Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Nocny Kochanek

Ale ten Linux jest szybki

Polecane posty

3 minuty temu, Nocny Kochanek napisał:

mi wystarczy

Nie wiesza ci się tam wszystko?

Dokładałem kiedyś z 512MB na 1 GB dl XP bo się przycinał. I jak od razu odpalił jak strzała. Tak, ze 2 GB to nie tak mało na starszy sprzęt, wrecz rakieta. Win 7 cąłkiem płynnie działał przy 4 GB np.

Edytowano przez Mariusz4

Przed chwilą, Mariusz4 napisał:

Dokładałem kiedyś z 512 na 1 GB dl XP bo się przycinał. I jak od razu odpalił jak strzała. Tak, ze 2 GB to nie tak mało na starszy sprzęt, wrecz rakieta. Win & cąłkiem płynnie działał przy 4 GB np.

A on ma starszy? Próbowałam odpalić chrome na starym acerze przy windows 7 to zabawnie było. Ale mi się odechciało dokupować ramu. Chociaż mały, uroczy. Mam jedną, starą grę na nim.

18 minut temu, Koralgor napisał:

Nie wiesza ci się tam wszystko?

No właśnie na Linuxie nie, wszystko działa płynnie

ale Windows 10 na tym to była męczarnia

Przed chwilą, Nocny Kochanek napisał:

No właśnie na Linuxie nie, wszystko działa płynnie

ale Windows 10 na tym to była męczarnia

Kurrr ty miales windows 10 na 2 gb ramu? Odwazny jestes. 

1 minutę temu, Koralgor napisał:

Kurrr ty miales windows 10 na 2 gb ramu? Odwazny jestes. 

Tak, bo  nie miałem innego wyjścia.

Linuxa wtedy się bałem, a windows 7 był niewspierany, to 9 lat się męczyłem z win 10

Edytowano przez Nocny Kochanek

Miałem, bo  nie miałem innego wyjścia. Linuxa wtedy się bałem, a windows 7 był niewspierany, to miałem tam 10 

A to twoja pierwsza przygoda z linux?

Przed chwilą, Koralgor napisał:

Kilka lat temu już próbowałem zainstalować ale nie umiałem. Dopiero Chat GPT mi pomógł w sierpniu ubiegłego roku z Linuxem i się przekonałem do niego.

Kilka lat temu już próbowałem zainstalować ale nie umiałem. Dopiero Chat GPT mi pomógł w sierpniu ubiegłego roku z Linuxem i się przekonałem do niego.

No chat jest dobry jak cos sie skiepsci. 

Moze napisz na wykopie czy ktos nie mialby do oddania lapka na smietnik, bo sobie nowy kupil. 

18 minut temu, Koralgor napisał:

A on ma starszy? Próbowałam odpalić chrome na starym acerze przy windows 7 to zabawnie było. Ale mi się odechciało dokupować ramu. Chociaż mały, uroczy. Mam jedną, starą grę na nim.

ma 2 a 2 tu juz na XP jest sporo. Tak, przeglądarki zwłaszcza najnowsze wersje ciężko działają na przeciętnym komputerze, ja miałem firefoxa akurat wtedy i nie najnowszego, teraz tez go mam. Działał normalnie. Ale one sa pamięciożerne, tak że trzeba było sprawdzić, któa działa wersja dobrze i brac starszą.

5 minut temu, Koralgor napisał:

Mnie wkurzalo ze musze gierki przez wine odpalac 

Kilka klików więcej, ale najważniejsze że działają. bo ja się tego bałem

Przed chwilą, Mariusz4 napisał:

ma 2 a 2 tu juz na XP jest sporo. Tak, przeglądarki zwłaszcza najnowsze wersje ciężko działają na przeciętnym komputerze, ja miałem firefoxa akurat wtedy i nie najnowszego, teraz tez go mam. Działał normalnie. Ale one sa pamięciożerne, tak że trzeba było sprawdzić, któa działa wersja dobrze i brac starszą.

Sa specjalne przegladarki na takie wymagania. Na reddicie jest tego sporo

8 minut temu, Koralgor napisał:

U mnie tak to wygląda to jest niesamowite ile jest opcji personalizacji w takim lekkim środowisku graficznym a na windows 10 sie nie dało zrobić nic   https://imgbox.com/si7elAl3

1 minutę temu, Nocny Kochanek napisał:

Kilka klików więcej, ale najważniejsze że działają. bo ja się tego bałem

A w co grasz?

2 minuty temu, Mariusz4 napisał:

Najnowsze werjse przeglądarek to już nawet nie działaja na Windows 7  bo nie są aktualizowane od dawna

U mnie tak to wygląda to jest niesamowite ile jest opcji personalizacji w takim lekkim środowisku graficznym a na windows 10 sie nie dało zrobić nic  

Youtube mi prawie nie dzialal na 2 gb ramu

Jądro monolityczne (czyli 🐧Linux) jest szybsze ponieważ wszystkie kluczowe komponenty systemu (sterowniki, obsługa pamięci, obsługa sieciowa, systemy plików itd) pracują w tej samej przestrzeni adresowej co kernel - więc dostęp jądra do kluczowych komponentów jest błyskawiczny.

Windows to jądro hybrydowe - część komponentów jest w przestrzeni jądra, ale część jest wydzielona - dostęp do sterowników wydzielonych jest wolniejszy - czysta fizyka, każda pamięć, nawet najszybsza ma swój limit.

Idealne porównanie:

masz kubek z kawą w tym samym pokoju w którym siedzisz - Linux 

masz kubek z kawą w sąsiednim pokoju, musisz wstać i go zabrać - Windows.

Edytowano przez +RC+

2 minuty temu, Koralgor napisał:

A w co grasz?

Euro Truck Simulator 2, Colin McRae  Rally 2005, GTA SA, GTA 3,  American  Truck Simulator

Edytowano przez Nocny Kochanek

2 minuty temu, Koralgor napisał:

Youtube mi prawie nie dzialal na 2 gb ramu

Mi działa bez problemu, leci sobie w tle a ja robię inne rzeczy w przeglądarce

1 minutę temu, +RC+ napisał:

Jądro monolityczne (czyli Linux) jest szybsze ponieważ wszystkie kluczowe komponenty systemu (sterowniki, obsługa pamięci, obsługa sieciowa, systemy plików itd) pracują w tej samej przestrzeni adresowej co kernel - więc dostęp jądra do kluczowych komponentów jest błyskawiczny.

Windows to jądro hybrydowe - część komonentów jest w przestrzeni jądra, ale część jest wydzielona - dostęp do sterowników wydzielonych jest wolniejszy - czysta fizyka, każda pamięć, nawet najszybsza ma swój limit.

Idealne porównanie:

masz kubek z kawą w tym samym pokoju w którym siedzisz - Linux 

masz kubek z kawą w sąsiednim pokoju, musisz wstać i go zabrać - Windows.

Co stoi na przeszkodzie, żeby windows działałam w jednej przestrzeni jak linux? 

2 minuty temu, Nocny Kochanek napisał:

Euro Truck Simulator 2, Colin McRae  Rally 2005, GTA SA, GTA 3,  American  Truck Simulator

Grałeś w MOH: Allied Assault. Jak Euro truck ci chodzi to ta gra będzie śmigać... przekozacka gra wojenna - polecam. 

Edytowano przez +RC+

2 minuty temu, Nocny Kochanek napisał:

Hah. Nie wiedzialam ze gta sa pojdzie. Moze tez sprobuje ciepnac na mojego acera

4 minuty temu, Koralgor napisał:

Co stoi na przeszkodzie, żeby windows działałam w jednej przestrzeni jak linux? 

To jest tak jakby były dwie firmy: jedna wyspecjalizowała się w budowie silnika typu diesel, a druga spalinowego.

Teoretycznie firma od diesla mogłaby zacząć produkować spalinowe, ale wymaga to przemodelowania biznesu, rozpoczęcia projektowania wszystkiego od podstaw itd.

A z systemem jak Windows jest to jeszcze bardziej skomplikowane bo to praca na otwartym sercu - Windows ma multum aplikacji typu legacy - wymiana jądra powoduje, że momentalnie system przestaje być kompatybilny z rzeszą aplikacji na których odbiorcy polegają, więc szyją na tym co mają.

Edytowano przez +RC+
  • Like 1

3 minuty temu, +RC+ napisał:

Grałeś w MOH: Allied Assault. Jak Euro truck ci chodzi to ta gra będzie śmigać... przekozacka gra wojenna - polecam. 

To moze tez sprawdze. Lubie strzelanki.

Przed chwilą, Koralgor napisał:

Hah. Nie wiedzialam ze gta sa pojdzie. Moze tez sprobuje ciepnac na mojego acera

Pójdzie, GTA SA mi pisali tutaj że na takim kompie jak mój będzie działała i działa. 

• Like 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować