yeya 409 Napisano 7 godzin temu 1 minutę temu, Zawszе przychodzi noc napisał: I przy tym nie mieć w świadomości poprzedniego życia Jak nie masz świadomości i nic nie pamiętasz pewnie byłoby łatwiej... może jakaś tam tęsknota za czymś niewiadomo czym byłaby (?) może choć predyspozycje, talenty sa przekazywane to miałoby sens... skoro już u dzieci można zaobserwować uzdolnienia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Unhallowed 99 Napisano 7 godzin temu 12 minut temu, yeya napisał: Przykre byłoby reinkarnowac jako zupełnie inna osoba, inny charakter, inne spojrzenie na świat, inne zainteresowania... to tak jakby się straciło samego siebie patrząc na to z obecnej perspektywy. To prawda, ale żyć jako ktoś „nowy” czując, że coś jest nie tak i kiedyś było się kimś innym musi być również ciężkie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 7 godzin temu 4 minuty temu, Onaaaa napisał: A jak ktoś miał smutne i ciężkie życie to i lepiej Zawsze to lepiej spod rynny na deszcz niż odwrotnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 409 Napisano 7 godzin temu 5 minut temu, Onaaaa napisał: A może właśnie fajnie bo nowe wyzwania i nowe życie i inne doświadczenia Nie wiem, na ten moment ciężko mi to ocenić : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 7 godzin temu Przed chwilą, Unhallowed napisał: To prawda, ale żyć jako ktoś „nowy” czując, że coś jest nie tak i kiedyś było się kimś innym musi być również ciężkie. Jeszcze mi przyszła taka myśl, że to życie co obecnie jest może być po takiej reinkarnacji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Unhallowed 99 Napisano 7 godzin temu 13 minut temu, Zawszе przychodzi noc napisał: Tylko potwierdziło się,że jak się Ciebie nie szarpie , to normalnie można słowo zamienić. Pewnie, tu po prostu są osoby które samą swoją obecnością wprowadzają toksyczną atmosferę. Zobacz jak bez paryskiej jest spokojnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 409 Napisano 7 godzin temu 1 minutę temu, Unhallowed napisał: To prawda, ale żyć jako ktoś „nowy” czując, że coś jest nie tak i kiedyś było się kimś innym musi być również ciężkie. No tak, dlatego byłoby przykre utracić siebie obecnego : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 6 godzin temu 3 minuty temu, yeya napisał: Jak nie masz świadomości i nic nie pamiętasz pewnie byłoby łatwiej... może jakaś tam tęsknota za czymś niewiadomo czym byłaby (?) może choć predyspozycje, talenty sa przekazywane to miałoby sens... skoro już u dzieci można zaobserwować uzdolnienia. To jak wymazanie pamięci z telefonu i przywrócenie ustawień fabrycznych . A świadomość i podświadomość zawsze będzie intrygować. Uzdolnienia w genach są zapisane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onaaaa 2671 Napisano 6 godzin temu 4 minuty temu, Zawszе przychodzi noc napisał: Jeszcze mi przyszła taka myśl, że to życie co obecnie jest może być po takiej reinkarnacji Kiedyś był taki dokument że dziecko mówiło że żyło wcześniej i mówiło jakie miało imie i gdzie i imie psa itp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 6 godzin temu 4 minuty temu, Unhallowed napisał: Pewnie, tu po prostu są osoby które samą swoją obecnością wprowadzają toksyczną atmosferę. Zobacz jak bez paryskiej jest spokojnie. Źle znosisz toksyków, bo wtedy się denerwujesz, nie chcesz ich organizm się broni i trzeba Ci się otaczać mniejsza grupką ale właściwych , bo wtedy całkiem inna dziewczyna jesteś. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Unhallowed 99 Napisano 6 godzin temu Przed chwilą, Onaaaa napisał: Kiedyś był taki dokument że dziecko mówiło że żyło wcześniej i mówiło jakie miało imie i gdzie i imie psa itp Też coś takiego pamiętam. O chłopcu, który był przekonany, że był lotnikiem na 2 wojnie światowej i zginął. Podawał bardzo dużo szczegółów technicznych samolotu mając z 4 lata. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, Onaaaa napisał: Kiedyś był taki dokument że dziecko mówiło że żyło wcześniej i mówiło jakie miało imie i gdzie i imie psa itp Kiedyś oglądałem programy jak poddawali hipnozie i też podobne zjawiska wychodziły... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, Unhallowed napisał: Też coś takiego pamiętam. O chłopcu, który był przekonany, że był lotnikiem na 2 wojnie światowej i zginął. Podawał bardzo dużo szczegółów technicznych samolotu mając z 4 lata. A to już kojarzę i na YT gdzieś to jest . Jak to wytłumaczyć , bo tęgie mózgi naukowców nie wiedzą do końca. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 409 Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, Zawszе przychodzi noc napisał: To jak wymazanie pamięci z telefonu i przywrócenie ustawień fabrycznych . A świadomość i podświadomość zawsze będzie intrygować. Uzdolnienia w genach są zapisane Tak, ale nie chodziło mi o biologię. Co do wymazywania wspomnień no to są niby takie teorie, że niektórzy przybyli tu z innych wymiarów i żeby tu na ziemi łatwiej się żyło w niskich wibracjach to nie mogą pamiętać starego : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onaaaa 2671 Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, Unhallowed napisał: Też coś takiego pamiętam. O chłopcu, który był przekonany, że był lotnikiem na 2 wojnie światowej i zginął. Podawał bardzo dużo szczegółów technicznych samolotu mając z 4 lata. Ten co oglądałam było o chłopcu co mówił rodzicom że mieszkał na wyspie i podawał jej nazwę i mówił że miał innych rodziców i psa i jego imię mówił. Oni tam pojechali i on rozpoznał swój dom tylko rodzice już nie żyli ale pies mial na imię tak jak on mówił a dom wyglądał jak na jego obrazku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 409 Napisano 6 godzin temu "W niektórych tradycjach religijnych i filozoficznych zakłada się, że wraz z kolejnym życiem mogą przechodzić pewne skłonności, tendencje czy nierozwinięte predyspozycje, nawet jeśli człowiek nie pamięta poprzedniego życia. Można więc wyobrazić sobie taką koncepcję: ktoś w kolejnym życiu nie pamięta, kim był, ale od dzieciństwa przejawia niezwykłe zainteresowanie muzyką, przyrodą, fotografią albo określoną dziedziną wiedzy. Nie musi odtwarzać dawnych wspomnień — miałby jedynie zachować pewną wewnętrzną skłonność. Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że nie mamy wiarygodnych dowodów naukowych na to, że zainteresowania lub zdolności przechodzą z jednego życia do następnego. To pozostaje hipotezą metafizyczną, a nie potwierdzonym zjawiskiem. Jest jeszcze jedna interesująca możliwość. Być może nie chodziłoby o zachowanie konkretnych zainteresowań, lecz o coś bardziej podstawowego — sposób odczuwania i poznawania świata. Na przykład o ciekawość, wrażliwość na szczegóły, potrzebę analizowania albo zdolność dostrzegania piękna tam, gdzie inni go nie zauważają." : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Unhallowed 99 Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, Zawszе przychodzi noc napisał: A to już kojarzę i na YT gdzieś to jest . Jak to wytłumaczyć , bo tęgie mózgi naukowców nie wiedzą do końca. I co ciekawe ponoć w takich przypadkach dziecko „wyrasta” ze wspomnień z dawnego życia i później już nic z tego nie pamięta. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 409 Napisano 6 godzin temu Dobranoc : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, yeya napisał: Tak, ale nie chodziło mi o biologię. Co do wymazywania wspomnień no to są niby takie teorie, że niektórzy przybyli tu z innych wymiarów i żeby tu na ziemi łatwiej się żyło w niskich wibracjach to nie mogą pamiętać starego : ) Ale jak coś jest zapisane w genach , to będzie wychodziło bez względu czy ktoś pamięta czy nie. Starożytni rozkładali to o czym piszesz w którymś odcinku i doszli do wniosków , że musiała być ingerencja cywilizacji lepiej rozwiniętej z kosmosu 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fale na wodzie 0 Napisano 6 godzin temu Koncepcja reinkarnacji jakoś mnie nie przekonuje, samsara, nirvana...wieczna tułaczka duszy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onaaaa 2671 Napisano 6 godzin temu 9 minut temu, Zawszе przychodzi noc napisał: Kiedyś oglądałem programy jak poddawali hipnozie i też podobne zjawiska wychodziły... Nie wiem z hipnoza jak jest ale dziecko do iluś lat pamięta i myślę że reinkarnacja jest bardziej prawdziwa jak wiara. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 6 godzin temu 4 minuty temu, Unhallowed napisał: I co ciekawe ponoć w takich przypadkach dziecko „wyrasta” ze wspomnień z dawnego życia i później już nic z tego nie pamięta. Jakby ktoś ingerował wymazując wspomnienia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, Onaaaa napisał: Nie wiem z hipnoza jak jest ale dziecko do iluś lat pamięta i myślę że reinkarnacja jest bardziej prawdziwa jak wiara. Z tych wszystkich wierzeń rejkarnacja jawi się najbardziej wiarygodna. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 6 godzin temu 5 minut temu, yeya napisał: Dobranoc : ) Dobranoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Unhallowed 99 Napisano 6 godzin temu 4 minuty temu, Zawszе przychodzi noc napisał: Jakby ktoś ingerował wymazując wspomnienia Niemniej jednak pożytecznie, bo żyć z takim brzemieniem całe życie to musi być katorga. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onaaaa 2671 Napisano 6 godzin temu 3 minuty temu, Zawszе przychodzi noc napisał: Z tych wszystkich wierzeń rejkarnacja jawi się najbardziej wiarygodna. Trochę mi sie filmów takich oglądało i reportaży i coś w tym jest. Dorośli zazwyczaj myślą że dzieci zmuszają bo małe ale właśnie dzieci to tym bardziej mówią prawdę. Pewnie człowiek żyje i tak przenosi sie z jednego domu do drugiego i tak w kółko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 6 godzin temu 5 minut temu, Unhallowed napisał: Niemniej jednak pożytecznie, bo żyć z takim brzemieniem całe życie to musi być katorga. Zwariować można i to wygląda jak mechanizm obronny aby uniknąć takiego szaleństwa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zawszе przychodzi noc 85 Napisano 6 godzin temu 5 minut temu, Onaaaa napisał: Trochę mi sie filmów takich oglądało i reportaży i coś w tym jest. Dorośli zazwyczaj myślą że dzieci zmuszają bo małe ale właśnie dzieci to tym bardziej mówią prawdę. Pewnie człowiek żyje i tak przenosi sie z jednego domu do drugiego i tak w kółko. Powinni to lepiej badać żeby czegoś więcej się dowiedzieć o tym zjawisku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 409 Napisano 6 godzin temu "Dlaczego nie pamiętamy poprzednich wcieleń? Większość tradycji duchowych uważa, że brak pamięci o poprzednich życiach nie jest błędem, ale celowym mechanizmem ochronnym i rozwojowym: Psychiczne przeciążenie: Gdybyśmy pamiętali setki swoich poprzednich wcieleń, traumy, śmierci oraz dawne miłości i nienawiści, nasz obecny ludzki mózg nie wytrzymałby takiego ciężaru. Trudno byłoby skupić się na obecnym życiu, mając w głowie wspomnienia o byciu kimś zupełnie innym. Zasłona zapomnienia: W ezoteryce mówi się o tzw. "zasłonie amnezji". Wchodząc w nowe ciało, dusza zgadza się na czystą kartę, aby móc dokonywać autentycznych wyborów. Gdybyś wiedział z góry, że w poprzednim życiu popełniłeś konkretny błąd, unikałbyś go ze strachu przed karmą, a nie z realnej, wewnętrznej mądrości. Fizjologia: Wspomnienia z ziemskich żyć są zapisane w tzw. ciele subtelnym (pamięci duszy), a nie w fizycznym mózgu, który formuje się od nowa w łonie matki. Dostęp do nich można uzyskać czasem w głębokiej medytacji lub podczas regresji hipnotycznej. Jak wybierane jest nowe ciało i życie? Wybór kolejnego wcielenia nie jest przypadkowy. Decydują o nim dwa główne czynniki: Prawo Karmy (Wschód): W hinduizmie i buddyzmie o kolejnym ciele decyduje siła Twoich dotychczasowych czynów, myśli i pragnień. To automatyczny proces przyciągania. Świadomość w momencie śmierci zostaje przyciągnięta do takiego środowiska, rodziców i warunków fizycznych, które idealnie odpowiadają jej poziomowi energetycznemu i zasługom (lub długom) karmicznym. Plan przedurodzeniowy (New Age): We współczesnej duchowości wierzy się, że przed narodzinami dusza (wraz ze swoimi przewodnikami) aktywnie współtworzy plan na nadchodzące życie. Wybiera konkretnych rodziców, miejsce urodzenia, a nawet pewne kluczowe trudności (np. chorobę lub biedę), ponieważ wie, że te konkretne doświadczenia pozwolą jej najszybciej rozwinąć takie cechy jak współczucie, siła czy cierpliwość. Koncepcja bratnich dusz w reinkarnacji Reinkarnacja zakłada, że rzadko podróżujemy przez wieki sami. Istnieje pojęcie tzw. grup dusz: Te same role, inne konfiguracje: Dusze, z którymi łączą nas silne więzi (zarówno miłości, jak i trudnych konfliktów), inkarnują się blisko nas w kolejnych życiach. Osoba, która w tym życiu jest Twoim rodzicem, w poprzednim mogła być Twoim dzieckiem, partnerem lub bliskim przyjacielem. Cel spotkania: Spotykamy te same dusze, aby dokończyć "niezałatwione sprawy" (uzdrowić dawne krzywdy) lub wspierać się wzajemnie w realizacji celów życiowych. Silne, natychmiastowe uczucie, że skądś kogoś znasz (tzw. rozpoznanie duszy), jest według tych teorii dowodem na relację z poprzednich wcieleń." Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onaaaa 2671 Napisano 6 godzin temu 5 minut temu, Zawszе przychodzi noc napisał: Powinni to lepiej badać żeby czegoś więcej się dowiedzieć o tym zjawisku. Badają tylko z dziećmi ciężko jest. Niektórzy myślą że to wyobraźnia. Sama jak byłam mała to nie wiem czemu ale upierałam sie że mam na imię Paulina a ja to pamiętam jak przez mgłę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach