Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Ja nie wiedzia艂am 偶e jest w og贸le taka mo偶liwo艣膰 bo te偶 bym si臋 na takie co艣 zdecydowa艂a. A tak to teraz mam porcelanowy na g贸rze i dzi艣 b臋d臋 mia艂a zak艂adany metalowy na d贸艂. D贸艂 mniej wida膰 wi臋c my艣l臋 偶e b臋dzie ok :)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 domi_xD
Siemkaa ;) ja w艂a艣nie mia艂am usuni臋te 2 z膮bki (2 sz贸stki) i 21 sierpnia mam i艣膰 do mojej ortodontki ;) wiem, 偶e ma mi co艣 zak艂ada膰 tylko dok艂adnie nie wiem co ;) powiedziala, 偶e jeszcze zobaczy czy da si臋 za艂o偶y膰 odrazu na ca艂膮 g贸rn膮 szcz臋k臋 czy tylko na jej ty艂 (mam bardzo ciasno rozmieszczone z膮bki zachodz膮 jeden na drugi :() i chcia艂am sie dowiedzie膰, czy zak艂adanie aparatu boli? ;p bo troch臋 dowiadywa艂al si臋 na temat ale ka偶dy m贸wi inaczej ;p wiem, 偶e zale偶y to te偶 od wady zgryzu ale tak mniej wi臋cej chcia艂am sie dowiedzie膰 ;) i czy aparat przeszkadza w m贸wieniu lub w jakichs innych rzeczach? ;) mo偶ecie r贸wnie偶 pisa膰 na m贸j nr gg 6555887 ;P pozdrawiam ;**

Udost臋pnij ten post

Zak艂adanie aparatu nie boli bo nie ma co bole膰. Przewa偶nie na sz贸stkach s膮 zak艂adane metalowe pier艣cienie i to mo偶e by膰 troch臋 nieprzyjemne (po prostu wciska si臋 je na z膮b i musi wej艣膰 do ko艅ca). Potem na ka偶dy z膮b nakleja si臋 zamki, p贸藕niej drucik i gumki na koniec. Nic to nie boli. Po za艂o偶eniu jest takie fajne uczucie 艣ci膮gania wszystkich z臋b贸w i nie mo偶na praktycznie nic ugry藕膰 przez kilka dni, ale da si臋 prze偶y膰 :) A samo za艂o偶enie jest bezbolesne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ka艣ka-b
no jest taka op... mam pytanie b zdje sie ze wspomina艂a艣 o tym bia艂ymdrucie jak to sie ma w praktyce czy schodzi farba czy wart zak艂ada膰 bia艂y i czy naprawde tak go ma艂o zna膰 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nilia
JAk zak艂adano mi aparat ok miesiac temu to nagle okaza艂o sie ze mam dziure w z臋bie na kt贸ry nale偶y na艂o偶yc pierscien .. odrazu mi ta dziure zaklejona i po jakis 10min zalozono pierscien na tego zeba, a dziura ta jest w takim miejscu przy dziasle , ze pierscien ja zakrywa. I w poniedzia艂ek by艂am na wizycie u ortodontki no i zacze艂a mi cos tam krecicm przy zebach, mia艂am aktywacje 艂uku itp. i od tego czasu strasznie mnie boli ten z膮b! dzisiaj w nocy myslalam ze sie pop艂acze z b贸lu:( bola艂o tak jak ma sie dziure .. jakas otwarta. czy to mozliwe zeby pod pierscien mog艂a rozwinac sie dziura ? albo ze z ta zaklejona cos sie sta艂o ?? wiem ze po kazdej wizycie bola zeby przez ok 3dni mnie tak bolalo.. ale nadal boli tylko ten jeden ;/ juz sama niewiem;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Marusia25
Niestety z臋by, kt贸re usuwa艂am by艂y zupe艂nie poza 艂ukiem. Wyros艂y mi jakie艣 5 lat temu dopiero i to na podniebieniu. Poza tym, 偶e one si臋 nie zmie艣ci艂y, to tr贸jk臋 mam poza 艂ukiem i dw贸jk臋 cofni臋t膮. Nawet gdyby uda艂o sie maksymalnie szcz臋k臋 rozszerzy膰, to i tak by pi膮tki si臋 nie zmie艣ci艂y, nie ma szans. Og贸lnie wada powa偶na: progenia. To genetyczna wada polegajaca na przero艣cie 偶uchwy w stosunku do szcz臋ki, kt贸ra pozostaje ma艂a. Mam bardzo wysokie, ale w膮skie podniebienie, wi臋c rozszerzenie szcz臋ki ma nie tylko pom贸c w poustawianiu z臋b贸w r贸wno w 艂uku, ale tak偶e lepiej mi si臋 bedzie oddycha艂o i u艣miech b臋dzie pe艂niejszy...tak膮 mam przynajmniej nadziej臋, kt贸r膮 da艂 mi m贸j doktor.Zobaczymy. Trzymajcie kciuki ;) Pozdr.

Udost臋pnij ten post

No i mam ju偶 za艂o偶ony d贸艂 :) Z臋by bol膮 strasznie, ale tzn 偶e si臋 prostuj膮 :) Co do bia艂ego drutu to mi si臋 nic nie 艣ciera, no chyba 偶e ca艂y czas bym co艣 przy nim grzeba艂a :) I przy porcelanowym aparacie naprawd臋 prawie go nie wida膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Marzena23
Nilia mam do ciebie takie samo pyt. jak do marusi. jak to jest u ciebie.dlaczego wrywa艂a艣 z臋by i nosisz jeszcze ten 艂uk?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Marzena23
w艂a艣nie za艂o偶ono mi separacje.mam pytanko.czy wy te偶 przy separacji (je偶eli j膮 mia艂y艣cie) odczuwa艂y艣cie szczeg贸lnie przy nagryzienieu, naci艣ni臋ciu taki przeszywaj膮cy b贸l?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nilia
ja wyrwa艂am.. w sumie dlatego ze nagle mi z膮b p臋k艂 - pi膮tka , by艂 pare lat temu kana艂owo leczony i p臋k艂 mi jak nagryz艂am bu艂ke.. no a ze wysz艂o mi to przed za艂o偶eniem aparatu no to musia艂am wyrwa膰 t膮 p臋knie臋ta pi膮tk臋 i symetrycznie druga zdrow膮 pi膮tk臋 .. tak to w sumie zbytnio nie chcieli wywrac.. ale m贸wili ze najlepiej by by艂o 4 u mnie.. no ale wys偶艂o jak wysz艂o. A 艂uk niewiem czemu nosze..nawet sie nie pyta艂am .. ale z tego co wnioskuje po forum to sie go ma zeby szczeke poszerzyc... ogolnie wydaje mi sie tez ze on powoduje to ze mi sz贸stki - na nich trzyma sie luk, nie przsuwaja sie do przodu w miejsce piatek.. jesli by tak bylo to bym musia艂a jakis wyciag zewnatrz ustny miec;/ jak narazie to tylko sie tyle pop艂aka艂am przez ten aparat ze szkoda gadac.. w sumie mi bez roznicy w tej chwili czy mam krzywe zeby czy nie . Robie bo musze.. a nie ze chce. Tylko same cierpienie . Ciagle mi sie cos przyplatuje z tym aparatem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nilia
co do tych g艂upich separatork贸w.. to on strasznie uwiera艂y mnie ;/ oczywscie okaza艂o sie ze potem nie musia艂am ich nosic to jets najlepsze.. bo zalozyla mi je taka inna babka.. bo moja orto pojechala na wakacje. mia艂am w sumie 6 separator贸w.. najgorzej bylo na dole.. jednego to sobie chcia膮艂m wycignac by艂am juz w takiej desperacji..ciagle gdzeba艂am paznokciem przy tej gumce. Przy nagryznaiu troche uwiera艂o..ale pozniej sie czlowiek przyzywczail..ale to sie tlyko tydzien nosi.

Udost臋pnij ten post

Hejka :) mam pytanie, pomozecie? Mam od dziecinstwa krzywe zeby, zwlaszcza dolne - ladnie nazwane tu juz wampirki + lekko zachodzace na siebie jedynki i dwojki. W gornej szczece lekko wystajace jedynki, ale one nie przeszkadzaja mi tak bardzo. Generalnie stan gornej szczeki jest do przyjecia. Najgorszy jednak jest widoczny przodozgryz, czyli cofnieta dolna szczeka, ktora nadaje mi wyglad wsiowego przyglupka. :P Technicznie sprawa wyglada tak, ze gorna szczeka jest odrobine za bardzo wysunieta do przodu, a dolna bardzo cofnieta. W dziecinstwie nosilam wyjmowany aparat, ktory nic nie dal - nie nosilam go w dzien, poniewaz nie dalo sie w nim mowic (szkola!) ani jesc, a w nocy nie moglam zasnac z aparatem w gebie. Mam 23 lata, mam namiary na (podobno) dobra lekarke orto (aczkolwiek jak ktos wie cos o dobrych ortodontach w Bielsku-Bialej, bede wdzieczna za informacje!). Mysle o zalozeniu aparatu tylko na dolna szczeke, na gorna niekoniecznie, przede wszystkim ze wzgledow finansowych, ale tez z przekonania, ze nie bylby tam specjalnie potrzebny. Pod wzgledem estetycznym aparat nie jest dla mnie problemem, zreszta dolna szczeka nie jest taka widoczna nawet w szerokim usmiechu. Dlatego chce zalozyc metalowy aparat. Jesli ktos moze sie wypowiedziec o moim przypadku, bardzo prosze... Chodzi mi przede wszystkim o korekte zgryzu, same krzywe zeby nie sa takim problemem. Czy w ogole da sie te wade skorygowac aparatem stalym? Nie zdazylam przeczytac wszystkich postow, tylko kilka stron. Nadrobie wieczorem, tymczasem prosze o odpowiedz, chyba ze ktos tu juz mial taki problem - wtedy zignorujcie moje pytanie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aniiiiia
Anusia, wydaje mi sie, ze skoro masz wade zgryzu - bo o to przede wszystkim chodzi - to czy tego chcesz czy nie bedziesz musiala nosic aparat i na gore i na dol, nie tylko na dol :o zreszta ortodonta bedzie musial ocenic, czy to gorna szczeka jest bardziej wysunieta czy raczej dolna cofnieta i jak to mozna skorygowac zeby obie byly r贸wne :P ale na pewno da sie - nie ma takich z臋bow, ktorych by sie nie dalo wyprostowac, czasem trzeba tylko nosic apara przez pare 艂adnych lat i przed zalozeniem troche sie nameczyc (wyrywanie, d艂utowanie, rozszerzanie szczeki itp.) umow sie na wizyte u orto jak najszybciej to bedziesz wszystko wiedziala, ja sie na tym nie znam - szczegolnie, ze sama zgryz mam prawidlowy tylko z膮bki krzywe :o powodzenia! :)

Udost臋pnij ten post

Ja mam zar贸wno krzywe z膮bki jak i problem ze zgryzem, ale troszk臋 inny. Mam \"zapadni臋t膮\" pi膮tk臋 u do艂u i wszystkie z臋by przesun臋艂y si臋 na jej miejsce i teraz jak z艂膮cz臋 z臋by to jedynki na g贸rze nie s膮 r贸wno z jedynkami na dole. Wiem 偶e moja orto ma ju偶 na mnie plan i powiedzia艂a 偶e to te偶 da si臋 naprawi膰 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kwiatuszek1313
czy po wyrwaniu 6tki gornej i 7mki (z tej samej strony) bedzie mozna miec zalozony aparat??Czekam na odpowiedz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 elszeba
odpowiedz do lany28.my艣l臋 偶e tw贸j ortodonta jest nie douczony.ja mam 34 lata ,nosz臋 aparat ,艂uk te偶 nosi艂am.moje z臋by by艂y strasznie krzywe.radz臋 zmieni膰 ortodont臋.powodzenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 elszeba
odpowiedz do lany28.my艣l臋 偶e tw贸j ortodonta jest nie douczony.ja mam 34 lata ,nosz臋 aparat ,艂uk te偶 nosi艂am.moje z臋by by艂y strasznie krzywe.radz臋 zmieni膰 ortodont臋.powodzenia

Udost臋pnij ten post

Hej imienniczko, dzieki za odpowiedz. :) Tylko wiesz, u mnie problem jest taki. Gorna szczeka jest prawie idealna. Jedynki sa przede wszystkim DUZE, a tego nie zmienie, troszeczke tez wystaja do przodu, ale to nawet spoko, dzieki temu gorna warga wydaje sie wieksza. :P Dolna szczeka jest bardzo cofnieta, pamietam kiedy przed 12 laty mialam nosic aparat ruchomy, dentystka powiedziala, ze gorne zeby beda sie prostowac miesiac-dwa, a dolne potrzebuja nawet 2 lat. Jak zacisne zeby tak, zeby trzonowce byly ustawione rowno, to miedzy gorna i dolna szczeka mam przerwe na palec. :( Chodzi mi o to czy takie sprawy mozna naprawiac aparatem stalym, tak na chlopski rozum wydaje mi sie to niemozliwe, a przynajmniej o wiele trudniejsze, bo aparat ruchomy ma ta duza plastikowa czesc - jak sztuczna szczeka :P , ktora (chyba) ma *ustawiac* zeby wzgledem kosci podniebienia i zuchwy. A aparat staly to tylko te druciki.

Udost臋pnij ten post

Najlepiej udaj si臋 na konsultacj臋 do orto i wszystkiego si臋 dowiesz. Orto powie Ci sw贸j plan leczenia i wszystko b臋dzie jasne. Taka wizyta kosztowa艂a mnie 30z艂 a ju偶 po niej wszystko wiedzia艂am, czy si臋 da czy nie i ile to mo偶e trwa膰 i kosztowa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aneczka85
Hej! Jezeli ktos zna jakis godny polecenia gabinet ortodontyczny w Cz臋stochowie lub nazwisko dobrego lekarza ortodonty to bardzo prosze o informacje. Zamierzam rozpocz膮艣膰 prostowanie moich z臋b贸w a nie mam za bardz znajomych z jakimi艣 do艣wiadczeniami odno艣nie leczenia ortodontycznego w Czestochowie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aniiiiia
Anusia, taka wada jaka ty masz jest czesto spotykana, mozna powiedziec, ze "popularna" ale dla sta艂ego aparaciku to zaden problem wyprostowac taki zgryz, uwierz mi :) mam kolezanke, ktora wlasnie miala taka wade jak ty, strasznie ja to oszpecalo a jest ladna dziewczyna, nosila staly aparat (gora i dol) przez kilka lat (jakos bardzo dlugo ale nie pamietam dokladnie - moze 3 a moze 4 lata...) ale jak zdjela to miala idealne z膮bki wiec wszystko jest do zrobienia :P wazne jest tez, zeby po zdjeciu aparatu nosic taka specjalna wkladke na podniebienie zeby utrwalic efekt i zeby z臋by sie znowu nie pokrzywily i zeby zgryz byl ok (to sie chyba nazywa aparat retencyjny czy jakos tak) ale narazie to nieistotne, umow sie do orto i zacznij dzialac! ;) pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Dzieki Aniu 馃尰 :) to fajnie. Ja pamietam wlasnie, ze tamten aparacik ruchomy mialam odrobine rozkrecac co pare dni zeby rozszerzyc podniebienie. No ale pewnie jest na to sposob i w aparatach stalych, ja sie tam nie znam na zebach, a w liceum z biologii o malo nie powtarzalam roku. :P Kati - tez dzieki :) - tak zrobie, ale nigdy nie bylam u ortodonty, a wiadomo, rozni sie trafiaja... Chcialam troche zbadac grunt, zeby w razie czego rozpoznac konowala. ;) Wiec podczytuje sobie forum, zadaje pytania itp.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mariolas
HEY aparatki a ja o od 11 kwietnia nosze aparat na rozszezenie szczeki i pod koniec wrzesnia zdejmuje go i co najgorsze jest to ze musze go miec na swoim slubie ktory mam 16 wrzesnia nie wiem jak to przezyje chociaz juz sie do niego przyzwyczai艂am ale to nic jakos przezyje i naprawde widac ze sie rozsze偶y艂o przed za艂o偶eniem mia艂am us贸wane 贸semki tylko bo to wystarczy powiedzia艂a orto pomimo za ciasnota niesamowita ale to "co艣" napewno tak rozepcha ze szkoda us贸wac pi膮tki czy czw贸rki jak to robi膮 inni :) A podkrecanie juz mi sie skonczy艂o i moja ortko mi t膮 艣rube zacementowa艂a zeby nie cofa艂a sie PA PA:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marzena23
elszeba..i nie musia艂a艣 wyrywa膰 z臋b贸w?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 elszeba
musia艂am wyrwa膰 trzy pi膮tki ,ale nie by艂o tak 偶le ,w pracy nikt tego nie zauwa偶y艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maga92
hejka :) ja w t膮 艣rod臋 dowiedzia艂am si臋 od pani orto, 偶e dobiero 8 wrze艣nia za艂o偶y mi separatory a potem apatar na g贸r臋!! a jak by艂am na pierwszej wizycie to powiedzia艂a ze sie wyrobimy do 15 sierpnia! ale 艣ciema! :( bo od 15 sierpnia ma wakacje.. ble ble ble :( no i teraz wynika z tego ze sta艂y aparat na g贸re b臋d臋 mia艂a dopiero 15 wrze艣nia.. a przecierz wtedy juz bede chodzi艂a do szko艂y! i co.. p贸jd臋 do szko艂y i b臋d臋 sepleni艂a? :(:(:( ja tak nie chce... :( a wraca膮c do tego seplenienia to czy b臋d臋 mocno sepleni艂a? :( prosze odpiszcie.. pa :)

Udost臋pnij ten post

Hej. Ja mam aparacik na g贸r臋 i na d贸艂 i nie sepleni臋 wcale :) Nie martw si臋 na zapas mo偶e u Ciebie te偶 nie b臋dzie 偶adnej r贸偶nicy :)

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰