Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
murb

Tematu nie ma

Polecane posty

6 minut temu, yeya napisał:

Moim zdaniem to coś całkiem normalnego, wręcz dziwi jeśli inni tak nie mają... że nie starają się spojrzeć na coś z innej perspektywy.

Jakże jestem Ci wdzięczna za tę wypowiedź. ❤️

23 minuty temu, salix napisał:

Miłego. 👋

Słyszałyście o gołym piłsudskim w muzeum sztuki współczesnej? Obraz pokazuje go w całej okazałości a warsztat artystyczny przypomina raczej pracę ucznia podstawówki.

Wczoraj wieczorem wrzucałam tu link, bo chwilunia wspomniał Piłsudskiego i tak mi się zaraz skojarzyło z tym skandalem. Straszny bohomaz z dwoma koniami 😛

3 minuty temu, Caryca w garsonce napisał:

Wczoraj wieczorem wrzucałam tu link, bo chwilunia wspomniał Piłsudskiego i tak mi się zaraz skojarzyło z tym skandalem. Straszny bohomaz z dwoma koniami 😛

Warsztat nawet nie na amatorskim  poziomie gdyby nie te dwa konie pewnie nikt by o tym nawet nie usłyszał i na pewno nie wisiałoby to w muzeum.

• Like 1

41 minut temu, salix napisał:

Jeszcze dokładniej to obraz przedstawia nagiego piłsudskiego od kolan w górę wraz z przyrodzeniem w towarzystwie konia.😄

koń po lewej stronie

• Thanks 1

5 godzin temu, Bambo napisał:

Leżak jest głupi i nie obserwuje co się dzieje na świecie obchodzi go tylko gumowa pipa i jakieś hormony miłości go zalewajom

Jeśli chcesz umoczyć (finansowo) to koniecznie zwróć się o poradę do Libedzia. To już Leżak więcej łapie w temacie ze swoim aspergerem.

5 godzin temu, murb napisał:

Uprasza się o to by jednak  wypowiadać się o innych  użytkownikach tego bez negatywnej stygmatyzacji a przynajmniej się starać tak czynić. 

Jednak prawda przed uprzejmością.

2 minuty temu, Grabaż amator wiejski napisał:

Jednak prawda przed uprzejmością.

Prawda nie istnieje. 

4 godziny temu, salix napisał:

Miłego. 👋

Słyszałyście o gołym piłsudskim w muzeum sztuki współczesnej? Obraz pokazuje go w całej okazałości a warsztat artystyczny przypomina raczej pracę ucznia podstawówki.

Kicz to wytwór o małej wartości artystycznej, pozbawiony gustu i przeznaczony dla masowej publiczności. Często charakteryzuje go powierzchowność, sentymentalizm i naśladowanie stylu, a jego celem jest dostarczenie odbiorcy łatwej, powierzchownej przyjemności zamiast głębszych emocji czy przemyśleń. Słowo pochodzi z języka niemieckiego (Kitsch) i pierwotnie oznaczało tandetę lub lichotę. 

1 minutę temu, Bаzyl napisał:

Kicz to wytwór o małej wartości artystycznej, pozbawiony gustu i przeznaczony dla masowej publiczności. Często charakteryzuje go powierzchowność, sentymentalizm i naśladowanie stylu, a jego celem jest dostarczenie odbiorcy łatwej, powierzchownej przyjemności zamiast głębszych emocji czy przemyśleń. Słowo pochodzi z języka niemieckiego (Kitsch) i pierwotnie oznaczało tandetę lub lichotę. 

Bazyl! 🙏

4 minuty temu, murb napisał:

Prawda nie istnieje. 

Jeżeli przyjąć, że prawda to zgodność sądów, słów lub interpretacji z rzeczywistym stanem rzeczy, to wystarczy tylko rozpoznać stan i porównać. Nic prostszego. 

Jeżeli przyjąć, że prawda to zgodność sądów, słów lub interpretacji z rzeczywistym stanem rzeczy, to wystarczy tylko rozpoznać stan i porównać. Nic prostszego. 

To wystarczy wziąć 2 patyki różnej długości, zapytać ludzi czy są równe  i uznać że odpowiedź jakiej udzielili jest prawdziwa? 😉

4 minuty temu, Bаzyl napisał:

Jeśli coś wydaje się proste to jest trudne. 

12 minut temu, taka_pokraka napisał:

To wystarczy wziąć 2 patyki różnej długości, zapytać ludzi czy są równe  i uznać że odpowiedź jakiej udzielili jest prawdziwa? 😉

Można uzyskać różne odpowiedzi. Jest bardzo znany eksperyment psychologiczny Ascha gdzie przypadkowi ludzie błędnie porównują długość wyraźnie różnych odcinków.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Ascha

13 minut temu, murb napisał:

Jeśli coś wydaje się proste to jest trudne. 

Może tak być ale nie musi.

Można uzyskać różne odpowiedzi. Jest bardzo znany eksperyment psychologiczny Ascha gdzie przypadkowi ludzie błędnie porównują długość wyraźnie różnych odcinków.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Ascha

Wiedziałam, że skojarzysz nie bez powodu były to różniej długości patyki 😉

2 minuty temu, Bаzyl napisał:

Wiedziałam, że skojarzysz nie bez powodu były to różniej długości patyki. 

Wiec jak to jest z tym obiektywnym porównywaniem rzeczywistości i sądu 😉

12 minut temu, taka_pokraka napisał:

Wiedziałam, że skojarzysz nie bez powodu były to różniej długości patyki. 

Wiec jak to jest z tym obiektywnym porównywaniem rzeczywistości i sądu 😉

Cóż to jest "obiektywne" porównywanie?

Ludwig Wittgenstein ujął to tak: O tym, o czym nie można mówić, o tym należy milczeć (Wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen).

Chyba lepiej oddaje sens to tłumaczenie: O czym nie sposób mówić, o tym trzeba milczeć.

Edytowano przez Bаzyl

2 minuty temu, Bаzyl napisał:

Cóż to jest "obiektywne" porównywanie?

Ludwig Wittgenstein ujął to tak: O tym, o czym nie można mówić, o tym należy milczeć (Wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen).

Właśnie o tym mówię, że im głębiej w las tym więcej drzew. Problemy zaczną się piętrzyć 😉

2 minuty temu, taka_pokraka napisał:

Właśnie o tym mówię, że im głębiej w las tym więcej drzew. Problemy zaczną się piętrzyć 😉

W tym ujęciu są to głównie problemy języka, który trzymając się faktów jako stanów rzeczy w świecie może opisywać rzeczywistość (w sposób naukowy). Wychodząc poza to (etyka, estetyka, metafizyka, sens życia, Bóg, wartości) wykracza poza granice tego, co da się sensownie wypowiedzieć w zdaniach oznaczających fakty.

1 godzinę temu, Bаzyl napisał:

Można pod to podciągnąć wojny, każda ze stron będzie miała swoją prawdę... swoją narrację, i też każda ze stron będzie zgodna w swoim osądzie.

Po szkole średniej namalowałam kilka obrazków zwykłymi farbami plakatowymi : ) była tam kopia dziewczyny z perłą no kopia bym tego nie nazwała i na festynie (nie pamiętam już może dałam je na licytację) spodobały się proboszczowi... niedługo po zaprosił mnie do współpracy do pomocy... sam malował i na takich dużych płytach pilśniowych malowaliśmy pracę w stylu tej z Piłsudskim : ) nagości tam nie było, ale malunki trochę jak ten...

Ktoś mógłby uznać, że sobie schlebiam... .)

Parafianie też nie do końca byli do nich przekonani jak je ujrzeli... : )

Edytowano przez yeya

13 godzin temu, Bаzyl napisał:

W tym ujęciu są to głównie problemy języka, który trzymając się faktów jako stanów rzeczy w świecie może opisywać rzeczywistość (w sposób naukowy). Wychodząc poza to (etyka, estetyka, metafizyka, sens życia, Bóg, wartości) wykracza poza granice tego, co da się sensownie wypowiedzieć w zdaniach oznaczających fakty.

Właśnie, próbując opisać świat naukowo jesteśmy ograniczeni do technologi którą aktualnie posiadamy. Mierząc długość możemy mierzyć ją z dokładnością do milimetra, potem co? Do nanometra i pikometra?  Ale czy to koniec? Cz nie będzie już dokładniejszych czy ta dokładność ma granice końcową? 😉 

2 minuty temu, Baba napisał:

🤔  strzelam

Tez tak sądzę, póki będziemy szukać, będziemy znajdować. 

15 minut temu, taka_pokraka napisał:

Tez tak sądzę, póki będziemy szukać, będziemy znajdować. 

A ciekawość jest pierwszym stopniem do

wiedzy 😉

A ciekawość jest pierwszym stopniem do

wiedzy 😉

Tyle dobrego, bo drogę to sobie już człowiek wybrukował 🙄 

2 minuty temu, taka_pokraka napisał:

Tyle dobrego, bo drogę to sobie już człowiek wybrukował 🙄 

Wieke razy się przekonałam, że człowiek sam dla siebie potrafi być zagadką.

Wieke razy się przekonałam, że człowiek sam dla siebie potrafi być zagadką.

a dobre chęci to czasem za mało 😏 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się