Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Darma

Fobie

Polecane posty

Witajcie! Chcialabym poznac osoby, ktore cierpia na roznego rodzaju stany lekowe - nerwice lekowa - fobie. Jak sobie z tym radzicie??? Pozdrawiam serdecznie

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 oleczka
ja sie boje owad贸w, nawet najmniejszej muchy czy mr贸wki, nie radze sobie z tym w og贸le, przecie偶 nie p贸jde do lekarza i nie powiem, 偶e sie boje muchy....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aaaaaania
Darma podaj maila , ja mam nerwic臋 l臋kow膮 jak co艣 to mo偶emy wymiewni膰 pogl膮dy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 karma
Mam kole偶ank臋 kt贸ra panicznie boi si臋 ptak贸w i druga kt贸ra nie radzi sobie z paj膮kami wiem ze dla mnie to wydaje si臋 艣mieszne ale dla nich to prawdziwy problem:(

Udost臋pnij ten post

darma@o2.pl Ja boje sie podrozowac - samotnie, w towarzystwie, nawet spedzenie nocy poza domem jest na ogol dla mnie koszmarem, boje sie nawet o tym myslec. Taki stan, o roznym nasileniu, trwa od 3 lat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aniek
Ja cierpie na trypanofobie. to paniczny lek przed zastrzykami, a juz w szczegolnosci przed pobieraniem krwi. Robi mi sie slabo na sama mysl. A jesli jestem zmuszona do takiego zabiegu to robie przedtsawienie: jestem kredowobiala, mdleje i w ogole zachowuja sie jak nieznosny bachor. Od krzyku i lez powstrzymuje mnie po prostu wstyd, ale nad innymi reakcjami ciala nie moge zapanowac, stad mdlenie. Naukowcy twierdza, ze najlepszym lekarstwem na fobie jest przyzwyczajenie sie do tego, co wywoluje strach. Dla mnie jest to absurd! Nie mam zadnej metody na moja fobie. Ryzykujac zdrowiem, rezygnuje z jakichkolwiek badan. Co mam innego zrobic? to jest strach wynikajacy z przezyc dziecinstwa (wielokrotne pobyty w szpitalu) i sadze, ze nigdy go nie przezwycieze.

Udost臋pnij ten post

Wiesz, aniek - jest cos w tym, o czym mowia naukowcy. Mama opowiadala mi, ze jak bylam mala, balam sie strasznie owadow i pani pediatra poradzila jej na to, zeby mnie z tymi \"potworami\" \"oswaja膰\". No to mama pos艂usznie kladla mi do r膮czek jakie艣 mr贸wki, biedronki i przesz艂o. Ale co innego dziecinne, niegro藕ne l臋ki, co innego fobia (jak u oleczki). Ten, kto na w艂asnej sk贸rze nie odczu艂 co to takiego, nigdy nie zrozumie... W moim przypadku, te偶 pomaga艂a konfrontacja z tym, czego si臋 boj臋. Ale ile mnie to kosztowa艂o emocjonalnie, szkoda gada膰. A przede wszystkim, sk膮d wzi膮膰 odwag臋, 偶eby wzia膰 przys艂owiowego byka za rogi, skoro sama my艣l o tym parali偶uje, dos艂ownie i w przeno艣ni 艣cinaj膮c z n贸g...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 N......a
A ja panicznie sie boje pajakow i owadow chrabaszczowatych (takie brzydkie, ze skorupami np.karaluchy...brrr...) Na sama mysl mam dreszcze!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 upadam i wstaj臋...
Darma!..fobia a stany l臋kowe to r贸znica.....to si臋 w pewnym stopniu 艂膮czy ale wiem co艣 o tym..od 4 lat mam stany l臋kowe...tez w r贸znym nasieleniu.....objawia si臋 to l臋kiem przed wyj艣ciem do sklepu i gdzie indziej....trzeba z tym walczyc...to nie艂atwe...potrzeb臋 s膮 ci osoby kt贸re ci臋 rozumiej膮.i zero stres贸w....Ja z tym walcz臋 ..choc to przypomina "walk臋 z wiatrakami"...:-( ale co zrobic...najwy偶ej psychterapeuta mo偶e jeszcze pom贸c...ale sama jak sobie nie pomo偶esz to nic ze wszystkiego...wiem ..jak bardzo mi ci臋zko.....kurde....pozdrawiam!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 upadam i wstaje...
Aha Darma!.nie wiem co spowodowa艂o tw贸j stan ze podr贸zy si臋 boisz .....na l臋ki sa odpowiednie w og贸le leki..przeciwl臋kowe.pomagaj膮 .powaznie! i nie uzalezniaja....bior臋 je od czasu do czasu...lepiej si臋 czuje po takiej kuracji staje na nogi...mo偶e nie na 100 % zalale 80..90.....i zn贸w zaczynam walczy膰....wtedy juz 艂atwiej..pa!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kas
a ja mam fobie na punkcie szczurow i wezy........fuj........pajaki znowu uwielbiam;)lubie sie na nie patrzec:)to jest dopiero fobia;)

Udost臋pnij ten post

do upadam i wstaj臋...: Tak, wiem, 偶e stany l臋kowe, nerwica l臋kowa i fobia r贸偶ni膮 si臋 od siebie, ale maj膮 wiele wsp贸lnych objaw贸w, a co za tym idzie, osoby na nie cierpi膮ce mog膮 podzieli膰 si臋 ze sob膮 podobnymi odczuciami. Ja pr贸bowa艂am psychoterapii, medycyny naturalnej, hipnozy, przynosi艂o to czasow膮 ulg臋 (pr贸cz psychoterapii, kt贸ra si臋 zupe艂nie nie sprawdzi艂a). Pozdrawiam! Wiem, 偶e to temat, o kt贸rym nie m贸wi si臋 g艂o艣no, cho膰 nie powinien by膰 wstydliwy. Dzi臋ki waszej obecno艣ci tutaj czuj臋 si臋 mniej samotna i \"dziwna\" ze swoim problemem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aaaaaania
upadam i wstaj臋... mam co艣 podobnego jak Ty , podaj maila prosz臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anula
Ja natomiast boj臋 si臋 jezdzi膰 艣rodkami lokomocji(z wyj膮tkiem samochodu).Robi mi si臋 w nich zaraz s艂abo i musz臋 wyj艣膰.W艂a艣ciwie ju偶 na sam膮 my艣l,偶e mam wsi膮艣膰 do metra czy autobusu robi臋 si臋 "zielonai "i nogi mi si臋 trz臋s膮 !!!!! Nie jest to niestety choroba lokomocyjna .Dla mnie to koszmar ,bo wsz臋dzie musz臋 drepta膰 pieszo! Ale chyba nie najgorsze jest mie膰 fobi臋,tylko to,ze nikt nie rozumie Ciebie i Twoich l臋k贸w.I to boli najbardziej.

Udost臋pnij ten post

Anula, masz racj臋, to boli najbardziej... Powiedz, czy wyobrazasz sobie np. podr贸偶 autobusem za granic臋? Ja bym chyba pogryz艂a kierowce :) niestety...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anula
Hej Darma! Autobus to mo偶e bym prze偶y艂a,ale samolot????? o Bo偶e chyba kto艣 by musia艂 mnie upi膰 albo lepiej da膰 w 艂eb,zebym w og贸le do niego wsiad艂a!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ancia
a ja mam arachnofobie-strasznie sie boje paj膮k贸w!!! jak widze jakiegos w pomieszczeniu to tam niewejde za zadne skarby,nawet jak jest wysoko na suficie. nawet mialam kiedys sny,ze chozilo po mnie pelno ogromnych pajakow-to byl koszmar!

Udost臋pnij ten post

Anula, 艣miesznie to brzmi prawda? :) :) Ale w rzeczywistosci jest niestety ma艂o smieszne, co? ech.... :( Jak du偶o tu A艅 mamy :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anula
Oj tak Darma to wcale nie jest zabawne!szczeg贸lnie gdy maszeruj臋 par臋 kilometr贸w w upa艂,mr贸z,ulew臋 ,burz臋 czy 艣nie偶yc臋,bo panicznie boje si臋 wsi膮艣c do autobusu czy metra.Koszmar!! Darma czy Ty te偶 masz ten problem?Jak sobie radzisz? Ancia ja te偶 boj臋 si臋 panicznie paj膮k贸w!!!!!!!Chyba w og贸le wielki cykor jestem!!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Anula, moim problemem jest przebywanie dluzszy czas poza domem - nie czuje sie bezpiecznie. samej jazdy si臋 nie boje, tylko tego, ze oddalam sie od domu - dziwne co? A poza tym, tak jak Ty, boj臋 si臋 wielu innych rzeczy. strasznie mnie to blokuje. Wsp贸艂czuj臋 Ci bardzo!!! 偶ycie strachem - tego nie 偶ycz臋 nikomu...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anula
rozumiem Ci臋 kochana doskonale i jestem z Tob膮!!!!!! 呕ycie z l臋kami jest koszmarem!

Udost臋pnij ten post

ah te owady :( najgorsze jest to jednak, ze inni nie sa w stanie tego zrozumiec, ze boje sie malego robaczka...:(, smieja sie, albo dokuczaja, badz tez traktuja jak glupia paniusie, ktora wrzeszczy na widok pajaka :( ale my przeciez nie udajemy tego strachu, to jest silniejsze...:( dlaczego nikogo nie dziwi lek wysokosci? czy to takie popularne? dla nie to tez niezrozumiale, ze ktos milo barierek na 2 metry boi sie spojrzec w dol, slabo mu, wymiotuje ... to tez jest lek irracjonalny, ale malo kto jemu sie dziwi.... natomiast to ze ja sie boje roznego rodzaju robactwa jest dla innych niepojete :0

Udost臋pnij ten post

Widze ze jeszcze nikt nie pisal o b. czestym myciu r膮k. Niestety, mnie to dopad艂o. Nie trwa to ci膮gle, ale czasem mam takie dni, 偶e myj臋 r臋ce co 5 minut. Nawet jak jestem gdzies na mie艣cie, to zawsze mam w torebce chusteczki od艣wie偶aj膮ce, na wypadek ataku... :D

Udost臋pnij ten post

No w艂a艣nie, Kotek, nie do艣膰, 偶e musimy u偶era膰 si臋 z naszymi l臋kami to jeszcze ze wstydem przed lud藕mi... :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anula
No to ja jeszcze dodam,ze opr贸cz strachu przed jazd膮 艣rodkami lokom. i arachnofobi膮(paj膮ki!!!! ) mam tak偶e l臋k wysoko艣ci i klaustrofobi臋. Tylko si 臋 pochlasta膰.!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Kachni, kochana a czy Ty jako艣 walczysz ze swoja nerwic膮 natr臋ctw?????

Udost臋pnij ten post

---> Anulaaaaa! nie ma mowy o chlastaniu, nie zostawisz nas tak samych w biedzie przeciez. Co bysmy bez Ciebie zrobily! :) ---> Kachni, czy to jest l臋k przed bakteriami, czy jakie艣 natr臋ctwo? Tez kiedy艣 co艣 podobnego odczuwa艂am, ale jako艣 min臋艂o.

Udost臋pnij ten post

... a klaustrofobia te偶 nie jest mi niestety obca. Ale jeszcze jakos da si臋 z tym normalnie funkcjonowa膰.

Udost臋pnij ten post

Jestem Darma,jestem!!!!!!! Jeszcze mi si臋 co艣 przypomnia艂o-a mianowicie nie znosz臋 jak mam suche (szorstkie) d艂onie i usta.R臋ce kremuj臋 kilka razy dziennie a wargi chyba co par臋 minut.Kurde czy to ju偶 natr臋ctwo??? Chyba jestem ci臋偶ki przypadek dla psychiatry!!!!!! Ale tak w og贸le to dobry cz艂ek jestem!Pozdrawiam wszystkie strachliwe!!!

Udost臋pnij ten post