Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Go艣膰 blonde0010
ja opowiem moj膮 histori臋.. Mia艂am ju偶 du偶o aparat贸w, wielu ortodont贸w mnie ogl膮da艂o... ale teraz dopiero gdy mam 15 lat zacz臋艂o si臋 chyba to wszystko na powarznie. Mam na og贸艂 proste, na dole mam pro艣ciutkie u g贸ry mam milimetrow膮 przepustk臋 mi臋dzy jedynkami i jeden z膮bek pierwszy jest lekko skrzywiony ale to trzeba si臋 przyj偶e膰 偶eby zobaczy膰 i mam wystaj膮c膮 tr贸jk臋 i z drugiej strony mi jeszcze nie wysz艂a , a i b臋d臋 mia艂a expander na g贸rn膮 bo mam podobno 藕le rozwini臋t膮 g贸rn膮 szcz臋kee, i bardzo ale to bardzo bardzo si臋 z tego ciesz臋 bo jak przeczyta艂am to 偶e z臋by b臋d膮 dotyka艂y bardziej po bokach polik贸w to si臋 niezmiernie ucieszy艂am bo to super wygl膮da normalnie filmowy u艣miech P贸藕niej po expanderze b臋d臋 mia艂a zak艂adany aparacik na d贸艂 i na g贸r臋 bo podobno z jak膮艣 szyn膮 co艣 musi by膰.. zreszt膮 wol臋 jej s艂ucha膰 ja si臋 nie znam a chce mie膰 z膮bki idealne, ahh mamusia obieca艂a mi wybielanie po tych dw贸ch ci臋偶kich latach ahh jakie 偶ycie jest pi臋kne

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Nilia
Do Ma艂a Gwiazdeczka: wiec moj chlopak byl mile zaskoczony..na poczatku sie krepowalam mu pokazac zabki z aparatem no ale skomentowal to ze wyglada slicznie i ze pieknie seplenie :P to drugie mi troche posmutnilo ale wiem ze mowil to w zartach;) ogolnie.. jestem zaskoczona co powie jak jeszcze dol mi zaloza.. no ale tak czy siak zle nie bylo:) To ty napisz jak tam z reakcja u Twojego;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylwijka3
4 sierpnia b臋de mie膰 usuni臋te te 偶elastwo z z臋bb贸w juz nie mog臋 si臋 doczeka膰. Nosz臋 to ju偶 2 lata i nadal mi przeskadza. Najgorsze s膮 chaczyki na tr贸jkach g贸rnych przez kt贸re moja warga ma czasami problemy z powr贸ceniem na d贸艂. Wi臋c jak s艂ysz臋 od mojej kole偶anki, kt贸ra te偶 nosi艂a aparat, 偶e za艂o偶y艂a by sobie go jeszcze raz bo podobaj膮 si臋 jej ludzie w aparacie to mnie cholera strzela. A co do poca艂unk贸w to mojemu facetowi nie przeszkadza .....m贸wi, 偶e wog贸lenie ma r贸偶nicy. Niech m贸wi co chce ale ja czasami czuj臋 jak m贸j aparat rysuje jego z臋by.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylwijka3
Zapomnia艂am si臋 zapyta膰 Czy po zdj臋ciu aparatu zostaj膮 jakie艣 przebarwienia na z臋bach od zamk贸w??

Udost臋pnij ten post

A ja jeszcze nie wiem jak zareaguje m贸j ch艂opak, dzi艣 sie nie spotkamy, ale jak juz to nast膮pi to napisz臋 ;) I zgadzam sie z sylwijka3 偶e aparat ca艂y czas przeszkadza i te偶 nie rozumiem tych, kt贸rzy go sobie dla ozdoby lub ot tak zak艂adaj膮, ja mam go od 艣rody i ca艂y czas mi przeszkadza...

Udost臋pnij ten post

HA! A m贸j ch艂opak normalnie zareagowa艂, mimo 偶e ba艂am sie otworzyc buzi na pocz膮tku... i mimo ze nie chcialam, bo sie balam to sie calowalismy i bylo ok ;) I mam pytanka, ktore mi tak jakos wpadly: 1. Czemu przy zamkach na tr贸jkach s膮 haczyki? 2. Po aparacie jest podobno wybielanie (to dopiero za 2 lata ale z ciekawosci pytam :P ) to jakie s膮 metody wybielania + koszty? Pozdrowionka :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylwijka3
Wybielenie kosztuje nak艂adkowe na noc ok 500-600 z艂 zale偶y od gabinetu. Tak膮 nak艂adk臋 zak艂adasz ok 2 tygodni w sumie to stomatolog ustala ile nosisz bo to zale偶y od tego jak Ci si臋 z臋by wybielaj膮. Jest jeszcze wybielenie w ci膮gu jednej wizytu u stomatologa a ta impreza to kosztuje ok 1300 z艂. moje z臋by zrobi艂y si臋 偶贸艂te wi臋c napewno pomy艣l臋 o wybieleniu.......kurcz臋 nast臋pny wydatek. Ju偶 mnie wkurza ten aparat jak pomy艣l臋 sobie, 偶e ju偶 nosze w z臋bach jakie艣 gorszej klasy samoch贸d. Nie wiem po co s膮 te haczyki ale moja ortodontka zak艂ada艂a mi na nie gumki. Polega艂o to na tym, 偶e taka gumka 艂膮czy艂a mi g贸rn膮 szcz臋k臋 z doln膮 i to mia艂o poprawi膰 m贸j zgryz 偶eby by艂 idealny;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylwijka3
I dobra rada: Jak wasza ortodontak b臋dzie kaza艂a wam nosi膰 jakie膰 gumeczki dodatkowe to ich nie olewajcie...poniewa偶 ja oszukiwa艂am w noszeniu i zamiast nosi膰 je przez jeden miesi膮c to niestety meczy艂am si臋 z nimi 4 miesi膮ce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anusia.snk
Hej :) Mam pytanko do Sylwijki3. Czy przez te haczyki mo偶na mie膰 rany ? Ja mam wystaj膮ce tr贸jki i chyba te偶 b臋d臋 musia艂a mie膰 takie haczyki. Pod koniec lipca ide na pierwsza wizyte. Ile trzeba czekac na za艂o偶enie aparatu ?

Udost臋pnij ten post

Ja nie wiem czemu, ale jako艣 nie mam rzadnych ran, tylko j臋zyk poharatany by艂 od 艂uku ale ju偶 lepiej. Min膮艂 tydzie艅 a ju偶 si臋 lepiej czuj臋, wszystko ok. Nie jest tak 藕le jak my艣la艂am i jak kto艣 waha si臋 czy za艂o偶y膰 aparat to polecam serdecznie. Im wcze艣niej tym lepiej! ;) Ja si臋 tyle zastanawia艂am, 偶e ju偶 dawno by mi go zdj臋li :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylwijka3
Rany to mo偶e za du偶e okre艣lenie ale niestety przez te haczyki mia艂am warg臋 porysowan膮 i na dodatek jak si臋 u艣miecha艂am to warga g贸rna idzie do g贸ry a p贸藕niej nie chcia艂a powr贸ci膰 na d贸艂. Na pocz膮tku wkurza艂o mnie to ale p贸藕niej zbiegiem czasu zacz臋艂am si臋 z tego 艣mia膰...... bo polcami musia艂am sobie warg臋 nak艂ada膰 na aparat. W moim przypadku aparat mia艂am za艂o偶ony tydzie艅 po pobraniu wycisk贸w przed wyciskami wystarczy艂a tylko konsultacja. W sumie po 2 tygodniach aparat mia艂am na z臋bach . Nie wiem czy to szybko czy nie ale moja ortodontka przyjmuje tylko razm w tygodniu. Ciesz臋 si臋 jak id臋 ulic膮 i widz臋, 偶e ludzie maj膮 pi臋kne u艣miechy. Przykro mi to pisa膰 ale nikomu bym nie poleci艂a aparatu. Mo偶e dlatego, 偶e mam z艂e wspomnienia bo ci膮gle co艣 mi si臋 dzia艂o z tym aparatem np: pier艣cie艅 mi odpad艂, musia艂am nosi膰 jakie艣 tr贸jk膮ty, ci膮gle mnie obciera艂y druty i po wizycie co miesi膮c u orto z臋by mnie bola艂y 3 dni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Izett
ja mam aparacik od 4 dni i to jest calkiem fajna sprawa, boje sie tylko troche jesc, a dokladnie grzyzc, zeby mi zamki z zebow nie pospadaly :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Izett
a co do ran, to owszem mam na jezyku od tych pierscieni, ale moja ortodontka przepisalam mi taka masc, ktore dziala przeciwbolowo, przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ASia14
Mam 14 lat .chodze do ortodonty do CZechowic ko艂o Bielska,kaza艂a mi wyrwac 4 czw贸rki ale ja zabardzo sie nie chcia艂am zgodzic bo sie ba艂am kaza艂a mi zrobic zdj臋cie moze uda sie je oochronic a wy by艣cie wyrwa艂y???prosze o pomoc czy naprawde tak boli to leczenie??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marta 16
(...)wydaje mi sie ze musisz je wyrwac bo inaczej nie mozesz zaczac leczenia(...) Ja jestem po 1 wizycie a jutro jade na zdjecie czaszki. Dowiedzialam sie od kolezanki, ktora ma zalozony aparat na dolna szceke a na gorna- heirex ze to strasznie boli bo ma on po bokach takie dwa odstajace metalowe "kly" i do tego bardzo zle sie w nim je a jeszce 4 m-ce przed nia. Ja tez musze miec ten aparat i juz sie boje. Ten ktory ma na dole podobno prawie nic nie boli. Ale trzeba byc OPTYMISTA i myslec o efektach bo tak to mozna zwariowac. Nie wiem jak bedzie ze mna ale mam nadzieje, ze kiedy bede miala aparat tez bede taka optymistka :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marta 16
Co do heirexa czy ktos z was nosil taki aparat on podobno ma "rozerwac " szczeke. Jesli ktos z was nosil taki aparat to napiszcie mi prosze czy da sie do niego przyzwyczaic bo moja kumpela ma go 3 dni ale kiepsko z jej wymowa, jedzeniem i ma cale pohaczone poliki;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Yoza
siemka! mia艂a tydzien temu zakladany aparacik na gore (dol pozniej) i ortodontka w ostatnije chwili stwierdzila ze musze jednak wyleczyc jedna szostke. Wiec mam na razie aprat bez pierscieni. Boje sie ze przez aparat moze slabiej chodzic. Chcialabym miec jak najszybciej proste zabki. nastepna wizyte mam za nieco ponad miesiac. Do tego czasu mam wyleczyc zabka i zalozy mi pierscienie. Czy pogadac z ortodontka o ustaleniu szybszego terminu wizyty? czy to cos da? Na razie (po tygodniu) nie widze poprawy. Moze cos sie troszke przesunelo po dwoch dniach ale od tamtej pory nic. I zeby mnie juz tak nie bola. Mam przeczucie ze przez brak pierscieni aparat nic mi prawie nie zdziala. Czy slusznie??...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Izett
raczej nie, bo to nie pierscienie prostuja zeby, one tylko "trzymaja" aparat. Zeby prostowane sa przez ten drucik. a zeby zobaczyc roznice potrzeba troche cierpliwosci, jednym sie szybcej prostuja innym wolniej, ale to nie znaczy z Ci gorzej aparat dziala.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lololo
up up up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 blonde0010
odpowied藕 do ASia14 :: ja mia艂am tak膮sam膮 sytuacj臋 jak Ty te偶 mia艂am wyrywa膰 4, ale bardzo si臋 ba艂am 偶e moja szcz臋ka si臋 zapadnie bo jest ma艂a i nie b臋dzie mo偶na dok艂adnie nasun膮膰 te z臋by na te dzi贸ry. Mojej kole偶ance wyrwa艂a, nosi艂a aparat i tak ma przepustk臋!! moim zdaniem ci ortoidonci kt贸rzy chc膮 wyrywa膰 zdrowe z臋by s膮 niepowa偶ni!! s膮 r贸偶ne sposoby 偶eby wszystkie z臋by zostawi膰, na us贸wanie z臋b贸w przyjdzie czas na staro艣膰!!! Ja zmieni艂am ortodontk臋, fakt 偶e lecz臋 si臋w innym mie艣cie ale ju偶 na pierwszej wizycie zobaczy艂am 偶e to prawdziwa specjalistka !! b臋d臋 nosi艂a expander 偶eby rozsun膮膰 troch臋 szcz臋ke i nie musze wyrywa膰 4!! tr贸jki spokojnie si臋 zmieszcz膮 :) bardzo jestem zadowolona 偶e tak trafi艂am, jestem jak najlepszej my艣li . 20 lipca mam wyciski a tydzie艅 p贸藕niej ju偶 aparacik expander na 5 miesi臋cy i na d贸艂 aparat a p贸藕niej na g贸re po 5 miesi膮cach :))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anusia.snk
Czy jak ma sie za艂o偶ony ten axpander, to sie sepleni ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olka__
A jak sobie z tym ekspanderem radzi膰?jak po艂yka膰 itp? trudno jest sie do tego przyzwyczai膰??bo sie go troche boje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niewiadoma00
Ja bede mia艂a zak艂adny sta艂y aparat za jakies 2 tygodznie moze szybciej nie wiem czego mam sie spodziewac og贸lnie przeczytawszy wasze tu komentarze i wypowiedzi to nie boje sie ale przeraza mnie to ze nie bede mogla wszytskieog je艣膰 bo przyznam szczerze ze uwielbiam jesc i mam taki komfort ze nie musze patrzec na ilo艣ci:) z kwestia zaczepek hmm nie zastanaiwma sie nad tym pewnie bedzie mnie to bardzo draznic no i wreszcie niekt贸re osoby beda mia艂 co mi dogadac ale chyba nie jest tak zle sadze ze sobie poradze:] Co do ch艂opaka hmm obecnie nie mam i mam nadzieje ze to nie przeszkodzi mi go znalesc moze jest ty taka kt贸ra znalaz艂a jak juz mia艂a aparat ? mam nazdiej ze tak hehehe narazie jesem optymistk膮 ale wysztko okaze sie po na艂o偶eniu aparatu mysle ze to dobra pr贸ba charakteru:) pozdrawiam i czekam na odpowiedzi:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niewiadoma00
jak ktos ma jakie艣 wskaz贸wkto prosze pisac bede wdzieczna:) pozdro

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ole艅ka153
a ja w艂膮snie wr贸ci艂am od ortodonty i za 2 misi膮ce b臋dzie mi zdejmowa膰, ale powiem Wam ze przyzwyczai艂am si臋 i czasami to nawet nie pamietam ze mam cos na z膮bkach

Udost臋pnij ten post

Ja mam aparat na g贸r臋 (metalowy) od prawie dw贸ch tygodni i jako艣 si臋 przyzwyczajam. Mo偶e najlepsz膮 ekspertk膮 nie jestem ale zawsze ju偶 troszk臋 wiem, wi臋c pyta膰;) a wog贸le jest tu tyle os贸b, kt贸re napewno udziel膮 rady... :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anusia.snk
A ja mam pytanko czy jak ma sie zalo偶ony expander to sie sepleni ? Bo ja sie obawiam, ze bede go musiala mie膰 a 艣piewam i nie moge sepleni膰 :D Prosze odpowiedzcie mi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Izett
do niewiadoma a propos chlopaka ;) moj stwierdzil ze w aparacie wygladam uroczo, a poza tym facet powinien sie cieszyc ze kobieta inwestuje w swoja urode i potraktowac to jako atut ;))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kaffolcia
Ja nosilam juz ruchomy aparat ale tylko po domu bo byl wstretny i na cala buzie.Bylo tylko miejsce na jezyk.Teraz bede chodzila na wizyty i mam nosic staly....ciekawe jak bede wygladala heh...:):) Chce miec za wszelka cen臋 kolorowy,bo fajnie wyglada i moj usmiech pasowalby do kazdegp stroju.Ale ile kosztyje taki aparat??

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰