Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Tinker Bell

Termin na pazdziernik 2005

Polecane posty

To jeszcze raz ja :) od tego pisania magisterki, to mi si臋 chyba co艣 niedobrego porobi艂o, bo widz臋, 偶e te moje posty strasznie dziwacznie napisane s膮 :(, przepraszam wi臋c za te koszmarne liter贸wki i postanawiam si臋 poprawi膰.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 emelle
Czesc, mamu艣ki! Ewunia21 - ja nie biore kwasu foliowego osobno, tylko w tabletkach Prenatal w zestawieniu z innymi witaminkami. Tak chyba od 3 miesi膮ca lekarz mi je przepisa艂 i dalej 艂ykam co wieczor. Co do tych jajeczek widocznie jest w nich cos kusz膮cego :-)) ze tak ch臋tnie jesz. Ja ostatnio strasznie zajadam sie kotletami i snickersami - jest teraz wersja Crazy w sklepach, z mn贸stwem orzech贸w. I ma艂emu chyba tez smakuj膮, bo po nich strasznie podskakuje w brzuchu. 艁asuch z niego :)) A wag膮 sie nie martw. Jeszcze zd膮偶ysz przybra膰. Moja znajoma przyty艂a dopiero w 8 miesi膮cu i jak rodzi艂a to mia艂a taki brzuch jak ja teraz, czyli jakies 97cm. Co do USG to trzymam kciuki zeby sie koniecznie uda艂o na kolejne wizycie. Widok maluszka na ekranie zawsze uspokaja mam臋. Dota 28 - gratulacje z okazji obrony!! Teraz luz blues i wakacje!Fajnie, ze dzidzia ma sie dobrze i ty tez. Yalu - moj m膮z chyba tez wola艂by coreczke. Jest chrzestnym siostrzenicy - 5-letniej Oli- i normalnie za ni膮 szaleje. A tu wysz艂o, ze bedzie synek. Pocieszam go, ze bedzie zachowana rownowaga p艂ci i bedzie mial i dziewczynke i ch艂opczyka. Chociaz ostatnio przyzna艂, ze chlopczyk to tez fajnie, bo kupi mu kolejke, samochody i kopark臋 i bedzie sie z nim bawil :-))) Co do tych imion, to powiem ci ze mnie sie Gabriel podoba. Kiedys w ksi臋garni widzia艂am ksi膮zke jakie imiona pasuj膮 do znaku zodiaku. Moze cos takiego poszukaj w internecie, ulatwi wam to wyb贸r. Napewno wybierzecie imi臋, kt贸re wam sie wszystkim spodoba :-). Powiem ci, ze moja mama nawet juz sobie wymysli艂a, jak wnuk b臋dzie mia艂 na imi臋 (to oczywi艣cie tylko jej wersja): Robert Wiktor albo Wiktor Kamil. Z Robertem mam z艂e skojarzenia, Kole偶anka ma juz Wiktorka, a co do Kamila nie mam przekonania. Oczywi艣cie jak jej powiem, ze mamy juz cos innego na oku - Karol, to zaraz stwierdzi, ze co to za pomys艂! Ale nie mam sie co przejmowa膰 tym. Zeby by艂o zabawnie, to ch艂opak mojej szwagierki tez ma na imie Karol. Mialo byc oryginalnie z tym imieniem, a tu juz dw贸ch sie zebra艂o :-)) Co do USG szkoda, ze tak ma艂o przewiduj膮 w ci膮偶y :-(. Zawsze mi sie wydawalo, ze w USA to maj膮 lapiej. By膰 moze, ale dopiero jak za badania zap艂acisz. Nie dziwi臋 ci sie, ze wolisz kupic za t膮 kas臋 w贸zek. Napewno sie ma艂y ucieszy z prezentu! Ja wczoraj by艂am u lekarza. Idzie narazie dobrze, z wag膮 taz: przyby艂o mi 1,6kg. Maluszek wazy ok. 750g. Dziewczyny, nie za ma艂o? Niby ma jeszcze 3 miesi膮ce na uro艣ni臋cie, ale kiedy dojdzie do tych 3kg? I tak jakos strasznie dziwiacznie sie u艂o偶y艂: jakby le偶a艂 na pleckach, a nogi zarzuci艂 na buzi. W poprzek do mojego kr臋gos艂upa. Lekarz m贸wi, ze p贸ki ma du偶o miejsca i w贸d p艂odowych to jest ok. Ze na og贸艂 dzieci maja g艂owe pod klatk膮 piersiow膮, n贸偶ki w d贸艂. M贸j ma艂y odbiega od normy. Chyba nie lubi tych bada艅 usg, jakis wtedy ma艂o ruchliwy. Wyniki bada艅 s膮 ok, mam dalej 艂ykac witaminki. No i byc dobrej my艣li. No i dzis rano wstaj臋 i humor do bani! Spa艂abym ca艂y dzie艅, a trzeba isc do pracy. Pocieszam sie, ze tylko jeszcze pare godzin i weekend. Pozdrawiam mamy i ich brzusie. Udanego, spokojnego i ciep艂ego weekendu 偶ycz臋, pe艂nego samych pozytywnych wra偶e艅.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 emelle
I tabelka: NICK................... ..TERMIN...... P艁E膯....KG..NABYTE...Miasto..imi臋 • Mamu艣ka z czw贸rk膮 .......................................................... •Ewunia21..............01.10.2005...........................Warszawa •Marzenka27...........01.10.2005............................................. •Izonka.................03.10.2005............................................. •Etkapetka.............05.10.2005....c贸rka........4.......Bydgoszcz •Ania....................07.10.2005.............................................. •Pati25..................07.10.2005.............................Lublin •Nimbla.................08.10.2005.............................................. •Siostra 22............08.10.2005........C贸ra75%.... 3.......Wroc艂aw •Tinker Bell............09.10.2005...........................Warszawa •Karen ka.............. 09.10.2005..................2.......................... •Thefly..................09.10.2005......synek....3,5.......Siedlce •Sylwa..................10.10.2005.............................................. •Sylwia30...............10.10.2005......c贸rcia......7........Lubin..Kalina •Yalu....................11.10.2005......synek....14.........Krak贸w •Flowers24.............11.10.2005.....synek.......5.........Gosty艅 •Eli......................12.10.2005......synek.....11....Ostro艂臋ka..Ada艣? •Maj膮ca nadzieje....12.10.2005......synek......7....Toru艅...Miko艂aj?? •Emelle.................12.10.2005......synek.....7,1......Krak贸w •Nika-26...............12.10.2005....................3..................... •Sylmag ................13.10.2005......synek.......5......Radom (Jakub) •Zuzanna 31...........13.10.2005............................................ •Marlag..................14.10.2005 ...............3,5 ....Warszawa •Molka 75...............14.10.2005..........................Krak贸w •Rusa艂ka78..............14.10.2005......................................... •Atas....................15.10.2005.............................................. •Edit 31...............16.10.2005......corka..........6......Trojmiasto •Agus7..................17.10.2005....synek.......6,3.......Katowice •Niunia20...............17.10.2005..........................Katowice •Lui27....................18.10.2005...................................... •Frezja 3..............20.10.2005.................4..........Szczecin •Happy 30............22.10.2005.............................................. •Roxa....................22.10.2005............................................. •Sylwia26...............22.10.2005.............................................. •Ona23 .................23.10.2005.....corka....7 ..Bad Urach..LAURA •Kra .....................24.10.2005.............................Zielona G贸ra •Angelique..............25.10.2005..................1....................... •JaninaB ...............26.10.2005.............................................. •Mi艣ka30.................26.10.2005..............................Warszawa •ewcia26.................28.10.2005.................4............Bia艂ystok •Meliska ................30.10.2005..................1...............Kalisz •Dota28..................30.10.2005.................3,5............Jaworzno •Adamisia................31.10.2005.................3....

Udost臋pnij ten post

Do Ona 23 . Ale ja w og贸le nie pijam kawy ani napoj贸w gazowanych. Dlatego tymbardziej zastanawia mnie jego ci膮g艂y niedob贸r.

Udost臋pnij ten post

hej !!! u nas na 艣l膮sku tez dzisiaj pogoda nieszczeg贸lna , a ja te偶 nie czuj臋 si臋 za dobrze bo m贸j m膮偶 chodzi do pracy na 18 , a ja nie potrafi臋 bez niego spa膰 wi臋c tylko tak drzemi臋 i ju偶 pod koniec tygodnia jestem strasznie zm臋czona. A jutro jad臋 do Ustronia na imprezk臋 z pracy i troch臋 odpoczn臋 mam nadziej臋 .... Nestety m贸j m臋偶u艣 zostaje w domku bo osoby towarzysz膮ce s膮 nie w planie. Ale i tak przeciez zabieram m贸j brzusio!!!! ewunia21 - ja tez mam wra偶enie 偶e dop贸ki si臋 ruszam , chodze albo co艣 robi臋 to moja dzidzia 艣pi spokojnie a jak tylko d艂u偶ej posiedz臋 to zaraz m贸j brzusio skacze !!! Fajnie 偶e ewunia i yalu wasi m臋偶owie tak podchodz膮 do ci膮偶y. M贸j niestety mia艂am nadziej臋 偶e troche si臋 zmieni po usg na kt贸rym by艂 razem ze mn膮 ale jako艣 zmian nie widz臋 . I troch臋 bardzo mnie to wkurza !!!! sylwia 26- szyjka nie powinna si臋 skraca膰 w trakcie trwania ci膮偶y , natomiast pod koniec ci膮偶y jest jednym z sygna艂贸w zbli偶aj膮cego si臋 porodu. U mnie niestety zacz臋艂a si臋 skraca膰 ju偶 chyba w trzecim miesi膮cu ale teraz to si臋 zatrzyma艂o i jest ok. emelle - m贸j dzidziu艣 wa偶y艂 tydzie艅 temu 600 g i lekarz powiedzia艂 偶e jest ok.A o ro艣ni臋cie naszych dzidziusi贸w to si臋 nie martw bo teraz rosn膮 jak na dro偶d偶ach i z tygodnia na tydzie艅. I te 3 miesi膮ce na pewno dobrze wykorzystaj膮 ... pozdr 馃尰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yalu
Witajcie, Dota i Emelle - super, 偶e wszystko ok, widzia艂y艣cie Maluszki i rosn膮 Wam zdrowo i jak na dro偶d偶ach. Emelle nie martw si臋 tym, 偶e Bobasek wa偶y na razie nieca艂y kg - wg. wszelkich kalendarzy ci膮偶owych tak powinno by膰, a przytyje sobie pod sam koniec ci膮偶y - podobno w ci膮gu samego tylko 9 miesi膮ca dzieciaczki nabieraj膮 ok. kg masy. A Twoje Male艅stwo to niez艂y akrobata z tego co piszesz :D Emelle - m贸j M teraz dla odmiany twierdzi, 偶e woli synka ale co艣 mu nie wierze - my艣l臋, 偶e tak sam siebie przekonuje 偶eby si臋 przyzwyczai膰 ale po cichu chyba liczy jeszcze na pomy艂k臋 przy usg - ano zobaczymy! A z tm Gabrielem - imi臋 bardzo 艂adne (wersja 偶e艅ska by艂aby u nas na bank) ale wydaje nam si臋, 偶e zbyt rzadkie u ch艂opc贸w i dlatego odpada - dzieci potrafi膮 by膰 czasem bardzo okrutne i nie chcemy 偶eby si臋 kiedy艣 na艣miewano z jego imienia. Ale masz racj臋 - imie musi podoba膰 si臋 obydwojgu rodzicom i nie ma co przejmowa膰 si臋 wp艂ywami rodziny. Babcie mia艂y ju偶 swoj膮 szans臋 na nadawanie imion a teraz nasza kolej! Powiem Ci jednak, 偶e u nas te偶 mamy przeboje - rodzinka m臋偶a neguje ka偶dy nasz wyb贸r (przy starszym synku te偶 tak by艂o) i to nie tak znowu delikatnie tylko wrzeszcz膮 na nas, 偶e beznadziejne, g艂upie itd. ale ja mam to gdzie艣 - co mnie obchodzi, 偶e siostrze m臋偶a np. jakie艣 imie si臋 藕le kojarzy bo ch艂opak o tym imieniu j膮 pu艣ci艂 - nasze dziecko nasz wyb贸r i tyle! Na szcz臋艣cie moja rodzinka ma wi臋cej taktu - tzn. moja mama podsuwa delikatnie imiona, kt贸re jej si臋 podobaj膮 ale nie neguje ka偶dej naszej mo偶liwo艣ci. Koniec ko艅c贸w - postanowili艣my, 偶e ani jednej ani drugiej rodzinki nie poinformujemy o wyborze dop贸ki dziecko nie b臋dzie na 艣wiecie i mamy chwilowo z g艂owy przepychanki z nimi. A ze sob膮 i z tym imieniem to ju偶 inna sprawa ;) A co do tego jak to opieka zdrowotna wygl膮da w USA to wol臋 przemilcze膰... Tzn. tak - je偶eli ci膮偶a przebiega bez 偶adnych powik艂a艅, mama sie dobrze czuje i np. w poprzedniej ci膮偶y nie by艂o 偶adnych k艂opot贸w to taka opieka jak tu my艣l臋, 偶e wystarczy. Ale inna sprawa jak co艣 jest "nie ksi膮偶kowo"... ja mam problemy od samego pocz膮tku ci膮偶y i wszystko musz臋 konsultowa膰 telef. z lekarzem w Polsce, rodzice przesy艂aj膮 mi leki od nas (fenoterol, lutein臋, nosp臋) bo tutaj podobno ci膮偶 zw艂aszcza na etapach pocz膮tkowych si臋 nie podtrzymuje (tak us艂ysza艂am) - st膮d pewnie tyle przedwczesnych porod贸w tutaj. A przecie偶 nie wszystkie k艂opoty z utrzymaniem ci膮偶y wynikaj膮 z wad p艂odu - u mnie sprawa jest oczywista - mam problemy z hormonami ale o tym tutaj si臋 jako艣 zapomina, 偶e k艂opoty mog膮 by膰 "z winy" mamy... ech szkoda gada膰! Kurcze i znowu si臋 nakr臋ci艂am! No i by艂abym zapomnia艂a - jak u Was z ruchami Dzieci膮tek? Moje od kilku dni bardzo spokojne - tzn. fika sobie wieczorem i w nocy ale du偶o mniej ni偶 wcze艣niej a w dzie艅 to tylko od czasu do czasu tylko grzebnie... troch臋 sie tym martwi臋 ... ale mo偶e to przez upa艂y jest takie ospa艂e ... albo ma ju偶 ma艂o miejsca - czyta艂am gdzie艣, 偶e od 28 tyg. dzieciaczki ju偶 tak nie szalej膮 bo maj膮 coraz mniej miejsca. U mnie co prawda dopiero 26 tydzie艅 ale wg. lekarza dziecko jest du偶e bo dno macicy wskazywa艂o ostatnio na 3-4 tygodnie wy偶sz膮 ci膮偶臋. Normalnie ju偶 mi r臋ce opadaj膮 - u nas pobieg艂abym sobie sprawdzi膰 czy wszystko ok a tu mog臋 sobie najwy偶ej w k贸艂ko polata膰 - uff! pzdr. i 偶ycz臋 Wam udanego weekendu :)

Udost臋pnij ten post

hej wszystkim!! Dawno mnie tu nie bylo no i troche zaleg艂osci:P Mam ciezarna siostre na wakacjach wiec mam malo czasu:)) Ale co do ruchow to od soboty moje dziecko sie strasznie rozpycha,brzuch mi sie wygina na wszystkie strony a czasem az boli jak sie tak rozciaga,niewiem czy to normalne,ale az mam przeczucie ostatnimi czasy ze bedzie wczesniak:)Ja tez bylam wczesniak i podobno moze byc zwiazek..no i ponoc chlopcy tez lubia sie rodzic wczesniej tak slyszalam od poloznej. Przytylam dodatkowo dwa kilo ale narazie nie wpisuje w tabelke bo za tydzien mam wizyte wiec wszystko dokladnie bede wiedziec:) A co do imienia to juz postanowione ze bedzie Bartus:)) No to pozdrawiam Was wszystkie i bede starala sie sledzic nasze forum zeby nie byc w tyle:))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylwia 26
DO yalu Dzieki wielkie za wyczerpujaca odpowiedz,u mnie na poczatku ciazy szyjka byla 50 mm a teraz sie skraca ale jest zamknieta,moja gin mowi,ze nie ma sie co martwic ale ja to juz jestem taka przewrazliwiona,ze szok.Nie wiem czy znasz moja historie ale jak jestes na topiku od poczatku to pewnie znasz.Moja ciaza zaczela sie wlasnie w Stanach,i bylam przekonana,ze tam opieka jest super a co sie okazalo,ze partacze z tych lekarzy poprostu brak mi slow na tych....,ja zdecydowalam sie na powrot bo czulam,ze cos jest nie tak,zaraz jak przyjechalam to poszlam do swojej gin i zrobilam wszystkie badania okazalo sie za mam torbiel na jajniku ktory zagraza mi i dziecku i trzeba natychmiast operowac,zaraz za tydzien bylam juz w szpitalu i wszystko na szczesie skonczylo sie dobrze,dzis jestem po operacji i czuje sie bardzo dobrze dziecko tez,az nie chce myslec co by bylo gdybym tam zostala i jak by mi ten torbiel pekl.A ci idioci amerykanscy nie chcieli mi zrobic usg bo stwierdzili,ze dopiero sie robi w 20 tyg a to by bylo juz za pozno.Dlatego jak slysze o opiece lekarskiej w Stanach to poprostu mnie nosi,tak jak napisalas lekow nie daja trzeba sie konsultowac z naszymi lekarzami,jak ciaza przebiega dobrze to jest ok,ale jak sa tylko jakies komplikacje to juz jest tragedia,oni nie maja zielonego pojecia o leczeniu to sa partacze a nie lekarze,ja nie chodzilam do jednego tylko do bylam u kilku i moge stwierdzic ze wszyscy sa tacy sami.Dlatego rozumiem cie doskonale.Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yalu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yalu
Oj sorki enter mi si臋 za wcze艣nie wcisn膮艂! Do Sylwia26 - nie masz za co dzi臋kowa膰. Pami臋tam Tw贸j przypadek i ciesz臋 si臋, 偶e wszystko u Ciebie dobrze si臋 sko艅czy艂o z t膮 torbiel膮. Ja mam tak膮 sam膮 opini臋 co do lekarzy tutaj i te偶 chcia艂am wr贸ci膰 ale niestety nie mia艂am jak bo moja szyjka skr贸ci艂a si臋 na samym pocz膮tku (w 10 tyg. nie by艂a ju偶 wyczuwalna w badaniu). Na szcz臋艣cie mam ciotk臋 po艂o偶n膮 i kontakt przez Ni膮 z lekarzem w Polsce ... no i to jest moja druga ci膮偶a i te偶 z problemami wi臋c ju偶 z grubsza wiem co i jak. Na razie jako艣 leci i mam nadziej臋, 偶e dotrwam do terminu - zmieni艂am ostatnio lekarza - teraz chodz臋 do go艣cia- specjalist臋 od trudnych ci膮偶 i facet nie jest st膮d i kszta艂ci艂 si臋 te偶 nie tu. Na razie jestem w miar臋 zadowolona ale i tak mnie trafia na to co tutaj jest. Szyjka 50 mm to super d艂ugo艣膰 i nawet je偶eli troch臋 si臋 skr贸ci艂a a Twoja lekarka m贸wi, 偶e jest ok to nie masz si臋 co martwi膰 - napewno lekarka b臋dzie j膮 kontrolowa膰 dok艂adnie i wie co m贸wi. Trzymam kciuki i pozdrawiam gor膮co

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yalu
to jeszcze raz ja - Sylwia26 - my艣l臋, 偶e naprawd臋 mia艂a艣 szcz臋艣cie z tym powrotem do Polski! Wielkie szcz臋艣cie! Kurcze nie do uwierzenia - ale tak tu niestety jest - usg by Ci wcze艣niej napewno nie zrobili.... i powiem Ci jeszcze, 偶e ja teraz to si臋 strasznie boj臋 porodu bo porzednio mia艂am cc bo dziecko by艂o dla mnie za du偶e - to wskazanie si臋 niestety powtarza i wg. naszych lekarzy nie mam szans na por贸d naturalny a tu twierdz膮, 偶e bez problemu, a usg pod koniec mi nie zrobi膮 偶eby okre艣li膰 wielko艣膰 dziecka bo to mo偶na "wymaca膰" przez brzuch jakie jest du偶e (normalnie III 艣wiat a nie cywilizowany i rozwini臋ty kraj). Na szcz臋艣cie nowy lekarz powiedzia艂, 偶e jak mi si臋 brzuch nie obni偶y do 38 tyg. to nie b臋dzie si臋 bawi艂 w 偶aden por贸d naturalny (poprzednio mi si臋 nie obni偶y艂 wi臋c 偶yj臋 nadziej膮...) No nic odpoczywaj du偶o i staraj si臋 nie zamartwia膰 bo nerwy te偶 szyjce szkodz膮. A na t膮 szyjk臋 to mo偶esz na wszelki wypadek du偶o le偶e膰 - zawsze tak zalecaj膮 przy problemach z szyjk膮. A w艂a艣nie twardnieje Ci brzuch? A je偶eli tak to czy lekarka co艣 Ci na to da艂a? Bo na twardnienia brzucha to nawet sama z siebie je偶eli chcesz mo偶esz za偶ywa膰 magnez, poza tym nospa te偶 jest dobra. pzdr.

Udost臋pnij ten post

cze艣膰 dziewczyny, jaki艣 czas mnie tu nie by艂o no i mam trudno艣ci z ogarni臋ciem wszystkich temat贸w . no nic-ale spr贸buj臋. Yalu-m贸j m膮偶 tez tak zmienia zdanie co do p艂ci i nijak nie mog臋 si臋 dowiedzie膰 na kogo liczy. Jak mysleli艣my 偶e na bank b臋dzie ch艂opiec to m贸wi艂 偶e koledzy maj膮 c贸reczki i podobno to fantastyczne uczucie mie膰 tak膮 c贸reczk臋 tatusia, no i 偶e dziewczynki nie 艂obuzuja tak jak ch艂opcy. Teraz jak lekarz powiedzia艂 偶e na 80% dziewczynka, w og贸le sie nie wypowiada a jak si臋 go spytam, m贸wi 偶e oboj臋tnie oby zdrowe by艂o. Ju偶 nic z tego nie rozumiem. Agu艣7-pociesz臋 ci臋 偶e nie tylko tw贸j m膮偶 wydaje si臋 nie przejmowa膰 mocno ci膮偶膮. Ale to tylko nasze z艂udzenia. Oni naprawde si臋 przejmuj膮 tylko tego nie okazuj膮. Ja np. mia艂am za z艂e Wojtkowi, 偶e nie interesuje si臋 jakie zakupy trzeba zrobi膰, 偶e nawet za w贸zkiem si臋 nie ogl膮da( a to przecie偶 faceci wariuj膮 z regu艂y na punkcie dobrego pojazdu dla maluszka), no i w og贸le 偶eby nie ja-to pewnie nie wiedzia艂by od czego zacz膮膰 w razie nag艂ego porodu. Okaza艂o si臋 偶e on to wszystko wie-tylko nie z internetu czy pogaduszek ze mn膮 ale od.... koleg贸w-tatusi贸w. M贸wi臋 ci-oni s膮 czasami bardziej zorientowani ni偶 my tylko 偶e w 偶yciu si臋 do tego nie przyznaj膮, 偶e niby o pieluszkqch, smoczkach i 艣piochach gadaj膮. Przez przypadek wygada艂 si臋 przed moim ojcem, kt贸ry by艂 w takim szoku 偶e natychmiast zadzwoni艂 do mnie i powiedzia艂 偶e takiego drugiego m臋偶a to ja ze 艣wieczk膮 nie znajd臋( nie pyta艂am po co mam szuka膰 drugiego, hihii).A ja ostatnio zastanawia艂am si臋 co on tak na przemian do tych koleg贸w-ojc贸w biega... Tak偶e, Agu艣 g艂owa do g贸ry-tw贸j m膮偶 napewno wie wi臋cej ni偶 ci si臋 wydaje i prze偶ywa ci膮偶臋 na sw贸j m臋ski spos贸b. Mnie tez ostatnio mocno boli brzuch i mam takie uczucie jakby moja dzidzia pcha艂a si臋 na d贸艂, tj. \"do wyj艣cia\". niepokoi to mnie tym bardziej 偶e wtedy jednoczesnie odczuwam t臋py b贸l w dolnej cz臋艣ci kr臋gos艂upa i obawiam si臋 偶eby to nie by艂y skurcze. wprawdzie lekarz m贸wi艂 mi 偶e mog膮 si臋 one zdarza膰 ale wczoraj mia艂am taki skurcz co chwil臋 przez jak膮艣 godzin臋 wiec wystraszy艂am si臋 nie na 偶arty. A m贸j gin jest na urlopie do po艂owy lipca, wiec nawet sie do niego nie dodzwoni臋:( Aha-wiem 偶e ju偶 rozmawia艂ysmy kiedy艣 o tym , ale nie mog臋 znale偶膰 odpowiedzi na 偶adnym po艣cie. Ot贸偶, dzisiaj w nocy budzi艂y mnie straszne skurcze 艂ydek-bolesne jak piorun. 艁ykam feminatal, wi臋c s膮dzi艂am 偶e ta przyjemno艣c mnie ominie a tu masz babo placek. nie wiecie czego mam za ma艂o? magnezu, 偶elaza?musz臋 jeszcze dzisiaj polecie膰 do apteki i co艣 wykupic bo nie wytrzymam drugiej takiej nocy. Uciekam, bo male艅stwo nie lubi przesiadywania przed komputerem. Ca艂uski dla wszystkich maluszk贸w i ich mam鉂わ笍 http://lilypie.com/days/051028/1/0/1/+2\"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylwia 26
DO YALU Napisz koniecznie gdzie jestes w tych Stanach,moze twoj lekarz okaze sie duzo lepszy od tych co ja chodzilam,zycze Ci zeby wszystko dobrze sie ulozylo,a napewno tak bedzie.Co do tej mojej szyjki to na poczatku byla 50 mm,a tydzien temu bylam na usg i jest 32mm i ten lekarz co mi robil to usg tez gin-pol,powiedzial,ze mam odpoczywac nie przemeczac sie i brac nospe,bo jak bylam po operacji to musialam ja jeszcze lykac.mam taka znajoma gin,wiec po tym usg do niej dzwonilam i ona nie kazala sie tym przejmowac,ale w najblizszy piatek ide do szpitala na wizyte,bo tam mam kontrole i zobacze co oni powiedza,a tak to staram sie malo co robic ale jakoc mi to nie wychodzi,jak to w domu caly czas jest cos do roboty,a ja jakos nie potrafie tak nic nie robic,ale staram sie,maz mnie wyrecza.Musze Ci napisac,ze nie odczuwam zebym miala twardy brzuch,przez ten okres ciazy moze ze 2 razy,a skurczow tez nie odczuwalam,chociaz tak naprawde nie wiem jak to ma byc czy to jakies bole sa czy nie,nie mam pojecia.Trzymaj sie i pozdrowienia dla Ciebie i maluszka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yalu
Ewcia - zgadam si臋 z Tob膮 co do tych facet贸w hihihi ;) Na skurcze 艂ydek bierz magnez i tak jak pisa艂a wcze艣niej Dota i chyba kto艣 jeszcze najlepiej z witamin膮 b6 i z wapnem musuj膮cym (podobno lepiej si臋 wtedy magnez wch艂ania). Te skurcze mog膮 by膰 wywo艂ane niedoborem magnezu i wapna chyba te偶. Sylwia26 - ja mieszkam w stanie NY prawie przy granicy z Kanad膮 - 偶adne wielkie miasto niestety ale za to mam blisko do Toronto i rzecz oczywista wodospadu Niagara ;) Z t膮 Twoj膮 szyjk膮 to troch臋 Ci si臋 skr贸ci艂a ale powiem Ci tak mi jakie艣 7 tyg. temu na usg wysz艂a szyjka 31 mm (czyli jak Twoja) tyle, 偶e mia艂am skurcze wi臋c bra艂am leki ALE odk膮d skurcze si臋 uspokoi艂y lekarz w Polsce pozwoli艂 mi schodzi膰 z lek贸w - w tej chwili bior臋 regularnie tylko magnez 3 razy dziennie i nospe w razie twardnienia brzucha i np przed ka偶dym d艂u偶szym wyj艣ciem np. na zakupy itp. Tak wi臋c Twoja lekarka mo偶e Ci dobrze m贸wi膰 - odpoczywaj tylko du偶o w pozycji le偶膮cej, nie przem臋czaj si臋, nie d藕wigaj i powinno by膰 dobrze. Tak jak Ci pisa艂am - co lekarz to inne zdanie. S膮 tacy co Ci臋 zawsze b臋d膮 uspokaja膰 a inni wp臋dz膮 Ci臋 w panik臋 bez powodu (mnie poprzednio jeden lekarz chcia艂 po艂o偶y膰 w 7 miesi膮cu do szpitala pod kropl贸wk臋 bo podobno mia艂am bardzo kr贸tk膮 szyjk臋 - sam mierzy艂 45 mm!). Takie szyjki jak nasze trzeba tylko dok艂adnie i cz臋sto kontrolowa膰 czy si臋 nie skracaj膮 dalej i nie otwieraj膮 ale panikowa膰 jeszcze chyba nie ma co :) A twardnienia brzucha s膮 bardzo charakterystyczne - spina Ci ca艂y brzuch (nie da si臋 przegapi膰, czasem mo偶e to by膰 nieprzyjemne albo troch臋 bolesne uczucie) i jak dotkniesz to ca艂y jest twardy jak kamie艅 - to trwa kilka do kilkudziesi臋ciu sekund. Gdyby艣 co艣 takiego mia艂a i powtarza艂o si臋 to cz臋sto to zapytaj lekarza (podobno do 8 razy dziennie tak mo偶e by膰 i nie trzeba si臋 tym martwi膰). Pzdr. serdecznie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylmag
A ja zn贸w kilo do przodu NICK................... ..TERMIN...... P艁E膯....KG..NABYTE...Miasto..imi臋 • Mamu艣ka z czw贸rk膮 .......................................................... •Ewunia21..............01.10.2005...........................Warszawa •Marzenka27...........01.10.2005............................................. •Izonka.................03.10.2005............................................. •Etkapetka.............05.10.2005....c贸rka........4.......Bydgoszcz •Ania....................07.10.2005.............................................. •Pati25..................07.10.2005.............................Lublin •Nimbla.................08.10.2005.............................................. •Siostra 22............08.10.2005........C贸ra75%.... 3.......Wroc艂aw •Tinker Bell............09.10.2005...........................Warszawa •Karen ka.............. 09.10.2005..................2.......................... •Thefly..................09.10.2005......synek....3,5.......Siedlce •Sylwa..................10.10.2005.............................................. •Sylwia30...............10.10.2005......c贸rcia......7........Lubin..Kalina •Yalu....................11.10.2005......synek....14.........Krak贸w •Flowers24.............11.10.2005.....synek.......5.........Gosty艅 •Eli......................12.10.2005......synek.....11....Ostro艂臋ka..Ada艣? •Maj膮ca nadzieje....12.10.2005......synek......7....Toru艅...Miko艂aj?? •Emelle.................12.10.2005......synek.....7,1......Krak贸w •Nika-26...............12.10.2005....................3..................... •Sylmag ................13.10.2005......synek......6......Radom (Jakub) •Zuzanna 31...........13.10.2005............................................ •Marlag..................14.10.2005 ...............3,5 ....Warszawa •Molka 75...............14.10.2005..........................Krak贸w •Rusa艂ka78..............14.10.2005......................................... •Atas....................15.10.2005.............................................. •Edit 31...............16.10.2005......corka..........6......Trojmiasto •Agus7..................17.10.2005....synek.......6,3.......Katowice •Niunia20...............17.10.2005..........................Katowice •Lui27....................18.10.2005...................................... •Frezja 3..............20.10.2005.................4..........Szczecin •Happy 30............22.10.2005.............................................. •Roxa....................22.10.2005............................................. •Sylwia26...............22.10.2005.............................................. •Ona23 .................23.10.2005.....corka....7 ..Bad Urach..LAURA •Kra .....................24.10.2005.............................Zielona G贸ra •Angelique..............25.10.2005..................1....................... •JaninaB ...............26.10.2005.............................................. •Mi艣ka30.................26.10.2005..............................Warszawa •ewcia26.................28.10.2005.................4............Bia艂ystok •Meliska ................30.10.2005..................1...............Kalisz •Dota28..................30.10.2005.................3,5............Jaworzno •Adamisia................31.10.2005.................3....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do ewcia26
Jestem w 39 tyg. i te偶 mia艂am problemy ze skurczami. Lekarz poleci艂 mi "Magne B6" tabletki bez recepty i dzia艂a !!! Nie mam 偶adnych skurczy tylko czasem mi dr臋twiej膮 palce u r膮k ale to juz jest normalne i na to raczej nic nie ma. Natomiast ten Magne B6 jest 艣iwetny. Kiedy艣 stwierdzi艂am, 偶e chyba mi nie jest juz potrzebny, bo tak sie dobrze czuj臋 i 偶adne skurcze mnie ju偶 nie 艂api膮 i odstawi艂a eksperymentalnie. Okaza艂o sie 偶e ma to ogromne dzia艂anie, gdy偶 dwa dni tylko nie bra艂am a tu 艂ydki jak kamienie od razu zacz臋艂y wraca膰 skurcze. I tak bez tych tabletek sie nie obejdzie do ko艅ca ci膮偶y, wi臋c bior臋 i czuj臋 si臋 rewelacyjnie. zapytaj swojego lekarza co on s膮dzi o tych tabletkach mo偶e ci pomog膮. Pozdr.

Udost臋pnij ten post

dzi臋ki dziewczyny za wszystkie rady. Jad臋 dzisiaj do rodzic贸w ale jutro rano biegn臋 do apteki po magnez-mam nadziej臋 偶e tak jak piszecie-skurcze przejd膮 jak r臋k膮 odj膮艂:) Pozdrawiam serdecznie i 偶ycz臋 mi艂ej niedzieli:) pa!

Udost臋pnij ten post

dziewczyny, co jest?! czemu nic nie piszecie? Ja jestem od dzisiaj na urlopie i my艣lalam ze sobie poczytam wasze posty a tu masz babo placek. Puchy!Chyba nie zacz臋艂y艣cie jeszcze rodzi膰, co, hehehe? Wczoraj wieczorem znalaza艂am pi臋kny obraz na allegro, a w zasadzie tryptyk. Przebi艂am cen臋 do艣膰 znacznie i w nocy juz mi si臋 艣ni艂o 偶e mam obraz w domciu( a 艣liczny jest naprawde). Rano zagl膮dam a tam ju偶 kto艣 mnie przelicytowa艂. A sk膮d ja mam wzi膮c wi臋cej kaski na ten obraz? no i chyba nici z pi臋knego tryptyku w sypialni...:( A mo偶e kt贸ra艣 z Was maluje? i ma na zbyciu niez艂e wsp贸艂czesne prace za rozs膮dn膮 cen臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yalu
Ewcia ja jestem ;) ale Wy w Polsce to sobie teraz smacznie 艣picie ;) Nie mia艂am jak pisa膰 bo Tata z Synkiem postanowili sobie gra膰 na komp. i ca艂y weekend do po艂udnia i wieczorami gierki :( a popo艂udniami basen. W艂a艣nie stwierdzi艂am, 偶e gdyby nie ten basen to bym chyba wy艂a z b贸lu - m贸j kr臋gos艂up jest ju偶 tak pokiereszowany, 偶e nie mog臋 ani sta膰 ani chodzi膰 ani siedzie膰 za d艂ugo ... a basenik jest jak balsam. Tzn. ostatnio ju偶 prawie nie p艂ywam bo mnie to za bardzo m臋czy tylko sobie tak "wisz臋" w wodzie ;) Musz臋 si臋 Wam jeszcze przyzna膰, 偶e zamierzamy si臋 "splami膰" ;) tutaj dzisiaj jest wielkie 艣wi臋to narodowe i... nie mamy si艂y odm贸wi膰 Dziecku fajerwerk贸w! Ch艂opcy si臋 w艂a艣nie szykuj膮. No wi臋c uciekam ... Acha - super te suwaczki Ewcia :D pzdr.

Udost臋pnij ten post

Cze艣c Yalu, ca艂e szcz臋艣cie 偶e chocia偶 Ty si臋 odzywasz i to z tak daleka:) bo inne babeczki chyba si臋 w艂a艣nie opalaj膮. tak na marginesie to taka dzisiaj pogoda 偶e nie mam czym oddycha膰-poc臋 si臋 jak szczur a przecie偶 ani gruba ani niewysportowana nie jestem. chyba taki urok ci膮偶y:( Trzeba bedzie si臋 jako艣 z tym upora膰, tym bardziej 偶e na 14 mam do szko艂y rodzenia wi臋c i tak musz臋 wyj艣膰 z domciu. A ten basen Yalu to rewelacyjny pomys艂. Ja te偶 bym ch臋tnie pochodzi艂a ale niestety-funduszy brak:( Cz臋sto chodzisz p艂ywa膰? A jak przemog艂a艣 si臋 偶eby z brzuszkiem wy艣膰 na basen? Ja to chyba jaka艣 dzika jestem bo pewnie mia艂abym opory. A zreszt膮 co ja b臋d臋 si臋 zastanawia膰- i tak na razie nie kroi mi si臋 przyp艂yw got贸wki wi臋c i problem basenu rozwi膮zany-) Uwa偶aj z fajerwerkami 偶eby male艅stwo si臋 nie przestraszy艂o. No i smacznego indyka( jakby to by艂 ten dzie艅 w kt贸rym si臋 je indyka bo jako艣 nie jestem na biegu z histori膮 USA, hihiih). Lec臋 robi膰 d偶emiki z truskawek i soczek dla dzidziusia jak sobie podro艣nie:) Mi艂ego dnia Wszystkim Mamusiom 鉂わ笍

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 emelle
Czesc, ja tylko na chwilke wpadlam, zeby wkleic adres strony, kt贸rej dzis udalo mi sie wyszperac w internecie: http://www.google.com/Top/World/Polska/Zakupy/Dzieci/ Jak przewiniecie nizej pojawia sie strony sklep贸w www z roznymi rzeczami dla dzieci. Ja dzis mam natchnienie na ogladanie wozkow dzieci臋cych. Ide popatrzec co tam oferuj膮. Gdybyscie mialy polecone i sprawdzone jakies w贸zeczki to dajcie znac. Ja sie kompletnie nie orientuj臋. Pozdrowienia.

Udost臋pnij ten post

Czesc kobietki :):) Ech u mnie w piatek byla burza, po ktorej male problemy z otwieraniem stron wystapiliy> w niedziele mialam gosci i pojechalam z mezusiem na koncert, bo mial taki koszmarny atak alergii, ze musialam powozic autkiem w drodze powrotnej. Ale juz sie naprawiam :):) ja tez Ci zazdroszcze Yalu tego baseniku, u mnie w miescie jest super basen o wymiarach olimpijskich nawet, ale jakos od 2 lat mam duze watpliwosci co do czystosci tegoz miejsca, wiec w ciazy omijam, bo na co mi klopoty. Najblizszy czysciutki to aquapark w Krakowie, ale nie ma czasu cos ostatnio, ale juz nas z mezem nosi wiec pewnie sie wybierzemy wreszcie, chociaz niestety kasy to troche pochlania. Co do pokazywania brzucha to trzeba sie wybrac wieczorem :) mniej widac :):) hihihi, poza tym mam w nosie co ktos sobie o mnie pomysli. Mnie tez kregoslup nawala i trzeba cos z tym fantem zrobic:) pozdrawiam wszystkie serdecznie i bede zagladac :), a jak bedziemy sie wybierac na jakies krociutkie wywczasy to dam wam znac.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yalu
Cze艣膰 Dziewczyny, No i w艂a艣nie Male艅stwo si臋 wczoraj przestraszy艂o tych ogni sztucznych :( i siedzia艂o cichutko jak trusia ca艂y wiecz贸r i noc ale rano ju偶 normalnie rozrabia艂o wi臋c chyba og贸lnie nic mu nie jest... Co do ogni sztucznych to nie powiem by艂y nawet fajne - prawie tak fajne jak w Krakowie na Wianki ... ale poza tym to hm hm ... przez ca艂y wiecz贸r gra艂a jaka艣 orkiestra d臋ta :( i jeszcze si臋 wybrali z Wagnerem - my艣la艂am, 偶e mi kiszki powywija (nie od Wagnera tylko od wykonania)! No ale dla tubylc贸w to by艂 koncert muzyki klasycznej i patriotycznej pierwsza klasa - no c贸偶 - bez komentarza! A indyka tu jedz膮 pod koniec listopada ale my si臋 nie przy艂膮czamy do ich tradycji - nie nasz kraj nie nasze 艣wi臋to. Ewcia a co do baseniku to chodzimy codziennie bo mamy basen "za darmo" (czyli wliczony w czynsz) dla mieszka艅c贸w na podw贸rku. Co prawda jak jest ch艂odniej (tzn. zachmurzone i zimny wiatr) to ja nie wchodz臋 do wody 偶eby mnie potem nie zawia艂o ale moje Ch艂opaki owszem bo woda jest podgrzewana. A opor贸w (je偶eli masz na my艣li wygl膮d w ci膮偶y) szybciutko si臋 wyzby艂am bo ... jakby tu delikatnie powiedzie膰 ... mo偶e tak: tutaj nikt nie ma opor贸w niezale偶nie od tego jak wygl膮da tzn. np. panie w rozmiarach XXL (i nie my艣l臋 o wzro艣cie) si臋 nie przejmuj膮 to dlaczego ja mam si臋 przejmowa膰?! A je偶eli chodzi艂o Ci o opory zwi膮zane z np. z艂apaniem jakiej艣 infekcji to owszem troch臋 si臋 ba艂am ale na razie odpuka膰 (tfu tfu) nic mi si臋 nie przypl膮ta艂o a chodzimy ju偶 przesz艂o miesi膮c na ten basen (woda jest chlorowana i "solona"). Dota co do aquaparku w Krakowie to masz racj臋, 偶e poch艂ania kask臋 - niestety, a inne baseny te偶 s膮 do艣膰 drogie u nas .. ech szkoda gada膰! A w艂a艣nie Dziewczynki z po艂udnia Polski - a mo偶e na basenik na S艂owacj臋? Przy granicy jest takich atrakcji troch臋 a ceny s膮 du偶o ni偶sze ni偶 u nas... Ewcia a tego d偶emiku to Ci strasznie zazdroszcz臋! Tutaj truskawki (i wog贸le owoce) s膮 stosunkowo drogie i robienie d偶emiku si臋 nie op艂aca - a ten w sklepach to nie jest taki dobry jak u nas. Kurcze najbardziej t臋sknimy do naszego polskiego d偶emiku jagodowego (np. z 艁owicza) mniam mniam :( Emelle co do w贸zk贸w to temat rzeka. Du偶o zale偶y od tego jaki by艣 chcia艂a (wielofunkcyjny czy g艂臋boki a potem spacer贸wk臋, jakie ko艂a, jak sk艂adany, jaka waga itd. itd.) i od tego ile kasy chcesz na w贸zek przeznaczy膰... Trudno wi臋c co艣 poleca膰 albo radzi膰. Tzn. tak je偶eli mieszkasz w bloku i wchodzi opcja targania w贸zka codziennie po schodach to lepiej kup sobie jaki艣 lekki. Jak du偶o je藕dzicie samochodem a nie macie ogromnego baga偶nika to taki, kt贸ry si臋 艂atwo i szybko sk艂ada i zajmuje niewiele miejsca i najlepiej z mo偶liwo艣ci膮 zaczepienia fotelika samochodowego dla niemowl膮t. Je偶eli wchodz膮 w gr臋 spacery po nier贸wnym terenie to lepsze s膮 k贸艂ka pompowane itd. itd. pzdr.

Udost臋pnij ten post

czesc Wszystkim mamusiom!! Jak Wam wczesniej wspomnialam nie zagladam tu za czesto bo mam ciezarna siostre na wakacjach i za duzo przy komp. nie siedzimy,ale tak czytalam o waszych wypowiedziach na temat oporow na basenie i wlasnie wam powiem ze wczoraj bylysmy nad jeziorkiem i rozebralysmy sie do strojow i olalysmy czy kogos to drazni czy nie,bylo pare ciezarnych ale siedzialy w ciuszkach,na poczatku ludziska sie gapily a potem chyba sie przyzwyczaili do widoku duzych brzuszkow:-)) Ostatnio dokucza mi coraz czesciej zgaga:( staram sie nie jesc ostrego ale to na nic:( W piatek mam wizyte i usg :))juz sie doczekac nie mogeeeee,jakis tydzien temu przyslali mi te ciuszki ktore zamawialam przez internet,s膮膮 s艂odkieee B臋de starala sie tu czesciej zagladac,bo rzeczywiscie nasz topik troche ucich艂:) Milej nocki i calusy dla waszych dzidziusiow

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sylwia30
Cze艣膰 Dziewcz臋ta! Wyobrazcie sobie ze wczoraj pewna pani w sklepie miesnym przepuscila mnie w kolejce :) Bylam no i jestem w pozytywnym szoku :) sa jeszcze "normalne kobiety" Dzisiaj dla r贸wnowagi (zeby niebylo zawsze slodko) szefostwo nie wyrazilo zgody na ubezpieczenie grupowe przez co przejda nam (mi i mojemu m臋zowi, pracujemy w jednej firmie) kolo nosa pieniadze za urodzenie dzidziusia. Moze wy macie jaki艣 pomys艂 na takich dorobiewicz贸w ;) no i pomys艂 na ubezpiczenie indywidulane? Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post