Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Gość Agata94
Do Paplina: No cóż tu powiedzieć. Rzeczywiście dziwny ten Twój przypadek. Ze mną nie było aż tak źle, chociaż też nie za ciekawie. Dziś mija 5 miesięcy, od czasu kiedy mi założyli aparat. Miałam wyrywane 4 zęby, ale przeżyłam. Teraz wychodzą mi ósemki i podobno 2 do rwania. Więc ogólnie średnio. Dodam że mam 16 lat :P Pozdrawiam

Gość Shaili
Witam wszystkich:) Mam 25 lat i od dwóch dni mam założony aparat. Na górze porcelana 2500, dół metal 1600 i muszę Wam powiedzieć, że gorzej to sobie wyobrażałam. Co prawda ząbki jeszcze trochę bolą jak próbuje jeść, ale na szczęście zawsze jest jakaś alternatywa w postaci zupek, jogurtów i zmiksowanych owoców:) Jeżeli ktoś tak jak ja przed założeniem aparatu musiał pozbyć się zębów (obu górnych 4) i miał separacje (która moim zdaniem nie należy do najprzyjemniejszych) to założenie i późniejsze "zaprzyjaźnianie" się z aparatem nie jest już takie złe:) Więc namawiam wszystkich, którzy zastanawiają się czy założyć sobie aparacik, żeby to zrobili, bo naprawdę warto:) Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych "aparaciarzy":)

Gość Dominika :)
Witam ;) mam pytanie odnośnie lekarza ortodonty w okolicach Jastrzębia Zdróju, Żor, Rybnika. ;) Który jest najlepszy, bo zastanawiam się nad aparatem stałym ;) znaczy ja jestem zdecydowana gorzej z pieniędzmi ... u jakiego ortodonty wy zakładałyście aparaty stałe. ? z góry dziękuję ;))

Gość martince
Cześć dziewczynki;D miałam się uczyć bo egzaminy się zbliżają, ale weszłam na Wasze forum i zleciało mi już 45 minut na czytaniu Waszych wypowiedzi;) w sierpniu będę miała zakładany aparacik i tak strasznie się cieszę, że spełni się jedno z moich marzeń;) mam pewne obawy jak to będzie wyglądać i w ogóle, ale czytając wasze wrażenia jestem pewna, że warto się poświęcić,,,, efekt będzie świetny!!!! pozdrowionka;D

Gość Mellisa
Hej, ja mam taką sytuację: Wypadł mi ostatni mleczak, 3 na górze. Dentystka była zdziwiona, że jako ostatnia wypadła 3 i powiedziała, że ząb stały mi się zatrzymał i 'nachodzi' na dwójkę, więc żebym przez wakacje masowała dziąsło a jak nie wyrośnie ząb to poszła do orto. I w ogóle mam strasznie stłoczone zęby, więc powinnam nosić aparat, ale także nie mam już w ogóle miejsca w szczęce, nie mam jeszcze żadnej 8, a na 7 tak jakby dziąsła nachodzą od góry. Wiem, że powinnam iść do ortodonty, ale nie mam zupełnie kasy, więc wątpię żebym się tam wybrała. I mam pytanie, czy jeśli nie pójdę do ortodonty przez kilka lat to nic mi się nie stanie z tymi zębami (szczególnie z tą zatrzymaną dwójką)? PS: Mam 13lat

Gość Agata94
Może Ci się coś stać. Bo jak CI urosną te zęby to szczęka będzie jeszcze bardziej Ci się stłaczać. Zęby będą się wypychać nawzajem. Wiem, bo sama miałam podobnie. Ale lepiej wybierz się do ortodonty i wtedy CI powiedzą...

Gość Fawka
Witam wszystkich:D Czytam sobie wasze wypowiedzi i powiem szczerze, że jeżeli ktoś zastanawia się nad założeniem stałego aparatu niech nie czeka ani chwili (jeżeli oczywiście może sobie pozwolić na taki wydatek), ja nosiłam aparat przez prawie 3 lata, zęby nachodziły na siebie, były krzywe, poodwracane w różne strony wyglądało to paskudnie, a teraz... cudo prościuteńkie, równiutko ustawione. Na początku ciężko jest się do niego przyzwyczaić, wszystko boli nie można jeść nic twardego ale to z czasem mija, a efekty widać na prawdę bardzo szybko więc warto! Akurat dzisiaj miałam ściągany aparacik i powiem Wam, że już żałuje, bo niestety ten retencyjny jest straszny! Dół jakoś jest ok, ale górnego nie mogę założyć na dłużej niż 3 min, mam nadzieję że jakoś się przyzwyczaję tym bardziej, że muszę w tym jakoś zasnąć.... Wolałabym już nosić ten stały...

Gość kasiakasikasiakais
witam wszystkich:) mam ogromną prośbe, czy mógłby mi ktoś podaćnamiay na jakegoś dobrego ortodonte w okolicach katowic lub tychów? bardzo proszę o odpowiedź! pozdrawiam

Gość sanguine
Hej :) ja też niedlugo będę miała aparat. Wczoraj byłam u orto i wzięła mi wyciski, za całą wizytę zapłaciłam 150zł, trochę szok ale jak się dowiedzialam o cenach aparatów- też szok, jednak trochę się zlękłam tym, że znowu muszę mieć usuwane 4 ;p w dzieciństwie miałam usunięte górne a teraz muszę mieć dolne. I wiecie może czy nie da się jakoś uniknąć usuwania tych zębów? zanim to wszystko się zejdzie to będę wyglądać zapewne wręcz okropnie z tymi 'pustkami' :( a u mnie problem jest taki że od kłów które są wyżej niż inne dolne ścierają się górne zęby, jedną 1 już mam startą a dwójka jest pokruszona i nie mogę tego tak zostawić. Miałyście może podobną sytuację?:( pozdrawiam :)

Gość rewel
Ja również mam małe pytanie. Nosze od ok. 6 misięcy aparat biheliks na rozszerxenie szczeki. Fakt rozszerzyła się i to sporo. Za tydzien ide na wyrywanie 4rek :( za dwa zakładam staly aparat na gore. Rozmawialam z orto i powiedziala mi, ze tego biheliksa mi nie zdejmie tylko do tego założy mi staly na gore, zeby zęby sie znow nie zeszły do środka. Miał ktoś już tyle metalu w buzi? ;-D Przyznam, ze troche sie teg wrażenia boje. Powiedzcie mi czy ten podniebienny bedę musiala nosić tylko jakis czas czy do konca mojej przygody z aparatem stałym? Pozdrawiam

Gość rewel
Aha i jeszcze jedno. Ile tak mniej wiecej daliście za wyrywanie obu czwórek? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Hej mam do was pytanie. Noszę aparat stały dzisiaj mija tydzień i ogólnie w ogóle już mnie nie boli. Tylko mam problem z ugryzieniem czegoś na dolnych jedynkach mam wrażenie jakby zaraz miały mi wypaść i wszystko muszę kroić w kawałki. Ktoś z was też może tak miał? To przejdzie?

Gość Agata94
Do paulao88: Przejdzie i to na pewno. Ja miałam podobnie. Szybko przeszedł mi ból, ale dwójki mnie bolały. Z czasem przejdzie :)

Dziękuje Ci bardzo za odpowiedz i cieszę się że to minie:-) Od razu lepiej.

Gość Mellisa
Ile kosztuje u was zwykła wizyta u ortodonty? Potrzebuję się tam wybrać, bo moja sytuacja wygląda tak: mam zatrzymany ząb, stłoczenie zębów, nie mam ósemek i zupełny brak miejsca na zęby ;/ I tam gdzie mam zatrzymany ząb, to mi wypadł mleczak i to jest trójka i mam taką szparę i wyobraźcie jak muszę się czuć chodząc tak do gimnazjum, gdzie wszyscy cię będą obgadywać. ;/

Do Mellisa: Ja płacę u ortodonty za wizytę 50zł i to jeszcze nie za każdą. Skoro mówisz że masz mało miejsca w buzi na zęby to pewnie ortodonta będzie chciał ci wyrwać jakieś zęby, albo założyć hyraxa, a dopiero potem aparat stały, ale myśle że coś więcej może Ci tylko ortodonta powiedzieć.

Gość Agata94
Wczoraj miałam wizytę u ortodonty i tak mi podkręciła, że zęby mnie bolą masakrycznie. Ale niedługo mi to minie. Ortodontka mi powiedziała, że za miesiąc po 6 miesiącach noszenia ściągnie mi łuk podniebny. HURRA!!! Nie będzie mi się więcej jedzenie wkręcać!!! :)

Gość arbuzzz
Mam pytanie, czy usuwanie zębów może być zrobione w ten sam dzien co aparat albo kilka dni przed? nie chce chodzić z dziurami...

Gość Lila911
Dziewczyny, jeżeli macie możliwości finansowe to nie wahajcie się! Sama noszę aparat od roku i jestem bardzo zadowolona. I nie bardzo rozumiem osoby, które narzekają na to, że będą musiały nosić aparat... Przez moje krzywe zęby miałam ogromne kompleksy a rodziców niestety nie było stać na aparat. To była momentami dla mnie tragedia Dopiero po ponad dwóch latach rodzice mieli "mały" zastrzyk gotówki, który w całości przeznaczyli na moje zęby, dzięki czemu moje wielkie pragnienie się spełniło dosyc spory efekt widziałam już po dwóch miesiącach. Aparat prezentuję z dumą i sto razy bardziej wole się usmiechać w aparacie ale z prostymi już niemal zębami, niż bez aparatu i z krzywymi. A co do reakcji otoczenia, to naprawdę nie warto się martwic na zapas. przenigdy nie usłyszałam żadnej złośliwości, z tego powodu, że mam druty na zębach. Chłopakom one też nie przeszkadzają a co do samego dyskomfortu w buzi, to w ciągu tygodnia można spokojnie się przyzwyczaić. pod tym względem już dawno zapomniałam, że noszę ten aparat także naprawdę uważam, że warto, gdyż jest to inwestycja na całe życie. a z własnego doświadczenia wiem, że w większości wcześniejsze jakieś obawy związane z noszeniem aparatu są tylko niepotrzebnym zawracaniem sobie głowy

hmm.. Ja jestem po wizycie kontrolnej, mam zrobić prześwietlenie i zadzwonić. Pani doktor chce mi założyć narazie górny łuk z ekspanderem jednocześnie, bez wyrywania. Ale czy nie muszę pozbyć się ósemek... niby jeszcze nie rosną:D Zobaczymy.

Gość rewel
Ponawiam pytanie, gdyż bardzo zależy mi czasie. Ile daliście za wyrywanie dwóch czwórek?

Gość etoile911
ja żadnych zębów nie wyrywałam, tylko do razu załozyłam aparat więc nie potrafie Ci odpowiedzieć na to pytanie...

Gość Mellisa
mam jeszcze takie jedno pytanie: bo w dolnej szczęce mam na końcu tak, że na ostatni ząb nachodzi dziąsło, a chyba aparat tam jest jakoś zaczepiony, tak? W moim wypadku jak mogliby to zaczepić, skoro mam dziąsłem 'nakryty' ząb?

Gość drummart
rewel, nie jestem na 100% pewna, ale z tego co pamiętam (miałam usuwane wszystkie czwróki) jest to bezpłatne, ja z czwórkami bylam u mojej dentystki i wydaje mi się, że mówiła, że wyrywanie tych zębów jest refundowane (czy coś takiego) :)

Gość drummart
Mallisa, obręcze zakłada się na szóstki, czy to na szóstkę nachodzi Ci to dziąsło? Bo jeśli nie, to nie ma problemu w kwestii aparatu ;D

Gość Mellisa
Oo wielkie dzięki, mi nachodzi te dziąsło na 7. Moja mama zaczęła się wreszcie interesować moimi ząbkami :). Może jak pójdziemy do ortodonty, to potem już wszystko jakoś będzie.

Gość rewel
drummart dzięki za odpowiedź. Jutro ide na wyrywanie obu na raz....aaaaaaaa W dodatku musze jutro coś jeszcze pilnego zrobić..... Jak przeżyje jutrzejszy dzien na plus to potem będzie tylko z górki :):):)

Gość waka
masz wyrywane zeby, a aparat kiedy zakładany ? to jest tak,że jak sie wyrwie dwa zeby to ile trzbea czekac na aparat?

Gość rewel
Za 3 godziny będzie po ząbkach :( Mi orto powiedziała, że za tydzien bede miec zakładany. Tydzien wystarczy, żeby się wszystko wygoiło

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować