Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

haneczka, biedulko... mam nadzieje, ze w weekend uda Ci sie troche pospac! I dzisiaj koniecznie zrob wszystko, zeby sie wczesniej polozyc, bo sie wykonczysz, kochana! 🌻 Ciesze, zie ze Twojemu misiowi jest juz lepiej! Zycze mu, zeby szybciutko wracal do pelni zdrowia :)

Tak jakos ostatnio samo mi wychodzi z otwieraniem tych pierwszych stronek ;) :D Zdolna jestem i juz :P :D

A no zdolna bestia, zdolna, i to jak!! :-D Dziekuje - przekaze mu osobiscie Twoje zyczonka i wycaluje przy okazji ;-) 👄

haneczka, caluj, caluj, bo calowanie to samo zdrowie :D A ja na tym moim chorobowym, to nie schodze z kompa - grunt to miec nalog :D

Czesc Dziewczynki:) haneczka:) Margot:) A gdzie nasza solenizantka? Jay:) dzieki ze szukasz dla mnie Ty to bys mi sie tutaj przydala zeby mnie zmotywowac do dzialania:)Sprawdzilam ten pierwszy link no maja ESL( za to w tym drugim linku nie znalazlam... Jak masz czas i chce Ci sie szukac to ja mieszkam na ulicy Rainier Dr. Pozdrowka:)

A wlasnie! calkiem zapomnialam z tego wszystkiego, ze Ty przeciez chorowita jestes... :-( ujjj, przykro mi, ze taka skleroze juz mam - i to w tym wieku! ;-( Jak tam samopoczucie kwiatuszku? Juz lepiej? I jak sie kurujesz?? To dla Ciebie - taki wianuszek, na pocieszenie... :-D 🌻 👄 🌻 👄 🌻 👄 🌻

Elfowa> ja Ci zaraz nie znajde, wszysto jest hihih jest pomiedzy GED i takimi innynmi, jest, bo przejzalam, a znalazlam pzrez przypadek jak mi sie strony pootwieraly odnosnie uczenia czytania;-)) zaraz Cie sprawdze i dam znac;-)) a wiesz co? najlepiej to zip code mi podaj

Jejku, ale mi ten czas dzisiaj wolno leci... Calusienki dzien przed kompem, ach :D Elfik, dobrze by bylo jakby Ci sie udalo znalezc jakies zajecie... wyszlabys do ludzi, na pewno zalapalabys jakies kontakty i latwiej byloby Ci sie przyzwyczaic do zycia na obczyznie :) Jay, jestes niesamowita :) A nasza solenizantke, to chyba porwal jej ksiaze :)

haneczka, dziekuje za wszystko 👄 🌻 ❤️ Chorobsko juz mi powoli mija :) Rzadziej juz kaszle! :) Na moje oko w piatek bede mogla uznac sie za zdrowa :)

Margot> no co Ty? jak bys cos znalazla to tez bys komus pomogla, prawda?;-) no i tyle mojej niesamowitosci, a Elfica przynajmniej z domu wyjdzie i pozna ludzi mam nadzieje.. a to wieczorkiem jest, wiec mezus zawiezie;-) mnie tez wozil, a potem poznalam ludziskow i juz nie musial wozic, bo mnie wozili inni ludzie.. Elfku kochany> sprobuj, choc sie dowiedziec, najtrudniejszy to pierwszy kroczek, potem pojdzie jak po masle i zanim sie obejrzysz, zobaczysz ilu cudzoiemcow wkolo Ciebie i pod nosem moze nawet kogos na kawe po zajeciach wyhaczysz...i od razu zrobi Ci sie razniej Haneczka> ciesze sie, ze juz masz meza w domu i sprzed kompuetra teraz sio spac, bo Tobie tez silki potrzebne sa..

Halloooo Dark! :-D Dawno sie nie \"widzialysmy\"... :-) Co tam u Ciebie dobrego? Jak pogoda? Jak mezus i gotowanko pysznosci?....hihi, Wy to macie fajnie chudzinki - mozecie sobie wcinac co wam slinka na jezyk przyniesie... :-( a ja sie juz ograniczac musze... ale czasem jak Was tak czytam, to sobie wyobrazam, ze wlasnie sama to wszystko pichce... a potem sie oblizuje, wylaczam kompa i ... glodna ide spac...hehe taki los lakomczucha, ktory sie musi troche odtluscic :-D Ale jest na dobrej drodze 🖐️

Jay, i tak twierdze, ze jestes niesamowita - i o to sie prosze ze mna nie spierac ;) :D Tez uwazam, ze najtrudniejszy jest pierwszy krok, potem juz idzie lepiej. Sama widze to po sobie - teraz mam szkole, znajomych i jakos przyjemniej sie czuje. Juz nie moge doczekac sie tej mojej przeprowadzki - zamierzam sie wkrecic w woluntariat, chodzic na zajecia z malarstwa (zamarzyly mi sie ostatnio) - byle do marca-kwietnia :) haneczka, ja tez musze uwazac, bo mam tendencje do tycia :( i to spore... a jesc kocham (to juz ten gatunek ;) ) Teraz wlasnie zauwazylam po spodniach, ze weszlo mi w bidora tu i owdzie... i czuje, ze bede musiala sie troche za siebie zabrac :(

Jay- jestes kochana:)Zip to 62704 Haneczka- u nas wszystko w porzadku wlasnie zaczynam przygotowywac indyka na jutro jezeli chodzi o gotowanie. Margot- masz racje ale wiesz ja to jestem z tych typow ze jak mnie nikt za reke nie zaprowadzi to nigdzie sie nie rusze troche sie tutaj odizolowalam od ludzi

Hej Jay! :-D 👄 ja tez sie ciesze i niedlugo sie klade - juz nalewam wody do wanny, bo najpierw jeszcze kapiel bedzie, a do kompa to juz tylko doskakuje, coby bagatelke uwidziec :-) No chyba, ze w najblizszym czasie nie zajrzy... to bedziecie popijac beze mnie :-( hihi Pozdrowionka dla Ciebie cieplutkie! 👄 🖐️

DaRk Elf, ja tez taka czasami jestem... Ale probuje z tym walczyc... Ty tez musisz zaczac probowac... :) I pamietaj, ze my tu wszystkie gleboko wierzymy w Ciebie :) ❤️

Margot, Ty tez masz te okropna tendecje? :-O Oj, to mnie rozumiesz... ;-) A ja tez tak baaardzo kocham jesc!! :-(

DaRk Elf, grunt to miec wlasnie motywacje :) hanieczka, chyba tez bede musiala urzadzic sobie jakies malo taplanko w wanience z olejkami :)

Elfowa> no wyskakuja tylko te adresy, ktore juz Ci podalam, 5 mil to w koncu nie tak duzo.. i ten jeden adres jest w Twojej okolicy, ma ten sam zip.. moze nawet na piechotke bedziesz mogla.. sprobuj i sluchaj starszych;-) widzisz, Margot tez ma znajomych w szkolce i mzoe z nimi sie wymieniac przepisami kulinarnymi juz hihihi i jak sie dowiem, ze Ty jeszcze sie nie ruszylas, to strzez sie kochana, bo w grudniu pod koniec ide na egzamin z prawa jazdy.. Basia sie o Ciebie wypytuje, skrobnij do niej, ze nie rozpadlas sie jeszcze na kawalki.. widzisz ile ludzi o Tobie mysli? Haneczka> Ty sie nie martw, na razie bagatelce nawet nie w glowie dzielic sie szampanem, pewnie sama gdzies popija winko i sie nie chce dzielic hihihih a Tobie to zrobimy dzampre z okazji wyspania sie, moze byc?;-) Margot> mi tez sie marza zajecia jakies artystyczne i tak sobei obiecuje, jak tylko dostane samochod w swe lapy.. rozniose Charleston w kawaleczki;-)) sama sie bede wozic nawszystkie swoje zajecia och.... az musialam sobei westchnac z okazji tych wszystkich dobroci, ktore mnei czekaja od stycznia, oczywiscie jak zdam egzamin na prawko;-)))

Jay, tylko nie rozszadaj calego Charston prosze Cie ;) Sylvain niedalej jak wczoraj zarobil mandat za przekroczenie predkosci, bo on od czasu do czasu lubi przeczyscic silnik ;) Choroba jedna :D No i gdyby przekroczyl ja o 13 kilkometrow wiecej to do Polszczy bysmy nie pojechali (zabraliby mu prawo jazdy)... Nawet nie wyobrazasz sobie jak mi ulzylo... Co do zapedow artystycznych, mam ich sporo... Juz teraz troche maluje... malowalam tez troche na studiach (zeby sie uwrazliwisc na piekno i uczulisc wyobraznie - w moim zawodzie to bardzo wazne)... chce sie tez zapisac na zajecia z gancarstwa... Planow mam sporo - teraz mi pozostaje tylko czekac na ta przeprowadzke :)

Jay- dobrze poslucham i dowiem sie o ten program .spojrzalam na mape i ta szkola jest blizej downtown( kawalek odemnie) takze musialabym mojego prosic o podwozenie:) czy moglabys mi przeslac Basi adres email bo ja go skasowalam przez pomylke:(

Margot> ja nie o piratowaniu, bo mi wystarcza te potezniaste maszyny tutaj w USA i juz mi sie odechciewa pzrekraczania predkosci, pewnei wiesz, ze samochody osobowe tutaj sa wieksze niz te w Europie, prawda? i jak widzisz dookola siebie same czolgi, to nie da rady trza uwazac hihih no i mandat tutaj to pestka, gorzej jest z ubezpieczeniem, ktore wzrasta niebotycznie na nastepne 3 lata.. Elfku> jak tylko dojade do domku pusze Ci adres do Basi.. a indora juz ugotowalas? ja powiedzialam swoim faceto, ze co najwyzej moge im zrobic nadziewane ziemniaki i za zadne gole indory sie nie biore.. popatrzyli na siebie i jutro idziemy na proszony obiad.. wystraszyli sie ziemniakow czy co? hihihi

oooo, superek Jayka! :-D Chetnie sobie jutro polaskocze podniebienie czyms mocniejszym, kiedy bede juz porzadnie odespana i zrelaksowana na maxa :-) A teraz szybka kapiel i wskakuje do misia do lozeczka! :-D :-D :-D Papa moje drogie i bawcie sie dobrze! gorace buziaki dla Was wszystkich!👄

Jay- dzieki:)Nie no indora bede piec jutro rano teraz go rozmrazam i bede chyba dzisiaj sos robic i deser wisniowy a jutro to tylko nadzienie wloze do indora i wloze go do piekarnika:) Moj powiedzial ze dobry ten Twoj pomysl z tym kongresmenem i ze sie za to wezmiemy po jego urlopie musimy jechac do St.Louis na odciski paluchow i do Chicago znowu po odbior work permit:) No to Ty masz dwoch facetow w domu ooo matko ja wiem co to znaczy miec jednego moj nie jest wymagajacy zje wszystko co ugotuje:)

Jay, tutaj tez z ubezpieczniem jest nieciekawie... Jest to najgorszy system w calej Europie i nie bez powodu niemal co trzeci samochod jezdzi tutaj \"stukniety\" ;) Po prostu nie oplaca sie zglaszac wypadku... Latwiej jest pokryc naprawde samochodu z wlasnej kieszeni... Mysmy zglosili i do dzisiaj plujemy sobie w brode 😡 Elfiku, czy to juz jutro jest to swieto Dziekczynienie? I jak tam Ci idzie przygotowywanie indyka? Haneczka, wygrzej sie w wanience i spij dobrze 😴

Elf> do St Louis na odciski palcow? a nie mozecie tego zalatwic w biurze w Chicago? u mnie wszystko brali w jednym miejscu nie musialam sie po calym stanie rozjezdzac.. moje tez wszystkozerne facety sa, tylko ze pewnei od czasu do czasu chcialyby pojesc mieska a ja z mieska to wiem jak utluc kotlety z piersi kurzecych;-)) tak, aby sie rozpadly Margot> to gdzies Ty wyladowala?;-)) wywal samochod i rowerem wszedzie;-))) taaa, wiem, bez komentarza, sama siedze w budynku, to i mi tutaj wali, bo pzreciez nie musze sie ogladac pzrez ramie, czy nikt nie czyta.. no wlasciwie moglby czytac i tak nic nie zrozumie;-)) Haneczka> slodkich senkow i ja tez polaskocze sobie podniebienie, zaczne dzisiaj;-)) z okazji tesknoty za domem hihihi

Margot - no tak jutro to Swieto Dzienkczynienia indyk sie rozmraza jutro rano bede piec dzisiaj tylko sosik i deserek z wisni.Mam nadzieje ze sie uda :) Jay- czy Ty tez odczuwasz to co ja tzn chodzi mi o ta amerykanska Personal space( cholera wie jak to sie nazywa) na punkcie ktorej oni sa swirnieci,czesto mi sie zdarza widziec takie zachowania typu ze ide do sklepu i ogladam sobie ciuchy np i jak sie zblize do jakiejs osoby na mniej niz 2 metry to ta osoba patrzy sie na mnie takim wzrokiem przynajmniej jak bym ja molestowala seksualnie.Strasznie mnie to denerwuje,niewiem czy sie kiedykolwiek do tego przyzwyczaje:(Co Ty o Tym sadzisz?A moze to ja jestem swirnieta?

Jay, tutaj? Rowerem? Zabiliby mnie w 5 minut! Powaznie! Tutaj jezdza same dziadki - figury woskowe z opoznionym zaplonem 😡, ktorzy nic widza i ludzie, ktorym adrenalina skacze, jak musza sie za takimi dziadkami wlec po 30 km/h i ktorzy czekaja na okazje, zeby ich wyprzedzic... Do tego jest to teren gorski... Naprawde rower zupelnie odpada... :-(

Elfik> hihihih taaa, wiem, ale ja o tym wiedzialam juz w koledzu, w czasie wykladow metodycznych mowiono nam jak sie zachowuja pewne kultury i Amerykanie niestety nie lubia innych osob w swoim \"bubble\" ze sie tak wyraze.. natomiast Latynosi staja zawsze bardzo blisko.. do tego dochodzi nastepny czynnik high-touch culture to juz wspomniani Latynosi np.. ludzie, ktorzy chetnie sie dotykaja, glasszcza, caluski w policzki, obejmuja, low-touch culture to taki Amerykanin, Japonczyk.. ostatnio az anwet jeczalam komus, ze mnie strasznie drazni to tutaj, nikt sie do nikogo nie przytula, nie iwem jak u Ciebie, ale jak ja uswiadcze parke trzymajaca sie za rece to cuda.. spotkanie w pubie? wszystko przez stolik.. a ten indor to caly dzien bedzie sie odmrazal? nie mozna go do mikrofali?;-)))