Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Gość agripa
Hey Emmi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agripa
ZIELONE ŚLEDZIE -kg zielonych sledzi ,te dluższe przekroic na pół,posypac wegetą i obtoczone w mące usmażyc na oleju na złoty kolor.3 duze cebule zeszklic tez na oleju i wymieszac z 1 sloiczkiem przecieru pomidorowego.Śledzie ukladamy warstwami przekladając je cebulka.Na koniec robimy zalewe:6 szkl. wody przegotowanej na 1 szkl. octu, 3 ziela angielskie,2 liscie laurowe,2 łyżki cukru i 2 łyżeczki soli-zalewamy śledzie i odstawiamy na 2 dni aby skruszały.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyprobowalam przepis na placki z serka homogenizowanego. Hmm.. w smaku dobre, inne :) Ale smazenie tego troche doprowadzalo mnie do szalu :O Nie wiedzialam ile mam dac tej maki i tak dodawalam po trochu. Efekt byl taki ze pare plackow poszlo do kosza, bo zwyczajnie nie daly sie przewrocic. Uginalo sie to to i za cholere nie mozna bylo podwazyc lopatka. W koncu sie dalo: ale na 2 lopatki :O Czy wy tez mialyscie takie problemy z przewracaniem? Czy ja cos zle zrobilam?? Dalam 2 jajka, male to one nie byly, wiec moze to to? Bo jesli to \'normalne\' to byla moja pierwsza i ostatnia proba z tymi plackami :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
forever blue//:) Coś nie wyszło, bo ja smazyłam już parokrotnie i nic z tych rzeczy nie miałam, może za dużo mąki, albo za mało oleju? Powiem Ci, że ja mąki dałam na oko, kurcze nie pamietam ile, ale tak, żeby trochę się zagęściło ale nadal pozostało rzadkie i kładę dużą łyżką od jedzenia zupy takie nieduże, ale płaskie placuszki. Uważam, że jak są płaskie to szybciej i lepiej się usmażą. Nic mi nie przywierało do patelni, a też dawałam 2 jajka. Chociaż i z 1 też daję i są dobre. Uwielbiam te placuszki bo mój starszy - niejadek je wcina aż mu się uszy trzęsą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam dawno nie witanych i nadal nie wie jakie sliwki na marmoladę najlepsze :( trudno zrobię z takich jakie uda mi się kupić. Co do placuszków z serka homo fakt wychodzą zawsze. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
awusia//:) chyba z tych fioletowych, chociaż tata robi z kazdych ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agripa
Do Mariki te sledzie po prostu tak sie nazywaja..prawde mowiac nie wiem jaki to gatunek sledzia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Emmi -- to ja nie wiem co nie tak. W sumie problem z przewracaniem nie polegal na tym, ze mi przywieraly, ale ze tak sie wyginaly, ze za nic nie moglam ich podwazyc. Ech, nie wiem czy jeszcze raz sie skusze na te placki :P A teraz przepis ode mnie. Na zydowskie placki (podam proporcje z ksiazki, ale ja bede robic wiecej) 3 ziemniki 1-2 lyzki miekkiej margaryny 3 bialka jaj sol, pieprz tlusz do smazenia Ugotowane ziemniaki, rozgniatamy z przyprawami i maslem. Z bialek ubijamy piane i delikatnie nalezy polzaczyc z ziemniakami. Smazyc jak placki zimniaczane. Dzis zamierzam wyprobowac. Pochwale sie wynikami ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
forever blue//:) Nie zniechęcaj się, bo one są naprawdę pyszne i takie łatwe i szybkie do zrobienia... no chyba, że smak Cię nie urzekł, mnie bardzo odpowiada :) a te podane przez Ciebie też wypróbuję na dniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Juz opowiadam jak placki. Jednym slowem? PYSZNE :) Ja zrobilam do nich sos pieczarkowy. Pare sie zje i brzuszek pelny. Tylko dlugo sie smaza. Ale warto poczekac :) Polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Emmi -- oj, trudno mi powiedziec na minuty. Ale dluuugo trzeba by je trzymac zeby sie przypalily. Smaza sie na sliczny zloty kolor. Podsmazals kiedys ugotowane zeimniaki tak zeby zezlocily sie? To tyle mniej wiecej bedziesz smazyc placki :P Aha, i najlepiej odsaczac je na recznku papierowym, bo strasznie pija tluszcz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agripa
Hey kobietki:)a znacie może jakis dobry przepisik na sałatke z tuńczykiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agripa
GRZYBKI W OCCIE obczyszczone grzybki obgotowac w osolonej wodzie przez 10-15 min.Odcedzic i ostudzić.Zrobic zalewe ja na szkl. octu daje szkl. i troche wody ,zagotowac ,ostudzic Do każdego słoiczka wrzucic 2,3 liście laurowe i pare ziarenek ziela angielskiego.Zalać wlożone do słoiczków grzybki i pasteryzować 40 minut.Przepis ten wykorzystuje kazdego roku:)Pozdrawiam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość LaGatta
A moze ktos ma pomysl na smaczne ciasto? Tylko za babki i wszelkie "suche" ciasta dziekuje ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANNA P
SERNIK NA ZIMNO składniki; paczka okrągłych biszkoptów(10dag) 3 galaretki owocowe(2czerwone, 1 żółta) 6 łyżek żelatyny instant 3 serki waniliowe wykonanie; Galaretki rozrobić w3 miseczkach wg. przepisu podanym na opakowaniu,mocno schłodzićKażdy serek wymięszać z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonej w 4łyżkach gorącej wody(schłodzić). Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową , a następnie biszkoptami. Wlać zastygający serek i wstawić do lodówki na 15min , wylać zastygającą galaretkę odstawić do lodówki na 15min . Tak postąpić z pozostałymi serkami i galaretką. Ciasto wstawić na 2-3 godziny do lodówki. SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To osobno każdy serek i osobno każdą galaretkę się wylewa i daje do zastygnięcia? a nie miesza się galaretek z serkami? Możesz napisać czy dobrze Cię zrozumiałam? Pozdrawiam wszystkie kucharki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesc dziewczynki dzisiaj jadłam swietna sałatke: pyszna sałatka i tania przepis z gazety 6 pomidorow duzych, puszka kukurydzy, z 10 plastrow szynki koniecznie wedzonej pomidory pokroic na kawałki szynke w paseczki wyymieszac posloic lekko sos: 3 łyzki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki ketchupu, doprawic sokiem z cytryny i ziołami prowansalkimi skladniki sosu wymieszac polac przed samym podaniem, mozna jeszcze koperek dac ale ja bez robiłam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oooooooooooooppppppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANNAP
Do Awusa zrozumiałaś mnie dobrze każdy serek i galaretkę osobno. Trochę pracochłonne, ale bardzo pyszny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ANNAP dziękuję za wyjaśnienia. Nie pamiętam a nie chce mi się wertować, czy podawałam Wam przepis na pyszne ciasteczka z owocami np jabłkiem. Składniki: 1/2 kg przemielonego twarogu ( ja kupuję taki gotowy ;) prościej ) 2 kostki tłuszczu, najlepiej Kasi 5 szkl. mąki tortowej Wykonanie: z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Następnie po kawałku rozwałkowywać ( jest go sporo więc całości naraz nie da się rozwałkować) Wycinać z rozwałkowanego do grubości mniej więcej 1/2 cm ciasta kwadraty ( z dokładnością bez przesady), na środek kłaść połowę 1/8 wypestkowanego, obranego jabłka. Rogi skleić na górze, skleja się bez problemu. Gotowe ciasta na posmarowana blachę lub jak kto lubi na papier do pieczenia ( lepszy bo nie trzeba smarować). Do piekarnika na 180 stopni C na około 20 minut. Mniej więcej na złoty kolor upiec. Po ostygnięciu polukrować, bo w cieście nie było cukru. Nie zapomniałam o jajkach i proszku do pieczenia czy innych drobiazgach, tego się nie daje. Jak do tej pory nie spotkałam osoby, której nie smakowałyby. Pozdrawiam i miłego wypiekania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziewczyny wasz topic jest swietny skopiowalam sobie przepisy do worda i ulozylam sobie jadlospis na 2 tyg - koniec z nudą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja nie wiem czy to bylo bo jest tu tego strasznie duzo ale podam wam dwa swoje przepisy z ziemniakow. placki ziemniaczane inaczej. trzemy ziemniaki na grubej tarce dodajemy starta cebule i 3 4 zabki czosnku jak kto lubi mozna nie dac wcale albo wiecej. do tego scieramy okolo 20 deko zoltego sera, jajko lyzka maki jak do normalnych placow mieszamy smazymy na zloto. mozemy zjesc ze smietana albo sosem warzywnym lub z mieskiem. krokiety z ziemniakow. ziemniaki gotujemy do miekkosci studzimy ugniatamy najlpiej przez praske lub maszynke dodajemy troszeczke podsmazonej zmielonej cebuli lyzka dwie maki+ maki ziemniaczanej jedno jajko mozna podsypac troche bulka tarta. wymieszac formowac placuszki. obtoczyc w bulce ale moim zdaniem lepsza jest gotowa panierka do drobiu. podajemy tez albo ze smietana albo sosami. najlepsze z pieczarkowym:D jestem nowa wiec nie wiem dokladnie co pisalyscie ale kilka przepisow znam:D a kilka przepisalam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magaluff
hej dziewczyny!! uwielbiam gotowac mam chloapka wielkiego glodomora ktory wszystko je... z makaronemnawet schabowego:/ no wiec zmuszona jestem aby na kazdy obiad byl makaron:) ale juz mi brakuje pomyslow codososow do makaronowile mozna jesc tych pomidorowych bleee mi juz sie przejadlo i tych wszystkich z sloikow i puszek no imoze macie pomysly??? czym mu moge polac?????????? bylabym wdzieczna bo juz mam dosc:))) mam kilka fajnych pomyslow np. na pierogi z kurczakiem, zapiekane w sosie z serem,risotto kilka slatek oo oipoledwiczki dobre robie:) jak cio piszcie jezeli was cos interesuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magaluff
wczesniej ktos chcial przepis na salatke z tunczykiem podaje:) 1. salatka tunczyk , kukurydza, ogorek konserowy, papryka konserwowa, kukurydza, ryz, majonez , moze byc czerwona fasola ale nie musi 2. salatka tunczyk, ogorek konserwowy, cebula, kukurydza, majonez 3.salatka tunczyk, ryz, kukurydza, majonez 4.slatka tunczyl, salata lodowa, pomidor, ogorek konserwowy, papryka konserwowa, plac sosem vinegreemozna kupic gotowy uhhh uwielbiam tuczyka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×