Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerażona matkaa

mój syn przyniósł wszy ze szkoły

Polecane posty

Gość vitaka
w niemieckich przedszkolach wszy to standard...

Gość Tomek 12 lat
:( Dzisiaj przyszła na godzinie wychowawczej pani dyrektor , i zrobiła nam wykład o wszach... Że mamy uważać na ubrania itp... :( XXI Wiek! A TU WSZY ? JejU . Chyba każdy się myje. Gdy to słuchałem ... zaczęło mnie wszystko swędzieć :( Chyba z nerwów. ;| Jak na chłopaka , mam sporąąą "fryzure" ;( Gdy czytam o tych wszach , zaczynam czuć jakby coś mi chodziło po głowie. Ale to chyba z nerwów. Włosy myje codziennie. Codziennie świeże ubranie itp. Ehh , ale boje się żeby mnie te robale nie złapały :((

Gość rtv
my w szkole też mamy gnidi i wszy

Gość rtv
my też mamy w szkole gnidy i wszy oprzyniesione od gimnazjum.

Gość już wolna od wszy
to, że ktoś codziennie myje głowę i przestrzega higieny nie ma znaczenie, bo wszy właśnie najbardziej lubią czyste włosy. każdy, i żul i normalny człek może się nimi zarazić. dlatego, gdy zacznie cię coś swędzić na głowie, to od razu trzeba sprawdzać, bo wesz jest ślepa, nie wybiera. moja siostra przyniosła chyba ze szkoły, potem ja się zaraziłam, ale mi to szybko zeszło, bo szybko zostały zlokalizowane. stosowałam piankę PIPI FAMILY i na gnidy dałam duuuuuuużo odżywki. najlepsza to z silikonem, bo te krwiożercze nasienie nie może oddychać i zycha. powodzenie w walce i nikomu nie życzę czegoś takiego!

Gość bezradna 12
u mnie ten problem dotyczy całej szkoły .zaraziłam się od takiego gupiego chłopaka co wiesza kurtke koło mojej w szatni! ja się lecze ale oni nie ponadto zobaczyłam ze moja kolezanka tez je ma ale ona nie wie o tym i nie chcę jej robić wstydu! a tamten chłopak ma w d. higiene!!! a u nas w klasie wszy to temat tabu bo są nietolerancyjni! ciągle wchodze na tą strone ale nie znalazłam zadnej dobrej porady!!! używalam juz oleju silikonowego , sory,pipi,i czegoś co pachniało anyżem ! nic nie zadziałało!!! prostowałam włosy , robiłam octem na 12 h i nic!!! teraz rozglądam sie za preparatem NYDA ale nigdzie nie mogę go znalezc!! mieszkam w poznaniu!

Gość już odwszona
Pozbyłam sie już wszy ale dla mnie to był prawdziwy koszmar! Wzięły się niewiadomo skąd, nie mam pojęcia od kogo sie zaraziłam, pewnie w szkole (chodzę do liceum). Od paru dni swędziała mnie głowa, pod paznokciami pojawiały sie charakterystyczne czarne kropki (odchody), a tuż pod włosami miałam zaczerwienioną szyję (reakcja alergiczna). Gdy znalazłam wesz (była już dość duża) wpadłam w panike, choć to mało powiedziane. Stosowałam delacet, śmierdzi jak ocet tylko tak z 50 razy intensywniej ale jest dosyć skuteczny. Wyczesywałam po nim robale i wszystkie były martwe. Po tygodniu powtórzyłam kuracje i nie było już ani jednej. Stosowałam też odżywki i szampon PIPI. Z gnidami jest problem bo na nie zabardzo te szampony na nie działają, ale jak się je wyczesuje gęściutkim grzebykiem (jest przy szamponie "przeciwwszowym") i przypieka prostownicą to po pewnym czasie giną (żywe strzelą między paznokciami, martwe - nie). Teraz mam dosłownie obsesję na punkcie wszy, gdy mnie tylko coś zaswędzi od razu biegnę do mamy by mi sprawdziła, ale lepiej dmuchać na zimne. Życzę powodzenie w walce i Boże uchowaj od tego robactwa:)

Gość ffff
a czy dostał ktoś z was po delacecie łupiezu?

Gość ffff
a czy dostał ktoś z was po delacecie łupiezu?

Gość saNa
Mój brat przyniosl wszy ze szkoły. !! Teraz byla przerwa swiateczna i bylo okej w poniedzialek poszedl do szkoły i prosze bardzo wrocil z wszami, mowil ze swedzi go glowa ale myslelismy ze to tylko swedzenie albo jakas alergia, wieczorem mama dojzala sie ze wsza chodzi mu po glowie potem znalezlismy kolejne !!! Umylismy głowe i zdjelismy wszy aleee !!!! ..wszedzi były GNIDY ! Siedzielismy bite 3 godziny i sciagalismy je mu, ma on krotkie wlosy a bylo ich pełno i do tego one dobrze trzymaja sie włosa i sa mało zauwazalne, jedynie poznaje je po połysku a potem gdy kladłam je na wacik były brazowe !! To jest ohydne .. jeszcze dzis bedziemy mu je sciagac ( o ile bedą ) Martwie sie ze ja je moge miec bo wkonc nie widziałam ze on je ma i mogly przejsc na mnie :( Mama sprawdzała mi głowe i nic ale i tak sie bojee. !! Odrazu pociel i ubrania do prania. Zobaczymy co bedzie dalej, całe szczescie ma on ktorkie wloski, wpolczuje tym co majo dlugie bo konieczne moze byc obcinanie! pozdrawiam!!

Gość Gabi112
Ludzie pomóżcie,od niedawna mieszkam w Szkocji i ten problem zaczął dotyczyć mnie i mojego synka.W dodatku nie wiem jakie tutaj są dostępne srodki w aptece.To jest straszne,może ktoś mi podpowie o co mam pytać i co najlepiej pomaga.Jestem w szoku,że w kraju o takim stadardzie ten problem to powszechność.

Gość ._.
Hej.. Ja nie wiem jakie tam są srodki dostępene, ale jak juz cos znajdziesz to pamietaj ze samo umycie wlosow i wyczeszanie wszy nie wystarczy. Bo zostaja jeszcze gnidy, których grzebieniem niestety nie da sie wyczesac i trzeba to robic rękami. Jak zabijesz wszy szamponem i powyciagasz gnidy to bedzie ok... To wcale nie takie straszne jak sie wydaje .. Pozdrawiam

wczoraj dowiedzialam sie ze w klasie mojego syna panuje wszawica.syn od tygodnia jest w domu z powodu anginy,mam pytanie w jakim czasie zauwazyc mozna czy tez to paskudztwo ma?

Gość olwetti
do gabi123 bez paniki na wyspie wszy sa tak powszechne jak lupierz :) a w aptece mozna dostac wiele preparatow. tutaj to sie nazywa HEAD LICE.a ja stosowalam u mojej corki taka pianke(latwa w uzyciu);full marks(nazwa).tylko ze do zestawu lepiej dokupic specjalny grzebien,bardzo drobnymi zebami do wyczesania jajek. powodzenia

Gość bcian
Córka ok tydzień temu przyniosła wszy ze szkoły,mąż kupił w aptece szampon NYDA,jest to szampon w aerozolu,najlepiej zostawić go na noc,plus tego szamponu to piękne włosy.Wszy są w szkole od4lat i dyrektorka mówi że nic nie moga z tym zrobić??/

Gość tosia31
Moje córki juz drugi raz przynosza to ze szkoły...jestem bezradna...wytepie paskudztwo...wypiore wszystko...a tu od nowa...nie wmówiac juz o tym ze sporo to kosztuje. Juz nie wim mktóry preparat jest skuteczny. Uzywałam Pedicul Hermal, teraz sora.

Gość ciekawskadziewucha
Moja siostrzenica zaraziła sie wszami najprawdopodoniej u fryzjera, siostra kupila jej ten szampon pipi ale nie pomógł do końca bo po myciu wszy były nadal żywe że nie wspomne o jajeczkach, najbardziej pomogło wyczesywanie gęstym grzebieniem jak najczęściej,one wyczesywała jej po kilka razy dziennie i zaraz co sie wykluło to było zczesane tydz i nie było juz nic ani wesz ani gnid

Gość ciekawskadziewucha
przecież pchły sie na ludziach nie trzymają , wiem bo miałam kota który często przynosił pchły do domu, co najwyzej ugryzie ale zeby zasiedlic sie na człowieku to raczej niemozliwe

Gość Hedrin
Ale ja miałam pchły! Było ich całe stado!!! Fakt, że słabo się trzymały, ale były! Pcheł nie ma, ale nie wiem skąd są GNIDY. Nieżywe gnidy.

Gość lupasss
no bo wszy to sa od dzieci z rodzin wielodzietnych, bo takie rodziny to umia tylko narobic sobie dzieci a dba o czystość to już nie.

Gość yyyyrrrr
te dzieci winny być codziennie kontrolowane przez pielęgniarki w szkole, jeżeli mają wszy to zakaz wstępu do szkoły do czasu ich wytępienia.

Gość Mam nadzieje
Wczoraj okazało się że moja córka ma wszy;/...i ja tez:(...Dzis zastosowalam szampon pipi...Trzymalam troche dłuzej niz było na ulotce( pisalo 10 min a ja trzymałam 30 )....Spłukalam glowę woda z octem i wyczesalam gnidy...co najgorsze znalazłam parę gdnid ( noo troche wiecej niz pare) ...Ale siedzialam ponad 2 godz i dokladnie sprawdzalam glowe corki tak samo kolezanka sprawdzala mi...na koniec wyprostowala mi wlosy...mam nadzieje ze sie tego pozbyłam jutro tez bede sparawdzac glowe corki i swoja;(...Oby bylo dobrze pod koniec tyg powtórzę kuracje...To jest okropne...Zaczelam prac posciel miski itp...Śnią mi się ONE po nacach...

Gość klidos
Moja corka ma bardzo geste i dlugie wlosy z wszami jakos sobie poradzilam ale pozostalo mase gnid pomocy jak je wyciagac bo grzebieniem nie da sie duzo,,,,,,

Gość EWULKAAA
SŁUUUUUUCHAJCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zapewe kazdy z Was ma problemy z gnidami, wszy to jeszcze pół biedy bo da je się wytępić ale zostają gnidy które po ok. tygodniu zmieniaja się od nowa we wszy. Znam ten problem ale mam sposób na te paskudztwo!! Moja mama była bezradna gdy byłam młodssza bo nie wiedziała co z nimi robić a mam gęste włosy. Babcia pordziła mi abym umyła całą głowe w occie następnie nie spłukując go i trzymając około 30 minut w ciepełku np z recznikiem na głowie " powyduszała" je(RĘCZNIK DO PRANIA ODRAZU), po upływie czasu należy wpłukać włosy a głowe suszyć ciepłym powietrzem blisko skóry nawet gdy już włoski będą suche wtedy gnidy obsuszą się i napewno z nich nie powatną wszy ponieważ będą " martwe". Można oczywiście na koniec uzywc prostownicy do lepszego rezultatu. Na koniec należy pozdejmować z głowy OBSUSZONE GNIDY a te które zostaną to podczas mycia powinny spłynąć bo i tak nie trzymają sie włosa jak na początku. POWODZENIA! NAPISZCIE CZY WAM TO POMOGŁO, MAM NADZIEJE ZE TAK!!!

CZesc.Ja wlasnie zwalczylam wszy u moich corek.Wszy zabilam szybko,LUDZIE DOBRA RADA .Jak niemacie pod reka jakiegos szamponu na wszy z apteki prosta rzecz NAWTA KOSMETYCZNA .Wybija to robactwo lepiej niz szampony przeciw wsza ,a po niej moja corcia ma lsniace piekne wlosy .Niestety jak inne srodki tez nie dziala na gnidy siedzialam godzinami i wyciagalam jdna za druga .Ale dalo sie .Mieszkam w niemczech i tez nigdy wczesniej niemialam dczynienia ze wszami ale tu jest to normalka szkoly sa zawszone jak holera .Moj maz narobil zadymy w szkole ale nic to nie dalo moja cora i jego cora przyniosly obydwie ze szkoly .Ale pamietajcie idzicie do pierwszego lepszego sklepu i kupcie nafte kosztuje grosze ale w takim przypadku jak ja bylam ze zaowazylam dopiero wieczorem jak wszystkie apteki byly zamkniete a maz w pracy i niemoglam zdobyc zadnegos rodkaprzeciw wszom,zalatwilam to robactwo Nawta.Pozdrawiam.

Gość HEDRIN the BEST
Moja córka też ze szkoły przyniosła wszy. W aptece Pani mgr poleciła mi HEDRIN. Jak się go zastosuje zgodnie z instrukcją, to efekt gwarantoeany! Sam preparat nie śmierdzi i nie zawiera pestycydów.

Gość HEDRIN the BEST
I gnidy też wytępił, i nie trzeba ich było wybierać ani wyczesywać, wszystko spłynęło pod prysznicem, a włosy były jak po zastosowaniu odżywki!

Gość Monia89
Ja też kiedyś dostałam wszy, siostra przyniosła je z basenu. Myłam głowę szamponem SORA ale nie pomagało, w końcu zlałam sobie głowę denaturatem i owinęłam ręcznikiem, trzymałam go pare godzin na głowie mimo że strasznie to śmierdziało ale wart było, wszy i gnidy wysuszył denaturat. Włosy wyczesałam grzebykiem aby wyczesac nieżywe paskudztwo i od tamtej pory mam spokój. Naprawde warto mimi tego smrodu

Gość załamana2232
powiedzcie mi jak się pozbyć gnid. mam ich bardzo dużo a preparaty na nie działają. czy są jakieś specjalne grzebienie do wyczesywania gnid?? proszę pomóżcie mi...

Gość jajajaja1345
Specjalny grzebyk do wyczesywania gnid znajdziesz w szamponie do zwalczania wszow Sora. a kolezanka wyzej ma racje, na gnidy dobry j3est tez denaturat