Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
RC_+

Ale se dobrą kawę z rana zrobiłem...

Polecane posty

Przed chwilą, murb napisał:

Czym jest obiektywizm to z grubsza wiem. 

Kilka razy już była o tym mowa - przymykamy oko na wady osoby, którą lubimy. Nie jesteśmy wtedy obiektywni na przykład tym, że nie reagujemy na głupoty, które wypisują.

Nie myślę o nikim konkretny tylko o zasadzie. 

Ja też tak sobie tylko luźno dywaguje wokół poruszonego tematu.

1 minutę temu, salix napisał:

W rzeczywistości to wygląda tak, ze przetargi czasem są ogłaszane kilkukrotnie, bo nikt się na nie nie zgłasza. 

Zależy w jakich obszarach ale rzeczywiście zdarza się to często. Mam takie doświadczenia. 

2 minuty temu, salix napisał:

Ja też tak sobie tylko luźno dywaguje wokół poruszonego tematu.

Fajnie jest kiedy ten nasz brak obiektywizmu wyrażamy jakiś tak bardziej kulturalnie. 

4 minuty temu, Pokraka napisał:

Tak podejrzewałam, jednak wiedza moje w temacie jest dość ograniczona wiec mi ciężko uczestniczyć w rozmowie 😂

Akurat freudowska krytyka kultury nie zestarzała się tak bardzo, książka jest ciekawa i wpłynęła m.inn. na rozwój Szkoły Frankfurckiej.

Przed chwilą, Bаzyl napisał:

Akurat freudowska krytyka kultury nie zestarzała się tak bardzo, książka jest ciekawa i wpłynęła m.inn. na rozwój Szkoły Frankfurckiej.

Człowieku, miej litość! 🙏

Edytowano przez murb

1 minutę temu, murb napisał:

Stąd pochodzi kluczowe pojęcie sublimacji, która staje się kluczowym mechanizmem, dzięki któremu istnieje cała kultura, nauka i sztuka.

3 minuty temu, Bаzyl napisał:

Pewnie tak, jednak za stara jestem na czytanie podreczników i za daleko już odeszłam od czasu studiów i za mało ma to wspólnego z tym co teraz robię. 😉

2 minuty temu, murb napisał:

Fajnie jest kiedy ten nasz brak obiektywizmu wyrażamy jakiś tak bardziej kulturalnie. 

Najlepiej, gdy można być subiektywnie stronniczym i jednocześnie udawać, że to francja elegancja i pełna kultura😄

4 minuty temu, Bаzyl napisał:

Stąd pochodzi kluczowe pojęcie sublimacji, która staje się kluczowym mechanizmem, dzięki któremu istnieje cała kultura, nauka i sztuka.

A nie dar boży to sprawia? 🤔

14 minut temu, salix napisał:

W rzeczywistości to wygląda tak, ze przetargi czasem są ogłaszane kilkukrotnie, bo nikt się na nie nie zgłasza. 

Zastanów się dlaczego tak jest.

3 minuty temu, Pokraka napisał:

Pewnie tak, jednak za stara jestem na czytanie podreczników i za daleko już odeszłam od czasu studiów i za mało ma to wspólnego z tym co teraz robię. 😉

Spoko. Drobna uwaga tylko - to nie jest podręcznik, to książka pomagająca zrozumieć świat i ludzi.

Najlepiej, gdy można być subiektywnie stronniczym i jednocześnie udawać, że to francja elegancja i pełna kultura😄

Taktownie omijać. 

W tym akurat są mistrzami Brytyjczycy starej daty. Jeżeli jeszcze żyją.

Przed chwilą, Bаzyl napisał:

Spoko. Drobna uwaga tylko - to nie jest podręcznik, to książka pomagająca zrozumieć świat i ludzi.

Według Freuda oczywiście. 

2 minuty temu, Miecz napisał:

Zastanów się dlaczego tak jest.

Bo warunki są wyśrubowane. 

12 minut temu, murb napisał:

Powiedzmy szczerze, to nie Twoje klimaty, prawda? Jestem miłośnikiem Szwejka, a przy okazji CK.

2 minuty temu, Bаzyl napisał:

Jeśli przez tyle lat nie zrozumiałam, to raczej jestem tym beznadziejnym przypadkiem co już nic nie zrozumie 😉   

1 minutę temu, murb napisał:

Bo warunki są wyśrubowane. 

Bo są nieopłacalne, lub tak sformułowane, że realizacja odbędzie się z pominięciem przetargów. W tym świecie dominują aneksy do umowy.

1 minutę temu, Pokraka napisał:

Jeśli przez tyle lat nie zrozumiałam, to raczej jestem tym beznadziejnym przypadkiem co już nic nie zrozumie 😉   

Nie umieraj za życia!

2 minuty temu, murb napisał:

Według Freuda oczywiście. 

Według wielu osób. 

"„Kultura jako źródło cierpień” (1930) należy do najważniejszych i najtrwalej wpływowych tekstów XX wieku – nie tylko w psychoanalizie, ale w całej światowej humanistyce, filozofii, socjologii, antropologii i sztuce. Jej znaczenie dla kultury światowej jest ogromne i trwałe."

6 minut temu, salix napisał:

Bez przesady można być nieobiektywnym w sposób kulturalny, każdy ma prawo do własnej opinii i jej wyrażenia, nie każda krytyka jest od razu chamstwem.   

3 minuty temu, Miecz napisał:

Powiedzmy szczerze, to nie Twoje klimaty, prawda? Jestem miłośnikiem Szwejka, a przy okazji CK.

Nie wiem, jak Brum ale ja nie czuje się wystarczająco kompetentna do prowadzenia dysput na poziomie akademickim, mogę wyrazić swoje zdanie i tylko tyle.   

1 minutę temu, Miecz napisał:

Opary sensualizmu za atłasowymi kotarami i gorsety sznurowane przez pokojówki? To jest to co lubię. 😊 Oraz panów w cylindrach i monoklach odkrywających seksualność kobiet. 

... nie każda krytyka jest od razu chamstwem.   

Z pominięciem tego forum😴

Tutaj wszystko jest albo białe, albo czarne.

3 minuty temu, Pokraka napisał:

Bez przesady można być nieobiektywnym w sposób kulturalny, każdy ma prawo do własnej opinii i jej wyrażenia, nie każda krytyka jest od razu chamstwem.   

😊

No. ♥️

Nie wiem, jak Brum ale ja nie czuje się wystarczająco kompetentna do prowadzenia dysput na poziomie akademickim, mogę wyrazić swoje zdanie i tylko tyle.   

Zawsze mówiłem, że seks jest najbardziej wdzięcznym tematem. Szczególnie z perspektywy onana.

Nie umieraj za życia!

Nie umieram, nie mam potrzeby udowadniania, że jestem najmądrzejsza i znam się na wszystkim. Nie jestem, jeśli kolega przystałby na poziom dyskusji niewymagający przypisów i bibliografii to bym chętnie porozmawiała.   😂 

5 godzin temu, RC_+ napisał:

jak prawdziwy barista xD

☕

A ja w przerwie od sprawdzania faktur zaparzyłam białą herbatkę bez cukru, za to zagryzaną paluszkami biszkoptowymi. 🧡

Przed chwilą, Miecz napisał:

Dla kogo jest to jest. 

Tak to forum stoi dystansem 😂

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się