Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerażona matkaa

mój syn przyniósł wszy ze szkoły

Polecane posty

Gość Wszy
Mam problem! Chodze do 6 klasy szkoly podstawoej. Mam w klasie kolezanke ktora chyba w ogole sie nie myje smierdzi od niej. Ona Za mna chodzi. I chyba od niej mam wszy!!! Okropnosc. Mama wstydzi sie isc do apteki i poprosic o preparat bo ja wcale nie jestem nie chlujna i myje co 2 dni glowe. Czy istnieja jakies skuteczne domowe sposoby? Pomozcie prosze.

ja osobiście uważam, że nie ma się czego wstydzic, bo chyba kazdy miał choć raz w zyciu wszy, ale jesli pójście do apteki tak bardzo was krepuje, to moze zamówicie srodek przez internet? nie polecam sory, najlepsze chyba pipi. pozdrawiam- kasia

Gość syllwia1
Witam ja wraz 9 letnim synkiem dostaliśmy wszów od córki kuzynki i muszę powiedzieć że są nie zniszczalne stosowaliśmy Pianke Pipi i nic, Sora forte i nic ,dalacyt na całą noc i nic , NYDa też nic przereklamowane , a wczoraj stray sposóba nafte nieoczyszczoną na godzine pod folią paleenie potworne ,ale też nie pomogła nie mam już sił do tego cholerstwa mam długie i gęste włosy tak je zniszczyłam tymi preparatami ze są suche i się łamią . Pomocy niewiem co robić!!!

Wyczytane i zasłyszane...domowe sposoby denaturat - zwilżyć włosy denaturatem i szczelnie ukryć pod czepek, folię na godzinkę. umyj włosy ze 3 razy dziennie ludwikiem (przez 3 dni) podobno pomaga Ocet- Wylać na głowe i zawinąć ręcznikiem na 30 minut I jeszcze środek jakutin,

Gość mam rade
najlepiej nałożyc odzywke na suche włosy i potrzymać godzine ja na swoje dlugie wlosy zuzylam calą ale oplacalo sie . Potem jeszcze pozostaje wybieranie gnid a rzeczy takie jak pluszaki radze szczelnie zamknąc w foliowym worku i zostawic na jakis tydzien. Szampony u mnie działały tylko na niektóre dorosłe ale odżywka załatwiła wszystkie. Od tego czasu mam spokój

Gość robulka14
nie jestem przekonana, czy zwykła odżywka może pomóc??? Ja stosowałam u swojego dziecka preparat NYDA - pomógł bardzo szybko, włosy dobrze się po nim rozczesują, polecam.

Gość natalia27
Mieszkam w angli od roku i moja corka chodzi tu do szkoły. W tamtym roku w szkole panowała wszawica ale na szczescie ja to ominelo niestety w tym roku szkolnym który niedawno sie zaczoł nie miałysmy tyle szczescia. W poprzednim tygodniu przynosła jedna kolezanke i gnidy odrazu pojechałam i kupiłam bardzo skuteczny srodek LYCLEAR niewiem czy jest dostepny w polsce teraz codziennie sprawdzamy glowe i czekamy na nastepne bo napewno jeszcze nie raz nam sie tu to przytrafi pozdrawiam:)

Gość geniusz
z wszami to jest tak kontrola i higiena, moja corka przyniosla wlasnie ten problem , prawde mowiac czekalam bo wszawica panuje w szkole od 1-września ale higienistka nic nie może zrobic bo rodzice nie wyrazili zgody na sprawdzenie głow ,dyrektor też ręce opadły chyba zawiadomie sanepid są dzieci że az im sie włosy ruszają okropne

Gość Zawszona
Wszami można zarazić sie wszędzie czego jestem najlepszym przykładem. Ja dostałam je w formie gratisa w dobrym salonie fryzjerskim gdzie chcialam sobie poprawic humor balejagem. No i poprawiłam, gdy swedzenie stawalo sie coraz bardziej nie do wytrzymania, podczas drapania pod paznokciami zostawaly mi podejrzane czarne kropeczki, choc brudu nie moglo byc we wlosach bo byly swiezo umyte. Wzielam do reki gesty grzebien i znalazlam paskudztwo - dorosle. natychmiast uzylam silikonowego preparatu, Hedrin, czy jak tam sie on nazywa. niestety po paru dniach znalazlam znowu zywa dorosla wsze. wczoraj znowu maz posmarowal mi glowe tym preparatem, dzis znalazlam tylko 2 gnidy. ponadto zastosowalam prostownice - w trakcie prostowania zdjely sie 2 gnidy :) Zobaczymy jak bedzie dalej. Uzywalam tez na poczatku szamponu SORA - odradzam, zero skutecznosci. teraz co pare godzin przeczesuje wlosy nad wanna bo sa dluie i geste. Pozdrawiam :)

Gość Zawszona
własnie znalazłam gnidę u swojego 2-latka. natychmiast wloski maszynka na 3mm i spokoj :)

Gość Zawszona
zapomnialam ostrzec przed tym salonem: znajduje sie w białymstoku przy ul. wiejskiej "studio relaks" czy jakos tak sie nazywa, razem z kosmetyczka, w nowym bloku.

Gość polo
gdzie można kupić pedicul.... pytałem w wielu aptekach i nawet nie wiedzą co to jest?

Gość gondzia
ojej ja sie juz drapie od miesiaca pod paznokciami mi tez zostaja czarne kropeczki ale ja mam piec w piwnicy i pomyslalam ze jak rozpalam to sie brudzi.we wlosach mam krosty swedza szczegolnie w nocy.Na wszelki wypadek umylam szamponem sora ale nic specjalnego nie znalazlam co robic jak dalej swedzi

Gość de kaka of mgs.doktor dezik
wystarcz spirytus

Gość Bllee
Kurcze kiedyś miałam wszy. Złapałam je na obozie chociasz nie wiem jak to się stało. Codziennie myłam głowe i nie czułam zeby mnie swędziała... dopiero jak wróciłam do domu mama zauważyła ze sie często drapie i zaczeła sie melanina w domu ,,Są wszy,, Oczywiście nikt się nie zaraził ode mnie tylko ja miałam z tym problem... Na początku wyczesywałam gęstym grzebieniem wszytstkie wszy jakie tylko dało sie wyczesać... a zaraz po tym umyłam włosy szamponem SORA możę i troche podziałał wytępiłam dorosłe osobniki i został mi jeszcze jeden okropny problem... Gnidy!! Całymi godzinami mama sciągała mi je z włosów oczywiscie juz po 1 umyciu były martwe ... kiedy się to skończyło wziełam wielki oddech i powiedziałam wkońcu WAS NIE MA !!! A tu nagle po roku znowu się zaczyna... Oczywiście teraz zareagowałam szybko i ponownie zlikwidowałam te paskudztwo!!! Przez to ciągłe drapanie sie podrażniłam sobie skóre na głowie przez co po wszytskim miałam okropne strupki co nie było miłym uczuciem... a teraz juz sama nie wiem czy sie od kogoś zaraziełam ponownie czy to szataństwo jest w pościeli itp.

Gość Bllee
Mój stary uważa ze jesli problem wciąz powraca to musi sie mieć słodką krew ... Ja nie wiem jak wy ale mi sie wierzyc nie chce!!!

Gość wszy...

Gość fujj
mieszkam w angli i moj brat przyniosl ze szkoly wszy... mama od razu kupila taki preparat "Full Marks", ale prawie nic nie dziala;((( prosze napiszcie jak znacie jakis bardzo skuteczny preparat w angli.

Gość Klauudia.
Spała u mnie koleżanka, następnego dnia drapałam się i nie wiedziałam czamu.Po 3 tygodniech powiedziałam o tym mamie.Mama sprawdziła mi włosy i okazało sie ,że mam WSZY! [znalazła gniidy] jak moge się ich pozbyć ? proszęę

Gość heeeeeeeeeeeeeeeeeee
hejka .mam 12 lat i mam wszy czy tam gnidy i zastanawiam się czy nie umyć głowy octem . nie będą mi włosy śmierdział czy coś .a czy to pomoże piszczie koniecznie pozderki dla was

Gość heeeeeeeeeeeeeeeeeee
nie taz już spotkałam robaka we włosach ale nie wiem jak z tym sobie kompletnie mam radzić :( nie wiem nawet od kogo sie zaraziłam :(

Gość Asiiaa .
ohhhyda!! mam 14 lat,gęste, kręcone wlosy. wczoraj po umyciu je rozczesywalam i nagle zobaczylam jak to "cos" chodzi mi po kosmyku!!! :( fuuuj!! podejrzewam, ze mam to dziadostwo od dluzszego czasu, bo juz od mniej wiecej poczatku roku szkolnego swedzi mnie glowa!! w mojej szkole jest basen i chodza na niego rowniez dzieciaki z 3 klasy podstawowki!! moglam sie tego nabawic od nich?? jak sie z tego cholerstwa wyleczyc szybko i skutecznie??!! POMOCY!!!

Mam dwie córki i również przyniosły wszy ze szkoły,na początku byłam załamana ponieważ nigdy nie miałam z tym do czynienia i nie wiedziałam co się z tym robi.Ale cóż stwierdziłam że trzeba z tym walczyc.Codziennie nakładalam szampony na głowy(w jeden dzień szampon sora na drugi dzien saszetke pipi i tak na zmiane)i oczywiescie nie mozna sie sugerowac to co pisze na ulotce poniewaz trzeba szampon trzymac dluzej nie tak jak pisze czyli gdzies kolo godziny,na nalozony szampon nalozyc jeszcze woreczek na glowe.Po splukaniu szamponu wyczesac nad wanna,niektore gnidy wyleca a niektote niestety zostana jeszcze na wlosach.Więc trzeba jeszcze codziennie do tego przegladac dokladnie glowe czyli pasemko po pasemku wlosow pzreczesywac gęstym grzebieniem i wyciagac ręcznie każdą gnide.Ja sobie wyciągalam na białą kartke i jak szczeliła pod paznokciem to znaczy ze żywa a jak nie to znaczy ze juz martwa.I tak walczyłam prawie dwa tygodnie,byłam zmęczona ja i dzieci ale to był jedyny sposób zeby tego paskudztwa sie pozbyc bo wystarczy ze zostanie jedna gnida i koszmar powtorzy sie od początki poniewaz z tej gnidy stanie sie dorsła wsza i znowu bedzie robic bałagan na głowie. I proponuje kupic saszetki pipi ale do odstraszania wszów (są do zwalczania wszy i do odstraszania)i samarowac najmniej raz na miesiąc glowe .Powodzenia!

ostatnio kolerzanka opowiadala ze walczyla u corki z wszami a raczej z gnidami prostownica do wlosow. Popalila je wszytskie...:)

Gość Mina21
Ja też dostalam wszy ;(( tata mi kupil środek "delacet" czy jakoś tak...śmierdzi strasznie,wyglada jeszcze gozej ale slyszalam ze jest skuteczny :) na razie mam to na glowie i przez 3 godz jeszcze musze miec a potem trzeba bedzie wyczesywać to świństwo .;/ potem jeszcze napisze,ciekawa jestem czy zadziala...moze mi ktos napisac o tym srodku?

Gość Mina21
Ja też dostalam wszy ;(( tata mi kupil środek "delacet" czy jakoś tak...śmierdzi strasznie,wyglada jeszcze gozej ale slyszalam ze jest skuteczny :) na razie mam to na glowie i przez 3 godz jeszcze musze miec a potem trzeba bedzie wyczesywać to świństwo .;/ potem jeszcze napisze,ciekawa jestem czy zadziala...moze mi ktos napisac o tym srodku?

Gość gus6968457448
jak sie tego pozbyc?? czy jak prostujac włosy słysze szczelanie to gnidy???????? help!!!!