Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Psia pani

Jak nauczyć szczeniaka czystości?

Polecane posty

Gość pytanko takie jedno mam...
my wytarzalismy jej pyszczek w sikach jak sie zlala w domu (fakt, miala wowczas 4 miesiace) od tej pory spokoj. Ma juz 5 lat

Gość weroniczka_g
Mam problem. Chce mieć szczeniaka ale mam prawie w całym domu panele i boje sie że gdy piesek się na nie zsika zostanie plama albo coś w tym stylu. Paneli nie mam tylko w kuchni i w korytarzu. Jest może jakiś sposób żeby nauczyć pieska żeby załatwiał się właśnie w tych miejscach? Zanim nie nauczy się wychodzić na dwór. Pozdrawiam

Gość nelvana
czy ktoś jeszcze odwiedza forum? Fiona skończyła 4 m-ce wciąż sika w domu, eh nie wiem co mam robic, narazie chwale na dworze besztam w domu, nie chce jej bić, ani mordki moczyć wydaje mi się to obrzydliwe, mam nadzieję że się w końcu nauczy, aha zęby jej wylatują- weterynarz mówił że wtedy psy sikają w domu ( nie wiem dlaczego )

Gość Sprawdzony sposób
Pies nie załatwi się w swoim legowisku. Najlepiej jest go przywiązać i jak będzie piszczał wyjść z nim na spacer.

Gość maltańczyki
Droga nelvano jeśli przeglądałaś wcześniejsze tematy to zapewne zauważyłaś , że ja miałam podobny problem z moim Rockusiem (maltańczykiem miniaturowym) . Problem z siusianiem w domu jest powszechny u początkujących właścicieli . To kiedy twój pies nauczy się siusiać itp. :-) na dworze zależy od niego , jego rasy i CO NAJWAŻNIEJSZE OD CIEBIE . Każdy pies uczy się tego w innym czasie . Przedstawię Ci kilka przydatnych sposobów które przyspieszą ten proces : 1.Jeśli zrobi siusiu na dworze daj mu jego ulubiony przysmak i pogłaszcz . 2. Tam gdzie najczęściej załatwia sie w domu rozłóż mu karmę (jest to dla psa znak że jest to miejsce gdzie się je , a nie siusia:-) u mnie poskutkowało gdy ostatnio narobił w łazience ) . 3.Gdy zacznie robić w domu powiedz stanowczym głosem FE! lub NIE WOLNO! , ale nigdy nie mieszaj komend bo pies się pogubi . 4.Wychodź z nim na dwór o stałych porach , czyli do roku 4-5 razy dziennie np. 8.00 , 12.00 , 17.00 , 20.00 (o tych porach ja teraz wychodzę i za każdym razem coś zrobi;-) Mam nadzieję że pomogłam i życzę samych sukcesów i wytrwałości. Pozdrawiam

Gość mysza341
witam wszystkich. mam powazny problem z moja suczka. jest to 7-miesieczna mieszanka staffordshire terriera z lurcherem. moj problem polega na tym, ze psina chyba cofa sie w rozwoju;) od kilku tygodni po prostu zapomniala ze sika sie na dworze. byl juz moment (kilka tygodni) ze nie zdarzalo jej sie to prawie wcale, wiec tym bardziej nie rozumiem co sie dzieje. pies wychodzi na spacery z taka sama, lub wieksza czestotliwoscia, ale to nie pomaga. potrafi tak zapaskudzic mieszkanie, ze po prostu ma sie ochote wyjsc z domu... zaznacze ze probowalam juz chyba wszystkich metod, poczawszy od nagradzania za kazda zrobiona na dworze kupe, przez karcenie gazeta itp... niestety nic nie skutkuje. bede wdzieczna za kazda porade, pozdrawiam

Gość Mizunia
Od 3 tygodni mam pieska maltańczyka jest kochany i milusi tylko jest jeden mały problemik załatwia sie na dywan. Mieszkam w domu jedno rodzinnym ale na 2 pietrze i jak ja mam go nauczyć żeby załatwiał sie na dworze . on nie sygnalizuje jak chce mu sie siusiać i załatwia swoje sprawy gdzie popadnie . ale gdy zacznie sygnalizowac to zakażdym razem gdy zacznie to robic to mam z nim wychodzić na zewnątrz ?? ale mnie nie ma ciągle w domu. a na gazete nie chce sie załatwieć . pomocy . Iza. a to mój adres email izunieczka@interia.pl

Gość pieskie porady znajdziesz
www.tresura.cieszyn.pl

Gość szkoleniowiec
szczeniak jak niemowle ma prawo załatwiac sie kiedy chce i gdzie chce. -ze szczeniakiem nalezy wychodzic jak najczesciej i chwalic go za zalatwianie sie na zewnatrz i nagradzac. -nie wolno go karcic bo to tylko moze spotegowac zalatwianie sie w domu. -Pamietajcie ze szczeniak jest jak niemowle i nie wiele z waszego karcenia zrozumie co najwyzej zacznie sie was bac i jeszcze wiecej bedzie sikal. Pozdrawiam i życze wytrwałosci.

Gość jarenka22
a czy wolno wyprowadzac szczeniaka 7 tygodniowego an dowr? nie byl jeszcze 3 razy szczepiony

Gość szkoleniowiec
Lepiej nie. Najpierw zaszczepić i stosować się do zaleceń weterynarza.

Gość jarenka22
acha jak dlugo moze potrwac zanim piesek nauczy sie zalatwiac na gazete a potem na podworku?

Gość do jarenki
od jakiegos czasu obserwuję jakąs dziwną mode z gazetami.nie wiem czy wynika to z tego ze sie z psem na zewnątrz wychodzic nie chce? Uwazam ze uczenie psa załatwiania sie na gazete nie ma najmniejszego sensu,chyba ze ktos lubi sobie utrudniac zycie. Pare postów wyzej napisałem jak nalezy uczyc czystości psa. POzdrawiam. www.tresura.cieszyn.pl

Gość tinusia88
Mam małego pieska który ma 3 miesiące. Cały czas sika i robi kupę zaraz po przyjściu z dworu. Jak go nauczyć żeby tego nie robił? Gdy z nim wychodzę na dwór od razu ciągnie do domu. Chodzę z nim zawsze dobre pół godziny i nic. Nie chce zrobić ani jednego ani drugiego. Dopiero po przyjściu z dworu pies załatwia swoje potrzeby w przedopokoju bądź w kuchni. Już z tej desperacji zaczęłam go klepać po tyłku i mówić że to złe i wkładać mu mordkę i siki ale to i tak nie pomaga. proszę... pomocy... jak tak dalej pójdzie mój ojciec każe mi go się pozbyć z domu a ja tego nie chcę.

No to ja naprawdę miałam szczęście, bo moj szczeniaczek, ktorego wzielam do siebie gdy mial 5 tygodni nauczyl sie czystosci w doslownie 3 dni! wszyscy byli w szoku... Tyle tylko ze ten pieseczek mial bardzo bardzo bardzo mądrą mamę, naprawde takiej inteligentnej psiny jeszcze w swoim zyciu nie spotkalam (a jako wolontariuszka w schronisku widzialam juz dosc duzo). Jesli piesek w domu sika - wychodzic z nim jak najczesciej, nawet co pol godziny... Malo tego - nawet budzic jak juz dlugo spi i brac na spacer. I zdecydowanie poswiecic temu troche czasu -piesek musi pochodzic, poogladac, powachac i zaznaczyc teren WSZEDZIE gdzie to konieczne :) Pozdrawiam serdecznie!

Gość puszek.8 tyg
Mam 8 tygodniowego shih tzu i załatwia się gdzie chce

Gość Właścicielka
Witam wszystkich. Mam 2 miesiecznego szczeniaka Jack Russell Terrier. W domu mam ja od trzech dni i sika wszedzie. Powiedziano mi ze nie powinnam jeszcze wychodzic z nia na dwor, bo jest za mala i jest za zimno,zreszta ona boi si wyjsc na korytarz. Jak w takim razie zaczac edukacje? Na szmate ma sikac? Ale czy potem bedzie umiala nauczyc sie by wychodzic na dwor?Mieszkam na 3 pietrze... wiec troche daleko mam do dworu. Co robic. Pomozcie!

Gość Dagu
Błagam!! pomużcie!! od dwóch tygodni mam siedmiotyodniowego pieska rasy shih tzu. na dwór jeszcze z nim wychodzić nie można ale chciałam go nauczyć załatwiać się w jedno miejsce w domu na gazetę lecz on wybiera se najmniejsze zakamarki w mieszkaniu i tam się załatwia. w nocy pies powinien raczej spać a on podchodzi mi pod łóżko i szczeka oraz piszczy i chce bym wzieła go na łożko ale zanim to zrobię to musze wstac pospżątać cały przedpokuj i kuchnię od jego odchodów, umyć mu tyłek (a to zajmuje mi z 45 minut bo mam dosyć duże te pomieszczenia ) i dopiero iść spać. próbowałam juz róznych sposobów takich jak radzili mi inni właściciele psów np. na początku jego pobytu u mnie w domu mialam wszędzie poroskładane gazety i jak se wybrał jednę i przez jakiś czas robił w to samo miejsce gdzie ona lezała to złozyłam wszystkie i zostawiłam tylko jedną w tym samym miejscu ( ale on dalej zaczął robic w inne miejsca ),jak zrobił kupę na panele to wysmarowalam tym gazetę i przykryłam to drugą gazetą żeby czół swój zapach ale to nic nie pomaga i do tego jeszcze ma już chyba z tydzien rozwolnienie i co 10 minut trzeba mu myć tyłek(i do tego podłoge). POMÓŻCIE PROSZE!! napiszczie jak mam nauczyć go robic na gazetę?! dzięki!!

Gość Kamilka 111
Witam mam 3 miesiecznego cocker spaniela :) Mam go od miesiąca i dalej załatwia sie w domu ale na gazete . Ostatnio załatwił sie na dworze jeden jedyny raz słyszałam że bicie go to nie najlepszy sposób i dla tego go nie bije.Mam tylko kilka dni na nauczenie go załatwiac sie na dworze a jak nie to moge sie z nim pożegnać :( Prosze pomóżcie mi !

Kamilko recepta jest tylko jedna - pies się obudzi - natychmiast biegnij z nim na dwór, zje- na dwór, będzie się bawił - na dwór,napije się - na dwór. Ja ze swoją latałam po kilkanaście razy na dobę.Dodatkowo weź ze sobą trochę sera żółtego/ciastko dla psów/biszkopta, cokolwiek. Jak zobaczysz, że pies zrobił - pochwal go, pogłaszcz i daj nagrodę. Niestety w ciągu kilku dni może się nie nauczy, ale zapewniam że prędzej czy później załapie. Mój pierwszy pies załapał naprawdę po kilku dniach. Druga, którą mam teraz - po miesiącu. Teraz jest OK.

Gość kamilka 111
Dziękuje zastosuje się do Pani rad:)

Gość mój piesek
Mój pies ma już 5 miesięcy i nigdy jeszcze nie załatwił się na dworze. Wychodzę z nim mniej więcej 2 razy dziennie bo nie mam czasu. Pomóżcie, co mam zrobić?

Gość mój piesek
Mój pies ma już 5 miesięcy i jeszcze ani razu nie załatwił się na dworzu. Wychodzę z nim mniej więcej 2 razy dziennie bo nie mam czasu. Pomóżcie, co mam robić?

Gość mój piesek
Mój pies ma już 5 miesięcy i jeszcze ani razu nie załatwił się na dworzu. Wychodzę z nim mniej więcej 2 razy dziennie bo nie mam czasu. Pomóżcie, co mam robić?

Gość fhghgggggg
Mój york do dzisiaj siusia w domu, najczęściej w nocy albo z samego rana (kiedy już widocznie nie może wytrzymać). Ostatni spacer ma o 20.00 więc w sumie nie złoszczę się na to...

2 razy dziennie to zdecydowanie za mało....skoro nie masz czasu to po co masz psa? Rób siku co dwa dni...zobaczymy ile wytrzymasz. Takim postępowaniem krzywdzisz swoje zwierzę...

Gość magda902
tez mam ten sam problem z moim szczeniaczkiem, mam nadzieje ze to nie potrwa dlugo bo minely tylko dwa dni a ja juz mam dosc tego ciaglego sprzatania po niej:P Jest to mieszanka Pitbulla i amstaffa sliczna jest ale nie wiem co zrobic zeby nie zalatwiala sie w mieszkaniu;/

Gość Golka79
Ponieważ jest tu sporo mądrych porad dodam tylko coś czego tu nie zauważyłam: dużo łatwiej nauczyć psa czystości w domu jeśli się go KARMI o regularnych porach, nie pozwalając żeby pies przez cały dzień po trochę podjadał. Wychodzić należy też o stałych godzinach, w ten sposób organizm psa będzie regularnie pracować i będzie potrzebował się załatwać o stałej porze. Jeden dłuższy spacer w ciągu dnia, popołudniu pozwoli mu się zebrać do zrobienia kupy.

Gość siubchlib
upi