Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darma

Fobie

Polecane posty

Gość izza123
ja to grudzien,styczen,luty.marzec to mialam fatalny wtedy mi sie w sumie to zaczelo - albo nasililo? ja to zimna nie lubie, i jak jest lato i np wychodze na dwor to mniej sie boje - bo CHCE mi sie wychodzic. a w zime jest zimno i NIECHCE mi sie, wiec lek bardziej tez odczuwam, i jakos tak w tych grubych ubraniam mam klaustrofobiczne odczucia :)

Gość jazzy
a ja mam fobie ze jestem w ciazy, w sumie jest to niemozliwe bo biore tabletki (fakt nieregularnie)a pozatym mam zespol policystycznych jajnikow,.starszne.

Gość martynaa
witajcie, pamiętam jak przed 5 laty miałam stany lękowe, polegające na tym, że ... nie byłam w stanie jeździć autobusami. Kiedy zamykały się drzwi na przystanku, czułam przerażający strach.... robiło mi się gorąco, przyśpieszony oddech,,.. etc. jak nie przechodziło musiałam wychodzić na najbliższym przystanku... i przesiadać się do taxi... (ile ja wydałam pieniędzy na taksówki... majątek). Pracowałam, więc nie dało się uniknąć podróżowania środkami lokomocji. Stany lękowe zdarzały mi się również w sytuacjach wielkiego stressu... miałam wrażenie, że eksploduje... Nie leczyłam się, samo przeszło... Ale nie do końca... Rzadko, ale ten stan czasem powraca... na szczęście w zdecydowanie mniejszym natężeniu... pozdrawiam wszystkich, trzymajcie się....

martynaa! skąd ja znam ten lęk przed jazdą środkami lokomocji????!!!!!hi hi hi :) ;) witaj wśród zakręconych!!!!! 😘

aaaaaania - jesień i wiosna to z psychiatrycznego punktu widzenia dla nas pora grozy to naprawdę Ty? Dawno Cię nie było!!!!

🖐️ Dziewuszki. Wiecie co Wam powiem? Ze przede wszystkim powinnyscie przestac o tym myslec!!!!! Bo niestety im czesciej o tym myslicie, tym bardziej sie boicie. No bo np. wezmy taka sytuacje. Jakbyscie sie baly jezdzic srodkami lokomocji, ale danego dnia mialybyscie zaprzatnieta glowe czyms innym, to wsiadlybyscie do autobusu i przejechaly dana trase w ogole nie myslac o tym. Ale w momencie gdy jedziecie i myslicie: \"o kurcze, co ja tu robie? przeciez ja mam fobie, boje sie\" to wtedy juz koniec...nie ma szans, zebyscie przestaly sie bac. Wiec prosze Was nie myslcie o tym. Z tym mozna sobie poradzic, tylko to zmudna i ciezka praca, ale da sie to pokonac. Jest tyle ciekawszych spraw. Zamiast myslec o swoich lekach, pomyslcie o czyms przyjemnym (np. o tym, ze juz niedlugo bedziecie spokojnie lezec w lozeczku i, ze wszystko bedzie dobrze). Wierze w Was kochane, dlatego trzymam kciuki i pozdrawiam. P.S. Najlepiej nie wchodzcie juz nigdy na ten topik, bo im czesciej tu zagladacie, tym bardziej myslicie o swojej fobii. ;) 🌻Pa,pa.

Gość Martynaa
Anulko, dzięki za przywitanie... owszem czuję się zakręcona.... ale takich zakreconych jest wielu i to mnie pociesza.... Czy próbowałyście kiedyś odpowiedzieć sobie na pytanie - czego tak naprawdę się boicie? Ja próbowałam..... dlaczego zamknięte drzwi autobusu.... to dla mnie strach? to po prostu.... sytuacja bez wyjścia... chcesz uciec, a nie możesz... Własnie taki schamat "ćwiczyłam" w moim małżeństwie, kiedy z niego ... wyszłam.... również zamykające się drzwi w autobusie przestały być straszne.... Wszystkim zakręconym życzę dobrej nocki :-)

--> Martynaa - znam to uczucie strachu przed zatrzasnietymi drzwiami autobusu - ostatnio sie zacieły i kierowca walczył z nimi dobre 10 minut - wszystkie w calym autobusie! Myślałam, ze wyskocze przez zamkniete okno z paniki, ale na szczescie pan kierowca cos tam pogrzebał w jakiejs skrzyneczce i sie otworzyly. Czulam sie jak w pułapce. Brrrr Pozdrawiam wszystkie Zakręcone!

---> Kasiulek - masz rację - to taki wzajemne napędzanie się - z jednej strony nie czujemy się samotne ze swoimi problemami, z drugiej - wpędzamy się w nowe \'nie nasze\' do tej pory lęki, o których przeczytałyśmy. Dlatego tu przez jakiś czas nie przychodziłam, chciałam zapomnieć. Ale czy to w ogóle możliwe? ...

tylko nie pękaj elifio,kochanie,nie pękaj!!!!!!!!!!:D dużo sił Ci życzę i trzymaj się kochana! 🌻wszystko będzie dobrze!🌻

a ja sie ciagle boje ze strace dom. doslownie sni mi sie po nocach ze mnie wyeksmitowano na ulice. po takich nockach obmyslam samobujstwo i zastanawiam sie czy samej sie zabic czy z dzieckiem. najpierw chcialam sie ciac zyletka a teraz mam lepszy sposob poprostu trzeba wieczorem pochodzic po moim miescie i napewno ktos da w lep. ten strach o dom to czesciowo przez to ze nie mam pracy ale nie tylko bo zawsze balam sie ze cos sie stanie z domem. no i jeszcze okropnie boje sie karaluchow.

Pozdrawiam wszystkie Zestresowane, Znerwicowane, Zestrachane, Zniechęcone, Zakręcone Jak u Was?

Gość ja na przyklad
mam leki przed otwarta woda (mieszkam nad morzem, ale ngdy nie naucze sie plywac) boje sie wysokosci, zbyt otwartych przestrzeni, z drugiej strony mam klaustrofobie; boje sie dentysty; odczuwam paniczny strach, ze moge powaznie byc chora, ze moge w kazdej chwili umrzec... W zasadzie, na kazdym kroku cos groznego moze mnie spotkac! Lapie sie na tym, ze czasem zdarza mi sie myslec, czego moge sie jeszcze bac! To jest okropne, ale jak z tym walczyc? Moze to nie fobie, ale takie stany lekowe,kiedy oblewa cie zimny pot ze strachu, wykanczaja okrutnie!!! Pozdrawiam!

noooooooo Darma nareszcie!!!!!!!!!!! a my tu z Anulką właśnie gadu gadu ze Cię nie widać:) co u Ciebie?.........wszystkie zakrecone jakoś radzą sobie............chyba nie jest łatwo ale......najgorzej tez nie jest........caluski darmusia dla Ciebie😘😘.......musze już znikać , może coś Anulka wyskrobie więcej....hihi.....Anulka napisz dużo, jak wrócę to poczytam:D

do-ja na przykład: ja także mam lęk przestrzeni,wysokości,boję się wody(nie umiem pływać i chyba nigdy sie nie nauczę),klaustrofobię i panicznie boję sie dentysty! :o ale jak to dobrze,że ze swoimi lękami nie jestem sama! :) do Darmusi!-Witaj kochana!!!!!!!!!!😘😍 cieszę się,że jesteś!

Anetka! Ty mały cwaniaczku hi hi hi:D Pisać Ci się nie chce i zwalasz wszystko na mnie? :D tak????/:D 😘 Nie wiem Darmusia co napisać! Staram się jakoś sobie radzić,ale raczej mam pod \"górkę\"! Tak naprawdę do tej pory nie zrobiłam żadnego kroku naprzód,aby zmienić swoje życie !! :) Brakuje mi siły,brakuje odwagi ,brakuje motywacji........... Ciągle tkwię w jednym miejscu i boję się zrobić nawet najmniejszy krok .Sama nie wiem co mnie jeszcze trzyma przy życiu.Mąż,rodzina,przyjaciele,???????A może poprostu nadzieja,że jednak kiedyś będzie lepiej?Jak na razie nie potrafię się niczym cieszyć:( Mam nadzieję,że u Ciebie słoneczko dużo lepiej i radzisz sobie z lękami i w nowej pracy także !:) Trzymaj się cieplutko!

Darmusia,Anetka! WHERE ARE YOU???????????!!!!!!!!!!!!!! :( :( :( :( 😭 😭😭😭

Anetka, Anulka 😘 😘 😘 Jakos ciagne.a le teraz dominujace uczucie u mnie złość na moją bezradność wobbec pieprzonych lęków i stanów depresyjnych. Klne jak szewc i trzaskam szafkami :) Buziaki!

Gość kluskeczka
hmmm od czego tu zaczać,szorowanie zebow przez ok 10 min i dalej wydaje mi sie ze to za krotko...nastepnie siedzenie w wanie podczas porannej kapieli to minimum 35min szoruje wszystko co mozliwe ,nie wyjde z domu jesli nie wydepiluje calego ciala nie umyje glowy nie wyszoruje pięti nie usune skorek z paznokci... czy ktos podobnie sie zachowuje tu nawet nie chodzi o higiene ja wiem ze przesadzam...:(((

Gość aaaaania
droga Kluseczko jeśli Cię to pocieszy to mam koleżankę ,która wstaje o 5 rano i przez 2 godziny przed pracą prostuje włosy( ma piękne gęste i kręcone, chciałabym takie mieć) bo uważa że są fatalne:( , a w pracy conajmniej 3 razy zmywa i maluje paznokcie , nie mówiąc już że z lusterkiem się nie rozstaje , a jak wraca do domu to zmywa makijaż i maluje się od nowa , mówi że to silniejsze od niej ...i też nie chodzi jej o to żeby być nieskazitelnie piękną ...poprostu tak ma . I zastanów się czy wolałabyś się myć i szorować ciągle czy bać się wyjść z domu tak jak ja? bo mimo wszystko jak się już wyszorujesz porządnie to wychodzisz:) a ja siedzę w domu:( w piz...:P Pozdrówka dla Was wszystkich kochane .

Gość kluskeczka
hmmmm bac sie wyjsc z domu tez mi sie zdaza np jak nie zdaze umyc wlosow i mnie ktos znajomy zobaczy:) ale powaznie jak czasami jestem w miescie i jest pelno ludzi to czuje sie z tym okropnie wydaje mi sie ze wszyscy na mnie patrza i obgaduja smieja sie ;( wiec zawsze staram sie "byc niewidzialna" spuszczanie glowy jest samoisne czuje ze robie sie czerwona jak ide tak po miescie MATKO!jeszcze jakos to jest jak ide z kims ale jak ide sama to az sie pot ze mnie leje:(

Gość kluskeczka
a wogole to wiecie co wam powiem Kochane ze jestem osoba cholernie nie ufną jeszcze chwila i moj zwiazek runie przezemnie tak bardzo boje sie zdrady albo chociaz tego ze moj chlopak spojrzy na inna :(:(:( ze awantury sa codziennie bo ja wszedzie widze ze on sie gapi (a tak nie jest) ja sie do zwiazku ku... nie nadaje:( to mnie przeraza

kluskeczka! ja mam tak samo z zazdroscia w zwiazku - tez sie panicznie boje zdrady, mam obsesje, robie prze to rozne glupie rzeczy :( :( :(

Gość klukseczka
ku... do dupy to zycie wszystko sie wali:(

Gość kleskeczka
ku... mialo byc kluskeczka ku..:(

Gość kluskeczka
za duzo wodki:(:(:(

Gość kahlan
Właśnie chciałam założyć temat o stanach lękowych a tu proszę już tak wiele zostało powiedziane. Leczę się od 3 lat i gó.... Czasem jest znośnie ale częściej nie daje się normalnie żyć. Boję się, że dopadnie mnie lęk. Objawia się kołataniem serca, poceniem, bólem brzucha, cierpnięciem rąk i nóg, a ostatnio robi mi się ciemno w oczach i słabo. Przez pierwszy rok zrobiłam chyba wszystkie możliwe badania kardiologiczne, neorologiczne, ginekologiczne itd, aż.............. stan lękowy dopadł mnie w przychodni i od tamtej pory mój mąż chodzi po recepty, a ja u lekarza nie byłam od co najmniej roku i wołami mnie tam nie zaciągną. Boję się wychodzić sama z domu, ale nie mogę też być sama w domu. Leki przyjmuję na depresję dodatkowo aplikuję sobie sama relanium na uspokojenie, gdy zaczynam wpadać w panikę i mam wrażenie, że za chwilę umrę. Psychiatra twierdzi, że jestem zdrowa i tylko mam "niewłaściwe cechy osobowości", a psycholog widzi możliwość przeprowadzenia terapii, a problemów jest tyle, że chyba na kilka lat rozmów (oczywiście bez gwarancji powodzenia kuracji) 60 zł za wizytę tygodniowo - nie stać mnie!!!. Pomóżcie. Jak jest z hipnozą?