Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

Marzeniusia- a ja tez poprosze o fotki:) Barb- ohhh skoda ze twoim rodzice juz jada ale myslalam ze oni wygrali zielona karte czyli mogliby zostac czyz nie? bagatelka- to fajnie mials w tej pracy szkoda ze tylko kilka dni.....

Marzeniusia dostalam fotki ladnie wygladasz podoba mi sie twoja spodniczka:)

Dark Elf spodniczke moj maz mi kupil. Tez mi sie podoba. Przyznam szczerze, ze ja nie lubie kupowac nic sobie (wybierac), bo nie mam gustu, za to moj maz ma... ;)

Marzeniusia wow fajnie masz:) moj to raczej mi nie wybiera sama sobie kupuje ale czasem zasiegam jego opinii:)

Gość mayenka
Pozdrawiam wszystkich z Polski!!!!!!!!!! Ladna mam pogode i wogole jest fajnie!!! Zerp obowiazkow, jakbym znow miala 16 lat. Jutro robie wypad do Kraka na 4 dni i mam sie spotkac z najlepsza kumpela. Ale dziwnie byc w Polsce. Wszystko takie male, drogi waskie, i wogole jest inaczej. Fajnie byc znowu niezalezna, tzn nie musiec sprzatac i dbac o meza:-) Ha,ha. Podziele sie tez dobra wiescia-mezus mowil ze w poczcie przyszedl approval in principle, tzn juz jestem w polowie rezydentem i bede mogla wkrotce pracowac legalnie i tania szkola itp. Sciskam was wszystkich goraco!!!!!!!!!!

Mayenko, gratuluje!!! witam wszystkich, znowu sie stron nazbieralo, ja zanowu nie mam czasu przeczytac dokladnie, zrobie to wieczorem bo umowilam sie na rozmawianie z mama na yahoo, ona wolno pisze ;) Kokus! a Tobie to zazdroszcze szwagra czekoladkowego, a tego orzecha laskowego to ja znam, ale lepiej mi nie przypominaj bo mi sie tak jakos melancholijnie robi... i jeszcze to ptasie mleczko... tutaj ja tylko czekolade melczna zajadam, wszelkie batoniki i nadziewane czekolady sa po prostu za slodkie, chociaz nie pogardze rowniez, jednak to nie to co polskie slodycze!!! Margot, jak skora? mam nadzieje ze lepiej... Marzenusia, skad dol sie wzial? jak sie czujesz teraz? mnie tez tu doly napadaja i to dosyc czesto... widze ze Dark Elf tez ma podobnie... Gadzinka :) Jay :) Izus, ja pare miesiecy temu regularnie callanetics cwiczylam, ale chyba zbyt precyzyjna nie bylam bo sobie plecy zepsulam i teraz bola bardzo czesto, przed callaneticsem nie mialam tego problemu. Jak bylam w Polsce to cwiczylam to regularnie, z instruktorka wiec wydawalo mi sie ze znam to juz, a jednak... teraz mam skakanke, mam nadzieje ze mi stawy skokowe nie wysiada ;) Bagatelka :) Barb :) Usciski i pyski dla wszystkich :)

witam po weekendzie.. znow zaczelo sie poranne wstawanie, a jeszcze wczoraj szalalam w pubie do rana wiec dzis troszke jestem nieprzytomna;-) ale to sie wytnie, pojde spac zaraz jak wroce z pracy hihih oczywisice caly weekend spedzilam na plazy, pogoda pieknista, woda taka ciepla, ze az wstyd nie plywac, tylko ok 4 nie wolno wlazic do wody bo rekinow masa;-). Wczoraj bylam w klubie dla bogaczy, zostalam zaproszona przez znajoma oczywiscie nawet plaze inaczej wygladaja dla bogoli, ale coz..moj maz ma nakaz wygrania kilku milionow;-)) ale jakos sie nie kwapi aby kupowac losy.. Zaczelam dzis nowy hiszpanski z nowa nauczycielka, wszyscy postawieni zostali na bacznosc, kobieta jak brzytwa.. na szczescie to tylko 4 tygodnie z nia, kilka egzaminow i juz, calego semestru bym chyba nie wytrzymala.. rozdraznila mnie od momentu kiedy sie pzredstawila hihihi Dzis jeszcze tylko dokonczyc raport mam, czekam na dane z jednej placowki i jakos mnie ignoruja od kilku dni, wiec bede zmuszona albo postraszyc tym,z e nie dostana pieniedzy albo juz nie wiem czym.. ech... Elfik> nie zdazylam na poczte w sobote, bo tutaj tylko poczty otwarte do 12 w soboty sa;-(( dzisiaj jak posle to do Was nie dojdzie, bo doszloby po poludniu we wtorek.. zabierz tylko to co poslalam, daj komus niech sie podpisze z jakimis zakretasami byleby nie Twoj charakter pisma ani meza i juz;-) i trzymam kciuki i nie boj sie, bo nie ma czego, naprawde. pozdrowienia dla wszystkich

dziendoberek wszystkim !!!! :D to juz wiecie, ze spotkalysmy sie z Marzenka i Barb :D bylo bardzo sympatycznie aczkolwiek Barb musiala zmykac, bo gonily ja jakies tam wazne sprawy, mnei Marzenka przytrzymala jeszcze pare minutek dluzej :D mamy kupe zdiec, ktore chyba Marzenka juz rozeslala do zainteresowanych :D na drugi dzien zrobilam Marzence niespodzianke, wpadajac do niej bez uprzedzenia bo bylam w tamtym rejonie :) poza tym nasza marzenka ma dola, ale jak mi wiadomo juz sie lepiej czuje wiec mam nadzieje, ze wyjdzie z tego szybko i bezpowrotnie :D bylam wczoraj na meczu pilki noznej w Chicago - USA vs Poland , bylo fantastycznie, zremisowali 1:1 ale mialam nadzieje, ze nasi jednka wygraja tym jednym golem, niestety jankesi strzelili im bramke tuz przed koncem :( ale mialam wczoraj zabawe, jejku, darlam sie jak szalona, prawie glos stracilam :D dobra to pozdrawiam Was serdecznie i zdradze Wam, ze kolejne spotkanko mamy w planie w najblizszym czasie tym razem chyba u Barb a potem u mnie :D

Czesc \"gadzinki\";)) Wczoraj sobie odpuscilam wycisk i mialam prawdziwa \"leniwa\" niedziele;)) W tym czasie udalo mi sie nawet wydziergac sliczniasta sukieneczke dla mojej kolezanki coreczki - urodzila sie dokladnie tydzien temu i ma na imie Helena ( tak samo jak moj mlodszy gad;)). A dzisiaj dziergam dla Mojej Mniejszej bo cos zazdrosna sie zrobila i mina w podkowke;)) Marzeniusia slicznie wygladasz;) Dzieki ogromne za fotki ( a propos udalo Ci sie otworzyc te z moimi szkodnikami bo wiem ze Kokus mial problemy jakies). papapap na razie.....ide pranie wieszac poki moge (przestalo lac) odezwe sie jeszcze dzis

IZUS widzialam Twoje slicznie szkodniki!!! :D Fajniutkie :D Dzisiaj bylam zdawac na permit na prawo jazdy i Z D A L A M !!!!! Nie popelnilam ani jednego bledu :D :classic_cool: Teraz mam duzo lepszy humor :D :D :D Dziekuje Wam :D :D :D

Marzenusia> a bralas opcje niezdania pod uwage? hihihi na tyle kucia co Ty uskutecznialas to ja nie wiem co musialoby sie stac, abys nie zdala.. teraz meza za fraki i jezdzic jezdzic jezdzic.. ile go musisz miec w samochodzie??;-) gratulacje

JAY bralam. To znaczy siedzac tam narzekalam Frankowi, ze nie zdam. A co do czego, to bylam pewna moich odpowiedzi i napisalam w okolo 15 minut :D Permit jest wazny rok, ale moge robic prawko za (najprawdopodobniej) 3 miesiace :) Mam nadzieje...

Marzeniusia gratulacje i opowiedz jak ten test wyglada. Tzn. jakiego rodzaju sa pytania .Wdzieczna bede bardzo;) ja ide w sobote albo w poniedzialek (w zaleznosci od tego kiedy kumpela bedzie mogla mnie podrzucic) no i strasznie sie stresuje. Bo u mnie to wyglada tak ze duzo pamietam czytajac te przepisy po angielsku. Problem polega na tym ze czytajac po angielsku zapamietuje po polsku i kurka obawiam sie ze nie zrozumiem pytania w tescie (albo opatrznie zrozumiem) i walne przez to byka;))) i dlatego porcietami trzese ze strachu;))

Hej, pozdrawiam wszystkich!!!!! Marzenko- gratuluje zdania permitu, ucz sie jaknajszybciej na jazde, moze wkrotce bedziesz do mnie czesciej przyjezdzac. :))))) Dzieki za pocieszenie, na pewno czesciej cie bede odwiedzac!!!! Tak mi smutno ze jada... Dark Elf- tak, moi rodzice wylosowali zielona karte, ale w Polsce zostalo im do przepracowania 2 lata do emerytury i chce to skonczyc. Dlatego jada na 2 lata. Potem przyjada tu znowu i beda mogli siedziec ile beda chcieli. Ale do tego jeszcze 2 lata..... :(((((( Buziaczki dla wszystkich, uciekam odebrac mojego Damianka od mamy bo wlasnie wrocilam z pracy.

IZUS ja pisalam po polsku, dlatego nie wiem czy ci pomoge. Musisz miec ID, zaplacic 20 $ i badaja ci oczy, potem dostajesz tekst po polsku w moim przypadku i siadasz, piszesz i jak skonczysz podchodzisz do tego samego faceta, on przy tobie sprawdza i jak masz dobrze wysyla cie dalej, juz po odbior pozolenia :) BARB bedzie ok. Dziekuje :)

dzieki Marzeniusa w moim przypadku mam do wyboru : angielski albo hiszpanski..to juz wiesz co z dwojga zlego wybrac mam;)) a to ID zakichane ...to podejrzewam ze w moim przypadku paszport wystarczy? A pytania latwe czy Bardzo szczegolowe?

Izus, ale jak chcesz tylko paszport pokazac, to nie wiem jak to bedzie. A jak masz Id to wiadomo, ze masz tez Social Security Number, a jak i to, to wiadomo, ze jestes tu legalnie...

Gość hhihii

Gość dadaddda

🖐️ Wpadlam tylko na krociotki momenci, aby podziekowac za zdjecia wszystkim dziewczetom, ktore mi je przyslaly! :) :) :) Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. Pa, pa 🖐️

Marzeniusia nie mam innego Id i social number tez nie (moj maz ma bo jest tu zatrudniony na 3 lata i ma wize J1). Ale jestem tu legalnie;)) A ja mam wize J2. z tego wynika ze moge tu pracowac ale wpierw powinnam sie postarac o pozwolenie. I dlatego to prawko chce zrobic zeby moc swobodnie pracy szukac jak mi dzieciaki do szkoly wpod koniec sierpnia wybeda;) oj znikam. Prasowanie mnie dzis czeka;) papa wszystkim

Marzeniusia powiem ze mnie troszke zasmucilas tym SSN;( wiec jutro dzwonie do tych ludzi od prawka i popytam ich o to ID. No i przy okazji mam pytanie - jezeli moj maz ma social security number a ja nie to czy moge sama o taki numer wystapic (czy to musi zrobic moj maz) , no i o zgrozo jak dlugo sie zwykle na taki numerek czeka? Pozdrawiam wszyskich i ide spac;)

IZUS ja czekalam na SSN 6 tygodni okolo. Ale zeby zrobic ID musialam miec pozwolenie na prace i wlasnie SSN, paszport i to chyba wszystko. Nie chcialam Cie zasmucic. Przepraszam. Lepiej popytaj dokladnie w imigracji (nie wiem gdzie dokladnie mieszkasz, wiec i tam moze byc inaczej!!). Majac ten ID nie musisz nic wiecej pokazywac jak chcesz robic prawko. Tak bylo u mnie. A jezeli jestescie tutaj legalnie, to mi sie wydaje, ze mmozesz zrobic jakis SSN tymczasowy. Aha, ja mialam tymczasowe pozwolenie na prace, ale juz mi sie skonczylo. Obecnie czekam na stale, ale niestety.......biurokracja!!!!!