Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Bawidamek z Szczywilka

kącik kulinarny dla leniwych

Polecane posty

1 minutę temu, Hugh Hefner napisał:

Tak. Ustatkował się i tworzymy piękna patologiczną rodzinę. Wstydzisz się?

Najpierw się dośmieję, potem zacznę wstydzić 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, aaaaaaaaa napisał:

Afera była kiedyś 😄 ale spokojnie, to dzieci zlizywały a nie kobiety 😄

Domyśliłem się, bo chodzi o kolana. Przyzwoity gość.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, selkie napisał:

Najpierw się dośmieję, potem zacznę wstydzić 😄

 Nie kłóc się tu za dużo 😉

  • Sad 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Żaba Monìka napisał:

Szczerze to tez nie znalam roznicy i nawet po przeczytaniu definicji i tak nie rozroznie jednego od drugiego tym bardziej, ze zwroty "zazwyczaj" i "czesto" wskazuja na to, ze wcale nie jest to koniecznosc.

Osobiscie nie przepadam za jablecznikami i szarlotkami, choc jadlam w zyciu pare dobrych, np. moja mama dobry robila i jedna Angielka robila dobre apple pie.

Jedno z tych bezpieczniejszych ciast... wiesz co jesz : ) czasem zdarza się, że ktoś miesza jabłka z galaretką, ale zwykle to widać... i niekoniecznie jest to jabłecznik (?)

No i jak ten wege smalec?

Edytowano przez marawstala

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jabłeczniki i szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast, ze względu na słodko kwaśny smak i tę wilgotność, którą dają owoce. Bita śmietana albo lody do ciepłej szarlotki to 😍

Mam zamiar zrobić jutro klasyczne pumpkin pie, ale nie wiem czy mi wyjdzie bo nigdy nie robiłam. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
21 minut temu, Pokraka napisał:

Mam zamiar zrobić jutro klasyczne pumpkin pie, ale nie wiem czy mi wyjdzie bo nigdy nie robiłam. 

C o to jest?🤔

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Mar_Gret napisał:

C o to jest?🤔

Pewnie coś a la szarlotka tylko z dyni 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
28 minut temu, Pokraka napisał:

Mam zamiar zrobić jutro klasyczne pumpkin pie, ale nie wiem czy mi wyjdzie bo nigdy nie robiłam. 

Ameryka wchodzi na całego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Mar_Gret napisał:

C o to jest?🤔

Tarta z dyni 😜

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze zalecam ich podejście do życia. U nich zawsze jest ok. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

Ameryka wchodzi na całego.

Co poradzić jak takie dostałam zamówienie. 😏 Dzieci oglądają hamerykańskie bajki i też chcą 😏 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Pokraka napisał:

Co poradzić jak takie dostałam zamówienie. 😏 Dzieci oglądają hamerykańskie bajki i też chcą 😏 

Jest masę dań z dyni na nasz sposób. Kurczę, wiem, świat jest piękny! Problem w tym że to wszystko jest erzac. Amerykańskie składniki zupełnie inaczej wyglądają jak nasze. Owoce morza serwowane u nas, mają dziwną gwarancję. Ludzie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Miecz napisał:

Jest masę dań z dyni na nasz sposób. Kurczę, wiem, świat jest piękny! Problem w tym że to wszystko jest erzac. Amerykańskie składniki zupełnie inaczej wyglądają jak nasze. Owoce morza serwowane u nas, mają dziwną gwarancję. Ludzie!

Dzień dobry, nie możesz iść do Pokraki na wyżerkę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chciałem z słoikową pisać o słoikach, które do miana celebracji było pisane l,  wręcz stawiane słoiki w centrum wszechświata.

Zapewne już są zrobione i czekają tak samo jak się robiło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, kiii napisał:

Dzień dobry, nie możesz iść do Pokraki na wyżerkę?

A Ty?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, kiii napisał:

Chciałem z słoikową pisać o słoikach, które do miana celebracji było pisane l,  wręcz stawiane słoiki w centrum wszechświata.

Zapewne już są zrobione i czekają tak samo jak się robiło.

Chciałeś! Problem w tym, że ona nie chciała. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Miecz napisał:

A Ty?

Ja standardowo  jak Mężczyzna nauczyłem nie było za słone itd. nauka nie idzie w las.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Miecz napisał:

Jest masę dań z dyni na nasz sposób. Kurczę, wiem, świat jest piękny! Problem w tym że to wszystko jest erzac. Amerykańskie składniki zupełnie inaczej wyglądają jak nasze. Owoce morza serwowane u nas, mają dziwną gwarancję. Ludzie!

Wiem, będę też robić zupę dyniową, racuchy drożdżowe też już smażyłam. Lubię nasze tradycyjne proste dania i zazwyczaj takie robię, ale nie jestem ortodoksem, no może jestem, ale bez spięcia pośladów. Czasami robię różne nowości i podchodzę do tego na luzie, nie muszą być idealne składniki i efekt. 

Edytowano przez Pokraka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Pokraka napisał:

Wiem, będę też robić zupę dyniową, racuchy drożdżowe też już smażyłam. Lubię nasze tradycyjne proste dania i zazwyczaj takie robię, ale nie jestem ortodoksem, no może jestem, ale baz spięcia pośladów. Czasami robię różne nowości i podchodzę do tego na luzie, nie muszą być idealna składniki i efekt. 

Człowiek zaczyna eksperymentować w momencie, kiedy nie radzi sobie z tradycją. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Miecz napisał:

Chciałeś! Problem w tym, że ona nie chciała. 

Pogodzę z tym, mi przykro nie chce pisać o słoikach.

Sama pisała  słoiki urosły do miana etosu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Pokraka napisał:

...ale nie jestem ortodoksem...

Może inaczej: każdy składnik w przepisie w Ameryce inaczej smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, kiii napisał:

Pogodzę z tym, mi przykro nie chce pisać o słoikach.

Sama pisała  słoiki urosły do miana etosu.

Ogór! Jestem tolerancyjny, ale nie przeginaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

Człowiek zaczyna eksperymentować w momencie, kiedy nie radzi sobie z tradycją. 

Oczywiście masz prawo do swojej opinii, ja po prostu chce sprawić radość chłopakom, zapytali czy im zrobię to im zrobię, nie porzucamy ziemi przodków. 😜

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

Może inaczej: każdy składnik w przepisie w Ameryce inaczej smakuje.

Mi to nie przeszkadza, nie musi być perfekcyjnie. Nawet jak nie wyjdzie, to się pośmiejemy i zjemy 😜 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

Ogór! Jestem tolerancyjny, ale nie przeginaj.

Ja nie? bardzo tutaj piszą słoikach z pasją jak trzeba otworzyć to gniewają. Więc o pasji nawet nie można pisać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Pokraka napisał:

Oczywiście masz prawo do swojej opinii, ja po prostu chce sprawić radość chłopakom, zapytali czy im zrobię to im zrobię, nie porzucamy ziemi przodków. 😜

Tutaj chodzi o coś innego. Nigdy coś przyrządzone na ziemi polskiej nie będzie smakowało tak jak w oryginale.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Miecz napisał:

Może inaczej: każdy składnik w przepisie w Ameryce inaczej smakuje.

A jestem przekonana, że nasze składniki są lepsze niż amerykańskie, to tarcie może wyjść tylko na plus.  😁

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Pokraka napisał:

Mi to nie przeszkadza, nie musi być perfekcyjnie. Nawet jak nie wyjdzie, to się pośmiejemy i zjemy 😜 

Zgadza się. 

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×