Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Emika

Prolaktyna za wysoka - niepłodność

Polecane posty

Gość iinowa
Witajcie!Dzis dolaczylam do waszego grona.Mam podwyzszona prolaktyne.Zastanawiam sie dlaczego wczesniej nikt nie wyslal mnie na to badanie skoro problemy z miesiaczka mam od zawsze!!!Dopiero teraz gdy chce miec dzidziusia musze sie leczyc.Od piatku zaczynam brac bromergon,lekarka kazala zaczac gdy mam wolne od pracy bo nie wie jak organizm zareaguje,mowila o wymiotach,oslabieniu,omdleniach...straszne bo ja bez tego mam niskie cisnienie i czesto jestem senna.Piszecie o poziomie 60;70...Musialam sto razy przeczytac moj wynik bo ja mam 1179ng Mam nadzieje ze nie bedzie tak zle.Dobrze ze piszecie o tych czekoladkach,orzeszkach:)dodajecie mi otuchy.papa

Cześć iinowa: ja miałam jak najbardziej miesiączki w normie, a poszłam badać PRL jak przez 4 miesiące nie mogłam zajść wciążę, wynik miałam 42,9 zestrasu mi się rozregulowało, potem wzrósł do 58,8, ale gdy przez dwa miesiace brałam Bromergon to norma jest idealna 11,4, wiec nieprzejmuj sie. Jeśli chcesz wejdź na stronę NASZ BOCIAN, jest tam forum gdzie dziewczyny podają jak sie leczyć: wejdź w temat ziółka na wzmocnienie jajników.Są tam dziewczyny które podają zioła które pomagają zajść w ciażę- naprawdę się sprawdzają, bo dziewczyny miały również problemy z PRL i nie tylko i zaszły. Ja zaczynam pić od 8 lutego od nowego cyklu, podobno ginekolodzy też je polecją jak najbardziej, przeczytaj jak możesz wszystkie strony to zobacysz jak dziewczyny przechodziły przez to wszystko. :-) Moja Pani endokrynolog przepisała mi teraz Parlodel by utrzymać PRL w normie do zajścia w ciążę - jest to oryginalny lek, lepiej działa niż Bromergon czy Bromocorn(są to kopie Parlodelmu), bo nie ma się po nim opbjawów nieprzyjemnych jak bóle głowy, wymioty itp. pozdrawiam serdecznie\":-)

Nie chcę Cię jednak straszyć, ale ja w karcie badań mam zapisaną normę: 1,3 - 25 ng/ml ja miałam 58,8 ng/ml Po badaniu na teście: 260,0 ng/ml po godzinie 193,0 ng/ml po dwóch godzinach, taki test robi się po to by zobaczyć co jest przyczyną tak wysokiej PRL, u mnie na szczęście wzrosło 5-6 krotnie(i tyle powinno wzrastać) co oznacza że było to spowodowane stresem. Ale jeśli ty masz taką wysoką to może to być guz przysadki mózgowej, ale szybko zgłoś się do endokrynologa, ja chodze do enel-medu.

Gość ewelina23wawa
czesc dziewczyny ja tez mialam taki problem jak Wy ale bardzo krotko takze przez nerwy i moja lekarka przepisala mi parlodel ,bralam go niecaly miesiac i pomoglo jestem w 14 tyg ciazy.zapytajcie swoich lekarzy o te tabletki moze i wam pomoga

Gość Ewelino
A kiedy przestałaś brac leki,ja nie wiem zapomniałam sie spytać,a bede już starac sie o dzidzie,czy dopiero jak zrobiłaś test,czy to niezaszkodzi. Mi wydaje sie że trzeba przestac brac leki jak ciąża bedzie potwierdzona,ale zapomniałam sie spytac gin,i prosze jak z tobą było. Gratulacje że zostaniesz mamusią.

Gość iinowa
czesc Emika!Dzieki za odpowiedz.Slyszalam ze ze stresu sie podwyzsza,ale u mnie troche za bardzo wiec przyczyna musi byc inna.Bylam u endokrynologa,wszystko ma sie okazac po rezonansie magnetycznym,narazie mam brac Bromergon.RM mam dopiero 8.03,wiec chyba z czekania jeszcze mi podskoczy. Ewelino gratuluje!duzo zdrowka!

Gość Ewelina23wawa
czesc ja leki przestalam brac jak tylko dowiedzialam sie ze jestem w ciazy.pytajcie o co chcecie a powiem.dzieki ja i dzidzi czujemy sie dobrze chyba ze rano nic przed wstaniem nic nie zjem to wtedy mi dokucza ale jem coby siebie i niuni nie meczyc

Gość aagaa
Bromergon biore od roku i z tego co mowił moj ginekolog, bede musiała brac przez całe zycie. Akurat wczoraj rozmawiałam z ginekologiem o ciazy. Powiedział, ze w czasie ciazy tabletki tez nalezy brac, aby nie wzrosł poziom prolaktyny bo to grozi poronieniem. Jest jednak problem - Bromergon nie jest dopuszczony w Polsce jako lek stosowany we wczesnej ciazy. Na razie nie planuje dziecka wiec nie pytałam o to co zrobimy gdy zdecyduje sie na dzidziusia. Wiem tylko, że mam go poinformować o decyzji zajscia w ciaze.

Gość aagaa
Bromergon biore od roku i z tego co mowił moj ginekolog, bede musiała brac przez całe zycie. Akurat wczoraj rozmawiałam z ginekologiem o ciazy. Powiedział, ze w czasie ciazy tabletki tez nalezy brac, aby nie wzrosł poziom prolaktyny bo to grozi poronieniem. Jest jednak problem - Bromergon nie jest dopuszczony w Polsce jako lek stosowany we wczesnej ciazy. Na razie nie planuje dziecka wiec nie pytałam o to co zrobimy gdy zdecyduje sie na dzidziusia. Wiem tylko, że mam go poinformować o decyzji zajscia w ciaze.

Aagaa, - zmień ginekologa!!!! co za bzdury ci opowiada, ja jestem pod stałą opieką ginekologa i endokrynologa w klinice prywatnej enel-med i od nich obojga dowiedziałam się (i nawet jest to napisane na ulotce - z tego co pamietam), że Bromergon nie bierze sie w ciąży, właśnie o to chodzi że w ciaży zawsze prolaktyna musi być podwyższona bo ona odpowada za laktacje czyli możesz dawać dziecku mleczko. po porodzie znowu zaczynasz brać lek by obniżyć prolaktynę jak chcesz mieć kolejne dziecko, ale gdy karmisz to zbytnio nie pamiętam czy wtedy mozna brać lek. racją jest że Bromergon jest wycofywany z Polskiego rynky bo jest to kopia leku oryginalnego o nazwie Parlodel,. ja mam przepisany Parlodel - jest on lepszy ponieważ nie ma się po nim złych objawów typu wymioty i podobno jest skuteczniejszy. Brałam przez 2 miesiące Bromergon i prolaktyna mi się unormowała- jest idealna, ale teraz będę brać Parlodel - choć niestety jest drogi. Znam dziewczyny które brały Parlodel i zachodziły w ciążę bez problemu. pozdrawiam. Do dziewczyny spod Olsztyna: ja pochodze z Mazur- okolice Giżycka, ale obecnie na stałę mieszkam w Wa-wie, choć tęsknię za Mazurami bardzo :-)

Gość milka147
Ja od roku próbuję zajść, jak na razie bez skutku, moje wyniki prolaktyny: 23,2, a norma to do 25, po MTC i 60 minutach czekania 211,0, czyli trochę za dużo. Zastanawiam się co dalej, niedługo idę do gina, i ciekawa jestem czy powie coś, co wyjaśni mi cokolwiek. Mam już tego wszystkiego dość, może to blokada psychiczna, nie wiem.

Skutki uboczne ? czyli co takiego masz na myśli ? ja biorę o prawie 3 miesięcy Bromergon i moja PRL jest na poziomie ok.11,4 i ja nie zauważyłam żadnych objawów ubocznych,ale za tydzień zmieniam Bromergon na Parlodel, jestem w 20 dniu cyklu i od 5 dni moja temp. utrzymuje się na poziomie 37,3 oC, czekam na @ i zobaczymy o dalej, pozdrawiam :-)

Gość Przestraszyłyści mnie
Czy naprawdę podwyższony poziom prolaktyny powoduje takie konsekwencje?? Jeszcze nie staram się o dziecko ale za rok po ślubie. od jakiegos 17 roku pojawily mi się problemy z miesiaczka, tzn mialam ją czasami nawet co2,5 miesiaca. jakoś w wieku 20 lat wykryli że to protaktyna. Zażywałam NORPROLAK, bo po BROMERGONIE strasznie spadało mi ciśnienie i mdlałam. Brałam go ponad 2, praiwe 3 lata po pół tabletki (przy calej spadała mi poniżej normy) i prolaktyna się unormowała a lekarz kazał mi odstawić. W tym miesiącu mija pól roku i ide zrobić badania. Po tym co tu przeczytałam to teraz bardzo się boje tego wyniku. Nikt mnie nigdy nie poinformował że problemy z prolaktyna powoduja problemy przy zajsciu w ciążę!!!

No niestety tak jest, że prolaktyna wpływa na płodność, Ty masz jeszcze o tyle dobrze że nie jesteś po ślubie i nie planujecie jeszcze dziecka, ja tez myslałam, że wszystko jest ze mną ok, w dodatku super regularne miesiączki i w ogóle, najlepiej właśnie zrobić sobie badania wcześniej i leczyć sie przed czasem, nie ma tyle stresu co po czasie kiedy się już tego pragnie a tu nic. Dam Ci radę najlepiej idź i zrób wszystkie badania hormonalne, USG narządów rodnych, mamografię i zacznij jeść witaminy, kwas foliowy, - to nie zaszkodzi a z pewnością pomoże i będziesz miała sporo czasu by wszystko unormować, pozdrawiam Cię serdecznie :-)

No niestety tak jest, że prolaktyna wpływa na płodność, Ty masz jeszcze o tyle dobrze że nie jesteś po ślubie i nie planujecie jeszcze dziecka, ja tez myslałam, że wszystko jest ze mną ok, w dodatku super regularne miesiączki i w ogóle, najlepiej właśnie zrobić sobie badania wcześniej i leczyć sie przed czasem, nie ma tyle stresu co po czasie kiedy się już tego pragnie a tu nic. Dam Ci radę najlepiej idź i zrób wszystkie badania hormonalne, USG narządów rodnych, mamografię i zacznij jeść witaminy, kwas foliowy, - to nie zaszkodzi a z pewnością pomoże i będziesz miała sporo czasu by wszystko unormować, pozdrawiam Cię serdecznie :-)

Gość monia.ms
Dziewczynki, Bardzo proszę o pomoc i radę. Byłam w szpitalu i wykonywałam różne badania w związku z tym, że nie zachodzę w ciążę. Wszystko niby ok., oprócz PROTAKTYNY. Poziom protaktyny w 7 dc. 12.66 ng/ml. 1h po MCP 200.0 ng/ml 2h po MCP 184.47 ng/ml Wiem, że coś jest nie tak, bo lekarz od razu zapisał mi Bromergon. Owulacja też jest jakaś słaba (są pęcherzyki z wcześniejszych cykli) , no i nie wiem, czy może się to wiązać właśnie z prolaktyną. Dowiem się szczegółów dopiero pod koniec miesiąca, bo wtedy będę miała wizytę u lekarza ze wszystkimi wynikami, ale bardzo się martwię, czy bardzo odbiegam od normy i jakie to może mieć skutki. Piszecie o guzie przysadki, Proszę o Wasze opinie. I jakieś „proste”, nienaukowe wyjaśnienie, za co odpowiada prolatkyna, czy może brałyście Bromergon, jak się czułyście? Z góry dziękuję, Pozdrawiam

Gość monia.ms
Dziewczynki, Bardzo proszę o pomoc i radę. Byłam w szpitalu i wykonywałam różne badania w związku z tym, że nie zachodzę w ciążę. Wszystko niby ok., oprócz PROTAKTYNY. Poziom protaktyny w 7 dc. 12.66 ng/ml. 1h po MCP 200.0 ng/ml 2h po MCP 184.47 ng/ml Wiem, że coś jest nie tak, bo lekarz od razu zapisał mi Bromergon. Owulacja też jest jakaś słaba (są pęcherzyki z wcześniejszych cykli) , no i nie wiem, czy może się to wiązać właśnie z prolaktyną. Dowiem się szczegółów dopiero pod koniec miesiąca, bo wtedy będę miała wizytę u lekarza ze wszystkimi wynikami, ale bardzo się martwię, czy bardzo odbiegam od normy i jakie to może mieć skutki. Piszecie o guzie przysadki, Proszę o Wasze opinie. I jakieś „proste”, nienaukowe wyjaśnienie, za co odpowiada prolatkyna, czy może brałyście Bromergon, jak się czułyście? Z góry dziękuję, Pozdrawiam

Jeśli podałaś prawidłową jednostkę, to masz PRl w normie, ja nie wiem co ten lekarz wyprawia. !!! ja przed 2,5 miesiacami miałam PRL : 42,9 ng/ml, i badałam ją w 5-6 dniu cyklu a potem 58,8 ng/ml , gdy dostałam Bromergon to teraz mam 12,4 ng/ml- lekarz endokrynolog powiedział że to idealnie. NORMA PRL: 1,3 - 25 ng/ml więc ja nie wiem co ten twój lekarz wyprawia

ja miałam takei samo badanie jak ty i :: gdzy badałam PRL - wynik 58,8, po 1 godzinie: 260 ng/ml po 2 godzinach 193 ng.ml, wynik 12,66 ng/ml jest prawidłowa jak dla mnie, i moja endokrynolog gdyby go zobaczyła to nie zlcałaby robienia testu po 1 h i 2 h, może i dobrze że on Ci zlecił, bo dziwne jest,że po teście 1h i 2 h, tak Ci wzrosło- mi moja Pani doktor powiedziała że prawidłowo jest jeśli wzrośnie 5 -6 krotnie więcej, a u Ciebie wzrosło bardzo dużo, poczekaj na wizytę i nie denerwuj się, uszka do góry będzie dobrze

Gość Przestraszyłyście mnie
Emika napisałas że badasz Prolaktyne w 5-6 dniu cyklu a mój lekarz kazał mi robić zawsze około 21dnia. Gdy raz zrobilam w 5 dniu to powiedzial ze niepotrzebnie bo i tak nic mu to badanie nie da, że zawsze mam robić w 21 dniu cyklu. To jak to wkoncu jest?? kiedy należy te badania robić.

Jestem zaskoczona, bo moja Pani endokrynolog powiedziała,że badnie PRL powinno sie robić w 5-6 dniu cyklu, ponieważ w okolicach owulacji po owulacji ona sie podnosi trochę, a tu chodzi o sprawdzenie na jakim poziomie ona jest w pierwszych dniach. Jak będę w marcu u lekarza to spytam sie jej to i jak z tym jest. pozdrawiam

Gość iinowa
Do monia.ms.Witam!Mysle ze nie powinnas sie bardzo martwic.Ja mam prolaktyne 1179ng,wiec jak czytam wasze wyniki to sama juz nie wiem co ze mna.Lekarka mi napisala ze norma to do 24.Czytalam ze prolaktyna sie podwyzsza przy stresie,ale jak tu sie nie stresowac,ma tez wplyw na miesiaczkowanie.Podwyzszony poziom prolaktyny maja kobiety w ciazy i karmiace,jesto jakby naturalny srodek antykonc. i lekarka mowila ze dopoki poziom sie nie unormuje to na zajscie w ciaze nie mam liczyc.Smutne,ale biore bromergon i czekam co bedzie dalej.Zycze powodzenia.Dobrze ze mozemy sie kontaktowac,zawsze to razniej. Prosze jesli sa dziewczyny ktore pokonaly ten problem i teraz sa w ciazy,lub juz maja dzidziusow niech czasem cos napisza!!!papa

Gość Opolanka
Wlasnie zrobilam badania i tez mam wysoki poziom prolaktyny, moje piersi tak bola , ze chyba niedlugo mi eksploduja.Ale mam jeszcze za wysoki jeden hormon 17-OH progesteron, ale nie wiem za co jest odpowiedzialny, jak wiecie to napiszcie.Aha i co z waga prz zazywaniu tabletek obnizajacych prolaktyne tyjecie?? Pozdrawiam i tez chce miec juz dzidziusia ;-( Ide dopiero dzisiaj z wynikam badan brrrrr....

Gość Dorothy
Witam. Ja też mam za wysoki poziom PRL i chyba dlatego nie mogę zajść w ciąże. Z mężem staramy się 8 miesięcy i nic. Robiłam wszystkie bad. hormonalne. Wszystko OK oprócz prolaktyny. Od 2 tygodni biorę po pół tabletki bromocornu na noc. Zastanawiam się jak długo należy brać te leki . Mój lekarz powiedział mi, że jak zajdę w ciążę to też mam brać te leki. Trochę się zdziwiłam, ale mam nadzieję, że wie co mówi!!! Pozdrawiam

Gość ester
witam! dzisiaj odebrałam wyniki i mam prolaktyne na poziomie 64,85 ng/ml. Strasznie sie boję. Nie planuję zajść w ciąże, więc to nie tego typu strach. Przeczytałam we wcześniejszych wypowiedziach, ze badałyscie poziom prolaktyny w pierwszych dniach cyklu, a moj ginekolog kazał mi zrobić badanie od 23-25 dnia cyklu. Czy to normalne? Pomocy!!! Napiszcie coś, błagam! Pozdrawiam

Gość MARENKA

Gość MARENKA
CZY BROMOCORN MOŻNA BRAĆ DOPOCHWOWO? TAK ZALECIŁ MI GINEKOLOG PRZY PROLAKTYNIE 178 CZYTAJĄC WASZE WYPOWIEDZI NIE SPOTKAŁAM SIĘ Z TAKĄ METODĄ BROMOCORN--ZASTĄPIŁ BROMERGON

Gość przyszlamama
do iinowa ja juz wczesniej pisalam bralam parlodel on mi pomgl i teraz to juz jestem w 4miesiacu dzidzi rosnie i wszystko jest ok,moze sprobuj tych tabletek

Gość Golka
Cześć miesiąc temu robiłam badania na prolaktynę. Miałam za wysoka i lekarz przepisał mi bromergon. Powiedział, że przez cztery miesiące mam brać. Jednak dodatkowo robione miałam usg jajeczkowania przez dwa cykle i okazało się, że nie jajeczkuję. Czy na to miał wpływ wysoki poziom prolaktyny????

Gość Golka
Czy to normalne, że podczas brania bromergonu wydłuża się cykl, bo dostałam po 50 dniach!!