaną na kostki czekoladę, dodaję kilka łyżek mleka roślinnego, wody lub oleju i podgrzewam mieszając, aż czekolada się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladą polewam serniczek. Smacznego! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
P.and.a 56 Napisano Czerwiec 10, 2021 (edytowany) Sernik bez sera z borówkami Składniki: kasza jaglana ugotowana na sypko 1 szklanka orzechy nerkowca ¾ szklanki borówki lub jagody 1 szklanka ksylitol 2 łyżki mus z kokosa z wiórków kokosowych 2 łyżki sok z cytryny 3 łyżki szczypta skórki otartej z cytryny agar-agar 1 łyżka daktyle suszone bez pestek ½ szklanki słonecznik łuskany ½ szklanki Do przygotowania musu potrzebne są wiórki. Wiórki kokosowe muszą być świeże i dość wilgotne, więc te kupowane na wagę się nie nadają, bo są zbyt suche. Miksuje je tak długo, aż zmieniają się w masło, a następnie w płyn (można ewentualnie dodać łyżkę oleju kokosowego). Mus szybko zastyga i świetnie nadaje się jako baza do ciast. Nerkowce zmiksowałam na mąkę, dodałam kaszę, sok, skórkę z cytryny, ksylitol i wspomniany wyżej mus z kokosa. Całość zmiksowałam na krem. Agar-agar rozpuściłam w 1/3 szklanki wody i zagotowałam. Po przestudzeniu wlałam do masy i zmiksowałam z dodatkiem borówek (część borówek zostawiłam do ozdoby). Przygotowałam spód. Zmiksowałam na grubą mąkę pestki słonecznika, dodałam wydrylowane daktyle i zmiksowałam ponownie. Sypką, ale klejącą się masę wyłożyłam na papier do pieczenia w małej foremce i dokładnie ugniatałam tworząc spód i boki. Na uformowane ciasto wylałam masę jagodową/borówkową, ozdobiłam owocami i schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Edytowano Czerwiec 10, 2021 przez P.and.a Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
P.and.a 56 Napisano Czerwiec 10, 2021 (edytowany) Wegańskie Brownie Składniki na ciasto: migdały bez skórki 100g woda 2 szklanki łupiny babki płesznik 3 łyżki olej kokosowy 6 łyżek mąka kokosowa 1,5 szklanki tapioka lub skrobia 4 łyżki bezglutenowy proszek do pieczenia 2 łyżeczki kakao lub karob 3 łyżki ksylitol 10 łyżek szczypta soli owoce sezonowe do ozdoby Składniki na Mus Daktylowy: wypestkowane daktyle 1 szklanka sok z cytryny 1 łyżka woda 1/2 szklanki Daktyle przełożyłam do szklanki i zalałam wodą w zakrywającej je ilości. Całość odstawiam na 5 godzin. Po namoczeniu dokładnie zmiksowałam je razem z wodą. Do masy dodałam sok z cytryny i ponownie wszystko wymieszałam tworząc mus daktylowy. W osobnym naczyniu wymieszałam mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia, kakao/karobem, solą, ksylitolem i łupinami babki płesznik. Migdały blanszowane zmiksowałam z wodą na gładko i wlałam do suchych składników. Olej rozpuściłam w kąpieli wodnej i dodałam do masy. Ciasto wyłożyłam do niewielkiej formy na natłuszczony papier i piekłam 25 minut w temperaturze 170-ciu stopni. Wypiek powinien być delikatny i nieprzesuszony. Po wyjęciu i ostudzeniu polałam je domowym musem daktylowym i udekorowałam owocami. Edytowano Czerwiec 10, 2021 przez P.and.a Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach