Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mia28

Rodzimy pod koniec 2005 roku

Polecane posty

Hej dziewczynki postanowiłam do was dołaczyć choć termin mam na 2 stycznia 2006 ale może fasolka zdecyduje się szybciej urodziś np.na sylwestra:))) Jutro zaczynam dopiero 10 tydzień jeszce nie jestem tak zaawansowana jak wy dolegliwości na szczęście zbytnich nie mam i mozna powiedzieć że nieraz się martwię czy wszystko w porządku bo nic nie odczuwam zmęczenia mdłosci itp.Ale byłam u lekarza i wszystko narazie w porządku ale najchętniej chodziłabym codziennie i sprawdzała czy wszystko gra :)))) bo ja taka trochę panikara jestem. Pozdrowionka w ten upalny weekend.

Witajcie! Właśnie rozpoczynam 14. tydzień, nareszcie bez mdłości, torsji, nudności! Cieszę się ogromnie i chyba zostanę stałą forumowiczką tego topiku. Maleństwo ma przyjść na światek na początku grudnia, czekam z niecierpliwością, tymczasem chwalę się brzuszkiem (jest juz całkiem widoczny)... Ściskam i pozdrawiam gorąco!

Gość abra
Gratulujemy!!!! Cieszymy się razem z Tobą!!!!!!

Czesc! Juz sie przestraszylam, ze nasz topik upadl :-) Ja tez wlasnie zaczelam 14 tydzien. Kilka dni temu milam druga wizyte ob i uslyszalam bicie serduszka naszej dzidz!!! 160 razy na minute - norma jest od 120 do 170 i pani doktor stwierdzila, ze to dobrze, bo dzidzia jest silna! Po raz pierwszy w zyciu poczulam sie dumna ze swojego malenstwa :-) Tlurpa_ nie wiem czy juz masz swoje badania z pierwszej wizyty. Ja wlasnie r-k mam przed soba i oprocz pelnej morfologii, grupy krwi z Rh, badania moczu, zrobili mi przeciwciala rozyczki, zoltaczke B i HIV. Nie wiem, czy to zestaw standardowy. Gdzies natomiast wyczytalam, ze toksoplazmoze tez robia, tylko trzeba o to poprosic lekarza. Na pewno czeka mnie w 28 tyg szczepionka Rhogam, ze wzgledu na niezgodnosc Rh. A teraz czekam, moze mnie w tym tygodniu jeszcze wcisna na badania usg, podczas ktorego mierza grubosc plata na karku dzidzi. Nie wiem jak to sie fachowo po polsku nazywa, tutaj to \"nuchal screening test\". Okresla prawdopodobienstwo Zespolu Downa i jeszcze jakis schorzen genetycznych, a wykonac go mozna tylko do konca 14 tyg. Wiec nieduzo czasu mi zostalo :-) Chcemy ten test zrobic na wszelki wypadek, choc nie jestesmy w zadnej grupie ryzyka. Ale skoro mozna.... Pozdraiwam goraco z nieco burzowego Teksasu

Mam pytanie - czy pracujecie i czy Wasi pracodawcy już wiedzą o ciąży? Jak zareagowali i czy coś zaproponowali? Skończyłam 3 miesiąc i poinformowałam dyrekcję szkoły (jestem pedagogiem specjalnym) i od razu wysunięto propozycję mojego pójścia od września na zwolnienie, gdyż łatwiej szkole znaleźć kogoś na zastępstwo tuż przed wrześniem niż w listopadzie czy grudniu, ale oczywiście decyzja ma należeć do mnie. Szczerze mówiąc, praca z niepełnosprawnymi uczniami jest wyczerpująca i poważnie myślę, żeby zadbać o siebie od września nie chodząc do pracy, ale obawiam się nudy, już teraz czytam tony książek, a tv nie lubię oglądać za często, ech może mi się tylko wydaje, a propos książek polecam \"W oczekiwaniu na dziecko\" - rewelacyjna lektura - dla mnie teraz wręcz biblia :-)

Gość Agnes76
CZESC MAMCIE! DUNIA. TLURPA- fajnie, ze jestescie! DUNIA- mam pytanko-Dlaczego nie zrobiłas 'WRÓŻB" o płci dziecka?! Tylko Ciebie nie mam na liscie. U mnie wszystko Ok. Przedstawienie w przedszkolu było fajne! Naprawdę dzieciaki się postarały. Piosenki, układ taneczny, laurka! To dużo jak na 4-latki! Moja dzidzia wyjątkowo grzeczna! Odstawiłam już Luteinę. Przyjmuję tylko Magnez i B6, Folik. Od nast. tyg. odstawiam Folik a zaczynam witaminy. Brzuszek już większy-zgadzam się z tym, że przy 2 ciąży jest szybciej widoczny (w tamtej dopiero w 16tyg.!).Już nie lubię nosic obcisłych spodni, drażnią mi brzuszek. A pro-pos Dnia Mamy. Dostałam wagę eletroniczną. I wiem już ile ważę-58.5kg. Za 2 dni mam wizytę u lekarki. Odbiorę wyniki badań i dodatkowo USG. Wszystko w jednym dniu! Trzymajcie się ciepło! Pa,Pa! P.S.Pozdrawiam "świeże " mamy!

Witajcie dziewczynki!!! Milusia25-ja też pracuję, ale zaczynam się coraz częściej zastanawiać nad zwolnieniem, bo moja praca polega na siedzeniu 8 godzin przy komputerze i oprócz tego, że jest to niezdrowe to jeszcze zaczyna mnie coraz częściej boleć brzuch od tego ciągłego siedzenia. Mój pracodawca wiedział o mojej ciąży jak byłam w 6 tygodniu, bo wtedy już gin wystawił mi zaświadczenie, które dostarczyłam do działu kadr. Muszę Wam powiedzieć, że wszyscy zareagowali super na wieść o mojej ciąży. Pan Dyrektor nawet przyszedł mi osobiście pogratulować. Zachował się bardzo miło :) A co do mojej pracy to nie miał żadnych propozycji, bo u mnie jest odwrotna sytuacja. Praktycznie tylko ja zajmuję się tym co robię i nikt mnie nie zastępuje dlatego nie byłoby mu to na rękę żebym poszła na zwolnienie, dlatego też jeżeli wszystko będzie OK to będę siedziała jak najdłużej. A poza tym ja też obawiam się, że w domu będą się strasznie nudziła :) Aaa...zapomniałam Was zapytać, dziewczynki, czy Wy też macie czasem takie bóle brzuszka jakby przed okresem. Mój gin powiedział, że jest wszystko OK i że czuję takie bóle, bo jestem bardziej wrażliwa, ale ja się obawiam, że dzieje się coś złego :( Może rzeczywiście przesadzam, bo w końcu to moja pierwsza ciąża ale się martwię. Pozdrawiam wszystkie Mamusie, buziaczki, pa pa pa....

witajcie :) witam wszystkie nowe przyszłe mamusie🌻 Mojpka, moze będziesz należala do tych szcześciar, które dolegliwości ciążowe omijają szerokim łukiem??? Życzę Ci tego naprawde🌻 dunia, to faktycznie masz niezły zestawik badań. pytałaś o to badanie które sie robi do 14 tyg. Nazywa się ono badaniem przezierności fałdu karkowego i zaleca się je robić od 11 do 14 tc. A już wogóle super jezeli jest możliwość zrobienia od razu badania aparatem Dopplera. I mnie tez, jak Ciebie, czeka zastrzyk na niezgodność w 28 tyg. Milusia, mój szef wie o ciąży od 8 tyg i nie mogę powiedziec żeby się ucieszył. Nawet nie zachował sie kulturalnie. Ale najwazniejsze że jestem na zwolnieniu i nie muszę sie denerwowac jego widokiem:) Agnes, ja na dzień Mamy dostałam album pamiątkowy dziecka do 5 roku życia z pięknymi fotkami:) Fajnie zacząć obchodzic dodatkowe święto, prawda?;) Anulka, jamiałam takie bóle ale gdzieś do 9-10 tygodnia. Teraz nic nie czuję. ale ponoś są one normalne i wiążą sie z rościąganiem macicy. No, wkońcu nasze maluchy teraz rosnądość intensywnie, nie?;) Całuski dla wszystkich.

Witajcie Mamusie! Agnes76____ zrobilame te wrozby. W tej met z obraczka najpierw wyszla mi dziewczynka, potem chlopak ;-) A w chinskiej - chlopak. Czuje sie tym mocno zaklopotana, bo jakos tak sie we mne zagniezdzilo przekonanie (nie wiem skad sie wzielo), ze bedzie dziewczynka. Jesli dzidzia bedzie wspolpracowala to moze cos na ten temat wiecej bedziemy wiedziec za dwa mies-ce po kolejnym USG :-) Ja obchodzilam w tym roku az dwa Dni Matki. W USA swietuje sie 8 maja i dostalam od znajomych sliczny okolicznosciowy balonik :-) A z okazji \"naszego\" 26 maja, dostalam album dla dzidzi taki, w ktorym jest duzo miejsca na wlasne kompozycje zdjeciowe, pisanie itp. No i oczywiscie juz zaczelam go urzadzac :-) Bedzie sliczna pamiatka, a z doswiadczenia kolezanek wiem, ze lepiej teraz byc z tym na biezaco, bo potemnie bedzie czasu na nadrabianie zaleglosci. Aaaaaaaaaaa, no i byla kolacja \"na miescie\" ;-) Usciski dla wszystkich

Gość Agnes76
O matko! Pisałam i skasowałam! Od początku! DUNIA____Trzymam kciuki za córeczkę! Wiem co to za uczucie. DZIEŃ MAMY____Fajnie, że podzieliłyście się z nami jak je obchodziłyście! Super! PRACA____W firmie pracuję od 10 lat. Szef o każdej mojej ciaży wiedział. Tylko tym razem zaczęły sie problemy-krwawiwnie. O d razu poszłam na urlop a później na zwolnienie. Dla mnie dzidzia jest najważniejsza! Poza tym muszę byc w jako takiej formie. Mam 4-letniego synka, który nie lubi siedziec za długo w jednym miejscu. DZIEŃ DZIECKA____ja zazwyczaj ten dzień obchodzę albo wcześniej albo później. I tak w tym roku kupiliśmy mu basen na balkon. W upalny weekend nic innego nie chciał robic-tylko zabawa wodą. Zobaczycie też, że dziecko nie może dostawac za dużo prezentów na raz, bo nie wie którym ma się bawic.A poza tym fajnie dawac prezent nie tylko z okazji świeta! MAMUSIE____kupiłyście już prezent dla swoich bobasków?! Kupujecie już wyprawkę czy czekacie z tym do rozwiązania?! PA,PA,

Cześć mamusie. Ja własnie dzis zakomunikowałam swojemu dyrektorowi że jestem w ciąży.No i nie był ucieszony wręcz wściekły choć nie wiem dlaczego ani mi nie pogratulował ani nic więc wstałam i wyszłam z gabinetu.Trochę mi się przykro zrobiło i mało się nie rozpłakałam ale co tam.Wazna jest teraz moja fasolka. Mia26 ja niestety też mam grupe krwi - nie wiem jak mój faciu bo narazie siedzi cały czas w delegacjach i nie ma kiedy zrobić grupy ale podejrzewam że będzie miał na + i niestety też będe chyba zmuszona w 28 tygodniu wziąść zastrzyk. Anulka mnie też pobolewa ten brzuch raz mnie boli trochę jak na okres raz mnie gdzies tam kłuje raz szczypie tez cały czas się martwie czy ok.Ale wszyscy mi tłumaczą że tak ma byc z resztą lekarz mówił że wszystko oki.

Gość 1kropka
Gdzie się podziała "niedoważona" mamusia? Nie wiem, czy to normalne, ale ja na razie nie przytyłam ani deko, apetytu nie mam. 9 tydzień, a tu objawów brak. Może mamusie z niedowagą tak mają?

mojpka, reakcja mojego szefa tez nie była najprzyjemniejsza (dał mi wyraźnie odczuć, że to dla niego kłopot i tez kompletnie nie pogratulował - ach ta kultura osobista...), więc wiem jak się czujesz. Ale pamiętaj, ze najważniejszy jest Twój dzidziuś i to żebyś się nie denerwowała:) 🌻

Zaczynam się martwić, może niepotrzebnie? Chociaż przytyłam już prawie 3 kg (początek 4. miesiąca), niewiele jem, a właściwie to cały czas jem na siłę, martwiąc się, czy dostarczam maleństwu wszystkich składników. Zanim zaszłam w ciążę, objadałam się jogurtami, teraz z nabiału jem tylko ser, zaś widok mleka i wszelkich produktów na jego bazie sprawia, że od razu tracę apetyt. Pocieszam się tym, że mimo wszystko przytyłam, jednak obawy pozostają. Tak naprawdę mam ochotę tylko na chipsy i colę (nigdy ich nie znosiłam!), ale w tym przypadku nie pozwalam sobie na takie świństwa, no może ze 3 razy od początku ciąży... Biorę Prenatal, ale i tak mogę nabawić się anemii, jeśli nie zacznę normalnie jeść! Jak sobie radzicie w tej sprawie? Czy wszystkie macie wspaniałe apetyty?

Dziewczyny, dzis Dzien Dziecka i mialam okazje zlozyc zyczenia swojemu Maluszkowi niemalze osobiscie. Wlasnie wrocilam z testu USG (Mia jak to szlo? aha, przeziernosc faldu karkowego)! Oczywiscie na wyniki trzeba poczekac, ale wszystkie pomiary w normie. Dzidzia wiercila sie niesamowicie - nawet nie wiedzialam, ze taka ruchliwa :-) Na poczatku wogole zachowywala sie jakby miala czkawke ;-) Widzielismy calego Maluszka (bo fasolka to na pewno juz nie jest, ponad 7 cm dlugosci ;-) buzie, raczki (piec paluszkow - odliczone), kregoslup - no mowie wam, cos niesamowitego!!! Milusia____ apetytem sie nie martw. Ciaza rzadzi sie swoimi prawami. Ja np. zadnych innych owocow niz truskawki, maliny i czeresnie. Z nabialu - tez tylko bialy ser, a i z apetytem ostatnio roznie bywa (jestem w srodku 14 tyg.). Ale jem to, na co mam ochote, wychodzac z zalozenia, ze wlasnie tego Dzidzi potrzeba. Lykasz witaminy i cos niecos w koncu jesz. Nie martw sie, bedzie dobrze. Ja z kolei mimo napadow wilczego glodu przez pierwsze trzy m-ce nie przytylam nic. Teraz pewnie sie zacznie polka na kolkach :-)

Gość Tlurpa
Czesc! Dunia ale masz fajnie, ja bede miala pierwsze usg dopiero za miesiac a wiec przepisowo w 5 miesiacu. U mnie sie zaczyna juz 15 tydzien wiec pewnie jest za pozno na to badanie przeziernosci karku(?). Co do badan to narazie mialam je robione tylko raz i wszystkie wyszly dobrze, na toksoplasmoze wogole nie mialam badania, a jak zapytalam lekarke bo mam dwa koty to powiedziala ze jak sa w domu to nie ma zagrozenia a na wszelki wypadek niech maz zmienia kuwete! Czasami mam wrazenie ze sobie olewaja! Moze to ja powinnam sie bardziej wyklocac:) Ostatnio znalazlam strone w internecie gdzie mozna wypozyczyc doppler do sluchania bicia serca, ok. 30$ miesiacznie. Zastanawiam sie czy warto, wiem na pewno ze kupie monitor oddechu, a tak pozatym to zupelnie nie wiem co kupowac, jakie lozeczko, jaki wozek, ile ubranek? Po usg chyba zaczne sie zastanawiac i kupowac.

Tlurpa___ widze, ze mamy te same problemy :-) A imiona juz macie? To a propos rozterek polsko-amerykanskich. Na badanie przeziernosci faktycznie u ciebie juz za pozno, 14 tydzien to max kiedy je robia. Szkoda, ze USG masz dopiero w 5 mies, bo przezycie jest niesamowite, choc z drugiej strony dzidzia juz bedzie wygladala jak czlowiek ;-) Tez myslalm o tym Dopplerze, szczegolnie gdy na poprzedniej wizycie maz nie mogl byc ze mna no i nie slyszal serduszka. Ale dzis wszystko zostalo naprawione, bo wlaczyli nam na moment dzwiek. Wiec chyba sobie odpuszcze. Co do innych zakupow - chyba dopiero po wakacjach, teraz za goraco, no i najpierw trzeba zrobic male przemeblowanie. Ale tez nei wiem co i jak, najbardziej martwi mnie lozeczko, wozek i fotelik.... Choc mam o tyle dobrze, ze sposrod moich kolezanek juz trzy przez to przechodzily w Stanach wiec jakos moze damy rade. Trzymaj sie cieplo

Gość Agnes76
CZESC! Właśnie wróciłam od lekarki! Wszystkie badania: krew, mocz, cytologia, glukoza-OK. Pozostałe:przeciwciała, antygen HBs i kiła-ujemne, czyli też OK! A USG to czysta przyjemnosc! WG, badania to 12tydzien, a nie 11! CLR-58MM, NT1.3MM? Może Wy wiecie co to NT?! Dzidzia SSSTRASZNIE ruchliwa!!!! CUDOWNY WIDOK! CUDWNE UCZUCIE! Odetchnęłam z ulgą, ze wszystko OK! Milusia____nie każda przyszła mamusia musi miec apetyt. Jedz co chcesz, a że nie tyjesz.. nie martw się-jeszcze przytyjesz! Organizm sam woła co mu potrzebne. Wyniki badań są Ok, więc nie ma się czym martwic! WYPRAWKA DLA DZIECKA___kupowac czas zacząc!Poradzcie się koleżanek-mam, które są bogatsze w doświadczenia. Na pewno chętnie się z wami podzielą informacjami. Ja już mam kilka hitów z pierwszego dziecka-BUTELKI AVENT, podgrzewacz AVENT,smoczki AVENT! A pieluszki to PAMPERS. 1-ki, te dla noworodków wystarcza 2-3paczki,moment i rozmiar więszy, czyli 2-ki. Same....zobaczycie! Pozdrawiam. Pa

Agnes_____ NT (nuchal transculency) to wlasnie przeziernosc faldu karkowego, badanie, ktore ja mialam wczoraj. Wynik pomiaru wplywa na prawdopodobienstwo, ze dzidzia bedzie miala Zespol Downa. Wczoraj pani konsultantka genetyczna powiedziala nam, ze martwic sie nalezy, gdy wychodzi wiecej niz 3 mm (w internecie na polskich stronach wyczytalam o 2,5 mm), czyli w przypadku Twojego Maluszka - wszystko jest ok, w normie :-) Czy mialas do tego jeszcze pobierana krew? Bo ja mialam test USG plus krew wlasnie na Zespol Downa i jeszcze jedna wade genetyczna, niestety nie zrozumialam dokladnie, cos w nazwie z ktoryms z chromosomow. I wyniki za piec dni. Zrobilismy to badanie, wiec nie musimy robic testu potrojnego w drugim trymestrze, bo to zasadniczo to samo, ale ten \"nasz\" jest dokladniejszy. Pozdrawiam serdecznie

Gość Agnes76
DUNIA____Dziękuję za informację! Jak widzisz zupełnie odetchnęłam z ulgą. Nie miałam pobieranej krwi.....nie wiem dlaczego.Nie zleciła tego lekarka a badania w szpitalnej poradni idą taśmowo. Poza tym nie jestem "zagrożona". Szczerze to jestem w szoku. 5lat temu w poprzedniej ciąży nikt tego nie badał. Ważne były pomiary dzidziusia.....i tyle! Czas płynie, badania USG są dokładniejsze i coraz więcej widzą. :o Cieszę się, że na dzień dzisiejszy jest wszysto jest OK! IMIĘ____Mam swoje wymarzone imię dla dziewczynki.Niestety jeszcze Wam nie zdradzę! Jak poznam płec dzidzi to przedstawię Wam z imienia. Nie chcę zapeszac. Za jakiś czas wybiorę się prywatnie na USG. Będę miec zdjęcia, a może nawet DVD z nagranym badaniem! To dzisiejsze było za darmo (jedno z trzech darmowych), więc nawet zdjęcia nie dostałam. Całe szczęście, że mam komórkę z aparatem. Dzięki temu mam pamiątkę! Pozdrawiam!

Gość Tlurpa
Jak narazie mamy imie dla dziewczynki, bardzo podoba nam sie Chloe, a jak bedzie chlopiec to nie mam jeszcze pomyslu. Co do pieluch to bede uzywala takich ekologicznych, mozna kupic w niektorych sklepach albo z internetu http://www.seventhgeneration.com/site/pp.asp?c=coIHKTMHF&b=89861 Po tym jak przeczytalam ile toksyn uwalniaja takie rozkladajace sie pieluchy to stwierdzilam ze bede uzywala tych nie wybielanych. Jak by ktos chcial o tym poczytac to na tej stronie powyzej sa informacje. Pozdrawiam wszystkie przyszle mamy:)))

Zastanowiły mnie trochę Wasze topiki. Raczej nie myślałam jeszcze poważnie o przygotowywaniu wyprawki dla dziecka (zacznę po wakacjach), choć zdradzę, że jak tylko przechodzę gdzieś obok sklepu dla niemowląt od razu wchodzę i oglądam... A mogłabym godzinami tam siedzieć i zastanawiać się, jak to możliwe, że tak MALEŃKĄ koszuleczkę czy śpioszki można założyć nie lalce, ale żywej istotce, ach... Odnoszę wrażenie, że nie ma minuty, żebym, nie myślała o mającej się narodzić kruszynce. Czasem tylko nachodzą mnie jakieś przerażające mysli o nieprzespanych nocach, ale wypieram je i staram się myśleć pozytywnie. Dzisiaj mój mąż (bardzo przejęty swą przyszłą rolą) obliczył nagle, że w od przyszłego roku przybędzie nam trochę świąt, no tak - Dzień Dziecka, Matki, Ojca, urodzinki, imieninki dzidziusia :-) Trzymajcie się cieplutko

A nawiązując jeszcze do tematyki badań - mnie drugie USG czeka dopiero w lipcu, za 2 tygodnie idę na rutynowe badanie, ciekawa jestem, czy tym razem dostanę jakieś skierowanie, gdyż ostania moja wizyta trwała kilka minut..., a podstawowe badania robiłam tylko po 1. miesiącu, tak jak i USG. Wszystko było w porządku, dlatego też lekarz podczas ostatniej wizyty trochę jakby zignorował mnie i powiedział, że wszystko jest ok, więc na razie nie badamy ponownie. Jeśli teraz pójdę i znów niczego więcej nie usłyszę, jak tylko do zobaczenia w lipcu na USG, to się zdenerwuję. Nie ma mowy o żadnych badaniach przeciwko toksoplazmozie itp. Tylko podstawowe badania i 3 USG podczas całej ciąży. Odnoszę wrażenie, że mój ginekolog boi się, że mogłoby wyjść coś nie tak, bo wtedy tylko miałby problem. No ale może powinnam byc spokojna i mu zaufać...

Gość Agnes76
MILUSIA____Jeśli jest wszystko OK, to po co robic badania? A jesli jednak Cię coś niepokoi to idź do innego lekarza. Ślubu z nim nie brałaś! Ważne jest to abyS lekarza darzyła zaufaniem! On dba o Twoje dziecko!To ważne! Nieprawdaż?! p.s.Jeśli inny lekarz powie Ci, że wszystko OK......to powinnaś...przestac się martwic! Pozdrawiam! :u

Agnes___ pytalam o pobranie krwi z ciekawosci. Bo tutaj sa dwie \"odmiany\" tego testu: jedna to samo USG (tylko na Zespol Downa), a druga - razem z krwia (na cos jeszcze). Byc moze sytuacja w Polsce wyglada tak, ze jesli pomiar NT wychodzi poza norme, to wtedy zlecaja dalsze badania? My te badania zrobilismy tak \"na zas\", bo w grupie ryzyka tez nie jestesmy. Glownie chodzilo o USG, bo nastepne standardowe wypadnie mi jakos w lipcu :-U Milusia____ ja tez poki co mialam tylko badania przy pierwszej wizycie, ktora tutaj jest dopiero w 8-9 tyg :-) a potem juz nic i z tego co wiem, to czeka mnie jeszcze tylko test obciazeniowy na cukier za jakis czas. Widocznie teraz juz nie kluja co miesiac ;-) Duzo pewnie zalezy od lekarza i, Agnes ma racje, jesli masz jakiekolwiek watpliwosci to idz do innego. I tak na marginesie: czy u pozostalych Mam wszystko w porzadku, bo siedzicie cicho. MIa, Soul, Niunia77 - co sie dzieje w waszych brzuszkach? Pozdrawiam goraco

Gość Agnes76
Miało padac a jest słońce! Mój synuś się ucieszy. Pójdą w przedszkolu do ogródka. A on bardzo lubi bawic się w piasku! Wczoaraj szukając interpretacji badań USG znalazłam www.noworodek.pl a tam KALKULATOR- CHŁOPIEC CZY DZIEWCZYNKA. Ubawiłam się przy tych pytaniach. A na koniec dowiedziałam się, że w 57% będę miec córkę a w 43%:osynka! SOUL____Dlaczego nie bywasz na Naszym topiku. Przez przypadek widziałam Cię na innym. Pisałaś o USG. Dawno u Nas nie byłaś. MYCHA___POLKA___CIĘŻARÓWKA___Gdzie jesteście? Pozdrawiam wszystkie mamusie! Do wieczorka!

Gość 1kropka
Hej Dziewczyny!!! Powiedzcie mi proszę w końcu, czy to normalne, że nie przytyłam jeszcze ani o deko ?? Termin na 23 grudnia a tu nic ?? Co mam robić, jestem zaniepokojona i w "kropce", a mój lekarz jest jeszcze na dwutygodniowym urlopie. Co robić??

Hej brzuchatki:) Bardzo przepraszam, że zaniedbałam ten topik, ale jakoś nie mam siły wiele pisać. Nawet \"topik matkę\" zaniedbałam:( Co u mnnie? A więc zaczęłam 17 tydzień, w środe mam wizyte u gina. Czuje sie dobrze. Mdłości odeszły w dal wraz z I trymestrem:) Mogę już pić kawkę, z czego skwapliwie korzystam (nescafe 3 w 1), zwłaszcza,że pomaga mi na ból głowy. W 14 tygodniu miałam usg włącznie z badaniem przezierności fałdu karkowego. Pani dr powiedziała,że wszystko w porządku a maluszki maja sliczne główki i kregosłupy:) Nagrała mi nawet kasete vhs. Super dzieciaczki. Jeden jest dobrze widoczny bo znajduje sie na przedniej ścianie macicy a drugi na tylnej. Ten z przodu (bardziej widoczny) ruszał buzia, rączkami, podskakiwał i przekręcał sie w ta i z powrotem. Także jak narazie wszystko ok. Przyznam,że nie doczytałam co u Was. Weszłam na topik, zobaczyłam wezwanie mojej osoby i sie odezwałam. Teraz czekam na kumpelę, ale obiecuje nadrobic zaległości:) Wszystkim ciężarówkom i starającym się przesyłam mnóstwo buziaków:) Miłego weekendu:)

1kropka_____ sie nie martw! ja I trymestr tez zaliczylam bez zadnych dodatkowych kilogramow, co moja p. doktor switowala tylko usmiechem i stwierdzeniem, ze dobrze. Teraz koncze 14 t (termin mam na 5.12) i mam wrazenie, ze sie ruszylo w sprawie kilogramow :-) Brzuszek juz zaczyna wystawac i na wadze tez chyba juz wiecej. Milego weekendu kobietki. Ladniejszej podogy niz u mnie, bo za oknem potworne burze....