Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Muszę poszukać jakiejś sałatki z tuńczykiem, ale teraz tak na szybko mogę podać coś fajnego z tuńczykiem. FASZEROWANE POMIDORY z TUŃCZYKIEM 4-6 pomidorów średniej wielkości, wybrać twardawe i mięsiste puszka tuńczyka 2 jajka ugotowane na twardo mała cebulka - posiekana 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny sól, cukier, pieprz liście sałaty Z pomidorów wyciąć wierzchy, łyżeczką wyjąć miąższ, posypać trochę wewnątrz solą i odwrócić do góry dnem i pozostawić tak, aby nadmiar soku wypłynął. W tym czasie z ugotowanych jaj wyjąć zółtka, utrzeć z tuńczykiem, cebulką i natką, doprawić do smaku: solą, piperzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wlożyć do pomidorów, udekorować paskami białek z jajka i całość ułozyć na liściach sałaty. Ja miąższ z pomidora albo dodaję do czegoś, ale też trochę mieszam z tym w tym przepisie, jako drugą formę smakową tego przepisu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roladki serowe składniki: 8 plastrów makaronu dolazanii 8 plastrów żółtego sera 8 plastrów sera rokpol 8 plastrów szynki po 1/2 czerwonej, zielonej i zółtej papryki 1 szklanka mleka 1 pęczek szczypiorku - posiekać a osiem długich pozostawić w całosci. 3 łyżki masła 1 łyzka mąki sól, olej wykonanie: Papryki oczyścić pokroić w plastry. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjąć, ostudzić. Na każdym płacie ułozyć po kawałki sera, szynki, papryki. Posypać posiekanym szczypiorkiem, zwinąć w rulon i związać gałązkami szczypiorku. Żaroodprne naczynie wysmarować olejem, ułozyć roladki. Mleko zmiksować z masłem i mąką, zalać potrawę. Zapiekać 20 minut w tem 180 stopni C. Na obrazku pokazane są jak stoją pionowo. Widzę, że mam prywatny topik...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Emmi sypiesz przepisami jak z rękawa a ja teraz nie mam czasu na pisanie a i czytać za bardzo nie chcę bom na diecie. Jednak podawane przepisy zapisuję w miarę wolnego czasu. Pozdrawiam kuchareczki, jak maleństwo Emmi :) ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
awusia//:) a dzięki dobrze :) rośnie, ma już 4,5 miesiąca, duży i ciężki :) słodko się uśmiecha. Co to za dieta? pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
konczita//:) Jak lubisz takie zawiniątka i przepisy z naleśnikowatym ciatem to zaraz coś jeszcze podam, bo ja uwielbiam wariacje z ciastem naleśnikowym już szukam, co jeszcze mam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
supe sałatka :) Sałatka meksykańska Do przygotowania w zasadzie przez cały rok. Prawdziwa ozdoba stołu, z którą poradzi sobie każdy. Liczba porcji: 4 Składniki: puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, duża czerwona cebula, czerwona papryka, 3 korniszony, 3 pomidory, kilka kropel sosu tabasco, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżki octu winnego, bazylia, oregano, łyżka ketchupu, sól, pieprz do smaku. Sposób przyrządzania: Odsączyć fasolę i kukurydzę. Cebulę, paprykę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Połączyć te składniki ze sobą. Przygotować sos z tabasco, oliwy, octu, ketchupu i ziół. Wymieszać z sałatką. Wstawić do lodówki. W tym czasie pomidory pokroić na cząstki - 8-ki lub 16-tki. Ułożyć w wieniec na obrzeżu półmiska. Lekko posolić. Na środek półmiska nałożyć przygotowaną sałatkę. Dodać jeszcze pierś z kurczaka i serek zolty starty na tarce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tinkaa***
słuchajcie co zrobić z makaronu świderki , mam go całą spożarke i niewiem co z nim robić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tinka***
Jola a ta pierś i ser to jak ma być podane do tej sałatki ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gapa ze mnie ;) ja jadłam to z piersią gotowaną, ale można też podsmażyć delikatnie Pierś i starty ser dodajemy do reszty składników i wszystko razem mieszamy Tinka/ ja bym dodała pomidora, ogórka, paprykę i ser feta, do tego jakiś sos, posolić, popieprzyć albo jakąś zapiekankę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tinka//:) Poszperaj na topiku, na pewno zjadziesz sporo przepisów z makaronem w roli głownej, możesz też tam gdzie ryż zamienić na makaron :) jola:D fajna ta salatka, a co do przepisu, to wstawię, tylko muszę mieć wiekszą chwilkę ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam! Mam super przepis na tortille! jest pyszny! Naleśnik: -200 g maki pszennej -150 g maki kukurydzianej -oliwa z oliwek -woda Obie mąki przesiewamy i dodajemy do nich łyżkę oliwy oraz trochę wody, aby wyrabiając uzyskać elastyczne ciasto. Odstawiamy je na jakieś 20-30 minut. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki. Smażymy na prawie suchej patelni aż pojawią się takie brązowe plamki. Jeśli zaczną się robić pęcherze trzeba je przycisnąć np. łopatką do patelni. Taki naleśnik jest bardziej sztywny od naszego tradycyjnego, więc zamiast zwijać go w rulon po nałożeniu farszu można złożyć go w pół. Nadzienie: -1 puszka czerwonej fasoli -1/2 puszki kukurydzy -1 duża cebula -ok. 250 g mięsa mielonego -papryka świeża (zielona lub czerwona) -koncentrat pomidorowy (wedle uznania) -2 ząbki czosnku -przyprawy(sól, pieprz czarny, papryka chilli, papryka słodka, szczypta cynamonu, szczypta cukru, vegeta) Mięso podsmażamy rozdrabniając je na drobne kawałeczki, solimy i pieprzymy. Gdy dobrze się wysmaży dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz paprykę i podlewamy niewielką ilością wody. Po ok. 7 min wrzucamy fasolę, zgnieciony czosnek i resztę przypraw. Powinniśmy uzyskać w miarę gęsta konsystencję. Podsuszamy całość jeszcze ok. 5 min i możemy nadziewać wcześniej przygotowane naleśniki. Sos: Według mnie niezbędny do tej potrawy jest sos czosnkowo-ziołowy, którym polewamy naleśniki. -1 duży jogurt naturalny -2 łyżki majonezu -starty świeży ogórek (2 małe gruntowe lub pół dużego) -1 łyżeczka posiekanego koperku -1 łyżeczka posiekanej pietruszki -2 posiekane listki mięty pieprzowej (jeśli ktoś nie ma to można się bez tego obyć) -2 ząbki czosnku -sól -szczypta estragonu lub bazylii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak już podawałam to przepraszam, bo pogubiłam się :) 2 OMLETY WEGETARIAŃSKIE ciasto: 6 jajek 3 łyżki wody 2 łyżki masła sół farsz: 2 pomidory 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 łyżka mąki przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do sałatki 1/2 łyżeczki bazylii kilka gałązek świeżej bazylii przygotowanie: Omlety: Jajka lekko ubić z solą i wodą. Usmażyć na masle 2 omlety. Farsz: Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, dodać do cebuli. Pomidory pokroić w drobną kostkę, wlozyć do podsmażonych warzyw, przesmażyć. (warto zdjąć z pomidora skórkę) Dodać mąkę i przyprawy, jeszcze chwilę dusić. Zachować w ciele. Na każdym omlecie ułozyć farsz, po kilka świeżych listków bazyli, złożyć na pół. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
awusa//:) Jest ich pare w takich małych torebkach albo knorra jak wolisz, ja wolę ziołowe ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ostanio MK \'skolowal\' kilka kapust pekinskich i trzeba bylo cos z nimi zrobic. Bylo wyprobowywanie salatek. Jedna sie podziele, bo byla przepyszna. Tworczosc nie moja, z ksiazki kucharskiej, ale mniamniusna. Sałatka \"7 pokus\" (tak sie niby naywa) SKLADNIKI: kapusta pekinska pomidor (dalam 2) ogorek zielony puszka kukurydzy 10 dag zoltego sera cebula puszka tunczyka w sosie wlasnym sol, pieprz majonez (ja zrobilam sosik smietanowo-majonezowo-czosnkowy, tak do polania po wierzchu) JAK ROBIMY: Kapuste poszatkowac; pomidor, nieobrany (umyty) ogorek, ser i cebule pokroic w kostke. Tunczyka osaczyc, podzielic na mniejsze kawalki. Wszystkie skladniki wymieszac (z majonezem?). Sol, pieprz do smaku. I tyle. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MAKARONIK Z WEDZONYM LOSOSIEM (na 4 osoby) SKLADNIKI: 400g makaron gniazda wstazki 100g wedzony losos zabek czosnku 25g posiekanego szczypiorku (nie wiem ile to bedzie, dawalam na oko:P) 200ml smietany lyzka oliwy 2 lyzeczki soku z cytryny 50g startego parmezanu (lub innego sera wg uznania) JAK ROBIMY: Makraon ugotowac. Lososia pokroic na male kawalki. Czosnek przecisnac przez praske i podsmazyc na oilwie. Dodac smietane i wieksza czesc szczypiorku. Przyprawic sola i pieprzem (polecam bialy, nie odznacza sie tak w bailym sosie. tylko uwaga! jest ostrzejszy niz czarny wiec ostroznie). Gotowac mieszajac, az sos zacznie gestniec. Dodac pokrojonego lososia i sok z cytryny. Makarona polac sosem, posypac serem i reszta szczypiorku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze 2: TAGIATELLE W SOSIE PIECZARKOWO-PARMEZANOWYM SKLADNIKI: makaron tagiatelle 20-30 dag pieczarek srednia cebula lyzka masla piers z kurczaka 3 zabki czosnku smietana 18% parmezan maka oliwa z oliwek sol, pieprz JAK ROBIMY: Na patelni podsmazyc na zloto pokrojonego w kostke, przyprawionego sola i pieprzem kurczaka. W rondelku dusic pieczarki z cebula i maslem. Przyprawic do smaku. kiedy beda miekkie, dodac wymieszana z odrobina maki i wody smietanke. Dodac zmiazdzony czosnek i pramezaan. Kiedy sos zacznie sie gotowac dodac kurczaka i makaron (lub makaron polac sosem - kto jak woli). Posypac parmezanem i szamac :) *** CIASTKA (bez pieczenia) SKLADNIKI: 2 szkl. cukru 4 lyzki kako 8 lyzek zimnego mleka 1/2 kostki masla roslinnego (tj. 152g) To wszystko rozpuscic w rondelku. Nastepnie dodac: 3 szkl. platkow owsianych olejek (wg smaku) (ja w kolejnej partii dodawalam jeszcze: pokrojone drobniutko suszone morele, orzechy drobniutko posiekane - wszystko pasuje, oby drobno bylo) Taka mase wykladac na folii aluminiowej. wielkosc ciacha wg uznania. i zostawic na kilka gdzin az zastygna. Wazne zeby masa byla dosc gesta (w trakcie wykjladania ciastek bedzie juz troszke zastygac), bo ciastka w ogole nie zastygna. Proste, a pyszne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to podam pomysl na cos, co jest bardzo latwe smaczne i tanie, aczkolwiek mialabym zastrzezenia codo zdrowotnosci tego specyjalu ;) (ale tym sie nie przejmuje, bo niby topik SMACZNIE ZDROWO TANIO, ale gro tutejszych przepisow wcale nie jest zdrowych ;) ) na 2 osoby: 3 srednie ziemniaki 4 szczuple parowki oliwa sol, pieprz, rozmaryn 1-2 szczypiory nagrzewamy piekarnik do 200*. kroimy ziemniaki na nieduze kawalki (nie musimy obierac, wystarczy bardzo dobrze wyszorowac). wkladamy ziemniaki do naczynia zaroodpornego, polewamy oliwa, posupujemy przyprawami, przykrywamy, potrzasamy w celu wymieszania skladnikow i wkladamy do piekarnika. ziemniaki beda sie piekly ok. 30-40 min, w zaleznosci od wielkosci kawalkow. trzeba sprawdzac ich miekkosc.gdy sa juz prawie gotowe odkrywamy pokrywke, na wierzch kladziemy parowki przektojone na polowki, sypiemy szczypiorek i wlaczamy gorny grill w piekarniku. w ten sposob wszystko sie pieknie przyrumieni, ale trzeba pilnowac, bo to tylko pare minut i moze sie spalic ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fotojosz
Smacznie, zdrowo i tanio - ja dodam jeszcze - błyskawicznie i bez zmywania. Zobaczcie stronę www.gotowanie.waw.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moznie niekoniecznie to proste, ale z pewnosci pycha RUGELACH (ROGALIKI) Z ORZECHAMI LASKOWYMI (na 32 male lub 16 duzych) SKLADNIKI 200g miekkiego masla 200g miekkiego twarozku smietankowego 2 lyzeczki cukru pudru 150g maki przesianej ze szczypta soli 100g siekanych przechow laskowych (lub wloskich) 50g zwilzonego cukru trzcinowego 4 lyzki kakao 2 lyzeczki cynamonu 25g stopionego malsa 1 bialko ubite z odrobina wody gruby cukier krysztal (wg uznania) JAK ROBIMY Maslo rozetrzyj dokladnie z serem. Polacz z cukrem pudrem (nastepnym razem dam troche wiecej niz 2 lyzeczki), nastepnie z maka i wyrabiaj az do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Uformuj kule, owin w folie spoyzwcza i wloz na noc do lodowki. Nagrzej piekarnik do 180st.C. Zmieszaj orzechy z cukrem trzcinowym, kakao oraz cynamonem i odstawic. Rozetnij kule ciasta na pol i jedna polowe ponownie schowaj do lodowki. Druga polowe rozwalkuj na posypanym maka blacie na placek o srednicy 25cm. Ciasto poczatkowo wyda sie twarde, ale szybko zmieknie. Pomagajac sobie dnam tortownicy lub laterzem wytnij rowne kolko (ja, oczywiscie, cielam na oko:P). Nastepnie podziel je na 16 lub osiem rownych czesci w ksztalcie klina. Pomaruj kazdy z klinow stopionym maslem, a nastepnie rozloz na nich rownomiernie polowe masy orzechowej. Pokryj folia spozywcza i lekko docisnij walkiem nadzienie do ciasta. Zdejmij folie i zwin kadzy z klinow nadzieniem do wewnatzr, zaczynajac od szerszego konca, tak aby otrzymac w rezultacie minicroissanty. Uluz na lekko natluszczonej blasze do pieczenia i posmaruj ubitym bialkem. Mozesz posypac odrobina grubego cukru krysztalu. Powtorz ta sama procedure z reszta ciasta i piecz 20-30 min, do zrumienienia. Lekko ostudz, potem przenies na azurowy stelaz. SMACZNEGO [przepis zaczerpniety z ksiazki \"Kuchnia zydowska\"]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To juz bedzie zdecydowanie prostsze: KROKIETY (kotlety jak ktos woli) Z WEDZONEJ MAKRELI SKLADNIKI 2 duze wedzone makrele 4 duze ziemniaki 2 jajka 2 lyzki posiekanego szczypiorku czerwona papryka 1-2 cebule lyzka przyprawy do ryb bulka tarta pieprz olej JAK ROBIMY Obrane ziemniaki ugotowac, przepuscic przez praske, ostudzic. Z makreli zdjac skore, wyjac kregoslup i osci, mieso podzielic na kawalki i posiekac lub rozdrobic widelcem. Papryke drobno pokroic. Posiekana cebule podsmazyc na oleju. Do zimnych ziemniakow wbic jajka, dodac rybe, papryke, cebule, szczypiorek, przerpawe do ryb i pieprz. Starannie, ale szybko wymieszac. Wilgotnymi rekami uformowac niewielkie krokiety/kotlety, obtoczyc w bulce tartej. smazyc na zloty kolor. [z polowy ilosci podanych skladnikow wyszlo mi 10 kotlecikow] SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×