Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość E L A

czy mozna leczyc zeby w czasie ciąży?

Polecane posty

Gość E L A

witam mam pewien problem jestem w 2 mies ciazy i nie wiem czy moge leczyc bezpiecznie zeby tzn musze koniecznie wyrwac jeden zab i obawiam sie poronienia ze moze dojsc do krwotoku itd.. to rowniez czy moze przyjac zastrzyk znieczuleniowy?? Prosze napiszcie czy nie grozi to mojemu dzidziusiowi w zaden sposob? ( moj dentysta powiedzial ze raczej nie ale on sam bym w kropce wiec pytam was ) prosze o szybka odpowiedz E L A

Gość zeby leczyc trzeba

Ela powinnas zapytac dentyste jakie to znieczulenie, najlepiej nazwe, i zadzwon do swojego ginekologa i powiedz jak wygląda sytuacja. Musisz wyrwać ząb, a czekać 7 miesięcy z tym nie powinno sie bo ząb zacznie sie psuc, i bedziesz niepotrzebnie cierpiała Ja osobiście uważam ze mozna wyrwac ząb, ale powinnas skonsultowac to z lekarzem Pozdrawiam

Gość MONIKA 24
w ciazy nie mozna usuwać zębow....jedynie można leczyc, ale tylko do 7 miesiąca, po 7 miesiącu nie można już leczyć- przekonhałam sie o tym ostatnio( a jestem w 38 tyg. ciązy) i wybrałam sie do dentysty, aby jeszcze przed porodem zaplombował mi zęba- powiedzial, ze nie ma mowy- mogłoby to wywołać przedwczesny porod/.. We wczesnej ciazy natomiast mozesz plombować zęby- ja wyleczyłam , ile sie dało, natomiast NIE MOŻNA dostawać znieczulenia ani usuwać zębów

pod koniec ciazy nie powinno sie robic jakichs dlugich i bolesnych zabiegow,aby nie skoczylo cisnienie.ale wczesniej mozna wszystko tylko lekarz musi wiedziec,ze kobieta jest w ciazy,zeby podac inny rodzaj znieczulenia.oczywiscie tylko prywatny dentysta,ktory dysponuje nowoczesnymi znieczuleniami.ja mieszkam na islandii,gdzie takie rzeczy nie sa problemem,bylam u dentysty nie raz podczas ciazy i zawsze dostawalam znieczulenie,tylko jakies inne niz zwykle.

Gość _ANIA_
moja koleżanka nie wiedziała,że jest w ciąży, miała znieczulenie przy leczeniu kanałowym. Dziecko urodziło się z rozszczepieniem podniebienia. Może to zbieg okoliczności, ale częściej lekarze skłaniają się do tego,że to przez to znieczulenie.

a czy przypadkiem rozszczep podniebienia to nie z powodu braku zarzywania kwasu foliowego w czasie ciązy i przed ciążą, pierwsze słysze ze to od znieczulenia zęba.... ale moge sie mylic nie straszmy dziewczyny przede wszystkim pogadaj z ginekologiem jakie znieczulenie proponuje do wyrwania zęba dentysta

Gość moja lekarz
spotkała się z przypadkiem rozszczepienia podniebienia po tym, jak na samym początku ciąży pacjentka zostału użądlona przez pszczołę

Gość E L A
no to nastraszylyscie mnie ostro. Ale dzieki za porady chyba jednak zrezygnuje z dentysty wogle bo bez znieculenia to ja niepodolam mam strasznie wrazliwe zeby.A co do wyrywania to ten ząb mi sie giba na kazdą strone nie moge nic jesc na tą strone po ktorej znajduje sie ten zab, straszny problem no straszny.wizyte u ginekologa mam dopiero za miesiac wiec temu radze sie najpierw was.Moj dentysta zaproponowal mi wyrwanie kawalka tego zeba bez znieczulenia ale on byl jakis niepewny wiec ja se chyba dam spokuj dzieki raz jeszcze pozdrawiam ELA

Idz najlepiej prywatnie do dentysty, napewno da się ten ząb wyleczyć. W prywatnych przychodniach podchodzą do wszystkiego profesjonalnie i nie powinni zrobić krzywdy maluszkowi. Jedno co wiem na 200 % to to że nie powinnas być narażona na promieniowanie Rentgenowskie, czyli unkaj prześwietlania zęba. Powodzenia i gratuluję maluszka w brzuszku :) !!!

Gość E L A
aldona dzieki za inf. ale ja juz niestety nie wylecze tego zeba poniewaz macha sie na wszystkie strony a lecze sie u prywatnego stomatologa on twierdzi ze nic sie nie powinno stac ale ja wiem ze w czasie ciazy zebow nie nalezy usuwac wiec dlatego jestem przewrazliwiona, dzieki za informacje z tym przeswoetleniem a wiesz moze czy mozna wybielac zeby w czasie ciazy?