Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Unhallowed

Dusze

Polecane posty

Sorki za te wklejki, ale przypomniałam też sobie wypowiedź, że wspomnienia podczas hipnozy mogą być fałszywe.

"Wybitni badacze zjawiska hipnozy (m.in. kanadyjski psycholog Nicholas Spanos) przeprowadzili liczne eksperymenty na osobach, które pod wpływem hipnozy opisywały swoje poprzednie wcielenia. Wyniki były jednoznaczne: 

Błędy historyczne: Osoby „pamiętające” życie w starożytnym Egipcie czy średniowiecznej Japonii opisywały świat nie takim, jakim był naprawdę według historyków, ale takim, jakim przedstawia go współczesna popkultura i Hollywood. Popełniali błędy w datowaniu, nazewnictwie ubrań czy narzędzi, powielając znane filmowe mity. 

Wpływ przekonań: Badania pokazały, że treść i intensywność tych wspomnień zależą głównie od tego, czy osoba badana wierzy w reinkarnację oraz od tego, czego oczekuje od niej hipnotyzer. 

Konfabulacja na zawołanie: W jednym z eksperymentów dawano badanym sugestię, by cofnęli się do roku 2500 p.n.e. – aż 40% mocno podatnych na hipnozę osób bez problemu „przypomniało sobie” imiona, stroje i detale ze sfabularyzowanej przeszłości. 

❌ Nawet badacze reinkarnacji ostrzegają przed hipnozą

Co ciekawe, przed hipnozą regresyjną ostrzegają nawet ci naukowcy, którzy spędzili życie na poważnym badaniu reinkarnacji jako zjawiska parapsychologicznego (np. dr Ian Stevenson ze słynnego University of Virginia Division of Perceptual Studies). Stevenson wprost pisał, że hipnoza regresyjna nie wywołuje prawdziwych wspomnień, a jedynie tworzy „osobowości urojone”, przypominające sny, ukształtowane przez sugestie i oczekiwania. 

Umysł w stanie hipnozy po prostu zachowuje się jak genialny aktor i pisarz w jednym – potrafi stworzyć niesamowicie spójną, dramatyczną i wzruszającą opowieść, w którą sam natychmiast bezgranicznie wierzy. "

Uciekam. Pa

19 minut temu, Zawszе przychodzi noc napisał:

Zwariować można i to wygląda jak mechanizm obronny aby uniknąć takiego szaleństwa 🤔

Pewnie tak. No i po filmie. Chyba pora udać się na spoczynek. 🌙

7 minut temu, Unhallowed napisał:

Pewnie tak. No i po filmie. Chyba pora udać się na spoczynek. 🌙

Krótki  lajtowy był ten film i mogli to lepiej zrobić, bo na samym początku za słabo rzucili podejrzenia na tego gościa , bo seryjnym był kto inny, a ja takie rzeczy od razu wyłapuje. Uczennica miała podane kto jest seryjnym i to pewnie wielu widzom umknęło jak i jej . 😁 Dobranoc 🙂

Edytowano przez Zawszе przychodzi noc

1 minutę temu, Zawszе przychodzi noc napisał:

Krótki  lajtowy był ten film i mogli to lepiej zrobić, bo na samym początku za słabo rzucili podejrzenia na tego gościa , bo seryjnym był kto inny, a ja takie rzeczy od razu wyłapuje. Uczennica miała podane kto jest seryjnym i to pewnie wielu widzom umknęło. 😁 Dobranoc 🙂

Właśnie w pewnym momencie się zagapiłam i nie skumałam, skąd wziął się ten drugi facet nagle i jaki on miał związek z tym, co go zastrzelili. Niestety nie mam podzielnej uwagi. Dobrej nocki. ⭐️

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować