Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamponik

Jak używać tampony?

Polecane posty

Gość karolcia955
Nie ta infekcja byla spowodowana tym ze bralam antybiotyk... :( Bo jak uzywalam tampony przy drugiej miesiaczce to bylam na koloniach a jak wrocilam to bralam antybiotyk i jak skonczylam to po jakies 3 dniach zaczelo sie swedzenie i bol ale po masci clotrimazolum przeszlo.. Ale tez tak mysle ze teraz chyba bede podpaski uzywala... Tylko nie wiem jak ja w szkole bede zmieniala podpaski mam dluuugie i obfite krwawienia ide do nowej szkoly do 1 gim. I uzywam naturelli ultra normal ona szeleści... :O I albo jakos zmienie w szkole podpaske albo bede czekała i jak wroce do domu to wtedy...? :(

Gość julka-amatorka
Niestety wszystkie szeleszczą ;( Ja robiłam tak,że chodziłam do takich toalet gdzie nikogo nie było (takich dla maluchów. Wybierz taki moment jak nie będzie dziewczyn.

Gość karolcia955
Nie wszystkie szeleszczą... Jak jechalam na kolonie to dzien wczesniej dostalam okres i kupilam sobie belle violet ładnie pachnie nie szeleści ale mnie zawiodła przeciekła :O:O Dlatego juz nigdy ich nie kupie... :O Wiem wiem... bede musiala jakos zmieniac w szkole podpaske... No chyba ze bym wytrzymala w szkole bez zmieniania i odrazu w domu bym zmienila ?? :(:( A mam takie pytanie bo druga miesiaczke dostalam po 34 dniach teraz ta po 49 dniach moja 2 misiaczka trwala 8 dni ta pewnie tez tyle bedzie trwala i... tak sie zastanawiam czy moze wypasc mi teraz tak ze we wrzesniu bede miala dwa okresy? Bo teraz 3 miesiaczke dostalam pod koniec sierpnia i we wrzesniu bedzie mi trwala kilka dni...????

Gość julka-amatorka
Jeśli masz nieregularne to moze się tak stać

Gość madameee 18
Dziewczyny a ile mieliście najdłużej tampon? Ja niby zmieniam co 3 godz. ale ostatnio na wycieczce miałam 6 godz. , dobrze ze to był 5 dzień okresu i nic nie przemiękło.

Gość julka-amatorka
ja miałam za 4 godziny. W 5 dzień można dłużej trzymać tampon

Gość karolcia955
Ja mialam baaardzo obfity okres jak bylam na koloniach i akurat w 3/4 dzien mojego okresu mialam jednodniowa wycieczke do parku słowińskiego i załozyłam o.b mini i trzymalam go 8godzin!! Bo nie mialam gdzie go zmienic i NIC nie przesiąkło!! Ale ogólnie to zmienialam co 3/4 godziny...

W 1 dniu mam skąpy to mini zmieniam co 5h, w 2, 3, 4 dniach jak mam obfitszy to normal i co 5, 6 godzin. A w dniu znowu mini tez jakos 5h. To zalezy od obfitości, ja nie mam bardzo obfitych okresów dlatego nie musze zmieniać co 3 h.

Gość karolcia955
A mam takie pytanie: bo ja teraz po 49 dniach dostalam TRZECIA miesiaczke (mam nieregularne) i ja odpoczatku mialam obfite ale NIGDY nie zdazylo mi sie zebym w nocy cos ubrudzila bo przecieklo... A dzisiaj w nocy mi sie zdazylo ze cala podpaska byla nasiaknieta i ubrudzilam majtki i pizame i prześcieradło i RAZ zdazylo mi sie w dzien ze poszlam do toalety patrze a cala podpaska nasiaknieta!! wogole bialego pola nie bylo... Ale raz mi sie tak zdazylo i raz w nocy... zobacze co dzisiaj w nocy bedzie... A tak to pozatym jak po 3 godzinach zmieniam to jest ubrudzona podpaska ale tak jak mialam odpoczatku... I czasami boli mnie brzuch i ogolnie dobrze sie czuje teraz sie troche slabo czuje ale troche... Powiedzialam mamie i mama powiedziala ze tak czasami sie dzieje tym bardziej ze jestem chuda (mam 160cm wzrostu i waze 42kg.) Jestem chuda po rodzicach...:D i nie wiem czy mam powody do martwienia sie czy nie...? dziennie zuzywam okolo 3 podpasek nie wiecej... pomozcie prosze...

Gość julka-amatorka
Pierwsze misiączki są niregularne i o różnej obfitości. Spokojnie;0

Gość karolcia955
Dzięki za uspokojenie :) A jakie polecacie podpaski? Bo ja uzywam naturelle ultra maxi ale caly czas w nocy mi przecieka wszystko a w dzien to tylko czasami TROSZKE mi sie ubrudzą majtki ale nie duzo... I tak mysle czy moze nie kupic jakis innych podpasek, bo tamponow nie chce uzywac narazie przez ten okres bo nie wiem czy moge bo jakis tydzien temu skonczyla mi sie infekcja pochwy... I boje sie ze od tamponow moge ja znowu dostac... (teraz ta infekcje NIE dostalam na 100% od tamponow jak cos) Co mi radzicie? Proszę pomóżcie... :(:(

Gość julka-amatorka
Ja polecam wszystkie z always ze skrzydełkami (nie będzie przeciekało bo bokach blielizny). Do szkoły (jak się przebierasz na w-f)żeby koleżanki nie widziały to bez skrzydełek lub tampony (odczekaj jeszczę troszkę). I jak tam dziewczyny cieszycie się na rozpoczęcie roku?

Gość karolcia955
Narazie wykorzystam naturelle a potem kupie always lub belle... Bo always są drogie i jest ich mało w opakowaniu :(:( A belle jaką polecacie? Taka zeby byla najbardziej chlonna i dluuga? Nie polecajcie mi tylko belli rose lub violet bo one mnie zawiodły... :O:O A ile mam odczekać? Za ile moge uzyc tamponu? Bo z tamponami czuje sie duuuzo bardziej komfortowo i bezpieczniej...

Gość karolcia955
a co do rozpoczecia roku to troche sie boje bo ide do nowej szkoly do 1 gimnazjum... co prawda jestem z 6 osobami w klasie ktore znam ale jednak jest taki strach:D

Gość julka-amatorka
Belli nie uzywam więc nie wiem.Ostatnio w promocyjnej cenie always classic było po 3 zeta. Może lepiej za dwie miesiączki.Niech wszystko wyzdrowieje. Nie martw się przynajmniej połowa dziewczyn w twojej klasie ma miesiączkę więc bez paniki;)

Gość karolcia955
A czy nie moglabym juz od jutra zaczac zakladac tampony? Zalezaloby mi na komforcie i pewności... Bo nie chcialabym aby cos mi bokiem przecieklo czy cos ... A jakie podpaski polecasz?

Gość chariots
wątpię, zeby always były lepsze od naturelli, mogą Ci tak sam przesiąknąc. A jesli nie chcesz żadnej wpadki w szkole to zmieniaj podpaski co godzinę, nie kładź się na plecach i nie wykonuj gwałtownych ruchów tułowiem.

Gość karolcia955
Ale o to chodzi że bede sie krepowala w toalecie w szkole zmieniac szeleszczącą podpaske :( wiem ze nie mam czego sie krepowac ale jednak tak jest :(:( Jutro kupie sobie bella perfecta blue... I zobacze jakie są ...

Gość chariots
Odklejać mozesz powoli to nie bedzie słychać, a nową podpaskę rozpakuj sobie w domu i do szkoły weź bez dodatkowego opakowania. Hhm tylko ze naturella jest przyklejona do tego dodatkowego, to nie wiem. Idź do łazienki wtedy jak nikogo nie ma, np w czasie lekcji. Powiedz czy możesz wyjść do łazienki, a wczesniej podpaske sobie schowaj do kieszeni czy gdzies.

Gość honey91
A używałyście może tamponów z belli? Bo ja głupia, zamiast kupić ob, które są najbardziej znane i polecane to kupiłam z belli z myślą, że skoro używam podpasek z tej firmy to może jakoś poradzę sobie z tamponem. Heh i pomyśleć, że mam już 17 lat... Nie zauważyłam żeby ktoś się na ten temat wypowiadał dlatego się pytam, gdyż chciałabym spróbować, no, ale skoro nigdy nie używałam to nie wiem czy dobrze wybrałam i czy mam szanse go jakoś zaaplikować :D. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

Gość karolcia955
Dziękuje za porady :)Ale zauwazylam teraz rano ze przez noc ubruszila sie podpaska jedną kropelką krwi... Nie wiem jak bedzie w dzien ale jakos dam rade :) DZIEKUJE wszystkim :)

Gość julka-amatorka
Właśnie też chcę spróbować tampony z belli i jeszcze naturelli.O.b. są dobre ale strasznie drogie.Myślę że bellę też zaaplikujesz pomyślnie.Możesz spróbować tej z aplikatorem.A czy ktoś używał z naturelli? Karolcia:Jeśli tak bardzo zależy ci na komforcie to możesz ich użyć.Jeśli będziesz się gorzej czuć ,zrezygnuj;(

chciałabym używać tamponów, bo jeżdżę konno, a jazda w podpasce to nic przyjemnego... miałam okres tylko raz i robiły mi się skrzepy;/ nie wiem, czy tampony nie zrobiłyby mi nic złego?

Gość karolcia955
Ok... Ale kupilam dzisiaj belle blue i jest plus bo nie szeleszcza wiec moze narazie bede podpaski zakladala :) I tak juz masz dosyc tego okresu, bo przez noc nic nie ubrudzilam tylko mala kropla byla a jak przyszlam do domu to caly srodek byl zalany :( I troche ja bylam brudna ;(Masakra ale moze szybciej wchlaniaja krew te bella blue bo na naturelle nie narzekam ale ona za wolno wszystko wchlania... :(

karolciu - to trochę wnerwiające, że piszesz milion swoich problemow ; ] może pomozesz innym? ; )

Gość julka-amatorka
O ile chodzi ci ot takie skrzepy to na tamponach zostają na czubku (jeśli są większe).Też polecałabym ci tampony bo ich prawie wogóle nie czuć.Na pierwszy raz użyj może o.b. mini.Potem możesz przerzucić się na większe rozmiry i inne firmy bo bedziesz miała wprawę w aplikowaniu. A jak ci idzie na koniach? Karolcia,to dobry pomysł.Jak mówiła poprzediczka to staraj się zmieniać na lekcji,u nasz w szkole wtedy nikogo nie ma w kiblu;) Powodzenia!

jak mi idzie na koniach? no, jeżdzę od roku, skaczę już.. ; ] nie wyobrazam sobie siebie na zawodach w białych obcislych bryczesach, gdy będę mieć okres...; ] aż prosi się, żeby przeciekło ; ]