Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość *kwiatuszek*

Tabletki antykoncepcyjne a wypadanie włosów

Polecane posty

Gość żeżucha
a ja tyję....ale to nie od tabletek. ale jestem coraz grubsza :( co ja za duzo jem :( matko :( a nie mam silnej woli ;/

Gość dorccciiiak
Kamila28 --> wiesz nie wiem czy podczas brania tabletek przytyłam... a nawet powiem ze to nie mozliwe... no bo przed tym jak zaczelam je brac wazylam tyle samo co w trakcie brania i moja waga sie nie zmieniala przed i w trakcie branioa tabsów...a po ich odstawieniu dopiero schudłam!!!! :( z 53 kg. na 49 i dalej chudne .. !!! :( nie wiem ale gdzies wyczytałam ze od tabletek a raczej po ich odstawieniu czasem niektóre kobiety chudna... a jeszcze inne tyja!!!! z dwojga zlego wole chudnac niz bym miala przytyc z 5 kg... no ale tak czy siak troche sie tym niepokoje!!! ale dzieki za odzwe... :) i dobre słowo!!!! :)

Gość asiiaaajoannnaaaa
dziewczyny, mialam piekne włosy, od roku stosuje NOVYNETTE, boze-łysieje powoli, wlosy codziennie garsciami-to malo powiedziaqne !!! ide jutro do lekarza, zeby zmienil mi na inne.. .

Gość yabka
asiiaaajoannnaaaa.....to witaj w klubie.Ja lykalam noyvnette przez 3,5 roku.Przez ten caly okres brania tego swinstwa stracilam polowe wlosow:(.Przerzedzily sie....!Odstawilam jakis czas temu novynette ,ale narazie dalej wlosy mi leca:(.Idz do tego lekarza jak najszybciej ! Ja zaluje bardzo ze wczesniej nie odstawilam tych tabletek.

Gość Kamila28
Dorciak, no kobiety naprawdę różnie reagują, może i tak bywa chociaż nie mam pomysłu na mechanizm jaki miałby to powodować... Spytaj może po prostu jakieś lekarza u którego będziesz jakoś teraz albo wybierz się też do dermatologa, ginekologa, endokrynologa? A BMI masz prawidłowe czy to już u Ciebie niedowaga? W każdym razie trzymaj wagę i trzymaj się! :) Yabka, a może też zmienisz tabletki jeśli wciąż chcesz się też zabezpieczać przed ciążą? Yasmin mają 0,03 mg estrogenu i bezpieczny drospirenon, mogłoby Ci pomóc tak doraźnie dopóki nie chciałabyś mieć dziecka. Przy czym drążyć i zbadać to i tak trzeba. Kiedy idziesz do tych lekarzy kurcze, to czekanie musi Cię denerwować. :(

Gość dorccciiiak
kamila28 --> dzieki...! ja nie wiem ale juz mam niedowage... mam 1,67 wzrostu i 49 kilo to jest za malo...! Nom pojde do lekarza, tylko szlag mnie trafia jak sobie pomysle o kolejnym lekarzu i wywalonych pieniadzach w bloto... :( ale to nie jesat jedyny problem... okres spoznia mi sie juz 2 tyg. w zeszlym mc mialam w miare na czas i myslalam ze skoro pierwszy dostalam normalnie to z nastepnym nie powinno byc problemow.. a tu lipa... spoznia sie i to jest problem... :( moj ginekolog powiedzial ze jak nie dostana przez 3 tyg. to zebym przyszla i da mi cos na wywolanie okresu... zaznaczam ze nie mam obaw o to czy jestem w ciazy bo moj narzeczony jest za granica wiec takich obaw nie mam... :)

Gość u mnie było tak
że po około roku stosowania tabletek włosy zaczęły wypadać. nie były to garście, nie zaczęłam mieć prześwitów skóry, ale jednak z gęstych pięknych włosów zostało wspomnienie. Przeważnie wypadanie włosów powodują te starsze typy tabletek (ja brałam microgynon), bo mają działanie androgenne. Teraz przez pół roku nie brałam tabsow i od razu widać różnice. Włosy jakby odżyły. Wracam za niedlugo do tabletek, ale postanowiłam zainwestować w nowszą generację.

Gość u mnie było tak
A jeśli znowu będą wypadać, no to pożegnam się z tabletkami raz na zawsze. Hm...a miałam takie piękne włosy

Gość Kamila28
Dorciak kompletne rozregulowanie cyklu miesiączkowego po braniu tabletek to akurat niestety normalne... Drugim powodem, poza antykoncepcją, dla którego pigułki są dla mnie zbawienne jest to, że mam zaburzenia hormonalne - miewałam miesiączki co 3 miesiące na przykład i to bywało delikatnie mówiąc irytujące... Popytaj wśród znajomych czy nie znają jakiegoś dobrego dermatologa bo tak na chybił trafił to faktycznie nie polecam... Mnie się udało znaleźć niepubliczną przychodnię, która ma podpisany kontrakt z NFZ i chodzę do lekarzy za darmo a jakość lecznictwa prywatnego. :)

Gość Yabka
Kamila 28...niestety jeszcze musze miesiac poczekac z wizytami u lekarzy:(.Ciagla ta nieppewnosc co sie dzieje z moim organizmem jakie zaburzenia mam .Koszmar.Najbardziej dobij mnie to wypadanie wlosow.Mam ich tak malo a one nie chca przestac wypadac!:(. Nie wiem czy dermatolog nie przepisze mi np diane 35 lub yasmin jak wspomnialas.Bo one dzialaja ponoc antyandrogennie czyli hamiuja wypadanie wlosow? Juz sama nie wiem jestem wtakim dolku.Dziecka i tak narazie nie planuje.Jednak Wolalabym juz nie brac zadnych anty!Sa inne metody zabezpieczajace moze nie tak skuteczne ale sa:).Ten problem z wlosami juz mnie przerasta.....:(

Gość Kamila28
Yabka, przecież możesz poinformować lekarza, że nie chcesz już łykać pigułek i tyle, nie może Ci tego narzucić. Powinien zrozumieć, że po takich doświadczeniach jesteś zdesperowana. Wątpię, żeby to było łysienie androgenne, to poważne zaburzenie a jakby nie było Novynette to jednak nowsze pigułki i zapobiegają takim "cudom"... Nie pozwól się tylko zbyć lekarzom i zapisywać jakichś głupot bez badań! A tutaj podaję linka do kafeterii nt. tego środka (Inneov Gęstość Włosów), który poleciła mi dermatolog, większość jest bardzo zadowolona: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3200168

Gość dorccciiiak
Kamila28--> wiem wiem bo tez taka znalazlam przychodznie.... chodze bo co mi pozostalo... :( nic mi nie pomagaja ale coz chodze juz chyba tylko dla zasady... Z tym rozregulowanym cyklem to tez wiem... ale mimo tej wiedzy martwi mnie to... no bo znow bede pewnie musiala lykaac jakies swinstwo na wywolanie okresu... :( Boże jaka ja bylam glupia ze w ogole zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne... jak ja teraz tego zaluje i jak ja sie mecze i przezywam nad kazdym wlosem jaki mi wypadnie... wiem ze wszystkie na tym forum tego zalujemy i odczuwamy to w ten sam prawie sposob... :( same przykrosci tylko... :(

Gość Kamila28
Dorciak, skoro dermatolog Ci nie radzi nic sensownego to trzeba zmienić i to szybko. Ja podejrzewam u siebie albo grzybicę albo łuszczycę, szanowna pani doktor posłała mnie na badanie mykologiczne twierdząc, że ono wykaże na co jestem chora. W efekcie czekałam na wyniki trzy miesiące i okazało się, że badanie było tylko stricte na to czy mam grzybicę (żadnych innych chorób nie sprawdzało). No i nie mam, ale zmiany dziwne widzę - to ją już nie interesuje. "Widzi pani, że grzybicy nie ma? Wynik ujemny" - machając mi kartką przed nosem. I koniec wizyty. Niestety, zawsze trzeba się nachodzić, żeby znaleźć dobrego lekarza... :( I w waszych przypadkach nie złorzeczyłabym tyle na tabletki, bo to że nie są one dobre dla wszystkich kobiet to oczywiste. Błąd popełnił ginekolog nie posyłając was uprzednio na badania hormonalne. :( Ja widzę u siebie dużą poprawę po dobrych tabletkach wzmacniających i dobrych odżywkach do włosów. Wiem, że na pewno próbowałyście już wielu rzeczy, ale może warto jeszcze czegoś innego? Ostatecznie na pewno nie zaszkodzi...

Gość Yabka
Kamila 28...dziekuje za namiary na linka zaraz poczytam sobie. Zeby tylko przestaly wypadac:(.Jak nie przestana to juz niedlugo nie bedzie mialo mi co wypadac z glowy...Dla mnie to jest nienormalne przejade dlonia po glowie i zostaje mi pare wlosow w garsci nie jest tak za kazdym razem, ale w wiekszosci niestety:(.Mam nadzieje ze to nie jest lysienie androgenowe:(bo dla kobiety ten rodzaj lysienia to jest straszna tragedia.Wlosy juz nie odrastaja ponoc.U mnie w rodzinie zadna kobieta szczescie nie cierpiala na to swinstwo. A moze mam jakies problemy z tarczyca?Chodz nigdy nie mialam ale moze podczas brania tabletek cos sie namieszalo w organizmie i tarczyca sie uaktywnila?A moze mam niedobor zelaza? Stres?Tyle pytan juz sobie zadaje i zero odpowiedzi.Taki mam metlik w glowie.Musze trafic na jakis dobrych poleconych lekarzy by pomogli mi uporac sie z tym problemem.

Gość Yabka
dorccciiiak...a jak z tymi ziolkami pijesz wciaz?Mniej tych wlosow Ci wypada?jest jakas malutka poprawa?

Gość Kamila28
Yabka jeśli masz problemy z hormonami to właśnie mogą to być hormony tarczycy. Czytałam, że m.in one mogą być odpowiedzialne za wypadanie włosów dlatego ginekolog zaleciła mi zrobić badania wcześniej... Może zanim wybierzesz się do endokrynologa wartałoby, żebyś zrobiła badania tych podstawowych hormonów właśnie, żeby on już wiedział co jest grane? Ja miałam robiony androstendion, testosteron, prolaktynę i hormony tarczycy: TSH, fT4, fT3, no a u Ciebie jeszcze trzeba by było sprawdzić ten estrogen. Ja płaciłam po 30 złotych za każdy hormon (tarczycowe policzyli mi jako jeden), na NFZ nie ślą na te badania w ogóle bo są za drogie. Kupcie sobie odżywkę WAX, najlepiej tę największą bo wychodzi najtaniej i nakładajcie na całą noc obwijając głowę ręcznikiem (ciepło aktywuje jej działanie). Nawet co dwa dni, żeby szybciej zobaczyć efekty. :) Używają jej nawet osoby po chemioterapii i ona naprawdę działa cuda. Do kupienia w aptece i sklepach zielarskich.

Gość Yabka
Kamila 28....czytalam topik na temat inneov.Sprobuje tych tabletek.Sporo osob chwali sobie ten produkt.Troche cena odstraszyla mnie na poczatku.Moze cos pomoze na moje slabiutkie wloski:(.Moze chodz troche zmniejsza wypadanie.Wiem ze trzeba uzbroic sie w cierpliwosc... a co do maseczki wax to stosowalas ja ?

Gość Kamila28
Yabka, cały czas stosuję. :) To znaczy jestem w trakcie drugiego opakowania 240 g. Faktycznie mniej włosy mi wypadają a do tego po jej użyciu (najlepiej umyć włosy dwa razy bo ma oleistą konsystencję i źle się spłukuje) włosy wyglądają rewelacyjnie - miękkie, puszyste, sprężyste, błyszczące. Zaleca się ją nawet osobom po chemioterapii na szybsze odrastanie włosów a to chyba najlepsze rekomendacja. Do tego używam całej serii kosmetyków Farmona Radical, też są bardzo dobre i bardzo chwalone, nie tylko przeze mnie. Przede wszystkim chodzi o szampon. Są dwa, na wypadanie najlepszy jest ten do włosów farbowanych (nieważne czy masz farbowane - on po prostu hamuje wypadanie). Nie pamiętam czy pisałam, ale ten Inneov poleciła mi dermatolog, która ma około sześćdziesięciu lat a taką czuprynę, że tylko pozazdrościć. ;) Oczywiście potwierdziła, że sama stosuje te tabletki. Tylko rzeczywiście... ta cena... :|

Gość cz jest ktos kto mi odpowie
Dziewczyny pomozcie! sorki ze tak z innym tematem moje pytanie jest zwiazane ale potrzebuje pomocy biore tabletki anty no i wzielam tabletke o 17 a za jakies 3 min "zalatwilam" sie to nie byla biegunka ale obawiam sie ze tabletka sie nie przyjela czymoje przypuszczenia sa sluszne prosze niech ktos m i odpowie :(

Gość Kamila28
Po pierwsze, w ciągu 3 minut pigułka nie dotarła pewnie raczej tak daleko, żeby można ją było wydalić. Po drugie, biegunka - a tylko taka może osłabić skuteczność tabletek - to 3,4 luźne stolce. Takie, że musisz biegać do wc. Nie było tak z tego co wynikasz więc spokojnie, nic się nie stało z zabezpieczeniem ani nie musisz brać dodatkowej tabletki. :)

Gość Yabka
Kamila 28....od ktorego lekarza zaczac najlepiej wizyte?tj isc wpierw do endokrynologa ,dermatologa czy ginekologa? Pytam moze wiesz z wlasnego doswiadczenia do kogo wpierw uderzyc z problemem dotyczacym wlosami?

Gość Kamila28
Yabka, ja poszłam najpierw do ginekologa, ale po to, żeby mi zmieniła tabletki a nie po to, żeby je odstawić. Nie mogę tego zrobić dopóki nie mam jakichś potwornych (tfu, tfu) problemów. Po pierwsze nie mam alternatywy w antykoncepcji a po drugie mam duże zaburzenia hormonalne i mój cykl miesiączkowy trwający po 90 dni + potworny PMS mnie wykańczały... Dlatego wybrałam ginekologa jako pierwszego. Potem poszłam do dermatologa. U endokrynologa nie byłam bo zapisy w przychodniach publicznych są na 7-8 miesięcy (!) naprzód a w tej chwili nie mam środków na wizyty prywatne. Ale myślę, że jeżeli Tobie nie zależy na powrocie do pigułek to może pójdź najpierw do dermatologa, ale popytaj znajomych czy nie znają jakiegoś naprawdę dobrego, wejdź na www.znanylekarz.pl i poszukaj, na innych stronach w internecie, no nie wiem... Z doświadczenia wiem, że dermatolodzy (nie tylko zresztą) potrafią być ignoranccy. Przynajmniej ja na takich trafiałam. Wydaje mi się, że jeśli uda Ci się pójść do takiego właśnie to on powie jakie badania będą konieczne i może na przykład endokrynolog okaże się w ogóle zbędny, jeśli to dermatolog zaleci Ci badania hormonalne (nie wiem czy ma takie prawo, byłam jeden raz u takiej ginekolog co odesłała mnie z kwitkiem mówiąc, że na hormony może posłać TYLKO endokrynolog - ale to była przychodnia publiczna). Tak pomyślałam, że byłoby najekonomiczniej i pod względem czasu i pieniędzy, jakby nie było od włosów jest stricte dermatolog... Trzymam kciuki, żeby ktoś polecił Ci kogoś dobrego. :)

Gość dorccciiiak
no i sie zaczelo... nie dosc ze okres mi sie spoznia to jeszcze na czole wyskoczylo mi pelno malych pryszczy... masakra!!!! :( Co jeszcze mnie czeka... ?? ;( boze jaka jestem zła... ;/ :(((((( !!!!!!!! yyyyyyy!!!!!!!!!

Gość Kamila28
Dorciak... przecież skoro tabletki poprawiają cerę itd. to należało się z tym liczyć wcześniej, ze spóźniającym się okresem też... na pociechę powiem, że mój naturalny cykl trwał po 90 parę dni i tak ciągle... no i to wszystko nie będzie trwać w nieskończoność. :) Trzymaj się!

Gość dorccciiiak
ja o tym wszystkim wiem.... ale mimo to dobija mnie to jak nie wiem co!!!! No ale co cie nie zabije to cie wzmocni!!! :) OBY....!!!!

Gość Kamila28
Dorciak, wytrzymasz. Jakieś witaminki dla kobiet pewnie Ci się teraz przydadzą. :) A jak włosy?

Gość dorccciiiak
witaminki... ja juz chyba od nich wybuchne tyle ich łykam ze szok...!!! :) heheheeh :) Moze bedzie lepiej...!! ?? haha a moje wlosy bez zmian... tzn. juz mi troche odrosly tak do ramion ale we wtorek bylam u fryzjera i znow obcielam je tak do lini szczeki...! nie moglam patrzec na dlugie i przyklapniete wlosy...a jak sa krotkie to tego tak nie wodac... zwlaszcza jak ma sie wycieniowany tyl tak jak ja ( kazalam zeby mi tak fryzjer zrobil ) tzn. jednym slowem klasyczna "Bąbka" i ti tyle jesli chodzi o zmiane w moich wlosach... no i moze mniej troszke wypadaja bo sa krotsze i pewnie tak to sie w oczy nie zuca jak przy dlugich...! Pozdrawiam!!! :)))

Gość patijot
1,5 roku temu urodziłam, ( mam dwoje dzieci , mam 33 lata )karmiłam piersią cały rok. W między czasie jak to po ciąży włosy zaczęły wypadac , ale pod koniec roku przestały. Wszystko wróciło do normy, skończyłam karmic piersią na początku tego roku. I od marca biore yasminelle, pierwsza w zyciu antykoncepcja. Włosy zaczeły znów wypadac , tragicznie , dorobiłam sie łysienia plackowatego. Nie wiem czemu twierdze ze piguły pomogły.Wczoraj byłam u dermatologa , przepisał Protopic , mam smarowac to łyse miejsce, i łykac Gelacet, tabletki tylko dostępne na allegro , lub w Niemczech. Od następnego cyklu odstawiam piguły. Nigdy nie miałam problemów z włosami, tyle tylko co po ciążach, a tu takie rzeczy , a juz było dobrze , już nie wypadały.Dermatolog kazał zrobic morfologie i tarczyce , to pewno na początek. Pocieszam się tylko tym ze łysienie to nie jest procesem nieodwracalnym, wiec prędzej czy później wlosy odrosną..... Jestem ciekawa co sądzicie na ten temat . Pozdrawiam wszystkie .

Dziewczyny tez mysle, ze tabletki antykoncepcyjne powoduja wypadanie wlosow. Sama bralam je (rozne) przez prawie 4 lata i jak siegne pamiecia to wlasnie pare miesiecy po rozpoczeciu zaczely mi wypadac. Zastanowil mnie jeden objaw i dlatego odstawilam je 3 miesiace temu. Gdy lyka sie tabletki, owlosienie na ciele (rece, nogi, gorna warga) BARDZO widocznie sie zmniejsza (nawet jak ktos ma male to musi zauwazyc roznice), jakim cudem zatem ma sie tez nie zmniejszyc na glowie?????? Teraz czekam wciaz na efekty ale martwi mnie, ze zwiekszylo mi sie przetluszczanie (podczas brania-mycie glowy co 4 dni teraz co 2). Na razie nie zamierzam brac tabletek, przeciez jesli nawet nie szkodzily, to na pewno nie pomoga. Ide za 2 tyg do dermatologa, zeby zbadac stan nasilenia przetluszczania ( DERMATOLOG tez mowil kiedys, ze zmienia na Yasmin-bo dziala antyandrogenow, jakos juz mu nie wierze). RADZE-ODSTAWCIE TABLETKI NA MINIMUM 3 MIESIACE I SAME PRZEKONAJCIE SIE JAK WASZ ORGANIZM REAGUJE. Mi jeszcze wypadaja ale widze duzo odrostow-przez 4 lata wypadla mi polowa wlosow. NIE POPELNIAJCIE TEGO SAMEGO BLEDU!!!! cierpliwosc nic nie kosztuje :-)

Gość patijot
witam ponownie !!!! Ja tez zauważyłam przy braniu pigułek ze włosy na całym ciele rosnął o wiele wolniej. Pigułki odstawiłam ok miesiaca temu i teraz widze ze włoski nad górną wargą, na nogach o wiele szybciej rosną . A co do włosów na głowie ..... Biore witaminy Gelacet , szampon tylko z czarnej rzepy, odzywka Wax , nie susze suszarką , nie prostuje , i widze przy każdym myciu ze zaczynają mniej wypadac . Mam nadzieje ze za pare miesiecy wrócą do normy . Wiem jednak ze juz nigdy więcej nie będe stosowac pigułek !!!!! Aha , moje też przetłuszczają sie bardzo szybko myje co 2 dni a przy pigułach myłam je co 4 dni , więc zapewne hormony szaleją .IGAaaa Ty łykalas różne piguły a i tak włosy Ci wypadały , czyli cos musi być na rzeczy , te piguły NAPEWNO maja jakiś NEGATYWNY wpływ na porost włosów, oczywiście nie we wszystkich przypadkach.Ale jak zdązyłam zauważyć na wiele kobiet działają źle.Wyniki ( morfologia i tarczyca ) mam dobre , więc napewno włosy nie wypadają na tle immunologicznym. Pomyślcie moje drogie zanim zaczniecie brać piugułki,poczytajcie dokładnie jakie sa skutki uboczne . Przy stosowaniu Yasminelle mogą wypadac włosy, można łysieć - tak napisane jest na ulotce !!!!!! Gdybym tylko wiedziała ze mnie to spotka... Najważniejsze ze wypadają mniej . :-) Pozdrawiam Was wszystkie . Powodzenia !!!