Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

Jay- tak pzryslali list w ktorym bylo napisane ze odciski palcow trzeba w St.Louis wogole jakies dziwne zasady maja,musimy jechac do St.Louis a potem w nastepny dzien do Chicago a na trzeci dzien z calym rabanem i z psem) bo jedziemy samochodem) do Colorado,no to sobie pozwiedzamy:) Kup sobie mielone mieso indycze( dodaj do miesa cebule 2 jaja obtocz w bulce tartej mozesz tez dodac bulki moczonej wczesniej w mleku) i zrob chlopakom kotlety z indyka sa dobre i delikatne mozesz zrobic sos pieczarkowy do tego mowie Ci pycha( nastepne ulubione danie mojego meza)

Dark Elf, co kraj to obyczaj... Tutaj jest generalnie \"luzblus\" ;) Ostatnio jak bylimy na plazy, to przed nosem... no troche dalej kochala sie parka (chyba ich podniecalo, ze jestemy w poblizu ;) )... potem widzielismy dwoch panow w wieku chyba 80 lat z obwislymi..... (straszne przezycie :D ), na kazdym kroku mozna spotkac sikajacego faceta... Tej bliskosci to az za duzo :D

Margot> zartowalam z tym rowerem, no chyba ze z gorki;-)) i bez trzymanki.. no ja nie moge narzekac na jezdzacych, tylko w druga strone, jezdza jak wariaty, nikt nie uzywa kierunkowskazow, wala na oslep, laduja sie 5 metrowym samochodem w luki 2 metrowe w ruchu ulicznym.. normalnie az sie czasem boje... Elf> a wiesz, ze ja nie mam Twojego numeru telefonu? a moglybysmy pogadac, bo ja mam karte;-) a na nia chyba 3 centy za minute jest albo 2? kurcze nie pamietam;-)))

Jay- przytulanie??/Kochana to nie Polska jest tak jak mowisz bubble i low touch tak jak piszesz,ja o tym nie mialam pojecia jak bym wiedziala to bym sie 1000 razy zastanowila przed przylotem tutaj:(Ja tego nie cierpie ja lubie byc blisko ludzi ,to jest dla mnie normalne zawsze tak bylo w Polsce,kurde to jest moim zdaniem chore taka mentalnosc,oni sobie przebywaja w tych samochodach zamknietych domach,samotnicy jacys, kurde ale ja odizolowana tutaj jestem,ja chce do Polski buszowac w ciucholandach i ocierac sie o ludzi:)

Margot> a wiesz, ja tu ostatnio rozmawialam z Jennifer ( lekko pzred 30) czyli dziecko mlode, prawie w moim wieku i jak jej powiedzialam, z eja w wieku 10 lat biegalam w samych majtach na basenie to ona sie za glowe zlapala, powiedziala, ze tu by nie pzreszlo, z etrzeba sie ubierac wszedzie... normlanie paranoje.. Elfica> Ty to podpisalas jakas umowe z moimi facetami, aby mnie wpedzic do kuchni? hihihihi a takpowaznie, to dziekuje za pzrepisc, obiecuje wsadzic reke w mielone indyki;-)

Margot- ja chce do Francjii buuuuuu ja to zawsze lubilam jednoczyc sie z ludem:) Jay-217-793-9837- stacjonarny,eeee na mikrofale to ten indor za duzy bo wielkiego kupilam:)

Elfowa> ja widze, ze z Ciebie wylazi jakis podswiadomy ocieracz;-)) zarty zartami, ale mi tez bardzo brakuje tego, ze do mamy mozna sie przytulic bez wzgledu na wiek, ze na wersalce lezy 5-cioro rodzenstwa, na wywalczonym dla siebie kawalku;-)) i jak mowisz, bardzo zamkniete spoleczestwo, dlatego lubie swoich uczniow, przytulaja sie, caluja w policzki na dzien dobry, sciskaja lapki.. i wszystko naturalnie jest a nie tak jak ze sztywniakami, co sie nei chca dawac glaskac

DaRk Elf, jesli kiedykolwiek bedziesz miala ochote mnie odwiedzic, nie wahaj sie... :) Tutaj z pewnoscia zjednoczysz sie z ludem ;) I calego tego indora chcecie zjesc? Jay, slyszalam, ze tak to jest w Stanach... Naprawde nie dziwie sie pani Elfowej, ze tak ciezko znosi brak kontaktow z ludzmi...

ja sobie przypomnialam na poczatku jak przylecialam tutaj to jak szlismy do sklepu to zlapalam mojego za posladek tak dla zartow przy ludziach w Polsce to by to bylo normalne a tutaj ludzie sie spojrzeli jak na psychopatow czy co hihihi

Elfica> jednoczyc z ludem? chyba z tym co ma ladne cialka a nie zjakimis obwislakami, choc teraz jakby sie przypaletal obwislak to bym nie pogardzila, byleby byl chetny do glaskania;-)) Margot> ja wiedzialam, ze tak bedzie, ale nie wyobrazam sobei takiego zycia, dlatego czy sie komus podoba czy nie, staja blisko, zaczynam rozmowe, mowie zem z POlski, oczywiscie nie rzucam siena rozmowce w ciagu 5 minut hihih, ale staram sie grzecznie i raczki przy sobie .. a potem to dopiero uciecha;-)) jak ktos sie przychodzi przytulac na pozegnanie..

Tutaj we Francji przy kazdym spotkaniu trzeba pocalowac sie w policzek (a raczej dotknac sie policzkami) 2 razy, 3 razy a gdzieniedzie nawet cztery... nawet z ludzmi ktorych sie nie zna... Dla mnie to jest takie sztuczne... Nie lubie tego...

Jay - dokladnie o to chodzi pamietam tez jak mieszkalismy w Warszawie z Kirkiem i moja siostra cioteczna z bratem mieli zamieszkac w jednym pokoju ( oczywiscie na oddzielnych lozkach) a Kirk sie spytal\'A nie bedzie im przeszkadzalo spac w jednym pokoju?A ja odpowiedzialam no przeciez to normalne my spalismy we trojke w jednym pokoju z moim rodzenstwem ja z siostra na jednej wersalce a brat na drugiej.Wogole Polska dla Kirka to tez bykl inny swiat na poczatku dziwil sie ze ludzie sie ocieraja o siebie hihihihi Margot- dzieki za zaproszenie mam nadzieje ze sie uda kiedys skorzystac:)

my zawsze trzymamy sie za raczki, calujemy sie wtedy kiedy nam przyjdzie ochota i szczypie go wtylek, reke wkladam do tylnej kieszeni jego spodni.. i mi zwisa czy dla kogos innego jestesmy psychopatami.. to sie zwie PDA ( public diplay of affection) .. tez tego nie lubia.. wbrew temu co w TV USA to kraj purytanski w dalszym ciagu..a tu na poludniu? ola boga...

Margot- nie no indor zostanie na pozniej calego go nie zjemy ale nie bylo niestytety mniejszych Jay- to ocieranie to bez zadnych podtekstow no wiesz o co chodzi,ja mojego tez przyzwyczajam do chodzenia z moja reka w kieszeni spodni,ja pamietam jak Kirk pierwszy raz mnie odwiedzil to moje siostry go na powitanie pocalowaly w policzki ,byl zdziwiony ale mile:)

no ja wiem,z e bez podtextow, po prostu inna kultura tutaj i moj maz sam mowi, ze wolalby mieszkac w POlsce, gdzie ludzie sa otwarci i szczerzy..

Oboje z S. jestesmy emigrantami... z ta roznica, ze on jest tu duzo dluzej...

Jay no mojemu tez sie podobalo tylko ze nie lubil spacerowac hihihi no i praca byloby kiepsko:(

S. uwielbia swieta w Polsce... i juz odlicza dni... hihi... I w ogole mi powiedzial, ze chcialaby miec obywatelstwo polskie :) Tutaj zreszta mamy juz namiary na polska szkole dla dzieci (miesci sie w tym samym miescie gdzie moj uniwersytet)... Na razie powiekszenia rodziny nie planujemy, ale dobrze wiedziec na przyszlosc, ze cos takiego istnieje :)

Margot> no to on Cie bardzo mocno rozumie i pewnie staje na glowie, aby Ci pomoc Elf> moj pzrez pierwsze 2 tygodnie dostawal zadyszki na spaerach po parku, a potem codziennie czy mi sie chcialo czy nie wyciagal mnie na dluuuugasne spacery i amsz racje bez jezyka z praca teraz? ani rusz...

Gość Kent
wczesnie tu trafilem....z Londynu :)

Jay, tak wlasnie jest... chociaz on wyjezdzal z swojego rodzinnego kraju jeszcze jako dziecko... Jego ojciec zakochany we Francji (pol-Francuz zreszta) zdecydowal zmiecic dzieciom obywatelstwo... odciac sie od korzeniu... i zrobic z nich Francuzow... Ale to chyba podzialalo w zupelnie inna strone... Kent, witaj 🖐️

Gość Kent
Jay,popieram Twojego meza!!! u nas jest o wiele prosciej,nie ma az takiego zaklamania,jak cos nie tak to po chlopsku w ryj i wszystko jakos sie wyjasnia! ;) anglicy usmiechaj sie a traktuja obcokrajowcow jak kogos kto puscil w autobusie baka......

ja sie tak wlasnie zastanawiam czy mozna dziecko odciac od korzeni, no moze malenkie to i mozna, ale takie np 10-letnie? trudno, a takie 27-letnie hihihi ani w zab.. wiec tesknie za tym, co zostawilam w domku i mam nadzieje, ze w moim domu wszyscy beda sie o siebie ocierac;-)) a przynajmniej byc blisko i nie bedziemy rzucac wyswiechtanego I love you wszedzie

Kent> alez sie usmialam z tego chlopskiego pzodrowienia w ryj;-) ja przez 7 wakacji jezdzilam do Anglii ( Isle of Wight), Londynu nie lubie, za wielki jak dla mnie i zawsze kojarzyl mi sie z rodakami wracajacymi do domu i wiecznymi pytaniami a gdzie bylas, a ile na godzine dawali, a ciezko o prace i tak w kolko.. a \"moja\" mala wyspe lubie i tesknie, choc tam tez przyjaciol niewielu, ale dali sie \"obrac\" szybciej niz daja sie Amerykanie..

Jay, male dziecko mozna (przyklad siostry S., ktora urodzila sie juz we Francji - nie sadze, zeby czula ona jakies wieksze wiezi z krajem swoich rodzicow)... S. mial piec lat i tu juz sprawa wyglada inaczej... O Francji mowi jako o kraju w ktorym mieszka, w ktorym zyje... a krajem ktory nosi w sercu na zawsze chyba pozostanie jego kraj rodzinny... :) Kent, masz racje :) Wydaje mi sie, ze lepiej jest powiedziec pewne rzeczy prosto z mostu niz ukrywac to co sie mysli pod plaszczykiem i wymuszonym usmiechem... Nie znosze hipokryzji...

Gość Kent
Jay,tu ie ma nic do smiacia..... :) moze z uplywem czasu spedzonego tutaj idealizuje,ale bardzo tesknie za krajem.... dziwi mnie tylko dlaczego unikam rodakow... slyszac na ulicy nasz jezyk odwracam sie w druga strone i udaje ze jestem ufoludkiem....moze dlatego ze nie slychac zeby ktos rozmawial o poezji Wojaczka,wplywie komety Haleya na rozwoj dorozkarstwa w Polsce? slychac kto kogo wyr***al, ile tamten sk****syn zarabia,a tamta dz***ka daje czarnym d*py....ech....

Nasza solenizantka, to dobiero bedzie miala sobie dopoczytania - tyle to juz stron dzisiaj natrzaskalismy! :D

Czesc Kent- ale z Ciebie swojskie chlopak:) dziewczyny ten indyk to chyba bedzie mi sie rozmrazal 3 dni hihihi taki wielki