Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Jejku, napisałam się i mi "wcięło".... GULASZ Z SERC WIEPRZOWYCH 80 dag serc wieprzowych 2-3 papryki 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyzki konc. pomidorowego sól, pieprz, łyżka mąki pszennej, łyżeczka płaska papryki ostrej sproszkowanej, olej do smażenia Serca przekroić na połówki, dobrze umyć, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i mąką, podsmażyć na rumiano w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone w plastry cebule, przecisnięty przez praskę czosnek i szklankę wody. Dusić przez 10 minut. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, paprykę w proszku i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania podprawić konc. pomidorowym, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu. Podawać z kaszą lub makaronem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NIBY SZASZŁYKI Z PARÓWEK 8 cienkich parówek 8 pieczarek marynata: 3 łyżki konc. pomidorowego 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju Składniki marynaty dobrze wymieszać. Parówki i pieczarki pokroić na 4 części, nadziewać na zmianę na patyczki, smarować marynatą, piec kilkanaście minut na ruszcie piekarnika (180-200 stopni). Do szaszłyków można dodać cebulę w plastrach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SZASZŁYKI Z WĄTRÓBKĄ DROBIOWĄ 50 dag wątróbek drobiowych 30 dag wędzonego boczku w plastrach 50 dag małych pieczarek sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej - do marynaty. Zrobić marynatę z podanych składników, wrzucić do niej wątróbki pokrojone na kawałki (jeśli zajdzie taka potrzeba). Schłodzic w lodówce przez ok. pół godziny. Kawałki wątróbki wyjmować z marynaty, owijać plasterkami boczku, nadziewać na patyczki na zmianę z pieczarkami, posmarować wszystko resztą marynaty od mięsa, piec ok. 20 minut w 200 st., co jakiś czas obracając szaszłyki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
***Kotleciki z ryżu*** http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a1663846f8859df.html 2 woreczki ryżu ugotowanego w osolonej wodzie (ew. z dodatkiem kostki rosołowej, jeśli ktoś preferuje) 2 średnie marchewki duża cebula 1 duże jajko bułka tarta olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na oleju, dodać do ugotowanego odsączonego ryżu, wbić jajko, doprawić (nie eliminujcie gałki muszkatołowej, bo daje fajny smak kotletów), dodać nieco bułki tartej jeśli masa jest zbyt rzadka, formować kotleciki, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju (nie trzeba długo, bo tylko jajko ma się ściąć), aż pojawi się chrupiąca skórka (kotleta będzie łatwo przełożyć na drugą stronę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
*** Hreczniaki *** (kotlety z kaszy gryczanej i twarogu) 25 dag kaszy gryczanej (nie musi być palona, może być jasna) 30 dag białego sera 2 jajka ok. 2 łyżki posiekanej zieleniny (natka, koper) sól, pieprz, olej, bułka tarta Kaszę ugotować w osolonej wodzie, zmielic tazem z twarogiem (albo utłuc tłuczkiem do ziemniaków), wbić jajka, doprawic solą i pieprzem, wsypać zieleninę. Uformować koltety (jeśli masa za rzadka, to dodać nieco tartej bułki, ale wszystko powinno być OK), panierować w bułce tartej, smażyć na oleju. Dobre z sosem grzybowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wynalazłam, że na 6. stronie tematu był przepis na kotlety ryzowe, ale zupełnie inne:-) Podano tam również przepis na kotlety greckie.... ja znam inny przepis... 6 dużych ugotowanych ziemniaków - mogą być już ubite, jako resztki z obiadu pół kostki fety cebula posiekana w kostkę i podsmażona na oleju jajko sól, pieprz, koperek posiekany bułka tarta, olej Fetę pokroić w kostkę 5x5x5mm. Ziemniaki utłuc, dodać cebulę, jajko, pieprz i koperek, wyrobić. delikatnie wmieszać kostki fety, dosolić jeśli trzeba (feta słona, każdy wie). Formować elastyczne kotlety (masa nie będzie zbyt gęsta), panierować w bułce tartej, smażyć aż będzie rumiana i sztywna skórka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzień dobry. Ktoś tu zagląda? Mój obiad na dziś: ***Kotlety jajeczne*** 6 jajek na twardo 1 jajko surowe cebula posiekana i podsmażona na oleju pół peczka koperku sól, pieprz, gałka muszkatołowa bułka tarta do zagęszczenia masy i do panierowania Jajka ugotowane ostudzić, obrać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać podsmażoną cebulę, posiekany kolperek, surowe jajko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dosypać tartej bułki, jeśli masa jest zbyt rzadka. Wyrobić, formować kotlety, panierować, smażyć na rumiano. Wychodzi 5 kotletów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
czesto tu zagladam, jak ktos podniesie topik, ale faktycznie malo kiedy widze cos zdrowego, smaczne to moze ... czasami, tanie prawie zawsze ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To może coś zdrowego - wg mnie... **zupa marchewkowa** pół kg marchewki duża cebula 2 łyżki oleju łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól, pieprz, papryka mielona słodka kilka łyżek jogurtu nat. do zabielenia Cebulę i marchewkę umyć, obrać, pokroić w plasterki/kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, zalać litrem wody, doprawić przyprawami. Gotować do miękkości (ok. 30 minut), lekko przestudzić, zmiksować, połączyć z jogurtem naturalnym. Podawać albo taką, albo z NIEzdrowymi grzankami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na obiad przygotowuje miesko pieczone na soli.Jeszcze tego nie robilam ,mam nadzieje że bedzie pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
zupka marchewkowa jak sie patrzy :), a grzanki ... wcale nie musza byc nie-zdrowe ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
:) tu nie chodzi o to, co mi ma "podpasowac", tylko albo cos jest zdrowe, albo nie. a topik ma w tytyle ZDROWO, wiec jak czytam ciagle o przetworach z maki, cukru i odpadkow wieprzowych, to mysle sobie, co w tym zdrowego ;) ogolnie masz racje, ale dla niektorych (nie bierz tego do siebie, ja tylko tak pisze na podstawie tego co tu czytam ;) ) roznorodnosc oznacza kazdego dnia inny rodzaj klusek i inne danie z wieprzowiny ;) no ew. kurczaka ... dlatego ja wychodze z zalozenia, ze roznorodnosc jakkolwiek konieczna w odzywianiu, to trzeba tez pamietac, ze sa jednak pokarmy OBIEKTYWNIE rzecz biorac bardziej i mniej zdrowe ;) o to mi chodzilo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podnioseee71
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Annawioletta//:) Ja zaglądam :) Wpadłam teraz jak po ogień, więć jeśli przekreęciłąm Twój nick to bardzo przepraszam :) Ciekawy temat został poruszony :) Sprawa zdrowe to dla mnie rzecz względna, bo tak naprawdę to nic już nie jest zdrowe, nawet jak wyhodujemy na własnym poletku to deszcze i wiatry nic zdrowego ze sobą nie nie niosą :O Dla mnie zdrowe już jest jak nie używam kostem rosołowych, dobieram własne przyprawy, pożywienie jest mało tłuste, różnorodne ... może starczy :) A takto mam kilka nowych ,mam nadzieję przepisów, chyba że je w między czasie wpisywałam... [zadumana mina] ale napiszę o nich później. Ostatnio trafiłam artykuł o szparagach, które najlepsze są podobno w maju i kilka ciekawych przepisów, ale to później... Mam do Was pytanie o żurek. Jadłam w knajpie i po prostu... :) Podawany z ziemniakami oddzielnie a w nim sporo majeranku. Robi ktoś podobnie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SZazAa
1kg karkówki pokroić w plastry( ciut posolić , popieprzyć, wegetka) i zostawić na 2 godzinki w lodówce0.5 kg pieczarek i 3 cebule pokroić i udusić na oleju karkówke otoczyć w mące i obsmażyć na patelni po czym włożyć do gęsiarki , na to wyłozyc pieczarki z cebulkązalać sosem : 4 łyżki magi 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki cukru 4 łyżki wody 1 malutka puszka przecieru pomidorowego wszystko razem wymieszać i zalać karkówkę włożyć pod przykryciem do piekarnika , piec ok 1 godziny mniam To z innego forum ,bo tam dzieciaki wybrzydzaja ,ze tluste i nie smaczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miśka86
baaaardzo szybkie i bardzo smaczne danie co potrzebujemy: szpinak mrozony 2 cycki kurze 3 spore zabki czosnku kubelek smietany makaron chinski (ryzowy) cycki pieprzymy i solimy, smazymy (w miejszych kawalkach). rozmrozony szpinak mieszamy z posiekanym czosnkiem, dodajemy smietane. zagotowujemy, niech wszystko sie przezre. jak zauwazymy ze cycki rumiane - sos wlewamy do nich. podajemy z makaronem chinskim (przyrzadza sie przez potrzymanie przez chwile we wrzatku, bez gotowania. uwielbiam:) pozdrawiam miśka http://wodakokosowa.wordpress.com/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szybkazielona
Tluste to jeszcze ujdzie,ale robic dla siebie jedzenie z vegeta i jeszcze jakby nie bylo dosyc z magi to juz tego nie zrozumiem.Przeciez taka wieprzowine mozna zrobic bez tego badziewia.Zdrowiej i smaczniej i TANIEJ!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak widzę w przepisie
wegeta - od razu mam zgagę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak mówi tytuł........
topiku "smacznie i zdrowo" - to po ki diabeł znów z tą wegetką wyjeżdżacie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja myślałam, że przepisy z tego tematu należy traktować jak coś niekoniecznie na codzień, jak odskocznię od "normalnego" jedzenia. Nikogo nie będę zachęcać do codziennego pałaszowania wieprzowiny, wymiany klusek na ziemniaki z tłustym sosem mięsnym, gotowania parówek (wiadomo, że do najlepszej jakosciowo wędliny to one sie nie zaliczają) i wcinania cebuli na rózne sposoby (bo tania) itp. Każdy ma swój rozum i z pewnością wie, na co może sobie pozowlić. Emmi - ja żurek gotuję albo bez ziemniaków albo z ziemniakami w zupie - nigdy oddzielnie. Kiedyś w knajpie jadłam taki, gdzie ziemniaki były oddzielnie ugotowane i wrzucone do zupy - nie smakował mi, bo kartofelki nie przeszły aromatami z zupy i smakowały jak... ugotowane na wodzie. Oj, zgłodniałam od czytania tych przepisów. Czas na sałatkę z pomidorów i łososia - smacznego, zdrowego i NIEtaniego;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SZazAa
No nie wiem co wy tak w Polsce jecie zdrowego? Najmniejszy problem to vegeta. Jesli nawet pisze ekologiczne ,to co przez to rozumiecie kochane forumowiczki? Odpowiadam-tz.że uzyte do produkcji nawozy i srodki ochrony roslin sa dopuszczone do użytku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki, ale ja właśnie szukam przepis na żurek z ziemniakami oddzielnie, one są pokraszone jakąś zasmażką... no będę coś modzić. Niby poprosiłam o przepis ,,szefową kuchni,, ale czy zdradzi sekret? ;) Co do kostek, wegety itd to jak widzę w przepisie to poprostu zastępuję swoimi przyprawami i tragedii z tego nie robię. Polecam Wam przepisy Buni na www.Garnek.pl , trzeba wpisać nick bunia :D Świetne przepisy , a maggi którą dodaje zamienić i tyle :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SZazAa //:D Pisz, pisz, nie zniechęcaj się 🌻 Ja też gdybym miała w oryginale podaną kostkę czy wegetę również bym ją napiasała , każdy gotuje tak jak mu pasuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SZazAa
Vegeta Natur: Ta innowacja w dodatkach do dań jest całkowicie zgodna z najnowszymi trendami zdrowego żywienia. Została skomponowana naturalnie, z warzyw dojrzałych w słońcu i bez żadnych dodatków. Jej zalety to: * brak wzmacniaczy smaku i * brak dodatkowych aromatów i barwników. Vegeta Natur to prawdziwe bogactwo naturalnych smaków i zapachów. Czy wiesz, że do jednego opakowania Vegety Natur użyliśmy aż 450g starannie wyselekcjonowanych świeżych warzyw? Vegeta Natur zawiera 9 różnych warzyw i jest całkowicie naturalna, bez sztucznych dodatków. Zgodnie z tradycją pierwszej Vegety stworzonej w 1959 roku, Vegeta Natur ma rozpoznawalny smak Vegety. Do tego połączyła w sobie naturalny aromat warzyw, jednocześnie nie dominując w potrawie, lecz wydobywając i uzupełniając jej własny smak. Artykul z innego forum

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bueheheheheheheheh
chyba zartujesz!sprawdz dobrze sklad na opakowaniu!zawiera MSG,tylko pod inna nazwa co jest niestety dopuszczalne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×